Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Koder pro VF modul Frsky
PříspěvekNapsal: sob 27.11.2021 10:04 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 12.1.2014
Příspěvky: 90
Zdravím vespolek, potřeboval jsem 3 kanálový vysílač pro ovládání jednoho zařízení a tak jsem chtěl použít modul Frsky a jeden takový kodér kdysi publikovaný v AR 5/81. Volba byla taková - měl jsem ve starých zásobách ještě plošňák a po šuplatech součástky neb jsem to chtěl kdysi stavět. A tím, že neumím programovat mikroprocesory byla volba jednoduchá. Tak jsem to sbastlil, osciloskopu nemaje (ten si musím vypůjčit), jsem to jenom oměřil Avometem a připojil na označený výstup nf zesilovač. Signál, který z toho vycházel napovídal, že kodér pracuje, při pohybu potenciometrů se měnil rámec zvuku takže vše OK. Ale když jsem to připojil k VF modulu, tak se nedělo nic, kromě toho že se modul spojil s přijímačem (indikováno na LEDkách přijímače i vysílače)
A tak se ptám zkušenějších jestli ten výstupní signál z kodéru je správný pro modulaci tohoto VF modulu a nebo by měl být ještě nějak upraven popř. odebírán z jiného místa kodéru. Vysílací modul je Frsky V8FT a přijímač je V8R7-II, pokud je modul ve vysílači Hitec Optic funguje to bez problémů. Přikládám i oskenovaný popis kodéru. Za podnětné návrhy předem děkuji


Přílohy:
zk-1.pdf [498.95 KiB]
92 krát
zk-2.pdf [604.55 KiB]
69 krát
zk-3.pdf [507.74 KiB]
61 krát
zk-4.pdf [569.12 KiB]
61 krát
Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Koder pro VF modul Frsky
PříspěvekNapsal: sob 27.11.2021 11:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 1084
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
Zcela amatérský názor - nemůže být problém v nastaveném počtu kanálů? Myslím, že ten modul potřebuje minimálně 8.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koder pro VF modul Frsky
PříspěvekNapsal: sob 27.11.2021 17:41 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 27.12.2013
Příspěvky: 84
Bydliště: Plzeň
Obrázky: 4
Co použít hotovou stavebnici kodéru?
Používají jí kluci na přestavby starých vysílačů na 2,4Ghz
http://www.zajic.cz/rckoder/rckoder.htm

_________________
SAM95.EU
HISTORICKEMODELY.CZ
QUEEN BEE 1950,ORION 1943,ADMIRÁL,RED RIPPER 1940,SOKOL,HURIKÁN 1940...


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koder pro VF modul Frsky
PříspěvekNapsal: sob 27.11.2021 20:13 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 12.1.2014
Příspěvky: 90
Ten kodér od pana Zajíce znám a mám jej ve Variopropu 12S s vf modulem Frsky a používám ho pro řízení historiků při setkáních našeho klubu KHMM. Tento kodér s IO 4017 právě proto, že generuje pouze signál PPM jsem chtěl použít pro ovládání jednokanálu tlačítkem a pak taky proto, že mě to skoro nic nestálo akorád dva šváby cca za 30 korun, DPS a pasivní součástky byly v šuplíku a trochu času po večerech. Ale problém je právě v tom co mi tam chybí nebo jaký tvar signálu použít, mám strach, abych neodpravil vstupy na vf modulu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koder pro VF modul Frsky
PříspěvekNapsal: sob 27.11.2021 20:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.12.2008
Příspěvky: 1366
Bydliště: Lysice,Brno.
Obrázky: 10
Ten modul V8FT není nijak chytrý že by poznal třeba počet kanálů v PPM.Co ale pozná je pozitivní nebo negativní PPM signál.Viz. obrázek https://www.rcuniverse.com/forum/attach ... =137529778
V návodu k tomu modulu je že to funguje s Futabou,Hitec,Wfly a ty mají negativní PPM.V 80tých létech se jako inspirace používaly výrobky Graupner.Graupner má pozitivní PPM a to asi leze z toho kodéru.Takže bude potřeba tu PPMku invertovat.
Možná je ale všechno jinak.Pomohl by osciloskop. :wink:


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koder pro VF modul Frsky
PříspěvekNapsal: ned 28.11.2021 10:49 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 29.1.2013
Příspěvky: 53
Bydliště: Vitice
ahoj
pokud by jsi potřeboval osciloskop, tak u mne jeden staršího data zahálí a pokud by sis pro něj přijel, tak bude tvůj, prosté děkuji bude stačit.
jsem u Českého Brodu
jarsin@email.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koder pro VF modul Frsky
PříspěvekNapsal: ned 28.11.2021 12:21 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 12.1.2014
Příspěvky: 90
Děkuji za nabídku osciloskopu, ale pro mé účely mi ho půjčí jeden kamarád, až se uzdraví z Covidu :-( a tak potom uvidím co budu dělat dál, možná nakonec koupím kodér u pana Zajíce a bude vyřešeno, ale neco jsem sbastlil a funguje to :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koder pro VF modul Frsky
PříspěvekNapsal: ned 28.11.2021 13:25 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 15.4.2021
Příspěvky: 344
Tak pokud to nedopadne, podíval bych se ještě po kóderech s Arduinem i zde je několik vláken kde se dá inspirovat, namátkou třeba
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=38&t=87920

Nebo se vrátit k vlastnímu vláknu na toto téma :wink:
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=41&t=88560


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koder pro VF modul Frsky
PříspěvekNapsal: ned 28.11.2021 17:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 10010
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Toho dvoušvábovýho Minaříka jsem kdysi dělal. Má pozitivní řídící pulzy. Jednoznačně se kouknout, co se děje na kolektoru T2. Jestli tam je vše v cajku, tak se soustřeď na nastavení úrovní logický nuly a jedničky na výstupu kodéru těma dvěma trimrama. Nemá ten vysílací modul náhodou vstup 3,3V?
Musíš kolem 555 použít kvalitní svitkový kondíky, jinak courá neutrál s teplotou.
A taky si nejsem jistej, zda procesorovej dekodér přijímače vyhodnotí správně ten dlouhej synchroimpulz, co tenhle kodér dělá. Původní přijímače se synchronizovaly jen nabíjením kondíku a tak se schválně dělal synchropulz dlouhej. Chtělo by to porovnat na oscilu se signálem z originálního kodéru Frsky a nebo aspoň toho Optica s kterým ti to chodí. Ten synchopulz se dá zkrátit odporem R7.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz