Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 106 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Dá se řídit 6ch jako 4ch
PříspěvekNapsal: úte 23.07.2013 15:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2010
Příspěvky: 2771
Obrázky: 0
OrDa píše:
...
Let se současným čtyřkanálovým visičem (např. dnes oblíbeným F-45) se odehrává téměř neustále na plných výchylkách. Teda pokud jde o let, ne vis. Například 3 až 5 sekund nadoraz potlačeno způsobí přechod do dopředného letu......

Ovšem let se stejně velkým 4-kanálem s pádlama a dřevěnými listy 8° se na plných výchylkách neodehrává.
Plné výchylky potřebuju např. při klesání z visení - výchylky cykliky nemají účinnost díky nízkým otáčkám rotoru. To je ten případ, kdy cítím, že potřebuju řízenej kolektiv.
Podobně je trochu problém z rychlýho dopřednýho letu přejít do visení - přitažením cykliky tlačím ocas dolů a brzdím, vrtulník má poněkud tendenci stoupat, proto musím současně citlivě ubírat otáčky a ve vhodný moment opět přidat, abych se nepropadl. S řízeným kolektivem bych to měl asi jednodušší....

A zrovna koukám, že tady je řeč o tom:
viewtopic.php?f=102&t=59758&view=unread#unread
Kdybych mohl ubrat náběh listů kolektivem (až třeba do nuly nebo do záporného úhlu) snáze se mi bude řídit sestup. Takhle mi vrtulník plave a ubírání otáček zhoršuje řiditelnost.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se řídit 6ch jako 4ch
PříspěvekNapsal: úte 23.07.2013 16:01 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11000
Bydliště: Břeclav
corona píše:
S řízeným kolektivem bych to měl asi jednodušší....


Každá mince má dvě strany.

Řízený kolektiv to řeší. Ale za tu cenu, že kolektiv musíš řídit pořád a vše se vzájemně ovlivňuje. O to je zase řízení komplexnější a komplikovanější. Kolektiv ti do řízení přidá další dimenzi, kterou se musíš naučit používat a každá chyba přináší rychlý konec. Typický let začátečníka: Zvednu to, stoupá, sakra jde to nějak rychle! Stáhnout kolektiv! Hm, tak to pozametám...

Právě to je jedna ze zásadních odlišností v řízení 4k a 6k.

To je něco jako rozdíl v řízení mezi plošníkem a vrtulníkem. Značná část plošníkářů vůbec neumí používat směrovku, snad kromě pojíždění po zemi. S vrtulníkem si bez ní ale ani neškrtneš. S kolektivem je to pak podobné u 4k a 6k. Úplně něco nového, jiného a nelze se na to vykašlat...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se řídit 6ch jako 4ch
PříspěvekNapsal: úte 23.07.2013 16:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.1.2010
Příspěvky: 917
Bydliště: Praha 4
Psal jsem o současném čtyřkanálu. Bývaly časy, kdy čtyřkanály měly pádla a létaly, nevisely. Dokonce byly i takové, které se v základu prodávaly se stříďákem. Dnes mají rybářská závaží na klacku a přinutit je k letu je náročné a nebezpečné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se řídit 6ch jako 4ch
PříspěvekNapsal: úte 23.07.2013 16:17 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11000
Bydliště: Břeclav
OrDa píše:
Psal jsem o současném čtyřkanálu. Bývaly časy, kdy čtyřkanály měly pádla a létaly, nevisely. Dokonce byly i takové, které se v základu prodávaly se stříďákem. Dnes mají rybářská závaží na klacku a přinutit je k letu je náročné a nebezpečné.


To na věci nic nemění - FP a CP je letově úplně něco jiného. Bez ohledu na provedení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se řídit 6ch jako 4ch
PříspěvekNapsal: úte 23.07.2013 16:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.7.2010
Příspěvky: 5785
Bydliště: Kamenice - Praha východ
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (2)
Není až tak pravda. :lol:
Ano kolektiv je to co diametrálně odlišuje, ale také záleží jestli to má opravdu padla a je jim umožněno mněnit úhel nastevení, nebo je to tupý - ubohý setrvačník tvořený závažím.

Typni si co je horší. :wink:

_________________
Futaba T8FGS FASST

LAheli ³
Mikado Logo


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se řídit 6ch jako 4ch
PříspěvekNapsal: úte 23.07.2013 16:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2010
Příspěvky: 2771
Obrázky: 0
zdzd píše:
Řízený kolektiv to řeší. Ale za tu cenu, že kolektiv musíš řídit pořád a vše se vzájemně ovlivňuje. O to je zase řízení komplexnější a komplikovanější. Kolektiv ti do řízení přidá další dimenzi, kterou se musíš naučit používat a každá chyba přináší rychlý konec. Typický let začátečníka: Zvednu to, stoupá, sakra jde to nějak rychle! Stáhnout kolektiv! Hm, tak to pozametám......

I při pilotáži toho pádlovýho 4-k mi neustále jezdí oba palce v obou osách, otáčky měním, abych docílil toho, co chci zaletět. I ustálený dopředný let to vyžaduje - "výškovku" a tah furt koriguju, abych držel výšku a rychlost. Stačí poryv a hned tlačím dolů, přidávám a opět ubírám. Takže jsem si zvykl ty 4 funkce najednou stále držet v pohybu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se řídit 6ch jako 4ch
PříspěvekNapsal: úte 23.07.2013 18:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.1.2010
Příspěvky: 917
Bydliště: Praha 4
zdzd píše:
To na věci nic nemění - FP a CP je letově úplně něco jiného. Bez ohledu na provedení.


Ovšem i CP lze řídit čtyřkanálem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se řídit 6ch jako 4ch
PříspěvekNapsal: úte 23.07.2013 18:22 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11000
Bydliště: Břeclav
CP potřebuje:

Klonění + klopení
Kolektiv + plyn
Směr

Ať počítám jak počítám je to pět řízených funkcí. Z toho není cesta, jedině "podfuk" v tom, že z vysílače pošleš čtyři kanály a pátý pro plyn odvodíš až na palubě. Čímž jsi zase na těch pěti a navíc nemáš možnost letových režimů. To je na houby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se řídit 6ch jako 4ch
PříspěvekNapsal: úte 23.07.2013 19:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.1.2010
Příspěvky: 917
Bydliště: Praha 4
V začátečnické konfiguraci se s pevným mixem plyn-> kolektiv běžně létá. Takže odpověď na prapůvodní otázku je, že se v vrtulníkem dá maketově poletovat na i 4 kanály.
Jenže to celé nemá smysl, protože se v podstatě nedá koupit rádio s pouhými čtyřmi kanály a ten mixer by musel taky někdo vyrobit.
Ovšem o hodný maketovitě létavý vrtulník by zjevně byl zájem. Alespoň podle diskuzí na téma čtyři kanály soudě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se řídit 6ch jako 4ch
PříspěvekNapsal: úte 23.07.2013 19:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 0
A nebo ti stačí neproporcionální (pátý) kanál na to přepnutí režimů. Tak to má Blade MCPX při řízení vysílačkou DX4e.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se řídit 6ch jako 4ch
PříspěvekNapsal: úte 23.07.2013 22:39 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 9.3.2013
Příspěvky: 475
Bydliště: Blansko
jj byla by fajn nejaka velka 4CH heli rady traba 500.....to by bylo.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se řídit 6ch jako 4ch
PříspěvekNapsal: stř 24.07.2013 15:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2010
Příspěvky: 2771
Obrázky: 0
milagros píše:
jj byla by fajn nejaka velka 4CH heli rady traba 500.....to by bylo.....

Postav si Helixe....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se řídit 6ch jako 4ch
PříspěvekNapsal: stř 24.07.2013 16:07 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11000
Bydliště: Břeclav
milagros píše:
jj byla by fajn nejaka velka 4CH heli rady traba 500.....to by bylo.....


A jak myslíš že se s helinami začínalo?

http://zd.wwwcity.cz/HELIprincip

http://zd.wwwcity.cz/helix_plan.zip

Všechno to už tu bylo. A moc fajn to nebylo, proto už se to tak nedělá.

Stejně jako historiky plošníků se nedělají proto aby si člověk zalítal. To je čistě jen o nostalgii.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se řídit 6ch jako 4ch
PříspěvekNapsal: čtv 26.09.2013 20:52 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.9.2013
Příspěvky: 12
Prave prechadzam z 4ch na 6ch zatial na simulatore a neviem teda urobit skoro nic :). Prosim potvrdte moju domnienku, ze 4ch sa sprava tak, ze ak naklonim rotor napr dolava, pustim packu, tak sa heli vrati znova do vodorovnej polohy (sposobuje to gyro?). Na 6ch sa toto nedeje, ak sa packa vrati do stredu, tak helina ostane aj tak naklonena a musim to manualne dorovnat packovanim.

_________________
align t-rex 450 pro, wltoys v911, devo 10 with deviationTX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se řídit 6ch jako 4ch
PříspěvekNapsal: čtv 26.09.2013 20:57 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11000
Bydliště: Břeclav
votrelec píše:
Prave prechadzam z 4ch na 6ch zatial na simulatore a neviem teda urobit skoro nic :). Prosim potvrdte moju domnienku, ze 4ch sa sprava tak, ze ak naklonim rotor napr dolava, pustim packu, tak sa heli vrati znova do vodorovnej polohy (sposobuje to gyro?). Na 6ch sa toto nedeje, ak sa packa vrati do stredu, tak helina ostane aj tak naklonena a musim to manualne dorovnat packovanim.


Je to prosté. Čtyřkanál musíš k pohybu nutit. Šestikanál naopak musíš nutit k tomu aby se nehýbal.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 106 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz