Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1560 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 104  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pon 22.10.2018 18:21 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 12.11.2014
Příspěvky: 494
Suhlasim! :D Nemam na vybranou, nemam Spirita.

Kde, ako sa to nastvuje, to je detaila. To je podstatne, aby cela draha packy vysielaca bola vyuzita.

_________________
V120D02S, KDS 450 Q FBL, Protos 500 FBL, Logo 500 SE. _DEVO 10 v deviation4.0.1 (deviationtx.com)


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pon 22.10.2018 18:33 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6670
Bydliště: Písek, ČR
Ano, celá dráha kniplu musí být využitá, to máš pravdu. Proto se toto nastavuje jak jsem psal výše, podle těch indikátorů.

U Spirita právě že nemůžeš vysílačkou určovat, jak daleko až serva pojedou, i při malé výchylce kniplů dojedou až na doraz, který se nastavuje v řídicí jednotce. Vysílačem toto nemůžeš omezit, vše se nastavuje ve Spiritovi.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: stř 31.10.2018 19:27 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 16.2.2011
Příspěvky: 61
Bydliště: opava
nazdar modeláři,
provozuji několik jednotek Spirit a jednu Spirit PRO .. rád bych využil do Heli 600 Nitro funkci GOVERNOR .. a teď k dotazu .. dle návodu je tato funkce k dispozici mimo jiných .. Futaba S.BUS .. Letos jsem vyměnil všechna serva a provedl celkovou repasi .. provozuji systém Futaba Fasst .. mám tedy dotaz .. je možno pouze jeden signál .. signál plynu .. poslat do Spirita prostřednictvím převodníku .. a zbytek signálu tradičně PWM ?? bude to fungovat ??
proč vlastně je potřeba s.bus ? proč nefunguje governor se signálem PWM??

díky za odpověď
R

_________________
RP

Trex 600N - Airwolf - černý , Trex 450 Airwolf - modrý, Trex 450 Hughes 500 Breitling


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 23:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 7646
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Lidi, je tu prosím někdo, kdo používá Spirita ve spojení s přijímačem Futaba R7014 SB přes S-BUS. Přes PWM mi to spolupracuje ale přes S-Bus se v diagnostice nic nehne.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 23:54 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 18.4.2017
Příspěvky: 235
Dobrý den,

používám Frsky jiný systém ale také přes protokol Futaba –Sbus. Aby se Vám začali ve spiritu hýbat kanáli je nutné:
1) v záložce/kartě OBECNÉ kliknout na rozbalovací menu PŘIJÍMAČ a vybrat funkci FutabaS-BUS.
2) Správně připojit signál do spiritu je tam jiné zapojení než s PWM
3) U mě je nutné přepnut u přijímače režim na S-bus a zapojit kabel správně do přijímače

Napiš mi zda ti to chodí.

Honza


Přílohy:
Futaba S-Bus.jpg
Futaba S-Bus.jpg
[ 76.1 KiB | Zobrazeno 854 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: ned 04.11.2018 0:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 7646
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
To všechno mám podle mamuálu a jak píšeš. Mám Pro Aero. Na PWM jsem si nastavil pořadí kanálů na vysílači aby odpovídaly Spiritu, originál Futaba má pořadí kanálů defaultně jinak. Kanály jsou "Spirit default" 1. plyn nepřiřazen, 2. křidýlka, 3. výškovka, 4. směrovka, 5. obecný zisk. Serva jsou připojený na Spirita dle manuálu CH1 - 1. křidýlko, CH2 - 1. výškovka, CH3 - 2. křidýlko, CH4 - směrovka, CH0 - 2. výškovka.
V PWM to maká jak má, vše je přiřazený správně a reaguje na pohyb Spirita jak má.
Jakmile ale odpojím kabely PWM mezi R7014SB a Spiritem a dám tam propoj S-Bus na RUD a nastavím pro komunikaci S-Bus, tak serva nereagují a v Diagnostice se nic nehejbá. Pokud připojím Spirita do S-Bus2, tak některý serva chodí, některá jenom na jednu stranu a přiřazení kanálů na Spiritu nic neřeší. R7014SB má sice konektor S-bus sdílenej s výstupem DG1 ale při párování jsem to zkoušel změnit a výstup je nastavenej jako S-Bus. U Spirita Pro není potřeba S-Bus invertor. Tak nevím, co dělám blbě. No v nejhorším to můžu používat jako PWM ale má to pár nevýhod.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: ned 04.11.2018 0:47 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 18.4.2017
Příspěvky: 235
1) Kabel propojka musí mít signál né na RUD, ale přímo na ten pin označený šipkou.

2)Dále kolik kanálů vysíláš S-busem?
Kdysi jsem měl Futabu 12FG tuším, že to byl 12tikanál problém byl s formátem signálu prvních 6kanálů šlo normálně a druhých 6 kanálů šlo v invertu. Takže př Jeťáci fungovali akorát při používání jen 6ti kanálů, dalších 6 to nebralo, nebo "odečítali" hodnotu od prvních šesti. Kmitali do další polohy
Přijde mi, že ti to dělá něco podobného.


Naposledy upravil honza.i dne ned 04.11.2018 12:59, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: ned 04.11.2018 0:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 7646
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
No a kam ukazuje ta šipka? Na RUD.
FX30 posílá na S-bus všech 18 kanálů a nevím o způsobu jak to změnit. Tedy dá se přepnout z multi módu na 7 kanálů pro starý přijímače ale to asi není to pravé, protože v konfiguračním menu jsou nabízeny pro přiřazení kanály 1-10.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: ned 04.11.2018 0:57 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 18.4.2017
Příspěvky: 235
první pin z hora u RUD
ostatní piny u RUD se požívají k něčemu jinému


Přílohy:
Futaba S-Bus.jpg
Futaba S-Bus.jpg
[ 75.88 KiB | Zobrazeno 831 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: ned 04.11.2018 1:00 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 18.4.2017
Příspěvky: 235
Dokážete zjistit které kanály Vám reaguijí př. 1až9 nebo 9-18?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: ned 04.11.2018 1:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 7646
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Ale vlevo nahoře je ten konektor rozkreslenej a to co jsi zakroužkoval je mínus spojenej s mínusama serv. Prostřední je + a ten k popisům je datovej.
Jestli to je jinak, tak to je v manuálu namalovaný špatně.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: ned 04.11.2018 1:07 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 18.4.2017
Příspěvky: 235
Pro jistotu jsem zkontroloval vrtulník signál má být na ten dolní jak píšete.
Pardon únava.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: ned 04.11.2018 1:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 7646
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Na ty kanály se kouknu zítra. Taky zkusím ten 7 kanál mód. Nejsem si ale jistej, že v něm lezou data na S-Bus.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: ned 04.11.2018 1:15 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 18.4.2017
Příspěvky: 235
S-bus mi chodí na mích max. 16 kanálů nebo vůbec. Spirit momentálně neumí využít více jak 10m kanálů.
Proto jsem to řešil prsních 10 S*-bus do spirita, další ve formátu PWM na přijímač spínač světel.
Nebo pro rychlejší odezvu jsem omezil všechny kanály je na S-bus +jen minimum kanál do max.10ks.

Pokud je mi známo Spirit nezvládne opačný tip signálu. Můj přijímač vysílá signál v převráceném formátu, takže mi při propojení na přímo nechodí vůbec nic. Po propojení přes invertor mi jdou všechny kanály.

Setkal jsem se u Spirita tedy jen se dvěmi možnostmi buď dostává singál správný signál nebo nedostává =
1)chodí úplně
2)nechodí vůbec

V případě, že chodí i jen na napůl znamená, že máte zapojený signál do Spiruita na správný konektor + máte správně nastaveného Spirita na příjem S-bus signálu = 1) případ Spirit chodí

Logika mi tedy říká, že musí být problém v tom co a kde berete z přijímače.

Tipuji ten Fastt, který převracel půlku kanálů opačně. (Lovím z paměti údaje z roku cca 2006).
Nebo špatně nastavený výstup na přijímači.

Zkuste zjistit:
1) které kanály Vám reagují př. 1až9 nebo 9-18? U mě za to mohl Fast, který otáčel logiku signálu u půlky kanálů číslo 6až12!!!
2) Zda kanály co se hýbou, reagují správným směrem + procentuelní velikostí
3) Zkuste omezit počet kanálů minimálně pod 1/2 maximálního počtu kanálů popřípadě pod 6ks, pak by Fast již neměl převracet signál.
4) Nižší počet kanálů by měl jí rozchodit, po zvládnutí nižšího počtu kanálů bych navyšoval, dokud to nezačne blbnout Fastem.


Pro dnešek jdu spát.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: ned 04.11.2018 7:04 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2008
Příspěvky: 391
Bydliště: Plzeň, CZ
Celeron píše:
Jakmile ale odpojím kabely PWM mezi R7014SB a Spiritem a dám tam propoj S-Bus na RUD a nastavím pro komunikaci S-Bus, tak serva nereagují a v Diagnostice se nic nehejbá. Pokud připojím Spirita do S-Bus2, tak některý serva chodí, některá jenom na jednu stranu a přiřazení kanálů na Spiritu nic neřeší. R7014SB má sice konektor S-bus sdílenej s výstupem DG1 ale při párování jsem to zkoušel změnit a výstup je nastavenej jako S-Bus. U Spirita Pro není potřeba S-Bus invertor. Tak nevím, co dělám blbě. No v nejhorším to můžu používat jako PWM ale má to pár nevýhod.


Pokud tě chodí některá serva jen na jednu stranu tak do nich pouštíš špatný signál, zjisti si co potřebují, zda 1520µs či jinak ...
http://manual.spirit-system.com/index.php?title=Servo_list/cs

_________________
Spirit System Heli & Aero
JETI DS Duplex
http://www.habada.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1560 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 104  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz