Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1552 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 104  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: úte 26.02.2019 19:46 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6660
Bydliště: Písek, ČR
Myslím že to s lua skriptama nemá nic společnýho (a navíc FrSkyOS je už podporuje).
Ani se kvůli tomu žádný lua skript na Open TX nespouští.
Jenom je tam třeba nechat vyhledat nová čidla, ale FrSkyOS tato čidla vidí i bez vyhledávání.
Podle mě ten Spirit s propojkou posílá normální telemetrický data po S.Portu, tak proč by je neměl FrSkyOS zobrazit? Ta patřičná čidla co je to požaduje, tam mám vidět.
Když jsi to zkoušel, měl jsi Hobbywing v4 se správným firmwarem? Měl jsi tu specielní propojku Telem Uni z reglu do Spirita?

Začalo mě to kurevsky zajímat, právě jsem objednal propojku a až přijde, udělám pokus. Podle mě to bude chodit.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: úte 26.02.2019 20:10 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 27.4.2014
Příspěvky: 121
Bydliště: Hradec Králové
Obrázky: 0
Tak se omlouvám, blbě jsem to pochopil.
Taky mě to zajímá, tu specialní propojku Telem Uni jsem neměl. Dej prosím vědět.

Tady jsem dohledal, z čeho jsem vycházel
http://spirit-system.com/phpBB3/viewtop ... =20&t=3149

_________________
Horus X12S+FrSkyOS, MiniTitanE325S+Spirit, Goblin500+Spirit, Devil380+Spirit, HD502 CELL+Spirit


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: úte 26.02.2019 20:58 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6660
Bydliště: Písek, ČR
Ta propojka je podmínka, přes ní posílá regl data do Spirita. Spirit to sežvejká a emuluje S.Port-ová čidla a pošle to do S.Portu přijímače a ten už s nima pracuje jako kdyby měl vlastní FrSky čidla. Zobrazuje, mixuje, alarmuje atp. Takto jsem to pochopil.
Jestli to bude makat, to se uvidí. Dám vědět, asi budou o víkendu pokusy.
Rozhodně mít zadarmo údaj o vylítaný kapacitě, otáčkoměr atp. by bylo fajn.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: pon 04.03.2019 19:47 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6660
Bydliště: Písek, ČR
Tak hlásím že Horus X12s s FrSkyOS měří a ukazuje telemetrii z HobbyWingu.
Tedy prozatím napětí, otáčky, teplotu.
Proud a kapacitu to zatím neukazuje.
Příloha:
Napětí.JPG
Napětí.JPG
[ 90.61 KiB | Zobrazeno 964 krát ]


Příloha:
Otáčky.JPG
Otáčky.JPG
[ 53.13 KiB | Zobrazeno 964 krát ]


(Těch nízkých otáček si nevšímejte, nechal jsem to jenom vteřinku roztáčet na stole).
Ukazuje to i nějaké další věci, jako maximální otáčky, max. teplotu atd.
Příloha:
Max RPM.JPG
Max RPM.JPG
[ 79.76 KiB | Zobrazeno 958 krát ]


Příloha:
Teplota.JPG
Teplota.JPG
[ 76.88 KiB | Zobrazeno 964 krát ]


Je potřeba propojit Telem UNI propojku a také FrSky Integration kablík.
Teda..... Telem Uni propojka je toto, čili pouze dva dráty, žádná elektronika:
Příloha:
Telem UNI.JPG
Telem UNI.JPG
[ 62.19 KiB | Zobrazeno 964 krát ]


Příloha:
Telem UNI vnitřek.JPG
Telem UNI vnitřek.JPG
[ 84.86 KiB | Zobrazeno 964 krát ]


Jsou to tedy jen dva propojené kablíky prostřednictvím pomocné destičky. Až to tam budu finálně dávat, destičku vynechám a pouze propojím dva dráty. Stejně tento originální kablík je příliš krátký, takže mi nedosáhne od Spirita k reglu.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: čtv 07.03.2019 21:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1541
Bydliště: Kladno
Na OpenTX to funguje dobře. Napětí se mění lineárně, zobrazuje to proud i spotřebovanou energii.
vše funguje jak má.
akorat ta propojka UNI kablik, to mně dostalo :( 8O


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: úte 12.03.2019 14:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.7.2009
Příspěvky: 994
Bydliště: EU
Vážení kolegové,
chtěl bych umístit Spirita na horní patro před mechaniku .... červená deska představuje Spirit.
Je to takto reálné? Mám ostatní Spirity vždy na mechanice a s tímto umístěním nemám zkušenost.

Díky za názor


Přílohy:
IMG_20190312_132651_1.jpg
IMG_20190312_132651_1.jpg
[ 77.12 KiB | Zobrazeno 713 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: úte 12.03.2019 19:11 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6660
Bydliště: Písek, ČR
Podle mě nemůže být problém. Kompas v něm není, aby mu vadilo otáčení případných feromagnetických částí v blízkosti. Kdybys dával GeoLink, tam už bych byl s umísťováním opatrnější. Ale Spiritovi to tam bude vyloženě slušet.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: úte 12.03.2019 19:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.7.2009
Příspěvky: 994
Bydliště: EU
Woita píše:
Podle mě nemůže být problém. Kompas v něm není, aby mu vadilo otáčení případných feromagnetických částí v blízkosti. Kdybys dával GeoLink, tam už bych byl s umísťováním opatrnější. Ale Spiritovi to tam bude vyloženě slušet.


Velmi jsi mne potěšil, děkuji :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: úte 12.03.2019 19:48 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6660
Bydliště: Písek, ČR
Woita píše:
Tak hlásím že Horus X12s s FrSkyOS měří a ukazuje telemetrii z HobbyWingu.
Tedy prozatím napětí, otáčky, teplotu.
Proud a kapacitu to zatím neukazuje.......

Upřesňuji situaci:
Další pokus probíhal tak, že jsem ve vysílačce vyměnil systém FrSkyOS za Open TX - a výsledek byl stejný. Neměřilo mi to proud a kapacitu.
Konzultoval jsem to s Tomášem Jedrzejkem, a ten mě navedl, že velmi malé proudy to neměří. Já to původně měřil bez listů, pouze několikavteřinové roztáčení, tj. pouze velmi malý proud.
Takže dnes jsem to roztočil naplno (bez listů), proud byl několik Ampérů a už to měřilo krásně - proud i kapacitu. (v systému Open TX ve vysílačce Horus X12s, regl HobbyWing 120A v4)
Tedy měří to luxusně, Tomášovi tleskám - ta integrace telemetrie je prostě boží!!!

Předpokládám, že ve FrSkyOS by to chodilo také všechno, to je dobrá zpráva pro ostatní kdo mají FrSkyOS. Prozatím jsem FrSkyOS zpátky nevracel (holt kdo jednou zkusí OpenTX...)

Na stránkách Spirita není o možnosti ESC telemetrie ve FrSkyOS ani zmínky (možná to nezkoušeli), což je škoda. Myslím že ve FrSkyOS to chodí také. Chtělo by to ale pořádně vyzkoušet. Otestujete to někdo?

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Naposledy upravil Woita dne úte 12.03.2019 20:08, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: úte 12.03.2019 19:57 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6660
Bydliště: Písek, ČR
Řešim problém s GeoLinkem:
Zpozoroval jsem, že za letu se mi nechová korektně funkce Výškové omezení. Mám nastavenou výšku 3m, ale občas mi to heli zvedá už od takoých řekněme 6 i více metrů, a naopak jindy mi to neaktivuje záchranu ani při klesnutí až na zem.

Zkoumal jsem, pokus vypadal takto:
Heli stojící nehnutě na balkoně. Venkovní teplota 9°C. Spojení s notebookem přes WiFi Link.
Spirit Pro, v. 2.6.1, Geolink v. 1.0.2.

Měřil jsem po dobu jedné hodiny a každou minutu zaznamenával výšku jakou ukazoval GeoLink v notebooku.

Výsledek je... .... ehm ... zajímavý a pro mne poněkud děsivý. Výška v GeoLinku v průběhu času stále driftuje s časem, až o několik metrů.
Viz tabulka s výsledky zde:
Příloha:

Zkusíte někdo udělal podobné měření? Chce to alespoň 15 minut nebo raději déle.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: úte 12.03.2019 20:56 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10675
Bydliště: Břeclav
No, pokud to měří přes GPS, tak je to celkem normální. GPS nebyl navržen na měření výšky a tak je výška spíše kvalifikovaný odhad. Jako geocacher vím, že běžná odchylka polohy GPS je několik metrů, tak do deseti. Výška je ještě méně spolehlivá.


A pokud to měří tlakovým čidlem, je to taky celkem normální v důsledku běžných změn atmosférického tlaku.

Při létání s ALTI se mi celkem běžně stávalo, že po půlhodinovém letu jsem přistál deset metrů hluboko nebo vysoko.

Dokud se výška nebude měřit radarem, tak to lepší asi nebude...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: úte 12.03.2019 21:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1541
Bydliště: Kladno
není to normální !
potvrzuji tento problém.
Jednotka je jedna z prvních FW 1.0.1, Wojta má FW 1.0.2
testováno doma při pokojové teplotě, nulový pohyb, GNSS sat 0, žádný pohyb tudíž pouze baro.
15min 2,5m
16 2,7
19 3,3
20 4,0
25 4,6
28 5,5
Pokud se měří výška baro + teplota tak to chodí v místnosti v rámci cm ověřeno s barometrem a maximálně to kolísá.
Tento problém pravděpodobně spočívá v inerciálním výpočtu, kde se kumuluje chyba - toto je domněka


Naposledy upravil jaroslav.falcon dne úte 12.03.2019 21:39, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: úte 12.03.2019 21:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1541
Bydliště: Kladno
ještě bych upřesnil, není tam GPS, ale GNSS a tam je přesnost mnohem větší.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: úte 12.03.2019 22:34 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6660
Bydliště: Písek, ČR
To, co nám ukazuje GeoLink při našich testech, je pouze výstup z baro čidla (teda tak si to myslím, musel by to Tomáš potvrdit). Potom by to možná bylo normální, že to takto driftuje, jak jsme naměřili. Pravda je, že při některých měřeních mi to šlo do mínusu, při jiných do plusu. To by odpovídalo.

Ale: Je tam ještě GNSS, ta by měla dávat základní výšku (a to dosti přesně) a baro by mohlo pouze přicmrndávat poradním hlasem při rychlých změnách výšky/tlaku. Kdoví jak to má Tomáš promyšlené a udělané.

OK... Ale pravda je, že jsem létal s heli, kde jsem měl nastavenou dolní hranici na 3m a začalo mi to aktivovat záchranu odhadem v 6 nebo 10 metrech. Musel jsem jí deaktivovat, nedalo se s tím letět níž než 10 metrů. A při dalším letu mi to naopak dovolilo přistát až na zem, aniž to aktivovalo záchranu. Tuto GeoLink jednotku mi Tomáš obratem vyměnil, a až potom jsem začal testovat toto výškové driftování u dalších mých dvou GeoLink jednotek.

Chtělo by to počasí (už brzy bude) a testovat to v letu. Třeba byla ta moje první jednotka nějak nemocná a za letu se ukáže, že všechny ostatní jsou přesné a spolehlivě fungující?

A taky je pravda, že druhou GeoLink jednotku mám v maketě a tam jsem žádné chyby za testovacích letů nepozoroval. Přišlo mi, že to chodí dobře, aktivace záchrany ve správné výšce.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spirit FBL - bylo 4Dstabi
PříspěvekNapsal: úte 12.03.2019 22:37 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6660
Bydliště: Písek, ČR
zdzd píše:
No, pokud to měří přes GPS, tak je to celkem normální. GPS nebyl navržen na měření výšky a tak je výška spíše kvalifikovaný odhad. Jako geocacher vím, že běžná odchylka polohy GPS je několik metrů, tak do deseti. Výška je ještě méně spolehlivá.


A pokud to měří tlakovým čidlem, je to taky celkem normální v důsledku běžných změn atmosférického tlaku.

Při létání s ALTI se mi celkem běžně stávalo, že po půlhodinovém letu jsem přistál deset metrů hluboko nebo vysoko.

Dokud se výška nebude měřit radarem, tak to lepší asi nebude...

Dle Tomáše Jedrzejka se baro uplatňuje jen asi z 5%, ostatní se skládá z více čidel (GNSS a dalších). Bude to daleko složitější počítání než se nám na první pohled zdá. To co zde měříme je asi pouze baro, těžko říct jestli samotné baro může takhle jezdit vlivem změny počasí během jedné hodiny - možná že jo...

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1552 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 104  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz