Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: pát 01.12.2017 16:18 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2013
Příspěvky: 953
Bydliště: Chocerady
Začínám mít obavu že asi nakonec bude jednodusší ty koncáky.

Já si pamatuju že jsem podobnej obvod stavěl ještě na škole. Ale už si to nepamatuju.
Právě vilm že to nebylo až tak složité jako systém.

_________________
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: pát 01.12.2017 17:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5538
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Inspirace jak je udělanej vratovej systém Aprimatic. Tam jsou vlastně 2 krajový dorazy.
Nejsou to ale klasický koncáky ale jen 90 stupňová vačka což je zároveň maximální úhel otevření vrat.
Vačka spíná na úhlu cca 15 st a pak cca 75 stupňů. Je to systém z roku 1994, mikroprocesor žádnej, relátka, diody, nějaký 741, 555 a pár velkejch tranzistorů.
Začnu od polohy zavřených vrat. Po povelu otevřít vrata se rozběhne motor na plnej kotel a jede dokud vačka nesepne na 75 stupňů. Do tý doby je hlídanej maximální proud (napětí na malém sériovém odporu),pokud by vrata něco zablokovalo tak se motor ihned vypne. Po dosažení 75 st se do série s motorem zařadí jinej sériovej odpor, kterej omezí otáčky motoru a je pouze časem hlídano jak se dlouho bude točit na menší otáčky. Pokud narazí na doraz otevřených vrat, tak se protáčí spojka v převodovce motoru dokud neuběhne nastavenej čas.
Při povelu zavřít vrata zase motor vypálí na plnej kotel s napětím opačné polarity na druhou stranu a jede až k sepnutí vačky na 15 stupňů, pak omezí otáčky, jede podle nastavenýho času a pak na dorazu protáčí spojka.
Výsledek je, že na oba ničím definovaný dorazy najíždí s malou silou ale z dorazů se vrací s maximální silou. Maká mě to od roku 1996, dvě křídla 1,6m a síla je tak veliká, že si to při otvírání vyhrne i 5 cm sněhu.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: pát 01.12.2017 17:41 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16170
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Nooo... srovnáváte plechovku 280 s pohony tahajícími desítky kil... tohle je vrabec, ne slon :-D

Co brání zkusit tohle:
jyrry čtv 30. lis, 2017 22:26 píše:
... třeba triviálně jen přepínač a do přívodu od zdroje nějaký 7812 stabík který omezí zkratový proud do odpojení zátěže...

Mám tak dodatečně jištěné podvozky na 8,5kg B-25 a zatím přežily bez problémů.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: pát 01.12.2017 18:11 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 480
Bydliště: Vysočina
Dlouho jsem váhal jestli se zapojit, protože to dělat nechci :D . Nevidím v tom ale problém, pokud by byl proud pro vypnutí do cca 10A a pracovní proud maximálně tak poloviční. Pro nenáročné použití bych to řešil takto:
Mikroprocesor, na jeden vstup ovl. směru, na druhý vstup napětí z odporu proudu motorem. Výstupy - jeden výstup procesoru ovládá jeden směr motoru H můstku, druhý výstup ovládá druhý směr otáčení (druhou půlku H-můstku). Měřící odpor v záporné větvi napájení můstku (ne motoru).
Zpožděné reakce pro rozběh (i při přepínání směru - je dobrá pauza) lze snadno řešit programem, který by byl vlastně dost jednoduchý (žádné přerušení...., k programování stačí bohatě Basic). Dalo by se to vylepšit i o řízení otáček ale to už by bylo složitější.

Procesor 12f675 (jak píše jyrry) nebo Attiny13 - progr. soft Bascom je zdarma, nebo i Picaxe08, progr. soft taky zdarma a k programování stačí seriový port (nebo převodník z usb)

Nebo jsem na něco zapomněl?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: sob 02.12.2017 8:20 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2013
Příspěvky: 953
Bydliště: Chocerady
Jednoduchá řešení jsem i našel.
Ale nakonec tam asi dokážu nacpat koncáky. Kdy bude pevně definovaná jedna poloha a seřízení se bude muset dělat jinak.
Mě se jednalo i o seřízení.
Každopádně děkuju za rady.

_________________
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz