Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 04.03.2013 14:11 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 5107
Bydliště: Žilina SR
Je nepochybné, že pohonným jednotkám používajúcim jednosmerné motory už pomaly odzvonilo - dnes kraľujú 3fázové striedavé. Každý z nás, kto sa elektropohonu venuje dlhšiu dobu má tak doma po šuplíkoch rôzne staré motory a hlavne jednosmerné regulátory, ktoré už zrejme v modeli nevyužije. Ale tie regulátory sa dajú využiť na riadenie jednosmerných motorčekov aj pre iné účely, len problém je v tom, že vedia spolupracovať len s modelárskými prijímačmi alebo servotestermi, ktoré im dodajú ten správny pulzne-šírkovo modulovaný sled ovládacích impulzov.
Keď ma napadlo takto starý regulátor využiť, musel som vyriešiť riadiaciu jednotku s ovládacím potenciometrom, ktorá tu správnu moduláciu dodá.
Tak som si navrhol veľmi jednoduchý a lacný generátor realizovaný dvojicou monostabilných preklápacích obvodov 74LS123. Ešte zo socialistických čias mám slušnú zásobu ich sovietských ekvivalentov s označením K555AG3, tak prečo ich nevyužiť. Tak vnikla nasledujúca schéma, ktorá po doladení hodnôt RC-členov funguje spoľahlivo na prvé zapojenie:
Příloha:
Servo_tester_s_74LS123_@.gif
Servo_tester_s_74LS123_@.gif
[ 20.81 KiB | Zobrazeno 4123 krát ]


K súčiastkam pár poznámok:
- kondenzátory C1 a C2 treba voliť zvitkové najlepšie styroflexové, hodnoty treba volit presné, prípadne prepočítať tak, aby súčiny R1*C1, R2*C2 a takisto (R2+R3)*C2 zostali zachované;
- C3 je blokovací keramický, hodnota nie je kritická 68 až 220nF;
- C4 je blokovací tantalový elektrolytický, hodnota ani typ tiež nie sú kritické;
- Potenciometer R3 je použitý lineárny, a pri tejto hodnote sa mení šírka riadiacich impulzov lineárne v celom rozsahu od 0,9 po 2,1 ms, ale v závislosti od použitia je možne použiť aj iný, napríklad aj logaritmický a väčšiu hodnotu (celé riadenie potom bude prebiehať na kratšej dráhe či uhle pootočenia);
- Ak nevadí väčší odber, dá sa použit aj obyčajný TTL integrovaný obvod 74123 (odber bude potom asi 66mA), pri použití 74LS123 je však odber len 12mA a ešte menší by bol pri použití 74L123, prípadne CMOSu 74HCT123;
- konektor JP1 sú 3 piny zaletované do dosky plošného spoja na ktoré sa nasunie štandartný konektor regulátora (alebo aj serva) a cez neho sa pomocou obvodov BEC regulátora aj celý tento generátor napája. Ak sa náhodou pomýli polarita konektora, tak sa podobne ako u serv a príjímačov nestane nič, len to nebude fungovať.

Dosku plošného spoja som nenavrhoval, celé som to realizoval na univerzálnej doštičke viď foto:
Příloha:
Servo_tester_s_74LS123_foto.JPG
Servo_tester_s_74LS123_foto.JPG
[ 105.77 KiB | Zobrazeno 4654 krát ]


pohľad zo strany spojov:
Příloha:
Servo_tester_s_74LS123_foto_strana_spojov.jpg
Servo_tester_s_74LS123_foto_strana_spojov.jpg
[ 128.15 KiB | Zobrazeno 4654 krát ]



Zariadenie sa dá využiť aj ako servotester, ale musí sa v takom prípade doplniť napájaním 4,5 až 5,5V a ovládací gombík potenciometra (už určite lineárneho) je potom dobré doplniť stupnicou a tú naciachovať podľa nejakého kvalitného serva.

Napadlo ma, že sa to možno niekomu bude hodiť a toto zariadenie mu pomôže vyriešiť riadenie motora, serva, a preto to touto cestou zverejňujem. :D

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Naposledy upravil VTjr dne pát 22.03.2013 14:32, celkově upraveno 8

Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 04.03.2013 14:14 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 5107
Bydliště: Žilina SR
Ešte doplním, fotografiou celého usporiadania pohonnej jednotky, ktorú plánujem využiť na účely jednoduchého spúšťača (štartéra) pre spaľovacie motory menších objemov.
Příloha:
Servo_tester_s_74LS123_foto_regulator&motor.JPG
Servo_tester_s_74LS123_foto_regulator&motor.JPG
[ 125.08 KiB | Zobrazeno 4645 krát ]


_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.03.2013 14:19 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 9035
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 300
Blog: Zobrazit blog (3)
Kalibroval bych pomocí JETI boxu přímo v ms.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.03.2013 14:33 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 5107
Bydliště: Žilina SR
TomasC píše:
Kalibroval bych pomocí JETI boxu přímo v ms.

Iste, ale keďže JeTi Box nevlastním, tak ma to nenapadlo. 8)
Ja som si to kalibroval pomocou osciloskopu, kde som porovnával to, čo produkuje kupovaný servotester/otáčkomer a môj generátor. Na osciloskope to síce síce nie je až také presné, ale na uvedený účel to celkom postačilo. Nakoniec v dobách, keď som ešte staval amatérske proporcionálne súpravy, som na nastavovanie nič lepšie ako osciloskop nemal k dispozícii (čítač a pod). Napriek tomu súprava fungovala dobre. A dodnes funguje, len s ňou už pochopitelne nelietam - AM27 by som dnes nepoužil ani na lodičku - ešte by sa zatúlala :lol:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.03.2013 18:17 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18699
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
sice jsem si servotester ze studijnich a zabavnich duvodu taky postavil (s pocesurkem PIC), ale na radu aplikaci staci http://www.ebay.com/itm/3CH-ESC-Servo-T ... 2c656f91fe - objednam a za 2-3 tydny ho vytahnu z kasliku :-) Mezi tim se zabavim jinymi hrackami, mam jich prehrsel :-D

Jinak na hrani s PICama je docela fajn vecicka http://dx.com/p/ds0201-2-8-lcd-pocket-m ... kits-39753 , po prepnuti ukazuje treba sirku impulzu, pripadne ramec 20ms, nastavuju tim timery pro upoutance a tim ramcem odpocitavam cas, na 5-ti minutach to udela ±1-2 sec, coz je na tu bidu myslim slusne :-)

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.03.2013 21:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.11.2006
Příspěvky: 2125
Bydliště: Ďáblice
Obrázky: 8
Jo taky jsem postavil pár serverotesterů z klasických součástek (většinou 555) a i nějaký procesorový. Je toho uveřejněno mraky.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2013 1:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 5705
Bydliště: Vsetín
jyrry píše:
sice jsem si servotester ze studijnich a zabavnich duvodu taky postavil (s pocesurkem PIC), ale na radu aplikaci staci http://www.ebay.com/itm/3CH-ESC-Servo-T ... 2c656f91fe - objednam a za 2-3 tydny ho vytahnu z kasliku :-) Mezi tim se zabavim jinymi hrackami, mam jich prehrsel :-D

Jinak na hrani s PICama je docela fajn vecicka http://dx.com/p/ds0201-2-8-lcd-pocket-m ... kits-39753 , po prepnuti ukazuje treba sirku impulzu, pripadne ramec 20ms, nastavuju tim timery pro upoutance a tim ramcem odpocitavam cas, na 5-ti minutach to udela ±1-2 sec, coz je na tu bidu myslim slusne :-)



jde ta sranda z DXka připojit i na komp v "live" režimu?


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2013 1:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.3.2004
Příspěvky: 2901
Bydliště: ČR
Obrázky: 2
Jako že by dokázal PC zobrazovat průběhy na obrazovce? To ne. Můžeš přehrát firmware nebo použít jako čtečku vložené SD karty.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2013 6:39 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18699
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
blesk píše:
jde ta sranda z DXka připojit i na komp v "live" režimu?

to ne, jen prehrat ulozeny prubeh, podle papiru; nezkousel jsem to.
Ke kompu jsou ruzne osciky jine, da se neco najit treba na ebay, nebo na dx
zalezo na tom na co to chces pouzit, na jednoduche hratky s nizkymi frekvencemi by treba stacilo toto http://dx.com/p/usb-oscilloscope-and-lo ... yzer-93518 , na prubehy okolo spinanych veci, serv a podobne uz to musi umet vyssi frekvence...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2013 9:05 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 5107
Bydliště: Žilina SR
jyrry píše:
...sice jsem si servotester ze studijnich a zabavnich duvodu taky postavil (s pocesurkem PIC), ale na radu aplikaci staci http://...
...
Jinak na hrani s PICama je docela fajn vecicka http://... , po prepnuti ukazuje treba sirku impulzu, pripadne ramec 20ms, nastavuju tim timery pro upoutance ...
...
Ke kompu jsou ruzne osciky jine, da se neco najit treba na ebay, nebo na dx
zalezi na tom na co to chces pouzit, na jednoduche hratky s nizkymi frekvencemi by treba stacilo toto http://... , na prubehy okolo spinanych veci, serv a podobne uz to musi umet vyssi frekvence...

Jsou to hezké věcičky a dají se na mnohé využít dokonce i v polních podmínkách a taky se přitom mnohému naučit. Jenže mým cílem bylo postavit rychle něco funkčního ze šuplíkových zásob, čili s nulovými náklady pro konkrétní účel. 8) Nároky na přesnost rámce ale i šířky toho pulzu jsem neměl nějak přehnané (přesnost rámce většinou není příliš kritická, snad s výjimkou nejstarších čistě analogových regulátorů, kde by to trochu ovlivňovalo regulační rozsah a jeho hranice). Mně však šlo hlavně o to, abych mohl jednoduše poťákem řídit ss regulátor a to dané zařízení splňuje. Použití jako servotesteru je jenom takový bonus navíc. Taky se to musí ještě doplnit napájením.
Možná byla chyba dát do názvu vlákna slovo "servotester", ale nemohl jsem přijít na to jak jinak to nazvat. ReglerTester nebo ReglerControl? :lol:
Taky rozhodnutí to zveřejnit vychází z předpokladu, že někdo jiný by mohl mít potřebu řešit podobnou aplikaci a taky s minimálními náklady ze šuplíkových zásob, a tak mu možná tahlo přímo "katalogové" zapojení pomůže.
Na druhé straně jsem dostal náměty i od Vás ostatních, třeba něco z toho využiji i já. Upoutance sice dost dlouho nelétám (sice ještě jeden vlastním a dokonce zvažuji i stavbu dalšího), ale postavit si časovač na PIC a počítat rámce je opravdu důmyslný a zajímavý nápad. :wink:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2013 9:37 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4090
Bydliště: SK Bratislava
ono je rozdiel medzi jednoduche a jednoduche ... pre mna je napriklad ovela jednoduchsie napisat kratky pic program (celkom urcite rychlejsie ako namalovat tvoju schemu a spocitat hodnoty suciastok) a picov mam plny suplik (a pic neptrebuje ziadne odpor a kondiky v RCckach atd), takze udelatko ktore je pre teba super jednoduche a trivialne je pre niekoho sialene zlozite a naopak ... keby sa mal niekto zacat ucit programovat picy kvoli jednemu multivibratoru, to by bol asi dost ulet :- )))

ale az to mas raz urobene v pice, lahko to dotiahnes do funkcenho extremu ktory u diskretnej konstrukcie nedas ani nahodou ...
http://www.netax.sk/hexoft/docu/itimer.pdf


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2013 10:29 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 5107
Bydliště: Žilina SR
igorb píše:
ono je rozdiel medzi jednoduche a jednoduche ... pre mna je napriklad ovela jednoduchsie napisat kratky pic program (celkom urcite rychlejsie ako namalovat tvoju schemu a spocitat hodnoty suciastok) a picov mam plny suplik ...

Veď ja si tu ani nerobím nárok na to, že práve toto je najlepšie. Niekto má plný šuplík PICov, má programátor a vie s nimi robiť, niekto zase plný šuplík starých ruských švábov a vie si za minútku na kalkulačke vypočítať dve časové konštanty a na univerzálke naletovať pár drôtikov. :wink:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2013 10:45 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4090
Bydliště: SK Bratislava
nepochybne ... napisal som to len aby si niekto nemyslel ze pouzit pic namiesto ne555 alebo dvoch tranzistorov je ist s kanonom na vrabca :mrgreen:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2013 11:27 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 5107
Bydliště: Žilina SR
igorb píše:
nepochybne ... napisal som to len aby si niekto nemyslel ze pouzit pic namiesto ne555 alebo dvoch tranzistorov je ist s kanonom na vrabca :mrgreen:

Ja si to určite nemyslím. A že tu niekto spomenie 555 som čakal.
Prečo nie? :) , Ja všal 555tiek nemám plné šuplíky, navyše schéma s ňou by nebola o moc jednoduchšia (takisto dva rezistory a dva kondenzátory, tie blokovacie a ošetrovacie nepočítam) a z hľadiska výpočtu dokonca trochu náročnejšia (pravda ten šváb je menší, iba 8-nohový, tak by sa to možno celé dalo postaviť o čosi miniatúrnejšie, dokonca v SMD veľmi).
Taktiež viem, že podobných návodov sú mraky. :mrgreen:
Tak čo už, jeden mráčik naviac hádam nikomu neuškodí :lol:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2013 13:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12369
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Pro některé lidi než bastlit si vlastní plošnák a kde co dalšího k tomu je přijatelnější koupit si třeba klon Arduino NANO, který se dá v současnosti pořídit na eBay za cca devět doláčů viz tento odkaz, a to včetně poštovného, které hradí prodejce. Člověk pak má kompletní zařízení s celou řadou vstupů, výstupů a včetně USB rozhraní a při testování ho lze napájet přímo z USB portu. Pro programování stačí jen připojit běžným USB kabelem k PC a může se bez dalších speciálních HW přípravků rovnou programovat. Na desce je i vlastní stabilizátor díky čemuž lze desku napájet i z běžné lipolky nejlépe 2S.

Ano z pohledu toho, že se to dá udělat i bez použití mikroprocesoru je to do jisté míry "kanón na vrabce", ale z toho pohledu, že se to s tou komplexní už hotovou deskou, která je relativně malá a použitelná i pro jiné účely dá zrealizovat poměrně jednoduchým propojením a vhodným naprogramováním to pro některé může být přijatelnější než realizace vlastního zapojení, protože celou tu desku v podstatě berou jako jednu komplexní multifunkční hotovu součástku, která se dá připojit přímo k PC a pro daný účel PWM generátoru k ní stačí připojit jen signální vstup serva a potenciometr. Napájení desky pak může být řešeno přímo z lipolky a napájení serva třeba přes BEC nějakého réglu, který se využije pro napájení serva ze stejné lipolky.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz