Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: čtv 30.11.2017 20:31 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2013
Příspěvky: 1084
Bydliště: Chocerady
Uvažuji nad spínacím obvodem kdy bude ovládán stejnosměrný elektromotor. 12v
Jednoduché vysvětlení.
Představa funkce je asi jako elektrický podvozek ovládaný spínačem
Obvod bude mít akumulátor jako zdroj pro pohon.
Pohon bude obstarávat elektromotorek se závitem na hřídeli kde budou dva pevné dorazy. Při najetí na doraz se obvod vypne.

Ovládání.
Při vypnutém spínači bude pohon v poloze A
Sepnutí spínače způsobí posun z polohy A do polohy B. V poloze B se motor vypne(aby nedošlo k poškození motoru).
Vypnutí spínače způsobí přesun do polohy A a vypnutí motoru
Následné sepnutí tlačítka způsobí posun do polohy B

Skutečně velice jednoduchá logika.
Vypnutý spínač pohon v poloze A.
Zapnutý spínač pohon v poloze B.

Takže regulační prvek pro vypnutí elektromotoru by mělo být dosažení max nastaveného proudu.
Podobná regulace se používá třeba u elektricky stahovacích oken.

Řeším nějaký jednoduchý obvod pro řízení takového systému. Kde bude pohon z dorazu na doraz.
Troufnul by si někdo takový ovládací systém navrhnout?


Přílohy:
1CCAAEA7-E42C-4EE8-9225-B4D227AB909F.jpeg
1CCAAEA7-E42C-4EE8-9225-B4D227AB909F.jpeg [ 45.14 KiB | Zobrazeno 1179 krát ]

_________________
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: čtv 30.11.2017 20:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2009
Příspěvky: 1086
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Bez elektroniky by na to mohlo stačit jedno relé, 2 koncáky a 2 diody.

_________________
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: čtv 30.11.2017 21:05 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2013
Příspěvky: 1084
Bydliště: Chocerady
Vpodstatě ano ale já bych chtěl omezit kabely a použít raději právě vypínání omezním proudu.

_________________
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: čtv 30.11.2017 22:26 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17505
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
V podstatě by to měl zvládnout třeba PIC12F675 se snímáním proudu... kdybych měl čas, byla by to výzva neb to sám časem budu potřebovat (podvozek).
Nebo třeba triviálně jen přepínač a do přívodu od zdroje nějaký 7812 stabík který omezí zkratový proud do odpojení zátěže...

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: čtv 30.11.2017 22:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9106
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
HavelAircraft, můžeš to trochu víc upřesnit. Ten šroub bude přímo na hřídeli motoru? Ty dorazy budou tvrdé? Jaké otáčky (rychlost) bude mít ten posuv? O jaký výkon se jedná? Nechat motor dojet pod proudem na tvrdý doraz a vypínat vlastně až zkratový proud, se mi zdá docela prasárna. Alespoň ten šroub by měl být odpružený, nebo dvojité dorazy s odpruženou částí, protože jinak to moc dlouho nevydrží. Lepší by bylo, kdyby ten motor těsně před koncem vypnul koncák a na doraz dojížděl jen setrvačností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: pát 01.12.2017 1:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 6367
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Na to přeci stačí dva přepínací koncáky a dvě diody.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: pát 01.12.2017 9:08 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2013
Příspěvky: 1084
Bydliště: Chocerady
Celeron píše:
Na to přeci stačí dva přepínací koncáky a dvě diody.


Jak sem psal v předchozím příspěvku. Koncákům se chci vyhnout

Parametry pohonu zatím nejsou důležité. Základ byl napsaný stejnosměrný motor 12v.

_________________
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: pát 01.12.2017 9:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2009
Příspěvky: 1086
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
No já bych řekl, že právě ty parametry jsou pro návrh to nejdůležitější :(

_________________
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: pát 01.12.2017 9:42 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2013
Příspěvky: 1084
Bydliště: Chocerady
Parametry jsou důležité pro konkrétní návrh a dimenzování obvodu.
Dotaz byl zatím jen obecný.
Ideál by byl nějaký základ který by podle potřeby šel upravit na různé zatížení.

_________________
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: pát 01.12.2017 10:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9106
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Právě že záleží jak bude ten rotor těžký, jakou to bude mít setrvačnost, a jakou rychlostí to do toho dorazu křápne. Silová část elektroniky se dá upravit dle potřeby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: pát 01.12.2017 10:08 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2013
Příspěvky: 1084
Bydliště: Chocerady
Ok dejme tomu speed 280 s převodovkou. A 4mm závitovou tyčí.

_________________
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: pát 01.12.2017 10:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2009
Příspěvky: 1086
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Jak už zde bylo řečeno, tak jak to požaduješ, budeš muset vyřešit dva problémy.
1. mechanika - roztočený šroub se při dojezdu na doraz má tendenci vždy "zakousnout".
2. elektronika - musí vyhodnotit co je přetížení při přesunu a co už doraz na konci.
Asi bych to řešil takto:
1. doraz nedělat na konci závitu, ale pomocí čepu a palce na závitové tyči. Díky tomu by se to "nezakusovalo", ale jen zarazilo otáčení.
2. S elektronikou ti "univerzálně" neporadím protože neustále nechceš prozradit nic konkrétního. Snad jen, že v obvodu motoru by mělo být proudové omezení, aby jsi ani při jeho zastavení nepřekročil příliš jeho jmenovitý proud.

_________________
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: pát 01.12.2017 11:00 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 15.9.2017
Příspěvky: 110
Bydliště: Psáry
Jestli se ti jedná pouze o detekci nadproudu, tak asi nejjednodušší zapojení je na obrázku. Musí se to ale vybavit nějakou řídící elektronikou, protože po případném vypnutí by tranzistor zase rozepl a motor by šel opět do dorazu. Hodnota pdporu R1 se vypočítá podle proudu, při kterém chceš vypnout motor. R1=0,7/I.


Přílohy:
nadproud.png
nadproud.png [ 43.16 KiB | Zobrazeno 940 krát ]

_________________
Jirka
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: pát 01.12.2017 12:19 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2200
Bydliště: Ústí nad Labem
Takovou věc jsem před lety dělal, byla to elektronika lineárního servopohonu, který ovládal docela svalnatý ventil. Požadavkem bylo právě silové najíždění do koncové polohy. Ta elektronika nebyla úplně jednoduchá; například si uvědom, že ten motor má také špičku proudového odběru při rozběhu, takže je zapotřebí zjištěný nadproud (potřeba definovat limit) po nějakou dobu ignorovat.
Přimlouval bych se také za koncáky, je to o dost jednodušší.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínací elektronika
PříspěvekNapsal: pát 01.12.2017 12:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9106
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pro takový režim potřebuje nadproudovou ochranu, která bude dimenzovaná na rozběhový proud, ale s "Foldbac charakteristikou", aby se zkratový proud zmenšil na minimum, jinak to napájení a motorek upeče. Třeba něco takového: https://www.circuitlab.com/circuit/42bm8p/power-supply-example-foldback-current-limiting/


Naposledy upravil Lark dne pát 01.12.2017 23:07, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz