Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 10.12.2017 21:44 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 30.11.2012
Příspěvky: 61
Potrebujem ovládať zapínanie/vypínanie žiaroviek napájané starým 24V zdrojom. Na stole sa relé spínajú správne. Ak na ne pripojím zdroj a žiarovky, tak sa často nezopnú , nereagujú alebo zopnú/rozopnú aj vedľajšie relé. Mám ich zapojené v režime normall-closed. Keď vyšlem logickú 1 rele rozopne obvod.
Žiarovky sú 40W, 8 dvojíc

Budem rád za akúkoľvek radu.

Prikladám foto


Přílohy:
20171209_190849-min.jpg
20171209_190849-min.jpg [ 76.84 KiB | Zobrazeno 559 krát ]
20171209_190930-min.jpg
20171209_190930-min.jpg [ 89.63 KiB | Zobrazeno 559 krát ]
20171022_150457-min.jpg
20171022_150457-min.jpg [ 45.3 KiB | Zobrazeno 559 krát ]

_________________
Futaba fasst- RCfactory su29 1m; guppy 1,5m "hotliner"
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 10.12.2017 22:03 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 487
Bydliště: Česká republika
Z těch vašich informací se toho moc vydedukovat nedá. Např. čím napájíte elektroniku a relé ap. Schéma celého obvodu by pomohlo.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.12.2017 22:29 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 30.11.2012
Příspěvky: 61
Arduino je napájane z klasickej nabíjačky 5V 500mA cez USB.
Rele sú napájané priamo z Arduina 5v.
Žiarovky majú vlastný externý zdroj (na foto).

Myslel som, že slabým napájaním relé to nebude, keďže sa niekedy zopne aj susedné relé od požadovaného.
Cievka vo vnútry Rele-A pritiahne aj spinač v rele-B. Avšak keď nieje zapnutý externý zdroj žiaroviek, fungujú správne.

Ledky, ktoré signalizujú príjem signálu rele ukazujú správne požadovaný stav, nie skutočný stav relé.

EDIT: Oprava jednotiek

_________________
Futaba fasst- RCfactory su29 1m; guppy 1,5m "hotliner"


Naposledy upravil filipe dne ned 10.12.2017 23:12, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.12.2017 22:48 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 487
Bydliště: Česká republika
filipe píše:
... nabíjačky 5V 500mah


To je nesmysl..
Nejste schopen sem dát schéma celého zařízení :?:
Dejte všechny ty silové dráty a samotné trafo co nejdál od relátek a vyzkoušejte to.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.12.2017 23:02 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 30.11.2012
Příspěvky: 61
Kreyson píše:
To je nesmysl..

Pardon, samozrejme mA :oops:


Zdroje sú dostatočne ďaleko 1,5m. Problém môžu byť práve tie silové káble priamo pod rele. Je tam dosť malo miesta, ale skúsim to.

_________________
Futaba fasst- RCfactory su29 1m; guppy 1,5m "hotliner"


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 11.12.2017 1:45 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2727
Obrázky: 1
Vidím tam 8 relátek podle popisu každé má 70 mA x 8 = 560 mA Zdroj 5 V / 500 mA je tedy lehce podimenzován.
8x Relé modul 5V pro Arduino
Nejspíš půjde o vliv brumu, který se na stole neprojevuje. Začal bych silnějším zdrojem pro relé, aspoň 5 V / 1 A.
A potom kontrolou zemních vodičů. Ten brum může být i z trafa pro žárovky. Zkusit jiný zdroj 24 V AC / DC.
Na první pokusy by stačil pro žárovky i nějaký 12 V zdroj.
SRD 05VDC
71.4 mA jen cívka relé (vinutí 70 Ω ±10%),
Relay Module interfacing with arduino
Pro naprosté začátečníky tam měli nakreslit vodiče z externího zdroje ke kontaktům a spínané zátěži (žárovkám).
Za pokus stojí propojení (krátkým silným vodičem) GND napájení a logiky (mínus 5 V Arduino) s plechovým
pláštěm zdroje (trafa kde je ochranný vodič pohyblivého přívodu). Účinky brumu se mohou zhoršit, nebo zlepšit.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 11.12.2017 12:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 540
Bydliště: Vysočina
Jen jsem tak kouknul. Nevím jak je to zapojený a zkoumat to nechci. Chci ale připomenout co platí pro AVR ATmega328:
DC Current per I/O Pin ........................................ 40.0mA
DC Current VCC and GND Pins................................. 200.0mA


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 11.12.2017 21:44 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 30.11.2012
Příspěvky: 61
Ďakujem všetkým za pomoc. Pravdepodobne vyriešené.
Po pripojení 5V 2A zdroja to bolo trochu lepšie,ale stále nedostačujúce. Problémom je ako písal „ellet“ napájanie cez arduino
ellet píše:
ATmega328:
DC Current VCC and GND Pins................................. 200.0mA

V mojom prípade to budú riešiť 2 riadky kódu, ktoré zabezpečia iba 1 zopnuté relé.

Na jednom fóre som našiel pre mňa nezvyčajný spôsob napájania. 12v priamo na rele. A spojiť s arduinom cez VCC a nie GND. Je to správne?
https://forum.arduino.cc/index.php?topi ... msg3235068

_________________
Futaba fasst- RCfactory su29 1m; guppy 1,5m "hotliner"


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 11.12.2017 22:08 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 487
Bydliště: Česká republika
Kdybyste sem rovnou dal schéma, jak jsem po vás chtěl, mohlo se to vyřešit dříve. Ale hlavně, že jste na to nakonec přišel.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 12.12.2017 9:31 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2727
Obrázky: 1
Při spínaní žárovek kontaktem relátek, jsou zdroje pro ŽÁROVKY a ARDUINO + RELÁTKA galvanicky oddělené.
Pro potlačení brumu je tedy možné zkusit propojení (studených konců) buď GND, nebo Vcc s jedním koncem
sekundáru trafa. (Kontrola zda ve skříňce trafa je jeden konec sekundáru, propojen s ochranným vodičem).
Pokud jsem se dobře díval, tak zásuvka a zástrčka 230 V na skříňce je symetrická. Jednoduše lze zkusit otočením,
záměnu fázového a pracovního vodiče. Úroveň pronikajícího brumu (svodem/kapacitou) se může změnit.
==edit02
Relátka se přímo spínají piny mikroP? Nebo je tam ještě vloženo výkonové hlradlo(?tranzistor)?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 12.12.2017 12:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8233
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Guchar, to propojení GND Arduina na vinutí trafa asi není moc dobrý nápad. Jestli je tam můstkový usměrňovač, múže to znamenat zkrat. Maximálně by to moh propojit přes kondenzátor, třeba 100nF. A pokud má ten blok relé stejný jako je v tom odkazu, tak tam vidím, že každé relé je ovládané přes optočlen, takže pak by nebylo překročené ani to proudové zatížení výstupů Arduina a nějaké propojování GND je nesmysl. Nakonec před tím varuje i v tom odkazu. Aby to člověk moh posoudit, chtělo by to schéma zapojení. Takhle jsou to jenom dohady.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 12.12.2017 15:16 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2727
Obrázky: 1
(@Kreyson) + (@Lark) "... chtělo by to schéma zapojení. Takhle jsou to jenom dohady." PŘESNĚ
I když podle vnitřního odkazu "SANTY.cz" na vinutí relé to jde přes optočleny, a za nimi jsou tranzistory Q1 až Q8
el.schéma - zde

Pak je tam už jen Transformátorček typ: EOC 047 12, 220 / 24 V , 125 W, s poj. 2 A, zo ZPA Prešov
- ale ZÁSUVKA a ZÁSTRČKA k němu není symetrická = nejde otočit (špatně jsem se podíval)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 12.12.2017 16:08 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 30.11.2012
Příspěvky: 61
Presnú schému žiaľ dodať neviem. Prikladám aspoň obrázok zapojenia + presný typ relé.
V prípade, že bude zopnuté iba 1 relé (ošetrené v kóde) je to v poriadku?


Přílohy:
arduino_relay.png
arduino_relay.png [ 316.02 KiB | Zobrazeno 230 krát ]
71bW-EtaHeL._SL1100_.jpg
71bW-EtaHeL._SL1100_.jpg [ 62.6 KiB | Zobrazeno 230 krát ]

_________________
Futaba fasst- RCfactory su29 1m; guppy 1,5m "hotliner"
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: mkytka a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz