Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Servotester
PříspěvekNapsal: úte 16.01.2018 22:41 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1803
Bydliště: Havířov
Ano, prostě jak točím tím trimrem, tak souběžně s tím se servo vrací z té koncové polohy nebo naopak se zase vrací k té koncové poloze do které se přetočilo hned po zapnutí. Podle toho na kterou stranu točím tím trimrem. Nevím jak to popsat, ale asi myslíme to samé. Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Servotester
PříspěvekNapsal: úte 16.01.2018 22:46 
Mazák
Mazák

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 715
Bydliště: Česká republika
Vy to popisujete trochu zvláštně. Z toho vašeho popisu plyne, že vždy před zapnutím vytočíte potenciometr na doraz k jedné straně. Potom to dává smysl. nechejte potenciometr uprostřed a zapněte, servo se přesune taky doprostřed. Potom vypněte. Za chvíli znovu zapněte, aniž byste manipuloval s potenciometrem. Servo by se nemělo nikam pohnout.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servotester
PříspěvekNapsal: úte 16.01.2018 22:54 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17627
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Musí to fungovat takhle.
Od 3:30 je ten "neutrál" a od 3:39 se už samotná 555 nechytá, musela by být druhá jako generátor pily.

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servotester
PříspěvekNapsal: stř 17.01.2018 19:02 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 3211
Obrázky: 1
Kontrola funkce zapojení s IO 555 (servotesteru) bez osciloskopu (trochu zdlouhavá) pomocí odporu a LED.
Impulz trvá 1.5 +- 0.5 ms, rámec trvá 20 ms (=50 Hz). U zapojení (viz ufon13) je časovací kondenzátor C1 na
vývodu 2 IO. Pokud má být změna doba 1 až 2 ms stopkami sledovatelná je nutno z ms prodloužit cca 5000x
K C1 220 nF paralelně připojíme Cp=1 mikroF = 1000mF = 1000000nF. 5000x větší C1 úměrně prodlouží doby
Rámec z 20 ms na 100 s A impulz z 1 až 2 ms na 5 až 10 s. Tyhle časy lze orientačně přímo sledovat zrakem.
Měření ve vteřinách bude jen orientační vzhledem ke značné toleranci Cp 1mikroF. Po vyzkoušení Cp ODPOJIT!
Pokud není k dispozici Cp s pevným dielektrikem je vhodné použít kondenzátor tantalový.
LED zapojíme přes vhodný odpor mezi plus a výstup na vývodu 3 IO.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servotester
PříspěvekNapsal: stř 17.01.2018 19:28 
Mazák
Mazák

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 715
Bydliště: Česká republika
guchar píše:
1 mikroF = 1000mF = 1000000nF


To jsou co za počty?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servotester
PříspěvekNapsal: stř 17.01.2018 19:54 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1803
Bydliště: Havířov
guchar píše:
Kontrola funkce zapojení s IO 555 (servotesteru) bez osciloskopu (trochu zdlouhavá) pomocí odporu a LED.
Impulz trvá 1.5 +- 0.5 ms, rámec trvá 20 ms (=50 Hz). U zapojení (viz ufon13) je časovací kondenzátor C1 na
vývodu 2 IO. Pokud má být změna doba 1 až 2 ms stopkami sledovatelná je nutno z ms prodloužit cca 5000x
K C1 220 nF paralelně připojíme Cp=1 mikroF = 1000mF = 1000000nF. 5000x větší C1 úměrně prodlouží doby
Rámec z 20 ms na 100 s A impulz z 1 až 2 ms na 5 až 10 s. Tyhle časy lze orientačně přímo sledovat zrakem.
Měření ve vteřinách bude jen orientační vzhledem ke značné toleranci Cp 1mikroF. Po vyzkoušení Cp ODPOJIT!
Pokud není k dispozici Cp s pevným dielektrikem je vhodné použít kondenzátor tantalový.
LED zapojíme přes vhodný odpor mezi plus a výstup na vývodu 3 IO.


Proč bych měl tak komplikovaně zkoušet? Už mi to funguje jak jsem psal. Chtěl jsem jen ověřit, jestli to zapojení kmitá, už to funguje, tak není co řešit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servotester
PříspěvekNapsal: stř 17.01.2018 19:56 
Mazák
Mazák

Registrován: 11.5.2005
Příspěvky: 567
Bydliště: Žatec
Zdravím, není lepší to tady koupit?? Joker

https://www.banggood.com/Wholesale-EK2- ... rehouse=CN


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servotester
PříspěvekNapsal: stř 17.01.2018 21:36 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1803
Bydliště: Havířov
Už jsem odpovídal myslím jyrrymu, že lze koupit takové testery už za pár korun, ale já si to chci prostě vyrobit sám. Už mi to funguje, ale udělám novou dps, tahle je dost nepovedená. Dám to do nějaké pěkné krabičky a hotové.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servotester
PříspěvekNapsal: čtv 18.01.2018 1:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.10.2011
Příspěvky: 1344
Bydliště: uhlířská lhota 74
pokud funguje skvělé..... to jsem rád.
ostatní je balast , procáky jsou jednoduché a pro ,,jednoduché uživatele,, co si někde stáhnou programovcí setupy......
řešit věci jednoduše lze a člověka to baví , narozdíl od jiných ,,člověků,, co jsou na výši, protože nepotřebují jednoduchá řešení bez nutnosti datlování do klábosnic....... :wink:
NÉÉÉÉÉ dělám si legraci....... i já občas někde u někoho nechám naprogramit malého broučka....... když teda například nechci použít mikroservo s aretovaným(i) mikrospínač(i-em)........což cenově vyjde nastejno jen velikostně na 100násobek
:wink:
jinak servoptestery tedka nemám čas bastlit takže také docházím ke kupování čínských které jsou občas k sehnání za cenu poštovného z číny 25,-kč......ale to už není zábava........to je obživa.......


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servotester
PříspěvekNapsal: čtv 18.01.2018 10:07 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17627
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
varok píše:
.... a hotové.

Ještě bych se přimluvil za řádný potenciometr (ne trimr) a třeba podle přijímače si nakalibrovat neutrál pro servo (rysku na poťáčku), to se hodí při osazování modelu servy, jejich pákami a táhly - nastavím si neutrál serva a až poté nasadím páku, pak po montáži pomocí serva v neutrálu nastavuji mechanicky neutrál ovládaného prvku...
Nebo u toho 555 si dát přepínač na ten pin 7 a přepínat mezi potenciometrem a pevnou kombinací odporů která dá ten neutrál (1,500 ms).

Nooo a co takové PICAXE? To je také bastlení a dá se toho vytvořit daleko víc než s 555-kou... A psát své prográmky, rozhodně to není omezené na použití stažených věcí, jak si staromilci občas myslí.

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servotester
PříspěvekNapsal: čtv 18.01.2018 11:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 728
Bydliště: Vysočina
Musím podpořit jyrryho. Jako člověk kterej strávil s pájkou v ruce taky několik desetiletí se sice rád vracím i na př. k bateriovým jednolampovkám. Člověk by měl znát i tento "středověk".
Servotester je ale úloha ideální pro první kroky s mikroprocesorem. Funkci lze dodatečně zdokonalovat bez úprav DPS. Umím si předstqavit na př. řízení rychlosti cyklování, měření času přejezdu serva.....Prakticky je to omezeno jen tím, kdy si řeknu už dost. Určitě se nemusí jednat o bezduché kopírování. A radost jakou tě odmění dobře napsaný program ti hned dodá chuť do další práce (neznám lepší duševní cvičení) Přitom nejlevnější "brouci" jsou za cca 20Kč.....Ještě váháš?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servotester
PříspěvekNapsal: čtv 18.01.2018 12:18 
Mazák
Mazák

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 715
Bydliště: Česká republika
Přidám také svou trošku do mlýna. Spíš než PICAXE bych doporučil arduino. Brouk za 20 Kč sice je, ale není to picaxe. A programovat rovnou třeba PIC je už zase trošku složitější. K arduinu není potřeba žádný programátor ani převodník, má ohromnou podporu na internetu a ty nejmenší desky jsou pod cenou picaxe. Např. arduino nano za $2 i s poštou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servotester
PříspěvekNapsal: čtv 18.01.2018 12:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 728
Bydliště: Vysočina
Kreyson píše:
Přidám také svou trošku do mlýna. Spíš než PICAXE bych doporučil arduino....
Konkrétnímu doporučení jsem se chtěl vyhnout ale když už levně a Arduino - tak pod 30Kč, i s poštou, lze koupit (ebay) viz obr. Stačí na to Arduino IDE a nepotřebuje ani kabel... :) Rozměry - 18x26mm a destičku lze po naprogramování třeba i oříznout.
Příloha:
Digispark-Pinout.png
Digispark-Pinout.png [ 33.86 KiB | Zobrazeno 1029 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servotester s obvodem 555
PříspěvekNapsal: ned 04.02.2018 12:54 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1803
Bydliště: Havířov
Pořád nechápou. :roll:
Prostě nechci nějaké mikroprocesory. Moda je už taková, ale já nepotřebuji úplné novinky na trhu. Stejně jako jsme si koupili nedávno úplně nový počítač, ale starší typy komponent, který nám plně vyhovuje, auto mám taky starší a líbí se mi i plně vyhovuje i přes svoji zastaralou koncepci. Modely se mi taky líbí starší typy. Každý prostě nechce všechno v nejnovější a nejmodernější verži.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Servotester s obvodem 555
PříspěvekNapsal: ned 04.02.2018 17:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 728
Bydliště: Vysočina
No, když tam ta 555 musí být, tak schemat vidím na netu dost.
Tady, tady, tady,....stačí hledat.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz