RCmania.cz - web pro modeláře a modely
http://rcmania.cz/

FUNTIC II 1600MM
http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=118&t=77838
Stránka 3 z 10

Autor:  zelkar [ ned 08.01.2017 10:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: FUNTIC II 1600MM

Typově to není hotliner :D Kolmé stoupání samozřejmě nedá.
Obecně jde o to, jestli to vydrží původní regulátor. Vyzkoušené 4S nemám.

Autor:  juraj.jurej [ ned 08.01.2017 10:58 ]
Předmět příspěvku:  Re: FUNTIC II 1600MM

zelkar píše:
Typově to není hotliner :D Kolmé stoupání samozřejmě nedá.
Obecně jde o to, jestli to vydrží původní regulátor. Vyzkoušené 4S nemám.


Ja mám KIT, reg. mám YEP 30A (ten to dá) S tým NTM 2830 1100KV to má max. odber cca. 18A, Ťah 1200g. (podľa eCal) 250W To nieje žiadny hotliner.

Autor:  ecoone [ ned 08.01.2017 11:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: FUNTIC II 1600MM

Zdravim. Presne tak, Funtic je na pomale, pohodove relax dlhe lietanie a na učenie .)

ak to naozaj chces mat rychlejsie tak na tvojom mieste by som pouzil motor s vyššim KV na 3S cca 1500kv až 2200kv
tvoj navrh 1100kv a setovych 1200kv je malo v podstate by ti na 3S lietalo este pomalsie ako zo setovym motorom
4S je zbytočna vaha jedneho članku naviac, vysie otačky dosiahneš aj s motorom s vyššim KV
tvoj navrhovany motor na 3S bude mat nizke otacky a iba 289W na 3S (d2826 2200kv ma 342w na 3S)

napriklad Pelikan pre Funtic KIT odporuca RAY G2 C2830 s 1300kv na 3S
http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=79168

Vhodne by bolo použit overeny tlačny pohon z Bety s tym lieta ako raketa, pripadne unesie komplet fpv vybavu s go-pro
Turnigy D2826-6 2200kv a original tlačna vrtula APC 6x4EP 30-35A esc
https://hobbyking.com/en_us/d2826-6-220 ... motor.html
Funtic ma sice papierovo vyššiu vahu o cca 250g ako Beta, ale na Betu všeličo možne naložia

ak zmenis na setovom motore napajanie na 4S tak kontroluj teplotu motora ak bude horuci
tak pouzi vrtulu s menšim stupanim alebo menšim priemerom ale cele mi to pripada ako nezmysel

Autor:  zelkar [ ned 08.01.2017 11:38 ]
Předmět příspěvku:  Re: FUNTIC II 1600MM

Souhlas.
Mírně zvýšit kv, případně dát tvrdší aku- to má taky docela vliv.
Za mě je to vynikající letadlo na nácvik větroňové akrobacie, Tlačit to násilím do rychlosti mi smysl nedává.

Autor:  skodik [ ned 08.01.2017 14:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: FUNTIC II 1600MM

Chalani, vydrží setovy regulátor pripojenie ďalších 2 serv?

Autor:  zelkar [ ned 08.01.2017 15:34 ]
Předmět příspěvku:  Re: FUNTIC II 1600MM

To není jisté, zaleží co to je za regl. Pro analogová serva by to SNAD vydržet mohl. Můžeš udělat hrubý test na zemi - pár minut zuřivě hýbat zároveň všemi servy (s běžícím motorem) a sáhnout na regl, jak moc se hřeje. (Pokud na něm udržíš trvale prst, je to v cajku :) )
Je to trochu riziko - pokud se regl upeče za letu, je hotovo :(
Já pro 6 serv dávám obvykle regl se spínaným BECem, tj. SBEC, který dá aspoň 5A. (SBEC funguje jinak než lineární BEC a tolik nehřeje.)

Autor:  juraj.jurej [ ned 08.01.2017 16:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: FUNTIC II 1600MM

ecoone píše:
Zdravim. Presne tak, Funtic je na pomale, pohodove relax dlhe lietanie a na učenie .)

ak to naozaj chces mat rychlejsie tak na tvojom mieste by som pouzil motor s vyššim KV na 3S cca 1500kv až 2200kv
tvoj navrh 1100kv a setovych 1200kv je malo v podstate by ti na 3S lietalo este pomalsie ako zo setovym motorom
4S je zbytočna vaha jedneho članku naviac, vysie otačky dosiahneš aj s motorom s vyššim KV
tvoj navrhovany motor na 3S bude mat nizke otacky a iba 289W na 3S (d2826 2200kv ma 342w na 3S)

napriklad Pelikan pre Funtic KIT odporuca RAY G2 C2830 s 1300kv na 3S
http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=79168

Vhodne by bolo použit overeny tlačny pohon z Bety s tym lieta ako raketa, pripadne unesie komplet fpv vybavu s go-pro
Turnigy D2826-6 2200kv a original tlačna vrtula APC 6x4EP 30-35A esc
https://hobbyking.com/en_us/d2826-6-220 ... motor.html
Funtic ma sice papierovo vyššiu vahu o cca 250g ako Beta, ale na Betu všeličo možne naložia

ak zmenis na setovom motore napajanie na 4S tak kontroluj teplotu motora ak bude horuci
tak pouzi vrtulu s menšim stupanim alebo menšim priemerom ale cele mi to pripada ako nezmysel


O čom to píšeš. Teraz tam mám EMAX XA2212 - 1400KV (eq. 28-30) a bežný motor na 3S s vyšším KV (2830) už neutiahne vr. 8x6 .
S tým Turnigy D2826 2200kv by si tomu dal. To by ledva letelo.
S tým EMAX XA 2212 1400KV to má max cca. 235W, ťah 1150g a lieta to dobre, ale potrebujem dovážiť tak by som dal 4S 2200 mAh (väčšiu kapa. nepotrebujem) a motor NTM 2830 1100KV. To je asi tak cca. max čo sa dá z motoru veľkosti 28-30 na vr. 8x6" vyťažiť. 250W. A bude to trochu živšie.

Autor:  ecoone [ ned 08.01.2017 22:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: FUNTIC II 1600MM

myslis ze je tam potrebna vrtula 8x6 aby mal motor večši tah?
EMAX XA2212 - 1400KV ma papierovy tah 940g s 8x6 spotreba cca 20A
skoda ze som nenasiel trust test
ale na kopterach niekto skusal aj 4S ale musi ist zasadne mensia vrtula a kontrolovat prud
ten motor je urceny pre koptery ma iny pracovny rezim ako v lietadle
samozrejme to je niekedy uplne jedno

test D2826/6 2200kv iba s 7x3 EMP 1200g tah zahada .) spotreba okolo 34A doporuceny esc 40A
https://www.youtube.com/watch?v=Saj_0H6XkFs

Autor:  juraj.jurej [ pon 09.01.2017 0:30 ]
Předmět příspěvku:  Re: FUNTIC II 1600MM

Ozaj zázrak, podľa eCal na 3S Turnigy 2826-2200kV s APC 7x3" má ťah cca 675g 18A, 190W
Vrtuľu 8" chcem zachovať, čím väčšia tým lepšia účinnosť. (škoda že nevojde 9")
S tým NMT 2830 1100kV na 4S ťah cca. 1215g, 17A (4S 2200mAh)
A tomu videu neverím! (dobre to drevo musel pritľačiť) a aj keby tak je to cca dvoj násobný prúd a tým aj polovičná doba letu a ja mám ESC iba 30A, takže pre mňa nezmysel.

Autor:  ecoone [ pon 09.01.2017 19:30 ]
Předmět příspěvku:  Re: FUNTIC II 1600MM

rozmyšlam či ma vyznam ešte vôbec reagovat na to čo si napisal
a rozhodol som sa takto: naštuduj si informacie
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... --co-to-je
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... e-priklady
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?kat_c=pohony
ja tym kalkularorom velmi neverim, verim viac reálnemu praktickému testu
na ostatne nebudem reagovat lebo sa mi tu budu smiať
(lietat rychlejšie s vetšou vrtulou a rovnakym odberom prudu)
skutočny realny staticky tah lachko zistiš ked za lietadlo pripojiš digitalnu zavesnu vahu
alebo zavesis lietadlo za chvost na digitalnu vahu a das plny plyn, pripadne watmetrom zmeraš odber,
skus si tak zmerat realny tah na Funticu, alebo demontuj motor a podla videa ho daj na vahu a urob test

aj ked nakoniec budes mat večší staticky tah tak to neznamena že ti lietadlo poleti rychlejsie
preto treba hladat optimálny pohon pre danu kategoriu a vahu lietadla
ale asi zbytočne reagujem, načo to tu vôbec pišem?

statický tah sa takto testuje bezne:
https://www.youtube.com/watch?v=GDuo8gmfn9k
https://www.youtube.com/watch?v=KIop-R9Eee8

Autor:  juraj.jurej [ stř 11.01.2017 7:28 ]
Předmět příspěvku:  Re: FUNTIC II 1600MM

Nechcem väčšiu rýchlosť (to som nikde nepísal) Chcem ťah a axceleráciu. Ale už to nerieš. Skrátka na 4S to bude lietať lepšie.

Autor:  Tlapa [ stř 11.01.2017 15:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: FUNTIC II 1600MM

Zdravím, budu kupovat Funtica a zajímalo by mě jestli jste šli do arf anebo do kitu. Moc se mi nelíbí ten setový regl, stejně bych chtěl do budoucna udělat i ty klapky tak to spíš vidím na kit. Serva bych dal zde již doporučovaná. Jen nevím jestli je u kitu celý kužel i s vrtulí, je to tam tak zmateně napsaný... A táhla tam jsou anebo taky přikoupit? Jsou u nich rovnou i na ty klapky? Asi ne co?
Díky moc za informace ;-)

Autor:  zelkar [ stř 11.01.2017 19:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: FUNTIC II 1600MM

Od koho to chceš koupit?
Např. Pelikán uvádí "Rychlostavebnice obsahuje: trup, křídlo a ocasní plochy vylisované z EPP, vrtulový kužel, uhlíkovou trubkovou spojku křídla a podrobný návod ke stavbě a létání.
POZOR: Omlouváme se za tiskovou chybu, která se vloudila do návodu - stavebnice obsahuje plastový kužel, NIKOLIV vrtuli, jak je v návodu omylem uvedeno."


Táhla bývají v kitu obsažena. Téměř jistě nebudou táhla na klapky, udělat si je z drátu není složité. Vrtuli není problém dokoupit.
Nejlepší bude zjistit podrobnosti dotazem přímo u prodejce.

Autor:  zelkar [ stř 11.01.2017 20:03 ]
Předmět příspěvku:  Re: FUNTIC II 1600MM

Jestli chceš, nafotím ti, jak se udělají ty táhla apod.
Kontakt posílám do SZ.

Autor:  juraj.jurej [ stř 11.01.2017 23:48 ]
Předmět příspěvku:  Re: FUNTIC II 1600MM

Tlapa píše:
Zdravím, budu kupovat Funtica a zajímalo by mě jestli jste šli do arf anebo do kitu. Moc se mi nelíbí ten setový regl, stejně bych chtěl do budoucna udělat i ty klapky tak to spíš vidím na kit. Serva bych dal zde již doporučovaná. Jen nevím jestli je u kitu celý kužel i s vrtulí, je to tam tak zmateně napsaný... A táhla tam jsou anebo taky přikoupit? Jsou u nich rovnou i na ty klapky? Asi ne co?
Díky moc za informace ;-)


Ja mám KIT. Tiahla na klapky tam niesu. Je tam iba vrt. kužeľ bez trámca a klieštinny. Treba dokúpiť, alebo dať pevnú vrtuľu. Choď do KITU a osaď to lepšiou elektronikou, keď chceš sklopku dokúp origo.

Stránka 3 z 10 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/