Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 03.06.2024 23:11 
Nováček serveru
Nováček serveru

zdravím všechny,
Protože už začínám být trochu zoufalý, poprosím o radu. Bojuji s přenosem obrazu. Lítám nad polem, přímá viditelnost, bez překážek. Po cca 200 metrech začíná dost zrnit obraz, tak se dále radši nepouštím. Přepnu VTX na 800mW a dosah se zlepší tak o maximálně 100 metrů. Fakt nevím co je špatně. Samozřejmě že mám správný kanál, snažím se lítat frekvenci co nejblíž 5800. Na jiné koptéře mám speedybee VTX, také 800mW a je do dost podobné. Co tedy zbývá? brýle a antény. Antén mám několik a ne, zatím jsem nezkoušel všechny kombinace. Co tedy dosah nejvíce ovlivňuje? Přeci 800mW už je dost na alespoň 1000m dosah. Prosím o radu, co dělám špatně. Díky

VTX: zeus 800mW, hglrc hammer 5.8
brýle: skyzone cobra, diversity, menace patch pico 5.8, iFlight Albatross V2 150mm

další antény co mám jsou :
foxeer lollipop 4
truerc core 5.8
pak nějakou neoznačenou mushroomku
klasickou placku na brýle 6DBi
směrovou spirálku

PříspěvekNapsal: úte 04.06.2024 7:06 
Mazák
Mazák

No nastuduj si
https://ctu.gov.cz/sites/default/files/ ... 2021-8.pdf

na
25mW se da v klidu dosahnout 700m s malou antenkou. Takže v tvem pripade ti ani 1kW nepomuže.

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: úte 04.06.2024 7:22 
Mazák
Mazák

Obrázky: 10
@Kruss 1. Zkusit napájení VTX ze samostatné baterky 2. Do napájení VTX zkusit vřadit LC filtr Má smysl LC filtr? má cenu kupovat LC filtr?
3. Pokud HGLRC ZEUS VTX 25-800MW LC filtr má, tak zkusit vyrobit (koupit) jiný
4. Rušení na jedné lokalitě může být z vnějšího zdroje. Stejný dosah (problémy) na různých lokalitách by ukazovalo na rušení od regulátoru, nebo něco jiného v modelu.
5. Edit02 https://oscarliang.com/connect-vtx-fpv-camera/ /-/ https://www.reddit.com/r/fpv/comments/2udyvv/help_58ghz_vtx_interfering_with_wifi/

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 04.06.2024 8:41 
Mazák
Mazák

Nemáš tam nějaký mix nekompatibilních antén?

PříspěvekNapsal: úte 04.06.2024 9:08 
Mazák
Mazák

@ Možná bych zkusil dosah (spojení) samostatně VTX: zeus 25mW, hglrc hammer 5.8, na stativu cca 1.5 m nad zemí s Brýlemi.
Pokud je VTX napájen z BEC tak se samostatnou baterii, aby vše ostatní na modelu bylo odpojeno od napájení. Tak se ukáže, zda bez možného rušení od modelu, je dosah video-spojení na 5.8GHz dostatečný. Vyloučí se i případná nevhodná kombinace použitých antén.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 04.06.2024 23:27 
Nováček serveru
Nováček serveru

Díky za reakce. jeden dron jsem skládal sám(speedybee), druhý mám originál složený od hglrc. Oboje se to chová podobně. Mix antén (špatný) je pořád to, co si myslím že to může způsobovat. Jen nevím co mám špatně:-|. Ale všechny jsou RHCP. Oscara mám celkem načteného, reddit si pročtu. Může mi někdo doporučit na jakém kanále lítat?. Teď zkouším R6 - 5843M, ale problémy viz. víše. O víkendu budu zkoušet, tak ať mám co :-)

PříspěvekNapsal: stř 05.06.2024 9:25 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Ahoj radím toto:

1. Detailně prostudovat legislativu pro provoz FPV v ČR - asi budeš překvapen co legálně můžeš :-( Udělat si piloťák a opatřit registrací quad.
2. Detailně se seznámit s principem přenosu signálu pro FPV - na netu toho jsou mraky.
3. Tady si projdi návody https://www.rotorama.cz/tutorial
4. Velice důležitá je kvalita všech komponent co se podílí na přenosu a příjmu signálu pro FPV.
Prošel jsem si kvantem HGLRC, Foxeer atd. a skončil u komponent od TBS.
5. Alfa a Omega dosahu je kvalita a druh antén a jejich instalace v modelu (quadu). Kvalitní vysílací RHCP všesměrová anténa TBS či TrueRC
6. Brýle instalace všesměr + jedna směrová https://www.rotorama.cz/anteny/smerove
7. Velký vysílací výkon může za určitých podmínek mít negativní dopad na vzdálenost (dosah).
8. Dobré chlazení VTX
9. Pokud havárie s quadem = většinou poškození antény(geometrie) horší dosah. Pokud jí urazíš a VTX pojede bez antény odejde téměř vždy koncový vysílací stupeň. Projevuje se to buď totál mrtvola nebo dosah v rámce nižších 10tek metrů.

Kolem FPV je hromada problémů.
Projdi si naše weby rototrama.cz , 6Sfull.cz , koptery.cz jsou to naši borci co létají závodně a mají dobré zkušenosti. Všude jsou návody a pokud si koupíš (podpoříš je) komponenty u nich většinou nemají problém poradit. Ohledně cen leckdy mají lepší než u zdroje v Číně :-)
Nejedná se o reklamu, vše co jsem zde uvedl je moje osobní zkušenost.
S pozdravem PV

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: stř 05.06.2024 10:29 
Mazák
Mazák

● Popis výše od spawn78 nemá chybu. Podrobný, konkrétní a skvělý.
●@Kruss (Napsal: úte 04.06.2024 23:27): "Oscara mám celkem načteného ..." Měl jsi na mysli Oscar Liang: The Ultimate Guide to Choosing and Using FPV Antennas for FPV Drone, 13th May 2024 ?
● Snad zjistit sílu rušících signálů (na kmitočtech) pomocí Sa6 6GHz Spektrální Analyzátor Avšak když nesleduji model v brýlích, nebo až se tam rušení objeví, to už bude model rýť zemeguľu.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: stř 05.06.2024 11:18 
Nováček serveru
Nováček serveru

Ahoj, koukám že napsat tu číslo vyšší než 25 u VTX jako dopustit se nejtěžšího zločinu:-) Piloťák a registrace samozřejmě mám. K rekonu od HGLRC, což bych rád měl jako hlavní dron, je anténa hglrc hammer. Pokud ji porovnám s TrueRC core, tak kloubouk má o dost menší průměr. Zkusím tedy lítat s TrueRC anténou, jestli to nebude lepší.
@guchar: problém s komponenty, filtrem atd. jsem počítal že by mohl být u prvního poskládaného dronu. Druhý je už hotový komplet koupený od hglrc, tak předpokládám, že by to mělo být OK. Přitom se to chová podobně.

Jakou anténu tedy doporučujete k vysílači. ? Mám tam SMA. Řekněme nejlepší poměr cena/výkon

PříspěvekNapsal: stř 05.06.2024 11:29 
Nováček serveru
Nováček serveru

@guchar tak zrovna tento ultimate guide pročtený nemám :-) díky za odkaz.
@spawn78 Ano, kolem FPV je hromada problémů, popravdě o dost víc, než jsem předpokládal. jinak už téměř vše kupuji na rotoramě a 6sfull. Kupovat přímo z Číny už moc smysl nedává, nějak vše podražilo.

PříspěvekNapsal: úte 18.06.2024 8:08 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

guchar píše:
.
.
● Snad zjistit sílu rušících signálů (na kmitočtech) pomocí Sa6 6GHz Spektrální Analyzátor Avšak když nesleduji model v brýlích, nebo až se tam rušení objeví, to už bude model rýť zemeguľu.

Ten spektrák SA6 z Fruuga ani nezkoušejte objednávat. Já to zkoušel dvakrát, jednou po měsíci vrátili peníze na základě urgence, když nedorazila zásilka a ještě jsem to pak zkoušel podruhé a to po objednání druhý den dorazil omluvný dopis z Fruuga, že není nikde u výrobců k dispozici a že opět vrací peníze. Takže jsem jim jenom dvakrát půjčil peníze a to ještě doufám, že je i podruhé vrátí.
Na Aliexpressu jsou SA6 snad dostupné, ale za cca 4kKč.