Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: nelze spustit motory
PříspěvekNapsal: čtv 02.10.2014 13:50 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 12.6.2014
Příspěvky: 7
Ahoj, mám problém se spuštěním motorů (startem) u koptery. Mám NAZA M V2 a vysílačku DEVO 10. Problém je v tom, že (jsem uplnej začátečník) nemohu nastartovat motory, když kablík z přijímače s označením U (5 kanál) připojím do NAZY. Pokud mám propojený jen 4 kablíky, tak vychýlím páčky dolů a od sebe a motory naskočí. Pak přidám plyn nad 10 % motory běží a pak i vzlétnu. Ale když připojím ten 5 drát tak nic. Koptéra normálně signalizuje, že je GPS O.K. atd. Předpokládám, že když mám jen ty 4 dráty propojený (NAZA a přijímač), tak lítám v ručním (manuálním) režimu. Ale když zapojím ten pátý kablík, asi se něco přepne do jinýho režimu (ATTI, GPS ATTI) a nemůžu nastartovat. Dále nevím, co všechno mám (a jak) nastavit na té vysílačce DEVO 10. Vím, že musím být v režimu letadlo né vrtulník. V nastavovacím programu k NAZE se mi plyn a další páčky pohybují když na ně u vysílačky šáhnu. Když připojím ten 5 kabel tak se tam i přepíná něco mezi faal-save (teď z hlavy nevím jak se to píše) a asi dalšími letovými režimy. Když tím přepínačem (vpravo nahoře u DEVO10) přepnu v reálu, tak na koptéře nepozoruju žádnou změnu. Prostě nevím, co s tím. Prosím nakopněte mne nějak, já pak zas budu bádat sám. Nějak se prostě začínat musí .. Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: nelze spustit motory
PříspěvekNapsal: čtv 02.10.2014 13:57 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 2.10.2014
Příspěvky: 2
protoze prave se ti to prepne do toho fail safe FS a proto to se ti nejdou nasartovat ty mototy


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nelze spustit motory
PříspěvekNapsal: čtv 02.10.2014 16:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2007
Příspěvky: 5571
Bydliště: Praha
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (3)
Doporučuji přečíst pořádně návod.
Ten kablík co zapojuješ a vypojuješ je na letové režimy.
K tomuto kanálu přiřadíš vypínač a ve funkci Velikosti výchylek ve vysílači nastavíš dráhu vypínače tak, aby se při přepínaní zastavoval jedec v asistentu na zvolených položkách GPS, Alti, případně Manual nebo FailSafe.
Začni tím návodem...

_________________
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: nelze spustit motory
PříspěvekNapsal: čtv 02.10.2014 16:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2013
Příspěvky: 4346
Bydliště: Pod Slavkovským lesem...
Obrázky: 75
Blog: Zobrazit blog (10)
Návod si snad přečetl :?: 8O

_________________
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: nelze spustit motory
PříspěvekNapsal: čtv 02.10.2014 16:53 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 12.6.2014
Příspěvky: 7
Návod mám k NAZA jednotce a tam je to spíš všeobecně. Podívám se znovu. K vysílačce mám stručnej návod, podle něj jsem tam nastavil něco jako device out, tam jsem přiřadil nějakej přepínač kterým když cvakám tak se mi v programu k NAZA jednotce posunuje ten ukazatel ale ukazuje nějak mimo. To další nastavení toho přepínače jsem nedělal. Musím zjistit jak na to. Jsem ted mimo , pisu z mobilu ale informace sbírám nadále od Vas vsech abych měl o čem premyslet az dorazim domu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nelze spustit motory
PříspěvekNapsal: čtv 02.10.2014 17:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 0
vanhalf píše:
.. když cvakám tak se mi v programu k NAZA jednotce posunuje ten ukazatel ale ukazuje nějak mimo.


Pokud je ukazatel mimo, musíš to doladit pomocí subtrimu a rozsahu tak, aby polohy přepínače odpovídaly těm správným "chlívkům". Evidentně ti to "padá" do FS, jak už tu někdo psal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nelze spustit motory
PříspěvekNapsal: pát 03.10.2014 7:10 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 12.6.2014
Příspěvky: 7
Dejfak píše:
K tomuto kanálu přiřadíš vypínač a ve funkci Velikosti výchylek ve vysílači nastavíš dráhu vypínače tak, aby se při přepínaní zastavoval jedec v asistentu na zvolených položkách GPS, Alti, případně Manual nebo FailSafe.


Budu vycházet z rady Dejfaka, díky. V těch návodech co mám jsem nic bližšího nenašel, takže budu v sobotu hledat a zkoušet. Ve vysílačce je vše jen anglicky a místy jsou ty názvy dost podobný. Můžu ještě poprosit pro upřesnění, abych zas někde něco ještě víc nezmršil , jak je anglicky ta funkce "Velikost výchylek" patrně asi deviation size ale něco takového jsem tam nenašel (no ještě se raději podívám znovu).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nelze spustit motory
PříspěvekNapsal: pát 03.10.2014 7:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2007
Příspěvky: 5571
Bydliště: Praha
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (3)
Každý to má jinak, Hitec má EPA, Spektrum má myslím Adjust Travel.
Sežen si návod k vysílačce.
Prostřední poluhu naladíš subtrimem, koncové polohy doladíš tou velikostí výchylek, buď přidáš nebo ubereš.

_________________
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: nelze spustit motory
PříspěvekNapsal: pát 03.10.2014 14:11 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 12.6.2014
Příspěvky: 7
Návod k vysílačce mám tento: http://image.helipal.com/helipal-walkera-devo10-manual.pdf , multikoptér se to týká asi od strany 45 v návodu. Ale která strana konkrétně by se mohla týkat toho nastavení velikosti výchylek, tak to nevím. Nemohl by se na to někdo kouknout a napsat číslo(a) stánky, kde se to v návodu nastavuje? Je tam toho dost. Já se ještě pokusím v googlu přeložit tu nápovědu v assistent programu od NAZY jestli tam se něco nedozvím a zejtra začnu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nelze spustit motory
PříspěvekNapsal: pát 03.10.2014 18:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2007
Příspěvky: 5571
Bydliště: Praha
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (3)
V Naza asistentovi se o tvém vysílači nic nedovíš.
Vše tu bylo řečeno.
Nejde všechno hned a samo, pořádně to nastuduj. To je základ.
Přečti ten návod od první do poslední stránky.
Ulehčí ti to v dalším nastavování a pochopení různých funkcí.
Koukám že nemáš ani snahu číst.
Rozkliknu tvůj odkaz a v nabídce co je vše v manuálu je že na 61.stránce je Adjust Travel.
O tom jsem psal o pár řádků nahoře...
Víc asi neporadím, máš tu vše co potřebuješ.

_________________
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: nelze spustit motory
PříspěvekNapsal: pát 10.10.2014 20:04 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 12.6.2014
Příspěvky: 7
Tak jsem se konečně po tejdnu dostal zase ke kopteře. Něco jsem přečetl 8O a podařilo se mi to nastavit. Už přepínám mezi FS, ATTI a GPS ATTI. Ruční jsem oželel. Funguje mi to jak v assistentu NAZA tak i v reálu. Ale ještě jsem nelítal. A dobře jsem udělal. Zkoušel jsem to se sundanejma vrtulema. Podle blikání LEDky je vidět, že to funguje. Ovšem objevil se jiný problém. Myslel jsem, že když vypnu vysílačku, tak se NAZA v kopteře přepne automaticky do FS režimu a ono nic. Koptera zůstane v tom režimu, ve kterém byla před vypnutím. Navíc po opětovném zapnutí vysílačky přijímač furt bliká a nechce se připojit k vysílačce takže koptéra nejde ovládat a chová se furt stejně (motory se točí stejně) jako v okamžiku před vypnutím. Až když odpojím baterku tak se vypne. Takže lítat na ostro si ještě netroufnu. Musím zjistit, proč se to samo nepřepne do FS a proč po opětovném zapnutí přijímač není spárován s vysílačem. :?: Děkuji všem za nakopnutí, pomohlo to.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nelze spustit motory
PříspěvekNapsal: pát 10.10.2014 21:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2007
Příspěvky: 5571
Bydliště: Praha
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (3)
FS se totiž nastavuje v přijímači.
Taky jde o to, jestli ten tvůj systém má vůbec FS
Pro pochopení funkce FS
Třeba u hitecu - nastavím si vysílačem abych měl v asistentovi zapnutý FS, potom na přijímači zmáčknu tlačítko a hodnoty (výchylky) se uloží v přijímači.
Po vypnutí vysílače přijímač zjistí že nemá signál od vysílače a přepne se do těch předvolených výchylek. To je FS.
Navíc doporučuji toto nikdy nedělat!
Nikdy jen tak nevypínej rádio!
Pokud jsi četl návod, tak tam máš funkce IOC, a když se ztratíš, použij HomeLock. Alespoň máš kontrolu nad strojem.
FS mód jsem za celou dobu létání, nikdy nevyužil.
Ztracení signálu u klasické soupravy je velice, velice nepravděpodobné. Když se zamotáš máš funkci HM.
Masírka tipu koukejte mám vyplé rádio a ono to samo přistane sem podle mého nepatří. Pak jsou z toho články typu, uletělǎi coptéra, nevíte někdo proč?
Taky si nastuduj předletovou přípravu, ať tu za týden nečtem podobný dotaz s ulétnutím.
FS je samozřejmě dobré mít, ale jako poslední možnost, né jako letový režim.

_________________
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: nelze spustit motory
PříspěvekNapsal: pát 10.10.2014 21:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 0
Ještě doplním, že pokud máš třípolohový přepínač letových režimů, tak je blbost "oželet" manuální režim a místo něj mít FS. FS není režim pro létání, je to záchranný režim. Ten si kdyžtak dej na samostatný spínač (něco jako autorotace u heli). Ostatně to už popsal Dejfak. A navíc létání v "manuálu" je teprve opravdové létání, ne jen přesouvání po obloze :wink: .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nelze spustit motory
PříspěvekNapsal: úte 14.10.2014 10:32 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 12.6.2014
Příspěvky: 7
Tak jsem dal na Vaše rady a vyřadil jsem ten FS. Mám tam teda nyní ruční/Atti/GPSAtti . Zpároval jsem pevným ID vysílač s přijímačem, takže to už taky chodí. Jinak co se týče létání tak preferuji jen to "posouvání po obloze". Nikdy jsem nebyl modelář a potřebuji jen fotit ze vzduchu. Takže o žádný vývrtky atd. se nebudu ani pokoušet. Zatím trénuji start a přistání, jednoduchý otáčky atd. Vše na cca 10 m gumě. (je to sice trapný, ale takhle mám jistotu, že mi to neulítne, než se něco naučím) Vyvolat FS vypnutím vysílačky jsem ještě nezkusil. Myslím si, že NAZA pozná, když z přijímače nedostává povely a sama se přepne do FS. Ten mám v NAZe nastaven na návrat do místa vzletu. Ještě musím zkusit ten IOC režim. Tak to snad postupně zvládnu. Nikam nespěchám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nelze spustit motory
PříspěvekNapsal: úte 14.10.2014 10:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 0
Ten FS při vypnutí vysílačky si nanečisto vyzkoušej v asistentovi. Když vypneš vysílačku, tak se musí posunout ukazatel na FS.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz