Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 191 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 15.12.2015 0:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2011
Příspěvky: 2592
Bydliště: Trutnovsko
Obrázky: 4
graup15 píše:
...ale když na první dobrou to nezajistí základní věc..a to je stabilní a spolehlivý let.Tak je to vcelku jen pro milovníky šťourání se v kodu . Né pro člověka co si chce jen a pouze dobře zalétat.
To,že je Naza dražší..neobstojí. Naza Lite plus GPS s banggodu je stejně drahá jako APM...a lítá to na jistotu.

S tím přirovnáním k jabku/tučňák..:-) máš naprostou pravdu. Sám mám radši telefon s win8.1...protože to prostě funguje mnohem spolehlivěji :-) Na tabletu mám android...a občas z toho rostu a mám chuť s tím fláknout o zeď.
Prostě mám rád věci co možná mají o nějakou fičuru méně, ale fungují a nesnaží se mi nasírat.

PS...stejně mi ten (ale origo) pixhawk láká...prostě jen pro to si s tím hrát:-) :-)


Graupe, nebudeš litovat s origo Pixhawkem!
V základu to létá dobře (je ale potřeba si pohlídat zapojení, není to tak "blbuvzdorné" jako např. Naza). Doporučuji ovšem provést AutoTune protože Pixhawk má v sobě jakési univerzální PIDy v základu, které sice fungují, ale celý systém má potenciál na to fungovat ještě lépe.
NAZA funguje tak parádně protože má PIDy vyladěné na DJI style rámy... (+- něco).
Teďka navíc od nové verze (3.3 myslím?) jede autotune i pro YAW a hrozně si ho na fórech chválí! Já jsem ho teda ještě nezkoušel... Po AutoTune se koptéra chová ohromně ostře, to jde vyladit dle následujícího postupu.

Amper píše:
Jo, telefon taky pouzivam MS (aktualne L950 s Win10) protoze je to presne ten kompromis mezi androidem a jabkem ktery me sedi (akorat se uz konecne musi dokopat a dodelat konfiguraci pro APM/PX pro WP8.1+)

Noo Ampére, to by byla paráda! Mám L1520 s Insider Win10 (vlastně poslední beta) a funguje to báječně! A ještě báječnější by bylo kdyby s tím šlo lítat!
:D


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 15.12.2015 7:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 4579
Bydliště: Praha ČR
Amper píše:
BTW : Vubec by me neprekvapilo kdyby zminovane problemy s APM byly prave kvuli vykonu. Proste se to trochu zazvejkne a zblba.


Ano, je to možné. Přijde mi navíc, že u posledních firmwarů byla funkce na APM 8bit celkově lehce sporná, finální odříznutí starých desek možná přišlo spíš pozdě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 15.12.2015 9:20 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5386
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Ancistrus01 píše:
Noo Ampére, to by byla paráda! Mám L1520 s Insider Win10 (vlastně poslední beta) a funguje to báječně! A ještě báječnější by bylo kdyby s tím šlo lítat!
:D


Příloha:
dc.jpg
dc.jpg [ 33.55 KiB | Zobrazeno 1388 krát ]


Takto vypada aktualni stav - melo by to ukazovat zakladni info na status screenu - mod, naklony, pocet gps a (v prvni verzi) zobrazovat v configu parametry pro kontrolu/editaci na poli. Ale nejak nastiham.

Ale odesel me ted tablet co jsem pouzival pro polni konfigurace tak se to mozna posune v prioritach nahoru :-)

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 15.12.2015 10:43 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 1.11.2012
Příspěvky: 260
Bydliště: P 5 Košíře
tomashr píše:
Ano, je to možné. Přijde mi navíc, že u posledních firmwarů byla funkce na APM 8bit celkově lehce sporná, finální odříznutí starých desek možná přišlo spíš pozdě.

Z toho mi ..Posledni firmware pro APM copter je podle apm stranek AC v3.2.1. Paměť mám blbou,ale před půlrokem tam bylo něco jiného a MP psal při instalaci "board is retiered.....
Taky parametry se v MP 1.3.33 nastavujou nějak divně.Maxima na polovině co předtim.Verzi firmvare 2.9 se nepodaří nakalibrovat.
Při instalu firmware se nabízí verze 3.3,ale po nainstalování hlásí V3.2.1(36b405fb) což by mohlo být dobře.Hledal sem nějakou předchozí verzi na Githubu,protože "pick previous firmware" nefunguje.Při různém sypání firmwarů do APM jsem vypozoroval, že odezva v Terminálu je verzí pořád stejná,ale liší se FREE RAM (1880-2004).A přes všechny změny erasy a nastav na default mi po "čisté" instalaci v3.2 v parametrech ukáže v rtl moji nastavenou výšku15m.. :twisted:
Takže na úplný začátek.Jakou veri firmwaru nasypat do APM jako první a na jakou updatovat,(je li třeba) a jakou verzi MP na to použít.
Pokud někdo lítá Y6,prosim,co má za verzi fw.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 15.12.2015 13:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2012
Příspěvky: 560
bzukyn píše:
...A přes všechny změny erasy a nastav na default mi po "čisté" instalaci v3.2 v parametrech ukáže v rtl moji nastavenou výšku15m.. :twisted:

a či to nie je tým, že 15m je východzia hodnota :)
https://github.com/diydrones/ardupilot/ ... fig.h#L589


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 15.12.2015 15:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2073
Bydliště: Zavar, SK
bzukyn píše:
..Takže na úplný začátek.Jakou veri firmwaru nasypat do APM jako první a na jakou updatovat...

No, tiez sa rad poucim. Vhladom na to, co je napisane tuna hore, som tam vzdy mal 3.2.1 a chodilo to...

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry, www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 15.12.2015 15:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2003
Příspěvky: 6749
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (25)
Re Bzukyn

Něco ti poradím...osaď si jednu kopterku Nazou ať máš s čím létat a nebude tě srandit,že nelítáš..jen honíš problémy.
No a pak si udělej ještě jednu a na ní můžeš další rok trpět až do úplného vítězství:-)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 15.12.2015 16:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2914
Bydliště: Olomouc, ČR
Ale my se nikdo netrápíme a lítáme. :) Profesionální služby v USA (třeba ochrana letišť) používají oktokoptéry DJI ale nemají tam NAZA ale Pixhawky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 15.12.2015 16:33 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5386
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
graup15 píše:
Něco ti poradím...osaď si jednu kopterku Nazou ať máš s čím létat a nebude tě srandit,že nelítáš..jen honíš problémy.
No a pak si udělej ještě jednu a na ní můžeš další rok trpět až do úplného vítězství:-)


To by me zajimalo co za zaskodniky tapetuje YouTube videama se subjektama jako "DJI Naza-M V2 TBS Discovery Pro Flyaway / Crash" nebo "dji Naza m v2 fly away with epic near misses!" a "Naza M V2 Flyaway Problem. Has anyone else had this issue? "

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 15.12.2015 17:02 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 1.11.2012
Příspěvky: 260
Bydliště: P 5 Košíře
http://www.dx.com/cs/p/geeetech-pixhawk ... m_s_WeE6yB
Todle mi tu visí,ale počkat musim do vejplaty,vanoce....
Todle mam . https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... mpass.html
https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... ouse_.html
APM stejně,fachčilo to ,tak by mělo zas.,


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 15.12.2015 17:07 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 1.11.2012
Příspěvky: 260
Bydliště: P 5 Košíře
graup15 píše:
Něco ti poradím...osaď si jednu kopterku Nazou ať máš s čím létat a nebude tě srandit,že nelítáš.

Když si koupim trpaslika ,tak mi vyroste......


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 15.12.2015 17:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 4579
Bydliště: Praha ČR
bzukyn píše:
Když si koupim trpaslika ,tak mi vyroste......


Hele, bohužel se nedá popřít, že občas je něco o smůle na kus... Viz ta moje poznámka k magoření APM mini - sice mám k APM jisté výhrady (měl jsem jich více), ale vesměs víceméně funkgují očekávaným způsobem, zmíněný kus APM mini je extrém. To může mít milion příčin, počínaje nějakým hodně záludným studeňákem přes nějakou součástku citlivou na nižší teplotu atd. Je mi líto, ale takové věci se prostě dějí. Šance, že pokud si koupíš Nazu či Pixhawk bude vše šlapat podle mě malá není, ale náhoda je holt blbec :-(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 15.12.2015 17:39 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5386
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Priznam se ze tem klonum ktere "vylepsuji" puvodni design moc neverim. Treba malej pixhawk z GLB me tady lezi a ceka na svou hvezdnou chvilku. Ono se to nezda ale nekde se blbe navrhne draha tistaku a muze to delat buhvi co.

Takze pokud klon tak jen takovy ktery je 1:1 (viz napr. problemy s Pixhawk klonama kde se usetrilo par dolacu na poradnem stabilizatoru) a od takoveho dodavatele ktery by mel problem.

Treba HobbyKing dokonce APM vylepsil a co vim tak i nejak spolupracuji s programatorama. Ostatne i to je duvod proc HKPilot32 jde bez problemu (a vzdy sel) provozovat s normalnim MP

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 15.12.2015 17:47 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 1.11.2012
Příspěvky: 260
Bydliště: P 5 Košíře
sobi píše:
a či to nie je tým, že 15m je východzia hodnota :)
https://github.com/diydrones/ardupilot/ ... fig.h#L589

No a v tom vidim ten problem.Vychozi hodnota configu Mission Planneru verze..X
Apmplanner tam nacpe 0.
MisP ver 1.2.9 taky.
Vhodnost verze Mission planneru


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ArduPilot - obecné informace
PříspěvekNapsal: úte 15.12.2015 18:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2003
Příspěvky: 6749
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (25)
re..Amper

Tak jsem juknul na ty videa. Např..


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

A je to klasika...přijde o video link, má to v Atti ..což letí rychle jako stíhačka.
Já už tu Nazu mám docela prokouklou....a FlyAway je z 99% dané obsluhou.
A příčiny jsou ...
a)Předčasný start bez zapsání (né GPS,bez té se dá v pohodě letět) startovací kalibrace (rychlé zablikání zelené)
b)Za letu přijde o GPS..automaticky přechází do Atti..což znamená dvounásobný náklon,mnohem větší rychlost a drift z větrem. Obsluha si neuvědomí co se stalo a pokud je to na vizuál...je koptera v mžiku pryč.
c) To samé, ale jako za b) jen s tím,že je to na FpV a zmizí video-link
d)Ztráta řídícího signálu a bůhví jak nastavené FS.

e)velmi malé procento ..dovolím si říct tak 2%..se ta elektronika prostě podělala.

Tady se jukni..taky jsem letěl s výpadkem GPS/magnetometru..jen s tím už počítám a nepanikařím:-)
Mám zaplý warm up režim..hezky počkám až se Naza ohřeje, pak důsledně počkám na zapsání autokalibrace startu..teprve pak se zapisují GPS . (na videu mi právě konvertor rušil GPS..proto tak vypadávala)



Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 191 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz