Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3443 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 225, 226, 227, 228, 229, 230  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát 25.05.2018 15:41 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 5.8.2013
Příspěvky: 191
Bydliště: Liberec
No řekněme digitální vstup OSD a telemetrie rádiem jsou jak koukám napájené přímo Y kabelem z UART APM. Analogová (obrazová) část OSD čili výstup mám napájen 5 V přes UBEC přímo z baterie. Na OSD jsem přerušoval spojku tišťáku aby napájení vstup a výstup byly nezávislé. UBEC jsem dával jelikož jsem někde četl, že 12 V je na výstup moc a hrozí spálení čipu OSD pokud není chlazen. Ale věřím že když vezmu měřák, tak - pol APM UART mi bude oproti - pólu baterie a tedy i výstupu OSD pískat. Nezkoušel jsem ale zatím.

Ještě moc prosím o tyto rady:

a) aktuálně jsem zjistil, že mám asi nějaké vadné servo na pohyb kamery....což zřejmě bylo příčinou "neposlouchání koptéry" v předchozím mém příspěvku. Zjistil jsem, že jakmile pohnu servem tak se zřejmě proudově zatíží přijímač a následně APM jež přijímač napájí. Nebo jen přijímač. Každopádně dojde k tomu, že přijímač přestane přijímat a musím celou koptéru restartovat. Zjevně to že mne za letu neposlouchala bylo to, že byl v ten okamžik přijímač mimo zdravotně a vše bylo na rozhodování APM co udělá. Jak máte napájené přijímače vy ? Samostatně ? Není bezpečnější "silová" serva nějak ovládat druhým samostatným přijímačem pokud to vůbec technicky jde vysílat na dva přijímače jedním vysílačem.

b) snažím se "naladit" mód kdy vypnu vysílač (nebo ztratím signál) a koptéra se automaticky přepne do PosHold a pak třeba po 20 sec. se vrátí přepnutá na RTL. Mám v MP nastaveno při ztrátě RTL. Přijímač generuje při vypnutém vysílači 900 půlzů, při nulovém plynu, ale zapnutém vysílači tuším 985 pulzů. Rádio jsem v MP samozřejmě kalibroval. Mám Failsafe nastaveno na těch 900 pulzů. Nebo mám nastavit méně ? Dle mého tím to není. Ale když vypnu vysílač, tak MP mi ukáže že koptéra se přepnula do PosHold, ale režimu RTL přesto že je v APM nastaven, tak do něj se mi to nepřepne ani po minutách čekání. Testuji tedy bez vrtulí, s koptérou na stole pokud to není problém. GPS je OK, přesnost 1.3.

c) nevíte o nějakém cenově dostupném a vyzkoušeném padáku pro koptéru ?

Děkuji moc za odezvu přátelé.


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: sob 26.05.2018 8:25 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5386
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
a) serva by jsi mel mit VZDY zapojene na samostatny 5V BEC a nemeli by v zadnem pripade sdilet napajeni s APM/prijimacem. Nevim co pouzivas za bec ted ale pokud nejaky slaby (nebo interni z APM) tak je to jasne chovani

b) tak to nevim, me se to vzdy preplo ale pouzivam Pixhawk a novejsi verze sw. Podival bych se do logu

c) padaky jsou mrtva vyvojova vetev. Zrovna pred 14ti dny jsem kecal s klukem co lita mestske drony pro Plzen (profi masiny) a padak maj jen na jedne, stare. Rikal ze padaky se prakticky nevyrabi protoze je problem s tim jak zastavit v okamziku aktivace padaku motory tak aby nezamotali snury.

Aktualne se pouzivaji dve mozna reseni misto padaku :

- technicke - coptera je natolik redundatni ze zvladnes pristat nebo alespon zpomalit dopadovou rychlost pomoci motoru tj. 6 a vic motoru na stroji a je odolna vuci pravdepodobnym porucham. APM je ovsem vic hrackove zarizeni (sorry) a pokud by jsi chtel neco co je aspon trochu redundantni tak musis prejit na pixhawk. Ten ma napr. napajeni serv pouze z externiho becu a napajeni elektroniky z powermodulu. V pripade vypadku powermodulu ale veme pixhawk napeti z servo railu a tudiz ti jednotka a prijimac jedou dal.

- legislativni - u coptery se proste vzdy pocita s tim ze muze selhat a jako pilot musis zajistit ze pri selhani nedojde k poskozeni majetku/zdravi 3ti strany


Jinak muzu potvrdit ze pixhawk v pohode zvlada vypadek motory na Y6 konfiguraci pokud je dobre dimenzovana (tj. neni pretizena) - zazil jsem restart ESC za letu. Stroj se jen zhoupl, pomaleji zatacel na jednu stranu ale jinak bez problemu letel dal. Ja uz vsechny stroje co nejsou urcene pro mlaceni o zem (uhlikove race coptery) stavim s minimalne 6ti motory.



Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz



Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 03.06.2018 6:30 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 5.8.2013
Příspěvky: 191
Bydliště: Liberec
Příloha:
missionplanner.png
missionplanner.png [ 643.35 KiB | Zobrazeno 1012 krát ]


Dobrý den přátelé, mohl by mi prosím někdo poradit co znamená poměr čísel v červeném rámečku MP s otazníky viz obrázek. Hlasová navigace MP mi před armováním říká upozornění že něco je "nula či nulové" tak tipuji že je to o tomto, ale co to znamená ? Např. při přistání se to mění na 2 ku 0 a to jak kdy.

Dále bych se chtěl zeptat kde v této základní obrazovce v MP uvidím vzdálenost modelu od "HOME" pozice. Výška je perfektně vidět na 3 místech ale vzdálenost nikde :cry:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 03.06.2018 9:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2914
Bydliště: Olomouc, ČR
V režimu Auto to ukazuje číslo následujícího traťového bodu a vzdálenost k němu. V režimu RTL potom vzdálenost domů. Pokud chceš vidět vzdálenost domů trvale i při normálním letu tak 2x klikni a přidej si zobrazovat parametr Dist to home.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 03.06.2018 11:16 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 5.8.2013
Příspěvky: 191
Bydliště: Liberec
OK2BUH píše:
V režimu Auto to ukazuje číslo následujícího traťového bodu a vzdálenost k němu. V režimu RTL potom vzdálenost domů. Pokud chceš vidět vzdálenost domů trvale i při normálním letu tak 2x klikni a přidej si zobrazovat parametr Dist to home.


Děkuji moc za radu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 06.06.2018 7:01 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 5.8.2013
Příspěvky: 191
Bydliště: Liberec
Dobrý den přátelé,

řeším na APM tyto dvě věci :

a) nastavení rezervované kapacity akumulátoru, napětí kdy systém vyhlásí FAIL SAFE a přepne na RTL a to s jakou volnou kapacitou přistanu

Létám aktuálně na nové baterie 4S 5200mAh. MP dovoluje minimální nastavení rezervované kapacity 1000mAh což chápu jako rozumné minimum, ani jsem níže jít nechtěl. Trošku bojuji s tím že doporučení pro LiPo baterie je nevybíjet je pod 3,5 V. Já jsem ale musel nastavit FS na 3,1 V na článek, jinak bych si vůbec nezalétal jelikož pak MP přesněji APM přepínal do RTL už třeba po čtyřech minutách letu. Trvalý odběr proudu "ve visu" mám 35 A a tak mi koptéra vydrží při současném nastavení 9 min od startu do přistání. Dobíjím pak vždy 3300mAh. Čili mi něco kecá. Dle rezervované kapacity bych měl mít na dobití 4200mAh (chápu že to až tak přesné nebude) ale pomohlo by mi to získat další volné minuty letu. Čili o nějakých 900mAh mě to pokaždé "okrádá". Co si o tom myslíte. Je to tak v pořádku ? Snižovat dále nastavení na detekci napětí baterie na FS na méně než 3,1 V na článek je dle mého nesmysl. Na toto napětí to vždy skočí na vteřinku a pak je tam zase napětí dostatečné. Je to třeba při nějakém momentálním vyšším krátkodobém odběru. Dle mého je potřeba někde upravit parametr přepočítávání spotřebované kapacity v MP Co si o tom myslíte ? Chci od toho moc, nebo mi poradíte o něco lepší nastavení ? Nebo mám být rád, že mi ještě nějaká kapacita zbývá na krizové situace ? Jaký je to případně parametr přepočtu v MP, abych mohl alespoň chvilku laborovat.

b) sonar pro návrat domů a otočení "předkem" do směru letu

Řeším že bych chtěl dodělat sonar na předek koptéry a zapojit na APM. Kolega má DJI koptéru a ta jej má a už se mu to vyplatilo, když ztratil signál a koptéra málem při návratu domů narazila do překážky. Dle mého měl nastavenou malou návratovou výšku, ale sonar mu koptéru určitě zachránil. Nicméně dle videa jakmile koptéra ztratila signál, tak se zastavila, chvilku čekala a pak se otočila "čumákem" směrem domů a začala se vracet. Toto otočení mi ale APM nedělá, vždy se vrací "po zadu" nebo "bokem", ale neotočí se "čumákem" směrem domů. Pak by ale sonar proti nárazu nefungoval. Ptám se tedy. Můžete mi doporučit nějaký odzkoušený sonar, případně jeho zapojení a nastavení ? Můžete mi prosím poradit, který parametr změnit, aby se koptéra začala při návratu domů otáčet "čumákem" dopředu, aby sonar fungoval ?

Děkuji moc za každou dobrou radu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 06.06.2018 14:08 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5386
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
ad 1 - je potreba zkalibrovat cidlo tak aby davalo spravne udaje

ad 2 - nevim o levnem/funkcnim sonarovem reseni ochrany pred narazem pro pixhawk natoz apm ale mozna existuje. Pokud to pozadujes tak si kup Phantoma. Musis se smirit s tim ze Phantom bude mit vzdy lepsi veci nez coptera ktera je hobby i kdyz je drazsi. A za levneji to neudelas ani nahodou.


Otoceni cumakem k home je v nastaveni prace s waypointama , home je v RTL jako waypoint a bere se nastaveni zda se ma k nemu tocit ci nikoliv.

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 07.06.2018 9:36 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 5.8.2013
Příspěvky: 191
Bydliště: Liberec
Amper píše:
ad 1 - je potreba zkalibrovat cidlo tak aby davalo spravne udaje

ad 2 - nevim o levnem/funkcnim sonarovem reseni ochrany pred narazem pro pixhawk natoz apm ale mozna existuje. Pokud to pozadujes tak si kup Phantoma. Musis se smirit s tim ze Phantom bude mit vzdy lepsi veci nez coptera ktera je hobby i kdyz je drazsi. A za levneji to neudelas ani nahodou.


Otoceni cumakem k home je v nastaveni prace s waypointama , home je v RTL jako waypoint a bere se nastaveni zda se ma k nemu tocit ci nikoliv.


Pokusím se upřesnit......

ad1 - čidlo jsem kalibroval dle ampermetru a voltmetru zapojeném mezi baterii a čidlo. Např. v parametrech jsem musel měnit nějaké číslo tuším z hlavy na 10,012, aby ukazovalo čidlo přesná čísla pro volty. Ptám se tedy, je nějaké číslo - parametr k editaci odběru proudu v parametrech MP potažmo APM ? Je nějaká možnost kalibrace...nastavení proměnné v parametrech pro přepočet spotřebované kapacity ?

ab2 - nespočet sonarů pro APM i PX se udává zde http://ardupilot.org/copter/docs/common-rangefinder-landingpage.html

má někdo praktickou zkušenost s tímto .... http://ardupilot.org/copter/docs/common-rangefinder-maxbotix-analog.html

Prosím prosím, má někdo radu, který parametr v nastavení waypointů je pro otočení čelem ? To by pak jako celek mohlo fungovat.

Děkuji moc za odezvu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 07.06.2018 10:38 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5386
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
ad 1 - ja to zkalibruju jak pises a pak proste upravuju ty konstanty (resp. proudovou) tak dlouho abych dobijel do baterky stejne jako me ukazuje copter ze nechal. Je to stale jen orientacni ale vychazi me to presneji. Meri to pres bocnik, to neni pro nase prubehy proudu idealni a holt to trochu keca

ad 2 - jiste ale vsechny jsou pouze pro mereni vejsky pod copterem. Nikoliv pro vyhybani prekazkam. Vyhybani prekazkam je dokumentovane zde - http://ardupilot.org/dev/docs/code-over ... dance.html ale je to na 3.5 coz je asi tak o 6 verzi vic nez kolik podporuje APM a navic to resi pouze s lidarama kvuli dosahu. Dosah sonaru je proste maly a pokud se neplahocis rychlosti Phantom tak to je problem. Mozna jsem to spatne napsal, treba to pujde aj se sonarem ale proste jsem to nevidel. Vzdy kdyz vidim ze si s tim nekdo hraje tam vzdy nacpal bud lidar nebo nejakou formu 3D kamery a nejaky companion pocitac (vetsinou Nvidii ktera je za pomerne nemaly balik)


Jinak parametr najdes tady http://ardupilot.org/copter/docs/parameters.html , jedna se o WP_YAW_BEHAVIOR

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 07.06.2018 10:47 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 5.8.2013
Příspěvky: 191
Bydliště: Liberec
Děkuji moc za vyčerpávající odpověď.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 07.06.2018 10:56 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 5.8.2013
Příspěvky: 191
Bydliště: Liberec
Ještě dotaz Ampere, která deska podporuje verzi 3.5 případně vyšší budoucí ?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 07.06.2018 12:14 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5386
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
bukova píše:
Ještě dotaz Ampere, která deska podporuje verzi 3.5 případně vyšší budoucí ?


dobra otazka - jedina jistota vyssich verzich je Cube ale doufam ze normalni Pixhawk bude jeste podporovany dlouho :-)

http://ardupilot.org/copter/docs/common ... ent-boards

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: sob 09.06.2018 22:33 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 5.8.2013
Příspěvky: 191
Bydliště: Liberec
Zdravím Vás přátelé a opět prosím o radu.

Zjistil jsem nepříjemnou věc. MinimOSD ukazuje letové režimy jiné než MP připojený přes radiotelemetrii. Mám telemetrii připojenou Y kabelem spolu s MinimOSD k APM. MP naprosto přesně zobrazuje letové režimy, tak jak je přepínám. Kdežto OSD ve stejném čase hlásí nesmysly. Např. když vzlétnu ve "Stabilize" módu, tak MP i OSD hlásí mód "Stabil". Jakmile přepnu na PosHold tak MP to zobrazí ihned správně, ale na OSD zůstane "Stabil". Pak přepnu na RTL a MP i OSD zobrazuje správně....MP tedy RTL a OSD RETL což je ale jasně OK. Jakmile ale přepnu zpět z RTL manuálně na PosHold či Stabilize, tak zase MP hlásí přesně mód který má, ale na OSD stále zůstává zobrazené RETL....což už v tu chvíli ale není platné.

Nechápu jak je to možné když je to připojené na totožný port APM, spojené jedním kabelem. Jen tedy do OSD vede jen Tx kdežto do rádia telemetrie TX i RX kabel. Což je ale dle schémat na různých webech takto v pořádku.

Proč OSD tedy zobrazuje něco jiného než MP přes rádio telemetrie ? Mám nahrát do OSD jiný FW ? Jaký ? Máte nějaké doporučení na korektně fungující FW ? Na co jiného bych se měl zaměřit ?
Prosím o pomoc, je to dost nepříjemné zjištění.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.06.2018 7:35 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5386
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
najit co nejnovejsi Minim ale nevim ted kde, asi se zmenili enumy a lezou mu nejak blbe

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.06.2018 7:47 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 5.8.2013
Příspěvky: 191
Bydliště: Liberec
Amper píše:
najit co nejnovejsi Minim ale nevim ted kde, asi se zmenili enumy a lezou mu nejak blbe


Jako nový HW nebo FW ?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3443 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 225, 226, 227, 228, 229, 230  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz