Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Výstraha GPS
PříspěvekNapsal: pon 08.06.2015 20:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 3078
Bydliště: Olomouc, ČR
Nerozbije, EGNOS spolupracuje s Glonassem. Pro GPS satelity posílá long term, short term a ionosférickou korekci, pro Glonnas posílá jenom ionosférickou. Na těch našich poletuchách ten rozdíl stejně nepoznáme, jde spíš o ten dobrý pocit, že jsme z toho vytáhli maximum. :)
V tom menu SBAS se pouze nesmí zaškrtnout "integrity", to by skutečně vyhodilo Glonass. To se používá v dopravních letadlech, při jakékoliv poruše GPS konstelace by EGNOS vyhlásil poplach do šesti sekund.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Výstraha GPS
PříspěvekNapsal: úte 09.06.2015 8:09 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5448
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
bezva, integrity mam vyple takze se kocham poctem satelitu 15+ :-D

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výstraha GPS
PříspěvekNapsal: úte 09.06.2015 9:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 3078
Bydliště: Olomouc, ČR
Ono ti to počet satelitů nezvýší, protože EGNOS nemá zapnutou funkci ranging, takže jeho satelity nenavigují, pouze posílají upřesňující informace pro ostatní satelity. Indická obdoba GAGAN ranging zapnutý má a americký WAAS taky, ale jen u některých satelitů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výstraha GPS
PříspěvekNapsal: pát 17.07.2015 18:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 3078
Bydliště: Olomouc, ČR
15.7. byl úspěšně vypuštěn nový GPS satelit typu II-F. Zbývají poslední dva satelity tohoto typu vyrobené firmou Boeing. Ty budou vypuštěny v září a v lednu. Potom už budou následovat satelity III. generace s vyšší přesností. Z důvodu vypuštění nového satelitu byl včera vyřazen z konstelace 19 roků starý satelit PRN10. Počet funkčních satelitů tak poklesl dočasně na 30. Použitý systém CDMA s 5ti bitovým kódem umožňuje současné vysílání 32 satelitů na jedné frekvenci. Jednu pozici si vždy nechávají volnou na testy. Uvedení nového satelitu do provozu trvá průměrně 45 dnů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výstraha GPS
PříspěvekNapsal: stř 12.08.2015 22:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 3078
Bydliště: Olomouc, ČR
Dnes v 16:53 UTC byl uveden do provozu nejnovější GPS satelit SVN72, který vysílá jako PRN08. Stihli to v rekordním čase ani ne měsíc po startu. Máme tedy opět plný počet satelitů: GPS 31 a Glonass 24. Větší počet není možný protože systém GPS používá pětibitový kód PRN, který umožňuje v systému CDMA max. 32 satelitů vysílat na jedné frekvenci (jedna pozice zůstává na testy). U Glonassu je jiný problém - nedostatek kanálů. Používají systém FDMA kde každý satelit má svoji frekvenci. V současné době mají vždy dva satelity na protilehlých místech dráhy stejný kanál a počítá se s tím, že nemohou být vidět nad obzorem současně. V případě výměny satelitů to mají o dost komplikovanější. Mají ještě volné kanály ale nepředpokládám, že by si mohli dovolit počet satelitů ještě zvýšit. Další zvýšení počtu přinesou až systémy Galileo a Beidou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výstraha GPS
PříspěvekNapsal: pát 23.10.2015 19:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 3078
Bydliště: Olomouc, ČR
EGNOS začal trvale vysílat z televizního satelitu ASTRA 4B / SIRIUS 5. Signál je silný takže ho berou i přijímače s horší citlivostí které dřívější satelity EGNOS nebraly. Umí to všechny Ubloxy ale musí se jim trochu pomoct. Satelit vysílá jako PRN 136 ale moduly ho nehledají protože o něm neví. Je potřeba v menu SBAS nedávat automatické skenování ani přímo EGNOS protože by to hledalo dnes už neexistující satelity. Je potřeba zadat OTHER a ručně zapsat satelity 120, 126 , 136 a samozřejmě povolit SBAS. Potom to zapsat do paměti. K čemu je to dobré? EGNOS vysílá upřesňující informace pro satelity GPS a částečně i Glonass, jako longterm, shortterm a ionosférickou korekci takže se dostaneme na přesnost kolem půl metru. Řídící jednotky ale neumí tuto informaci zobrazit (kromě Pixhawku) to ale nevadí, GPS modul s tím vnitřně pracuje. Pixhawk s posledním fw 3.3 posílá v telemetrii GPS status 4 a zobrazí 3D+DGPS. Zelená led potom bliká rychleji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výstraha GPS
PříspěvekNapsal: sob 24.10.2015 23:48 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2005
Příspěvky: 1202
Bydliště: Hlučín, CZ
OK2BUH píše:
Pixhawk s posledním fw 3.3 posílá v telemetrii GPS status 4 a zobrazí 3D+DGPS. Zelená led potom bliká rychleji.

Nikam jsem nic nekonfiguroval a Pixhawk se mi přesně takto chová. Je to normální? Omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale to "je třeba zadat v menu SBAS ..." se dělá kde? Na to je nějaká extra aplikace, nebo se to dělá nějak skrz řídící jednotku? GPS mám origoš od 3DR dodaný s Pixhawkem a používám ho tak jak jsem ho vybalil z krabice.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výstraha GPS
PříspěvekNapsal: ned 25.10.2015 8:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2012
Příspěvky: 563
tiež by ma zaujímal postup krok-za-krokom. jediné, čo som cez u-center zatial robil boli zmeny vo výstupnom formáte správ (NMEA / UBX) a zmena obnovovacej frekvencie :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výstraha GPS
PříspěvekNapsal: ned 25.10.2015 9:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 3078
Bydliště: Olomouc, ČR
dt píše:
Nikam jsem nic nekonfiguroval a Pixhawk se mi přesně takto chová. Je to normální? Omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale to "je třeba zadat v menu SBAS ..." se dělá kde? Na to je nějaká extra aplikace, nebo se to dělá nějak skrz řídící jednotku? GPS mám origoš od 3DR dodaný s Pixhawkem a používám ho tak jak jsem ho vybalil z krabice.

On se tak chová protože si najde satelit PRN120, který vysílá EGNOS už dlouho. Signál je ale slabší, je potřeba dobré citlivosti a trvá to dlouho než se načte. Nový satelit PRN136 je silnější.
Je potřeba pomocí programu U-center jít do menu SBAS a ručně zapsat 3 satelity EGNOSU jako OTHER 120, 126, 136. PRN126 je momentálně mimo provoz a nešťastná Artemis PRN124 je prodaná soukromé firmě (nevím co s ní chtějí dělat). Momentálně je v provozu PRN120 a nový silnější PRN136.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výstraha GPS
PříspěvekNapsal: ned 25.10.2015 19:57 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2005
Příspěvky: 1202
Bydliště: Hlučín, CZ
Aha, díky za pošťouchnutí, takže jestli to správně chápu, musím odpojit GPS, vyrobit si kablík, připojit přes USB-serial k PC, nainstalovat a spustit U-center a provést uvedené.
U mě to celé ztroskotalo na "vyrobit si kablík", protože v danou chvíli nemám vhodný kabel, který by měl na jedné straně ten mini pišišvor co se strká do GPS.
Nicméně chvilku jsem hledal a objevil jsem toto http://copter.ardupilot.com/wiki/common-ublox-gps/ možná by se to hodilo i jiným. Je tam postup, jak v Mission Planneru použít funkci pro "GPS Passthrough" - jednotka zůstane zapojená jak je a U-center se dostane na GPS skrz MAVlink přímo přes Pixhawk a není třeba nic rozebírat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výstraha GPS
PříspěvekNapsal: ned 25.10.2015 22:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 3078
Bydliště: Olomouc, ČR
Ano, dá se to i bez rozebírání tímto způsobem. Pixhawk musí být připojen přes USB, po rádiu to ani nezkoušejte. U-center sice nezobrazuje všechno ale jen to co si Pixhawk od GPS vyžádal, ale tento konkrétní zápis nového satelitu to dovolí. Dovolí to i zápis do flash modulu. Teď mi teprve došlo, že toto má význam dělat jen u modulů které mají flash paměť. NEO M8N má ale třeba NEO 6M nemá, takže tam by to vydrželo jen do doby než se vybije ta baterečka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výstraha GPS
PříspěvekNapsal: čtv 29.10.2015 12:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 3078
Bydliště: Olomouc, ČR
Jenom taková zajímavost. Dnes ráno malá erupcička na Slunci, přiletěli elektroni a protoni. Hned je to poznat na satelitech, EGNOS musí některé korigovat i o 15 metrů.
Příloha:
erupce.jpg
erupce.jpg
[ 64.41 KiB | Zobrazeno 1866 krát ]


Příloha:
SBAS1.jpg
SBAS1.jpg
[ 163.34 KiB | Zobrazeno 1866 krát ]



Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výstraha GPS
PříspěvekNapsal: čtv 29.10.2015 16:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2012
Příspěvky: 563
OK2BUH píše:
Ano, dá se to i bez rozebírání tímto způsobem. Pixhawk musí být připojen přes USB, po rádiu to ani nezkoušejte. U-center sice nezobrazuje všechno ale jen to co si Pixhawk od GPS vyžádal, ale tento konkrétní zápis nového satelitu to dovolí. Dovolí to i zápis do flash modulu. Teď mi teprve došlo, že toto má význam dělat jen u modulů které mají flash paměť. NEO M8N má ale třeba NEO 6M nemá, takže tam by to vydrželo jen do doby než se vybije ta baterečka.


vďaka za radu, podarilo sa mi to SBAS nastaviť a po chvíli som dostal v teréne DGPS FIX na PH (stav 4)
PS: Môj GPS modul S NEO-6M má externú EEPROM, kde sa nastavenia tiež dajú uložiť, vrátane nastavenia SBAS.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výstraha GPS
PříspěvekNapsal: čtv 29.10.2015 17:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
OK2BUH píše:
Jenom taková zajímavost. Dnes ráno malá erupcička na Slunci, přiletěli elektroni a protoni. Hned je to poznat na satelitech, EGNOS musí některé korigovat i o 15 metrů.
Příloha:
erupce.jpg

Příloha:
SBAS1.jpg

Zas tak maličká asi nebyla, když je to stačilo "odfouknout" až o 15m. :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výstraha GPS
PříspěvekNapsal: čtv 29.10.2015 18:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 3078
Bydliště: Olomouc, ČR
Ono je to neodfouklo, jenom ionosféra začala signál ohýbat trochu jinak. :) Ale erupce to byla maličká, to jsme letos už zažili mnohonásobně silnější a přežili jsme to ve zdraví. Ale je pravda, že lidi v období erupcí blbnou víc. Všechny nepokoje a světové války probíhaly vždy v období slunečního maxima. Naštěstí už maximum slábne, pokud se nic nesemele tak bude pár let klid. :)

Takto vypadala ta dnešní malinká erupcička (síla S1), ale z té skvrny mohou přijít další a silnější.
Příloha:
oct29_2015_cme.jpg
oct29_2015_cme.jpg
[ 86.51 KiB | Zobrazeno 1791 krát ]



Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz