Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zmatek v použití UARTů
PříspěvekNapsal: sob 05.06.2021 12:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.6.2011
Příspěvky: 691
Bydliště: Svitavy a okolí
Ahoj vespolek,
aktuálně si připadám jako úplný blb, tak prosím - pokud by někdo odpovídal, tak odpověď jako pro blba :D
O co jde: mám Eachine Tyro79. V něm mám originální upgradovanou verzi FC. Shořel mi originální VTX, tak jsem koupil nový Rush tiny tank mini a zároveň měním přijímač za FrSKY R-XSR. Chtěl bych využít pokročilé funkce všech komponent a mít možnost přenosu telemetrie a konfigurace vtx přes SmartAudio.
FC má k dispozici pouze dva UARTy:
Příloha:
screenshot.78.png
screenshot.78.png
[ 114.87 KiB | Zobrazeno 4841 krát ]

Příloha:
e7fff5c2-9b7d-4068-b20a-3712b3c3ad84.jpg
e7fff5c2-9b7d-4068-b20a-3712b3c3ad84.jpg
[ 101.24 KiB | Zobrazeno 4841 krát ]



Jestli to chápu dobře, tak RX UARTu1 je obsazeno S.Portem z přijímače a na TX UARTu2 je připraven na SmartAudio k VTX.

Už delší dobu brouzdám po internetu a všude to nastavují tak, že jeden UART je pro data od přijímače (TX - S.Port) a druhý UART je pro telemetrii k přijímači (RX - S.Bus)

Můj dotaz: proč musím používat dva UARTy, když z jednoho vezmu jenom příchozí linku a z druhého odchozí linku? Takhle pro svůj plánovaný setup bych musel mít 3UARTy, které nemám. Nešlo by na přijímači příchozí i odchozí část dát na jeden UART?
Případně - dal by se využít softserial? Například překonfigurovat FC tak, aby na nepoužité nožičky TX/RX 1/2 vyvedl softserial na který by se poté něco z toho nastavilo? Pokud ano, dokázal by někdo vysvětlit jak?

Mockrát díky!

T.


Přílohy:
cli_dump.txt [6.45 KiB]
24 krát

_________________
Last one alive, lock the door!
Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Zmatek v použití UARTů
PříspěvekNapsal: sob 05.06.2021 13:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.12.2008
Příspěvky: 1284
Bydliště: Lysice,Brno.
Obrázky: 10
Jde to sladit ale ne všechno se vším a pohlídej si vytížení MCU.Na zbytek mrkni k Oskarovi. https://oscarliang.com/betaflight-soft-serial/


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zmatek v použití UARTů
PříspěvekNapsal: sob 05.06.2021 13:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.6.2011
Příspěvky: 691
Bydliště: Svitavy a okolí
Díky za odpověď.
K Oskarovi jsem koukal tolikrát, že už tam mám projité snad úplně všechno a několikrát :)
Jenom pro jistotu - jestli to chápu dobře, abych něco nepohnojil:
  • aktuálně mám podle schématu zabrané UART1 TX (přijímač)
  • SmartAudio mi obsadí UART2 TX
  • Takže mám oba RX volné a můžu si je přiřadit k softserialu (RX2 je lépe přístupný, tak vezmu ten)
  • Podle CLI je RX2 na nožičce A03 (resource SERIAL_RX 2 A03)
  • Z ní udělám SoftSerial TX11 (resource SERIAL_TX 11 A03; save)
  • Na něj připojím S.port z přijímače (inverovaný/neinverovaný?!?!?!? :? )
  • Pokud nepřetížím CPU (aktuálně mi to na stole vypisuje 3%), tak by to mělo být OK?

Ještě jednou díky!
T.

_________________
Last one alive, lock the door!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zmatek v použití UARTů
PříspěvekNapsal: sob 05.06.2021 14:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.12.2008
Příspěvky: 1284
Bydliště: Lysice,Brno.
Obrázky: 10
S.port je standartně invertovaný.Oscar to tam má popsané dobře ovšem i tak je to dost často stylem pokus omyl.F3 deska by to měla zchroupat a kdyby ne tak zase Oscar. https://oscarliang.com/uninverted-sbus- ... receivers/ To vytížení Mcu je potřeba sledovat hlavně za letu.Na stole toho moc nevykoumeš.Ideál logovat pokud to ta deska umí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zmatek v použití UARTů
PříspěvekNapsal: sob 05.06.2021 17:49 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2011
Příspěvky: 251
Bydliště: Praha 5 Smíchov
Obrázky: 3
Je to F4 deska. U tech pripojuju S.port telemetrii z pinu na R-XSR (kde je invertovany S.port) primo na softserial. Pro ten vetsinou PPM nebo LED_STRIP.

_________________
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zmatek v použití UARTů
PříspěvekNapsal: sob 05.06.2021 20:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.6.2011
Příspěvky: 691
Bydliště: Svitavy a okolí
Tak jsem provedl jak jsem popsal nahoře a výsledek ano i ne :? Softserial funguje, telemetrie do rádia šlape, ale SmartAudio stávkuje :cry: SA Zapojeno podle schématu v prvním článku do T2 (tedy nejspíš TX2), ale podle návodů na YT se nedá VTX nastavit...

_________________
Last one alive, lock the door!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zmatek v použití UARTů
PříspěvekNapsal: sob 05.06.2021 20:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.1.2010
Příspěvky: 1102
Bydliště: PN - SK
skus ci sa ti nebude dat jeden uart uvolnit, keby si prijimac flashol s FW pre Fport, tak aj prijimac aj telemetria by isli cez jeden uart

dost som s tym laboroval na jednej kopterke, funguje to, len musis pouzit spravny tx/rx na doske aj prijimaci (invertovany tusim), nastavenie inverted nefunguje s niektorymi typmi dosiek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zmatek v použití UARTů
PříspěvekNapsal: ned 06.06.2021 8:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2011
Příspěvky: 251
Bydliště: Praha 5 Smíchov
Obrázky: 3
Jelikoz mu ovladani/telemetrie chodi tak uz bych do toho nestoural a neresil F. port

Ohledne SmartAudio. V BetaFlight Configuratoru v zalozce Video Transmitter je status zarizeni "Device Ready: Yes"?
Nejlepe jsem vloz aktualni screeny prave z Video transmitter a Ports zalozky BF konfiguratoru.

_________________
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zmatek v použití UARTů
PříspěvekNapsal: ned 06.06.2021 10:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.5.2012
Příspěvky: 1730
Bydliště: Kroměříž
Obrázky: 38
S tímto jsem si taky užil svoje. To jsem tu někde popisoval. Je to jak píše olisoft. Pokud chce mít vše přes jeden kabel, musí zvolit Fport. Musí ale flashnout firmwarem určeným pro Fport a přepájet signál kabel na přijímači.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zmatek v použití UARTů
PříspěvekNapsal: ned 06.06.2021 11:44 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2011
Příspěvky: 251
Bydliště: Praha 5 Smíchov
Obrázky: 3
Prave proto bych to ponechal ve stavu kdy to funguje a nestoural se v tom a doresil proc nejede SmartAudio.

_________________
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zmatek v použití UARTů
PříspěvekNapsal: ned 06.06.2021 19:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.6.2011
Příspěvky: 691
Bydliště: Svitavy a okolí
Díky za odpovědi. Takže přikládám:
"Schéma" toho, jak je to zapojené
Příloha:
screenshot.78.png
screenshot.78.png
[ 349.37 KiB | Zobrazeno 4467 krát ]


Tabulku UARTů
Příloha:
IMG_20210606_193255_540.jpg
IMG_20210606_193255_540.jpg
[ 74.03 KiB | Zobrazeno 4467 krát ]

Uart 1 - Serial Rx = On, ostatní Off
Uart 2 vše off, periferie TBS SmartAudio (Auto)
SS1, telemetry output = Smart Port, jinak vše Off

Nastavení VTX
Příloha:
IMG_20210606_194051_593.jpg
IMG_20210606_194051_593.jpg
[ 94.3 KiB | Zobrazeno 4467 krát ]

Aktuální hodnoty
VTX Typ = SmartAudio
Device Ready = yes
Band = None
Channel, Frequency = 0
Power = None
PIT Mode = No
Tabulka VTX nastavena přes CLI dle Oscara

a výpis resources z CLI
Příloha:
IMG_20210606_194207_471.jpg
IMG_20210606_194207_471.jpg
[ 80.69 KiB | Zobrazeno 4467 krát ]


Oproti defaultu pouze jedna změna: nožička A03 byla původně SERIAL_RX 2. To jsem zrušil (resource SERIAL_RX 2 none) a přiřadil k TX softserialu (resource SERIAL_TX 11 A03)

Jak jsem psal - přijímač funguje - data se do BF dostávají; zpětný kanál s telemetrií taky - funguje jak telemetrie, tak LUA skript BF. Co nefunguje, je "dálkové" nastavení VTX přes SmartAudio. Jinak VTX funguje. Byl jsem to odpoledne proletět a kromě SA (a mých pilotních dovedností) vše OK.

Omlouvám se za kvalitu obrázků, lepší v případě potřeby dodám časem.
Jenom pro lepší představu - přepis informací u obrázků

Za rady budu jenom rád :D

T.

@Marek_Km; @olisoft: potřebuji, aby to běželo na ACCST. Dá se F.Port provozovat i se starým Taranisem, který neumí Access?

_________________
Last one alive, lock the door!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zmatek v použití UARTů
PříspěvekNapsal: ned 06.06.2021 19:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.1.2010
Příspěvky: 1102
Bydliště: PN - SK
malé zvíře píše:
Díky za odpovědi. Takže přikládám:
@Marek_Km; @olisoft: potřebuji, aby to běželo na ACCST. Dá se F.Port provozovat i se starým Taranisem, který neumí Access?


ano, ja ho tak prevadzkujem, FW pre fport som stahoval od frsky (RXSR-FPORT_LBT_ACCST_191128.frk)

konfiguracia FC a prijimaca cca ako na obrazku, len so zmenou pripojenia fport (musel by som pozriet ako to mam na FC priletovane)
Příloha:
SucceX-F4-Whoop-AIO-Manual.jpg
SucceX-F4-Whoop-AIO-Manual.jpg
[ 62.04 KiB | Zobrazeno 4463 krát ]



Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zmatek v použití UARTů
PříspěvekNapsal: ned 06.06.2021 20:16 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2011
Příspěvky: 251
Bydliště: Praha 5 Smíchov
Obrázky: 3
Dle meho se tam tluce ten softserial a UART2 ackoliv jsi uvolnil zdroje a premapoval to. Zkus dat S.port treba na LED_strip. Ten k tomu pouzivam nejcasteji. Predelavani na F.port bych nechal az jako posledni moznost, pokud ti uz vetsina funguje.

_________________
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zmatek v použití UARTů
PříspěvekNapsal: pon 07.06.2021 11:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.6.2011
Příspěvky: 691
Bydliště: Svitavy a okolí
Mám aktualizaci:
pokud si v Betaflight Configurátoru v této tabulce:
Příloha:
screenshot.79.png
screenshot.79.png
[ 23.44 KiB | Zobrazeno 4386 krát ]

ručně zvolím nějaký band, frekvenci, atd,... a dám save, tak se to do vtx propíše (v brýlích mi zmizí obraz a musím si přepnout kanál) Ale v pravé tabulce "Current values" mám jenom device ready: Yes, device type SmartAudio, jinak vše ostatní uakzuje 0, no a none. Ovládání vtx přes rádio (ať už z BF LUA skriptu, nebo páčkami přes OSD) nespolupracuje... :(

_________________
Last one alive, lock the door!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zmatek v použití UARTů
PříspěvekNapsal: pon 07.06.2021 14:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.1.2010
Příspěvky: 1102
Bydliště: PN - SK
taka otazka - mas nahodenu celu tabulku vsetkych kanalov/frekvencii ktore VTX podporuje?
mne bez toho neslo nieco z ovladania vtx


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz