Btw. TomasC jestli nemáš čas na úpravu prvního příspěvku, a doplňování seznamu, mohu to klidně dělat já, čas na to mám
Pravidla pro létání s coptérami v různých zemích
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pravidla pro létání s coptérami v různých zemích
Zajímalo
Určitě čím víc zemí bude v tom seznamu, tím lepší to bude
Btw. TomasC jestli nemáš čas na úpravu prvního příspěvku, a doplňování seznamu, mohu to klidně dělat já, čas na to mám
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Koukám, že to tu pěkně umřelo 
Jak to tedy vypadá v jiných zemích? má o tom někdo info?
Jak to tedy vypadá v jiných zemích? má o tom někdo info?
- Pekacek77
- Kontaktovat uživatele:
Vloni jsem létal se samokřídlem s kamerou v Chorvatsku a ve Španělsku, letos se chystám do Chorvatska s koptérou (i samokřídlem) a docela by mě zajímalo, jestli tam není nějaké omezení (kamera se záznamem, zákazy..). Nerad bych se tam dohadoval na úřadech.
PS: letos v květnu jsem létal v Rakousku s koptérou a kamerou (hned za hranicema, hrad Hardegg), jak to tady čtu, asi jsem neměl
PS: letos v květnu jsem létal v Rakousku s koptérou a kamerou (hned za hranicema, hrad Hardegg), jak to tady čtu, asi jsem neměl
Pekacek77 píše:...letos se chystám do Chorvatska s koptérou (i samokřídlem) a docela by mě zajímalo, jestli tam není nějaké omezení (kamera se záznamem, zákazy..). Nerad bych se tam dohadoval na úřadech...
Zkus s tímto dotazem oslovit Chorvatské Velvyslanectví. Kontaktní telefony a emaily jsou viz tento odkaz.
- gardenroute
To je velká naivita si myslet, že úředníci někde na velvyslanectví to budou vůbec jakkoliv dokázat komentovat. Já jen proto, že mám v nejbližší rodině diplomaty, a vím dost detailně, jak to chodí v české diplomacii, nedělám si iluze, že Chorvati na tom budou nějak lépeDrondys píše:...Zkus s tímto dotazem oslovit Chorvatské Velvyslanectví. Kontaktní telefony a emaily jsou...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Mě by naopak zajímala Itálie a Kanárské ostrovy. Létání s koptérou a kamerou (né FPV, GPS mohu odpojit a létat bez ní)
gardenroute píše:To je velká naivita si myslet, že úředníci někde na velvyslanectví to budou vůbec jakkoliv dokázat komentovat. Já jen proto, že mám v nejbližší rodině diplomaty, a vím dost detailně, jak to chodí v české diplomacii...
Pokud budou alespoň trochu vstřícní na rozdíl od těch českých, které znáš, tak pro ně dle mého názoru nebude vůbec žádný problém, aby na základě toho dotazu oslovili příslušný úřad civilního letectví v Chorvatsku a pak přetlumočili tazateli jeho vyjádření. Případně se může Pekacek77 zkusit poptat zasláním dotazu přímo na ten úřad v Chorvatsku viz tento odkaz na kontaktní email.
Ancistrus01 píše:Mě by naopak zajímala Itálie a Kanárské ostrovy. Létání s koptérou a kamerou (né FPV, GPS mohu odpojit a létat bez ní)
Zkus to osondovat dotazy na příslušné úřady pro civilní letectví v daných zemích. Pro Itálii zkus dotaz na italský úřad civilního letectví. Po Kanárské ostrovy si nejsem jist jestli patří pod španělský úřad a nebo jestli mají v rámci stávající autonomie svůj vlastní.
EDIT: Zde je odkaz na anglický překlad předpisu italského úřadu pro civilního letectví ohledně bezpilotních letadel a modelů letadel.
Z uvedeného předpisu odhaduji, že se na tvoji multikoptéru v případě jak zmiňuješ bude vztahovat ustanovení v sekci Section V - Model Aircraft Article 23 a tam zejména bod 3. definovaný obecně pro modely do 25 kg.
Ve stručnosti je významné to, že je povoleno létat za denního světla na přímý vizuální kontakt, a to mimo obydlené oblasti horizontálně v okruhu do 200 m a vertikálně do výšky 70 m. Pokud je pilot modelu držitelem kvalifikace pro pilotování rádiem řízených modelů vydané školou schválenou italským aeoroklubem pak může létat v okruhu až do 300 m a vertikálně do výšky 150 m. Oblast létání musí být mimo ATZ a v každém případě ve vzdálenosti minimálně 8km od obvodu letiště a k letišti přidružených cest z/na letiště.
- Pekacek77
- Kontaktovat uživatele:
První plody komunikace s úřady a děkuji tímto za tip kam se obrátit! Napsal jsem tedy ještě na adresu uvedenou na konci.
Operations of unmanned aircraft vehicles (UAV) are regulated in the ordinance on the rules of the air (OG 30/13) in articles 29, 174, 175, 176 and 177. As enquiry is related to operation of UAV with total mass of 1 kg, below are parts from legislation related to models with total mass up to 5 Kg.
(1) Each person handling an aircraft model shall operate UAV in a manner ensuring that public order is not endangered and/or disturbed, particularly in regards to other persons and objects, and that it does not interfere with proper flying of other aircraft models. Each person handling an aircraft model shall operate UAV in a manner to avoid manned aircraft.
(2) Flying of aircraft models must not be conducted at distance less than 150m from populated areas without authorization from Croatian Civil Aviation Agency. Authorization is not required for models with total mass up to 5 Kg.
(3) Each person handling UAV, other remotely controlled or uncontrolled flying objects shall maintain adequate distances from constructions, vehicles, vessels, roads, railroads, waterways and power transmission lines.
(4) Flights towards persons and animals shall be prohibited as well as overflights over groups of people. During take-offs and landings, no unauthorized personnel or mobile obstacles shall be located at landing / take-off site.
(5) For UAV operations in controlled airspace, prior authorization must be obtained from relevant ATC unit
Permission from Croatian Civil Aviation Agency for flying of unmanned aircraft is required for flights performed:
(1) Outside the line of sight of operator,
(2) On distance less than 150 M from residential area,
(3) On distance less than 1.5 KM from the airport boundary and
(4) With unmanned aircraft mass over 20 KG.
Important!
Aerial photography are regulated by another document „Uredba o snimanju iz zraka.“ Croatian Civil Aviation Agency are not authorized to issue permits for aerial photography. Državni geodetski zavod (DGU) is competent for this area. For this purpose, please contact DGU on following address:
Državna geodetska uprava
Gruška 20
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: ++385-1-6165-415
Fax: ++385-1- 6165-430
E-mail: info@dgu.hr
Operations of unmanned aircraft vehicles (UAV) are regulated in the ordinance on the rules of the air (OG 30/13) in articles 29, 174, 175, 176 and 177. As enquiry is related to operation of UAV with total mass of 1 kg, below are parts from legislation related to models with total mass up to 5 Kg.
(1) Each person handling an aircraft model shall operate UAV in a manner ensuring that public order is not endangered and/or disturbed, particularly in regards to other persons and objects, and that it does not interfere with proper flying of other aircraft models. Each person handling an aircraft model shall operate UAV in a manner to avoid manned aircraft.
(2) Flying of aircraft models must not be conducted at distance less than 150m from populated areas without authorization from Croatian Civil Aviation Agency. Authorization is not required for models with total mass up to 5 Kg.
(3) Each person handling UAV, other remotely controlled or uncontrolled flying objects shall maintain adequate distances from constructions, vehicles, vessels, roads, railroads, waterways and power transmission lines.
(4) Flights towards persons and animals shall be prohibited as well as overflights over groups of people. During take-offs and landings, no unauthorized personnel or mobile obstacles shall be located at landing / take-off site.
(5) For UAV operations in controlled airspace, prior authorization must be obtained from relevant ATC unit
Permission from Croatian Civil Aviation Agency for flying of unmanned aircraft is required for flights performed:
(1) Outside the line of sight of operator,
(2) On distance less than 150 M from residential area,
(3) On distance less than 1.5 KM from the airport boundary and
(4) With unmanned aircraft mass over 20 KG.
Important!
Aerial photography are regulated by another document „Uredba o snimanju iz zraka.“ Croatian Civil Aviation Agency are not authorized to issue permits for aerial photography. Državni geodetski zavod (DGU) is competent for this area. For this purpose, please contact DGU on following address:
Državna geodetska uprava
Gruška 20
10000 Zagreb
CROATIA
Tel: ++385-1-6165-415
Fax: ++385-1- 6165-430
E-mail: info@dgu.hr
Děkuji Pekacek77. Pomohl.
Auta, lodě, vrtulníky, lítadla.
- gardenroute
UAViators - Humanitarian UAV Network
"TripAdvisor" pro UAV piloty
Na tomto linku UAViators je postupně aktualizovaný adresář zemí celého světa s podrobnostmi o lokální legislativě pro UAV, který je stále aktualizován, na čemž se může podílet (na principu wiki) každý pilot UAV. U každé jednotlivé země jsou rovněž záznamy s osobními zkušenostmi pilotů s cestováním s UAV a s létáním s ním v dané zemi.
Dle provozovatele webu by to měl být do budoucna takový "TripAdvisor" pro UAV piloty, nyní je to ale ještě dost prázdné (ale již pomalu zaplňované), zejména v pro piloty exotických zemích.
Na tomto linku UAViators je postupně aktualizovaný adresář zemí celého světa s podrobnostmi o lokální legislativě pro UAV, který je stále aktualizován, na čemž se může podílet (na principu wiki) každý pilot UAV. U každé jednotlivé země jsou rovněž záznamy s osobními zkušenostmi pilotů s cestováním s UAV a s létáním s ním v dané zemi.
Dle provozovatele webu by to měl být do budoucna takový "TripAdvisor" pro UAV piloty, nyní je to ale ještě dost prázdné (ale již pomalu zaplňované), zejména v pro piloty exotických zemích.
Mohu popsat situaci v S.A., Zimbabwe, Botswaně a Namibii(pokud by někoho zajímalo).
Ale tam to nikoho nezajímá. Nejen, že by mi rozstříleli model, ještě by mě tam sežrali.
- gardenroute
Teda Romane, ty jsi ale po.sera 
Vzdušný karty pro Google Earth. Třeba to někomu pomůže.
http://www.youtube.com/watch?v=xP0YxoT8 ... 3&index=17
http://www.youtube.com/watch?v=xP0YxoT8 ... 3&index=17
- gardenroute
Létání s Ptaakem v Thajsku
Oživil bych to zde, nedávno jsem strávil Vánoce a Nový rok v dalekém Thajsku, a samozřejmě jsem sebou vzal i svého Ptaaka, pro nejake air zabery z této nadherne země, do které se tak rad vracim. Takze několik informaci z letani v Thajsku, ale i praktických rad z cesty tam s RC kopterou v kufru.
Ptaak se mnou jiz loni byl na expedici v Africe, takze jsem jiz zasadni věci kolem cestovani s leteckym modelem mel celkem v malicku, letel jsem opet s mymi oblibenymi Emirates, ale zopakuji a shrnu pár důležitých info kolem cestování s LiPo "velkými" letadly:
- Phantom cestoval v Duratool plastovem kufru, který ma presne rozmery pro kabinove zavazadlo (carry)
- Emirates (i jiné vyznamne spolecnosti) povoluji na 1 osobu 2x nahradni LiPo baterii, je to omezeno na doslova "100 watt hours per battery", max. 160Wh celkově), je to dáno FAA a IATA předpisy
- měl jsem 4x 2800 3S LiPo, takže jsem je rozdělil, 2x byla v kufru samostatně, 1 byla primo v Ptaakovi, a 1 ks měla manželka
- je přísně zakázáno přepravovat náhradní (kdy nejsou součástí přístroje) LiPo baterie v zavazadlech, pouze jen v příručním zavazadle na palubě (!)
- na všech bezpečn. kontrolách (tj. Praha, Dubai, Bankgok) se ptali mnohokrát, nemáme-li nějaké LiPo v zavazadlech, a pokud ano, musí jít do "carry"
Emirates jsou velmi vstřícná a velkorysá letecká společnost, takže hlavní zavazadla 30kg na osobu, příruční sice 7 kg (to je též rekord), ale nikomu nevadilo, že jich mám více, tzn. Phantom v Duratoolu, potom velký foto/video baťoh Vanguard, který je moc nezajímal (oboji jsem mel ja sam). Vím, že jinde to je dost drsné a tristní. U Emirates to je dáno hlavně jejich velkými letadly, vesměs B777-300ER a nyní i A380, s velkými úložnými prostory na palubě.
Na všech kontrolách bez potíží, jen ještě na LVH v Praze chtěli Phantoma vyndat a ukázat, z bezpečáka na skeneru se ukázal letecký modelář (není tady někde ?
), který hned věděl, že ho mám nějak "modovaného", tak z toho na chvilku byla dobrá diskuze
Potom již velká pohoda, ani v Dubai, ani Thajcům to nijak nevadilo, viděl jsem několikrát, jak na to na skeneru koukají a říkají "Phantom", takže proti loňsku a cestě do Afriky již žádné excesy.
V Thajsku je dost velká letecko-modelářská komunita, a je to fakt demokratická, vysmátá a velmi pohodová země, létal jsem tam celkem asi 6x, párkrát na dost opuštěných místech, ale párkrát i v relativní blízkosti osídlených aglomerací (ale ne moc blízko), jednou byl u toho i místní "cop", ale ten spíše hlídal, abych měl pro let tu správnou pohodu, a nikdo mě za letu neobtěžoval
Skoro pokaždé jsem letěl nad mořem, vyhýbal jsem se letu nad lidmi, ale viděl jsem pár thajských FPV videí, oni s tím vůbec nemazlí. Nejsou tu žádná zásadní omezení, něco jsem si před odletem zjišťoval, jejich legislativa je velmi benevolentní a místy nejasná, takže jsem si s tím hlavu již moc nelámal. Věděl jsem jen, že v sousední Barmě před nějakou dobou došlo již i k zabavení modelu na letišti, tam jsem se ale nechystala, a nyní by to i tam mělo být již OK, takže snad příště
Ptaak se mnou jiz loni byl na expedici v Africe, takze jsem jiz zasadni věci kolem cestovani s leteckym modelem mel celkem v malicku, letel jsem opet s mymi oblibenymi Emirates, ale zopakuji a shrnu pár důležitých info kolem cestování s LiPo "velkými" letadly:
- Phantom cestoval v Duratool plastovem kufru, který ma presne rozmery pro kabinove zavazadlo (carry)
- Emirates (i jiné vyznamne spolecnosti) povoluji na 1 osobu 2x nahradni LiPo baterii, je to omezeno na doslova "100 watt hours per battery", max. 160Wh celkově), je to dáno FAA a IATA předpisy
- měl jsem 4x 2800 3S LiPo, takže jsem je rozdělil, 2x byla v kufru samostatně, 1 byla primo v Ptaakovi, a 1 ks měla manželka
- je přísně zakázáno přepravovat náhradní (kdy nejsou součástí přístroje) LiPo baterie v zavazadlech, pouze jen v příručním zavazadle na palubě (!)
- na všech bezpečn. kontrolách (tj. Praha, Dubai, Bankgok) se ptali mnohokrát, nemáme-li nějaké LiPo v zavazadlech, a pokud ano, musí jít do "carry"
Emirates jsou velmi vstřícná a velkorysá letecká společnost, takže hlavní zavazadla 30kg na osobu, příruční sice 7 kg (to je též rekord), ale nikomu nevadilo, že jich mám více, tzn. Phantom v Duratoolu, potom velký foto/video baťoh Vanguard, který je moc nezajímal (oboji jsem mel ja sam). Vím, že jinde to je dost drsné a tristní. U Emirates to je dáno hlavně jejich velkými letadly, vesměs B777-300ER a nyní i A380, s velkými úložnými prostory na palubě.
Na všech kontrolách bez potíží, jen ještě na LVH v Praze chtěli Phantoma vyndat a ukázat, z bezpečáka na skeneru se ukázal letecký modelář (není tady někde ?
Potom již velká pohoda, ani v Dubai, ani Thajcům to nijak nevadilo, viděl jsem několikrát, jak na to na skeneru koukají a říkají "Phantom", takže proti loňsku a cestě do Afriky již žádné excesy.
V Thajsku je dost velká letecko-modelářská komunita, a je to fakt demokratická, vysmátá a velmi pohodová země, létal jsem tam celkem asi 6x, párkrát na dost opuštěných místech, ale párkrát i v relativní blízkosti osídlených aglomerací (ale ne moc blízko), jednou byl u toho i místní "cop", ale ten spíše hlídal, abych měl pro let tu správnou pohodu, a nikdo mě za letu neobtěžoval
Skoro pokaždé jsem letěl nad mořem, vyhýbal jsem se letu nad lidmi, ale viděl jsem pár thajských FPV videí, oni s tím vůbec nemazlí. Nejsou tu žádná zásadní omezení, něco jsem si před odletem zjišťoval, jejich legislativa je velmi benevolentní a místy nejasná, takže jsem si s tím hlavu již moc nelámal. Věděl jsem jen, že v sousední Barmě před nějakou dobou došlo již i k zabavení modelu na letišti, tam jsem se ale nechystala, a nyní by to i tam mělo být již OK, takže snad příště