Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 77, 78, 79, 80, 81  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: sob 09.03.2019 11:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 7367
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Larku, u tý kámošovy brusky na vřetenu nejsou vidět žádný trubky mazání. Prostě kus litinovýho ramena, motor poblíž bodu otáčení ramena a náhon na vřeteno plochým kaproňákem. Můžu se ho zeptat co to je za mašinu asi něco cizího, možná bulhar.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: sob 09.03.2019 11:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9987
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Už je to spousta let, takže už si přesně taky nepamatuji, ale do vřetenua nevedly žádné trubk, ale byla tam olejová náplň. Ani si nepamatuju výrobce, ale myslím že to byly TOSky. A co jsem měl malá vřetena k magnetce, tak tam byla nějaká spešl vazelína a ložiska moc dlouho nevydržela, jenže tam byly asi podstatně větší (hlavně radiální) tlaky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: sob 09.03.2019 13:46 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18611
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Ten velkej černej čínskej Mabušák má ložiska uložené ne přímo v těch čelech, ale v gumových miskách... nejspíš proto je to tak tiché.
Aktuálně se točí i na max. otáčky, uvidím jak dlouho. Vinutí jsem pojistil... no, neřeknu, smáli byste se :oops:

_________________
Mé názory jsou moje.
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pon 25.03.2019 16:25 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4062
Bydliště: SK Bratislava
igorb píše:
Ja take veci idem 1mm pri 5000 a 1mm/s vtedy to mam uplne tiche (mam to doma), ale zlozitejsiu vec to robi dlho co mi nevadi lebo to bezi v noci aj hodinu, ale proste nechcem natacat na Kress motohodiny (je tam komutatorovy motor) ked by som to mohol robit pri 10000 BLDC pidimotorcekom a vyssou rychlostou. No uvidime. objednal som to, mozno sa k tomu dokopem.


No tak stalo sa presne coho som sa obaval, spomen certa a ...

no proste kress po 8 rokoch alebo kolko ho mam sa odporucal, odisli podla ocakavania uhliky ... tak presne tomuto som sa chcel vyhnut, ale zase origo stoja 8 Euro a komutator nevyzera byt ani dotknuty :-P ... tak sa na ten bldc asi vyprdnem, nie je problem ich po 5 rokoch zase vymenit. Hned som objednal aj loziska, aj ked na nich nevidno nic zle (tiche, nehadze, nema vakel) ... ale pochopil som preco jyrry place nad loziskami u tych BLDC ... s prekvapenim som zistil ze tam su 32mm loziska :- )) tak asi 11mm lozisko u nejakeho cinana vazne nema sancu :mrgreen:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Estlcam
PříspěvekNapsal: čtv 09.05.2019 13:13 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 25.7.2011
Příspěvky: 264
Bydliště: Ostrava - Poruba
Je tady někdo, kdo tento používá pro úpravu a řezání na CNC? Mám s ním nějaký problémy a chtěl bych se na něco zeptat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 09.05.2019 19:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 7367
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Proč z toho neuděláš samostatný vlákno? Používal jsem Estlcam 8 a teď Estlcam 11. Ten toho umí mnohem víc. Data jsem na tom chystal jak pro frézku s Marlinem, tak s Mach3.
Co potřebuješ?


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 09.05.2019 20:32 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 25.7.2011
Příspěvky: 264
Bydliště: Ostrava - Poruba
Bylo to jako samostatný vlákno, ale někomu se to nelíbilo a přesunul ho sem...
Používám ho už skoro 2 roky, ale ten program je divný. Používám ho hlavně na výrobu DPS, vrtání, frézování obrysu... Jenže... Používám dva programy pro návrh, Sprint layout a Kicad. U obou dám export a normálně načtu do estlcamu. Jenže i když bude návrh stejný, naprosto, tak estlcam udělá z toho jiný rozměr... Když dám tisk normálně na tiskárnu, tak jsou identické. Jen estlcam vygeneruje data rozdílných rozzměrů. Řeším to tak, že pro každý program mám vlastní nastavení estlcamu a nesmím zapomenout nahrát do duina ten zprávný soft...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 09.05.2019 22:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 7367
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
No to je hrozně málo info, co jsi dal.
Konkrétně, kterej Estlcam?
Jsou to data DXF pro router 2,5D (vyřezávání z překližky) nebo data STL pro frézování 3D? Podle toho co píšeš tak nejspíš DXF.
No a s ním to není tak jednoduchý. Existuje v provedení ASCII a nebo binárním. A dál je to komplikovaný tím, že od obojího existuje ve verzi R12, R13, R14, R2000, R2004, R2007, R2010, R2013, R2016 (a možná i dalších). Je to daný stále novějšíma verzema, co vylejzaj z Autocadu. Jednotlivý verze se trochu liší, CAD vyšší verze přečte nižší DXF, ale naopak obvikle ne ale existují konverzní programy. Je tedy možný, že z těch tvých CADů lezou různý verze.
Zkus namalovat stejnou jednoduchou věc v obou CADech, vytvořit ASCII DXF, pokud to jde zvolit tak stejný verze a potom porovnat v nějakým textovým editoru. Nebo sem obsah DXF souborů stejný věci z obou CADů dej jako Code odstavec.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 10.05.2019 0:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9987
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
V těch verzích DXF bych chybu nehledal. Tu to buď načte, nebo nenačte, ale nemůže to změnit měřítko. Alespoň jsem to nikdy neviděl. Spíš bych se zaměřil na nějaké nastavení měřítka v tom CADu pro návrh DPS, který generuje špatné rozměry. Jak radí Celeron, udělej si v obou CADech stejnou DPS, třeba dva dlouhé konektory s roztečí 2,54mm (100mil) vzájemně pootočené o 90° a vygeneruj data. U toho který bude špatně, pak hledej někde v nastavení jestli není někde nastavené špatně měřítko.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 10.05.2019 2:22 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.9.2009
Příspěvky: 405
Celeron píše:
Proč z toho neuděláš samostatný vlákno? Používal jsem Estlcam 8 a teď Estlcam 11. Ten toho umí mnohem víc. Data jsem na tom chystal jak pro frézku s Marlinem, tak s Mach3.
Co potřebuješ?


Ahoj,

chytnu Tě za slovo a zeptám se. Můžeš prosím nějak v rychlosti popsat co je konkrétně lepšího v Estlcamu 11 a co je jeho NEJ přednost, kterou Estl8 postrádá? Používám dlouho Estlcam 8 a jelikož pro mou jednoduchost úkonů mi to stačí, jsem líný nějak hlouběji testovat 11ku, ačkoliv ji mám nainstalovanou.
Napotřebuju úplně "odborný věci" spíš nějaký usnadnění pro 2D frézování, pokud tam je. Vím, že mi pár věcí v "osmičce" chybí k úplné dokonalosti, ale, už jsem si tak zvykl, že mi to nějak nepřijde :)

díky moc

iF

_________________
FPVMANIA - MOTHER COPTER - FLY or DiE
Oficiální distributor Armattan Quads pro ČR
fpvmania.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 10.05.2019 6:21 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 16.1.2013
Příspěvky: 272
jyrry píše:
Hm, tak on se ten motor po cca 20-ti minutách frézování vyřešil sám. Zastavil v řezu (frézička samozřejmě v ... kopru...).
Po rozborce - číňan šetřil na impregnaci, vylezl drát a přešoupal se. Možná jak byl načatý od počátku tak to hřálo.
Jinak je to jen přerostlý Mabušák:

Kolik to má ten vnější průměr plechů? - mi to něco :roll: velmi silně připomíná.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 10.05.2019 7:57 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 17.8.2008
Příspěvky: 6955
Bydliště: Moravský kras
Lark píše:
V těch verzích DXF bych chybu nehledal. Tu to buď načte, nebo nenačte, ale nemůže to změnit měřítko. Alespoň jsem to nikdy neviděl. Spíš bych se zaměřil na nějaké nastavení měřítka v tom CADu pro návrh DPS, který generuje špatné rozměry. Jak radí Celeron, udělej si v obou CADech stejnou DPS, třeba dva dlouhé konektory s roztečí 2,54mm (100mil) vzájemně pootočené o 90° a vygeneruj data. U toho který bude špatně, pak hledej někde v nastavení jestli není někde nastavené špatně měřítko.


Problém hledej v měřítku, návrhové systémy PCB obvykle používají defaultní jednotku mil (tisícina palce). Export a import musí být ve stejných jednotkách, jinak ti rozměr nesedí. ESTLCAM se tě při importu na měřítko ptá, ale tuším mil neumí, řešil jsem to přes změnu měřítka v jiném CADu.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pát 10.05.2019 15:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 7367
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
imagin píše:
co je konkrétně lepšího v Estlcamu 11 a co je jeho NEJ přednost, kterou Estl8 postrádá?


Tak třeba koukni do tabulky nástrojů co s nima umí 8 a co navíc 11. Třeba přídavek na začištění po hrubování v 8 nebyl. Na dříví to asi nepotřebuješ, na hliník jako sůl. :wink:
Pak je podpora pro víc řídících systémů a navíc přímý řízení frézky přes USB, což na 8 moc nechodilo. Když ho máš nainstalovanej, tak ho prozkoumej sám, většina nápovědí je už v češtině. V 8 byly česky jen základy a se zbytkem jsem trochu bojoval ale podle svých zjištění jsem si skoro vše přeložil. Tuším, proč nechceš jít vejš, máš 8 placenej?


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: sob 11.05.2019 1:49 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.9.2009
Příspěvky: 405
Ahoj,

OK díky.
Jinak, nechota to zkoušet je dána spíše "mou leností" a nedostatkem času. Jak říkám, zatím jsem si vystačil a na laborování mi moc času nezbývá. Jo, mam full.
O cenu úplně nejde, není to drahý. Co mne trápí mnohem je pomalost načítání a ukončení 11ky.

iF

_________________
FPVMANIA - MOTHER COPTER - FLY or DiE
Oficiální distributor Armattan Quads pro ČR
fpvmania.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: sob 11.05.2019 21:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 7367
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Divný, mě 11 proti 8 nepřipadá nějak výrazně pomalejší.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 77, 78, 79, 80, 81  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: jirinovo a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz