Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1222 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2019 21:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.11.2003
Příspěvky: 628
octoprint nahraješ do Raspberry Pi a dalkově ovladaš . octoprint je ale udělaný pro 3d tisk a na frezovani není idealní uvital bych něco na frezovaní

_________________
zbek

aircombat


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2019 21:22 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19410
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
zbek píše:
... uvital bych něco na frezovaní

Jak tak sleduju diskuze, otázky, stesky a postřehy lidí kteří podoma frézují, vidím že jsem udělal moooc dobře že jsem zakoupil StepFour...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: úte 05.03.2019 21:49 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 23.11.2016
Příspěvky: 208
Bydliště: Český Těšín
Obrázky: 2
zbek píše:
octoprint nahraješ do Raspberry Pi a dalkově ovladaš . octoprint je ale udělaný pro 3d tisk a na frezovani není idealní uvital bych něco na frezovaní


Co tak Estlcam?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: stř 06.03.2019 7:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.11.2003
Příspěvky: 628
Estlcam je dobrej jednoduchy někdy ho použivam na spočitani G pro Marlin . Na to me šmrdlani je Marlin v pohodě dam kartu a jede , jen mě zajimalo jak ho použivate .

_________________
zbek

aircombat


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: stř 06.03.2019 7:33 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19410
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Jaký je vlastně postup přípravy programu, krok po kroku? Od toho že mám třeba *.dxf nebo prostě jiná vektorová data, až po první hrábnutí nástrojem do materiálu. Jen čisté 2D...
Zajímá mě to kvůli porovnání.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: stř 06.03.2019 9:14 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4286
Bydliště: SK Bratislava
jyrry píše:
Jaký je vlastně postup přípravy programu, krok po kroku? Od toho že mám třeba *.dxf nebo prostě jiná vektorová data, až po první hrábnutí nástrojem do materiálu. Jen čisté 2D...
Zajímá mě to kvůli porovnání.


Tebe staci plt ano? to znamena vyplujes plt alebo ine kontury tvojho 2d predmetu a v step foure si nastavis offsety podla nastroja, smery, mostiky a tak a tym riadis frezu ... ak kecam oprav ma, nepouzivam ho

ja pouzivam winpcnc co je IBA interpret gcodu ktory si musim pripravit v CAMe - to znamema malovatko vypluje kontury predmetu , to zoberiem do CAMu, tam urobim offsety podla nastroja, smery, mostiky a tak, z toho mi vylezie Gcode ktory dam do ovladaca frezy, ktory ich natlaci do frezy - mne by plt nestacil, respektive iba ak mi nevadi "prerez", alebo ak urobim offset priamo v malovatku (pametas? mali sme okolo toho jedno vlakno ako pripravit data do plt z Corelu - offsety a smery pohybu) .. proste ty tam mas CAM funkcie priamo v programe

a aby som odpovedal aka je vyhoda cez kartu bez pocitaca - moja odpoved je ze len to ze tam ten pocitac nemam (v bordeli) - inak same nevyhody, nevidim co rezem, tazsie ovladanie startoveho bodu, asi? tam nejde pripojit BT pult na ovladanie atd. Takze za mna dobre ak je to trivialna vec napriklad 2d rezanie alebo tlac na 3d tlaciarni, co fakt nepotrebujem vidiet, ale ak mam zlozite veci ako 3d frezovanie s vymenami nastrojov alebo tazko uchytitelne predmety tak to proste chcem vidiet na obrazovke


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: stř 06.03.2019 12:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Vidím to podobně jako igorb. Jen bych doplnil, že hodně záleží na tom, co umí řídicí systém stroje (interpretr G-kodu). Pokud má zabudované i možnosti editování, přeskoků, nastavení korekce nástroje, simulaci dráhy, a podobně, tak ten počítač u stroje potřebný není, ale pokud je to jen prostý interpretr G-kodu, tak je výhodnější mít ten počítač u stroje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: stř 06.03.2019 20:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8315
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
zbek píše:
jedete přes Octoprint nebo Repetier server připadně existuje něco lepšiho na ovladani přimo na frezovani tohle je dobrý na 3d tisk , ale přeci jenom to neni ideal na frezovani. Použivam SD kartu a Repetier server ale pokud bude nějaký lepši rozhrani budu rad .diky

K MPCNC existuje doplňkovej panel klávesnice s Hajdurínem na kterým jde v lokálu hejbat s všema osama. Generuje to g-kódy, co lezou do Marlina jako alternativa k RepetierHost. Původní displej s SDkartou vůbec nepoužívám. https://www.thingiverse.com/thing:1563410


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: stř 06.03.2019 23:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Tak to je asi dobrý tak akorát na hrubé "hrkání" v jednotlivých osách, případně resety, zapnutí/vypnutí vřetena, a asi total-stop. To mi přijde pro CNC dost málo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 07.03.2019 0:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8315
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Co bys chtěl asi za 200 kaček? :) Umí to to samý jako RepetierHost, ze kterýho to honím, akorát že nemusíš lítat od frézky k PC a zpět. No a princip je tak jednoduchej, že programování dalších funkcí se meze nekladou. Omezení je pouze v tý klávesnici.
Před časem jsem dělal pro známýho k CNC frézce konvertor z PS2 klávesnice na paralelních 8 bitů. Originál klávesnice s paralelním výstupem zařvala při pádu nějakýho železa a nic takovýho už neexistuje a tak se dala IP54 PC klávesnice s konvertorem. Tak by stačilo přepsat původní obsluhu z A51 na Hajduríno a přidat třeba i displej souřadnic. Pak by to mohlo mít spoustu lokálních funkcí. Ale znáš to, človek by chtěl ale furt nic nestíhá.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 07.03.2019 1:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Tady ale nebyl dotaz na cenu, ale jestli je výhodnější spouštět program z SD, nebo mít připojené PC. Ten konfort a možnosti PC to prostě nenahradí. Vyvíjet sám něco na Arduinu mi v dnešní době přijde jako ztráta času. To bych radši sehnal nějaké staré PC, nebo noťas, který bch nechal trvale u stroje. Možnosti Arduina budou stejně omezené a vývojem strávíš hromadu času. Je to ale jen můj názor a kdo chce vyvíjet vlastní řídicí systém, klidně může.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 07.03.2019 2:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8315
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Ale to není řídící systém MPCNC, to je jen autonomní generátor g-kódů, kterej posílá po sériový lince do řídícího Marlina MPCNC stejný příkazy jako panel ručního ovládání v RepetierHost bežícího na PC.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 07.03.2019 8:23 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 7.7.2009
Příspěvky: 270
Jj mám proste jen problem v tom , ze mi vadí pracovní notebook v tom prachu , jinak mi zatím přijde jednodušší to posílat z nej

_________________
http://www.pacho.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 07.03.2019 8:34 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19410
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
hm... a co modelové situace:

uprostřed frézování se mi zlomí poslední nástroj 1,2mm a mám už jen 1,4mm - dá se pauznout, vyměnit nástroj, změnit korekce a pokračovat?

uprostřed frézování zjistím že jsem dal blbě korekci (ven/dovnitř) - dá se pauznout, změnit korekce a pokračovat?

mám 4 sestavy opakovaně za sebou na prkno balzy 1050mm, dojde mi 1050mm a mám už jen 950mm - dá se u konce prkna sestavu někde v půlce pozastavit, vyměnit prkno a sestavu dojet na tom novém? Obdobně to je se šířkou (nejsou jen prkna 100mm)

mám sestavu 8-mi dílů, výjimečně chci jen 3 z nich - dají se "vypnout" některé díly a ořezanou sestavu případně vhodně posunout vzhledem k nulám?

mám sestavu 8-mi dílů a během frézování zjistím že je vhodné/nutné změnit pořadí frézování - dá se pozastavit, změnit číslování (ještě nevyfrézovaných dílů) a pokračovat?

atd. atd.

Nebo na to všechno musím znova na PC do CAMu?

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 07.03.2019 9:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jyrry popsal ty případy naprosto dokonale a našly by se asi i další, třeba vyhnout se upínce nebo změnit výšku přejezdů, zastavit program a vrátit se na určitý řádek, nebo nějaké přeskočit ... A ten počítač bych radši než noťas, volil klasické PC, které může stát někde pod stolem, a na stole jen klasická klávesnice se silikonovým krytem proti prachu a polití + monitor klidně i na zdi. Je to určitě praktičtější, než pořád běhat s kartou, nebo flashkou.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1222 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz