Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1269 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: ned 08.03.2020 20:55 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 23.6.2003
Příspěvky: 65
Bydliště: Praha
Gratuluji. Je to super pocit na to koukat jak to frezuje. Nejsi graficky zdatný a hned 3D? Tady někdo lže
XPčka tam jsou asi protože tam máš Mach a ten si s ničím jiným nerozumí.
Ja zatím vše co bylo třeba bylo 2D maximalne vbruznych hladinach ale rovne. Nakresleno v Inkscape ulozeno jako eps a do gcode prevedeno v cut2d.
V čem generuješ ty?

Ondřej

_________________
BETA 1400, MC-12 (návrat k modelářství po 8-15 letech).


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: stř 11.03.2020 7:40 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 28.9.2018
Příspěvky: 29
Bydliště: Púchov Slovensko
No graficky fakt zdatný nie som, len v tom PC čo som dostal k stroju mám nainštalovaný Aspire Vectric čo je velmi dobrý soft. Tak som chcel vyskúšať jeho možnosti, velmi intuitívne ovládanie, je v to celé v češtine čo mi výrazne ulahčuje život.
Niekde na cnc fore som čítal že Mach beží aj na Win 10 samozrejme že to treba vedieť spraviť - nastaviť.

Citace:
Gratuluji. Je to super pocit na to koukat jak to frezuje.

áno to máš pravdu, naposledy som frézoval pred 30 rokmi, odvtedy robím všetko možné len nie strojarinu. Až som nedýchal keď sa to zaborilo do materiálu. :D

_________________
„Letí to, a to je podstatné.“


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: ned 15.03.2020 15:32 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 25.6.2009
Příspěvky: 154
Bydliště: Berouna
Ondrej píše:
... do gcode prevedeno v cut2d..


Jaké máš výsledky frézování s Cut2d. Udělal jsem v něm několik projektů, ale výsledky nebyli nic moc. Neostré hrany, dodržení tvarů, ...

Teď jsem udělal část projektu v Estlcamu a výsledky jsou o hodně lepší. Vyřezi na lišty sedí a jsou pravoúhlé. Pokud vezmu přepážky které by měli být totožné, tak ale po vyfrézování (pokud jsou vygenerované v těchto dvouch programech) jsou rozdílné.

Za mne je Estlcam o rád lepší.

Frezuju v Machu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: ned 15.03.2020 22:14 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 23.6.2003
Příspěvky: 65
Bydliště: Praha
Úplně jsem si toho nestihl všimnout. Dělal jsem asi větší věci na kterých se to neprojevilo. Na Estlcam jsem asi taky koukal ale pak jsem potřeboval něco rychle vyfrezovat a v tom CUT2D to bylo o hodně jednodušší. Ale ještě to budu určitě testovat. Až mě zase pustí do práce.

_________________
BETA 1400, MC-12 (návrat k modelářství po 8-15 letech).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: pon 25.05.2020 9:52 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 28.11.2016
Příspěvky: 1
Ahoj Lubosi, mohl bych mit par otázek ohledně tvé cnc frezi?
Luboš


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: sob 18.07.2020 7:24 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 28.9.2018
Příspěvky: 29
Bydliště: Púchov Slovensko
jyrry píše:
U mně je převažující "zápřah" topolovka 3mm, 2 desky na sobě, nástroj 1,4mm a rychlost 820-880mm/min.
Břízu 8mm (nebo 2x3mm na sobě) tím nástrojem jedu tak do 560mm/min, spíš méně. Píšu o domácím bastlu, ne o poloprofi stroji na celodenní práci.


Prosím ťa aké používaš frézky kde ideš dve 3mm topolovky nástrojom 1,4mm. dvojbrité či jednobrité a ideš to jeden krát ?

_________________
„Letí to, a to je podstatné.“


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: sob 18.07.2020 18:53 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19943
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Používám téměř výhradně "kukuřice - diamond", hladké ostří jen na plasty. Kromě 6-8mm břízy vše na jeden záběr.
Topolovku 3+3mm jsem jezdíval i nástrojem 1,2mm ale její současná kvalita to nedovoluje, jsou tam plochy s nadměrným množstvím lepidla a to nástroj zalepuje.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: úte 10.11.2020 0:04 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2010
Příspěvky: 189
Zdravím všechny. Po mém prvním seznámení s CNC frézkou, kterou jsem koupil jako stavebnici z Číny, jsem se postil do vlastní stavby. Prozatím jen nakupuji komponenty. Mechanickou část mám promyšlenou a tam bych nepředpokládal větší problémy. Doufám...
Trochu ale váhám a potřeboval bych poradit s elektronikou a hlavně řídící deskou. Po začátcích s GRBL systémem, bych chtě vyzkoušet něco ovládaného pomocí MACH3.
Prohledával jsem různé nabídky a celkem v tom tápám. Základní věc, kterou teď řeším je připojení k PC. Je dobré a spolehlivé připojení přes USB? Jdou koupit desky s USB, LPT portem a další...Další, napájení, drivery. Podle čeho se orientovat?
Uvítám každou radu, kvalita za rozumnou cenu. Zase to nebude profi mašina.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: úte 10.11.2020 13:07 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.11.2008
Příspěvky: 341
Bydliště: Kralupy
Ahoj, jsem asi 2 roky před tebou a šel jsem úspěšně cestou Estlcam.
HW na
https://www.rc-letmathe.de/en/CNC-Steue ... nguageid=1
samotné drivery z ebay a motory NEMA23 také. Myslím, že je to nejlevnější a nejspolehlivější cesta, kde nebudeš zbytečně experimentovat co s čím chodí....
Na tom DE shopu jsou parádní ceny na dodání do 4-5 dní...

Estlcam je zdarma, časem naskočí timer, který tě zdržuje, ale funguje to furt. Já po půl roce nevydržel a koupil licenci.

_________________
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: úte 10.11.2020 13:24 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2010
Příspěvky: 189
Fajn, dík za radu. Zdá se, že je to dobrá volby, popřemýšlím nad tím. ESTLCAM používám a celkem mi vyhovuje. Krokové motory mám, musel jsem koupit 24V, protože osu Z, jsem pořídil za dobrou cenu prakticky hotovou a tam již byl motor na 24V. Což myslím nevadí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Z - jezdí dolu, nevím proč
PříspěvekNapsal: stř 09.12.2020 18:31 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2016
Příspěvky: 314
Ahoj, poprvé v životě zkouším vyfrézovat něco ve 3D, data mám vygenerovaná z Fusion 360, ale už na začátku programu je něco co mi posune osu Z dolu a já nevím co to je. Přikládám gcode, jedná se o prvních 9 řádků až po T1 M6 tam Mach čeká na potvrzení výměny nástroje. Všechny osy mám snulované ještě předtím než to pustím samozřejmně.
https://uloz.to/file/DiNl2EZw7kXr/1002-tap

Poradí prosím někdo? :)

EDIT: ta osa sjede o 16,8mm cca. Kdybych tam měl prkno tak už bourám. :roll:

_________________
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: stř 09.12.2020 18:57 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2016
Příspěvky: 314
G49 - kompenzace délky nástroje, možná to bude toto.
EDIT: ne to neni ono. Ale je to zvláštní včera mi to sjíždělo dolu 16mm a dneska zase 5,4mm nahoru. :cry:
EDIT: zjistil jsem, že se to při každém novém spuštění macha změní, aniž by jsem v gcodu cokoliv měnil. A dělá to jen ten gcode vygenerovaný z Fusion. DevWing..... a těch dalších se to netýká, tam je to vpořádku.
Ale co, pokud to oproti nastavené nule bude jezdit nahoru tak mi to může být šumák. Ale logiku v tom teda nevidím. Prošel jsem ty Gxx a vůbec mě nenapadá který to dělá.

_________________
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 10.12.2020 0:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 9021
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Nemáš nějakej problém v absolutních /relativních souřadnicích? Já s tím taky po začátku bojoval. Absolutní jsou hodnota 0 na doraz spínačích frézky X, Y, Z a relativní jsou od místa kde máš najeto s vřetenem a vynulováno na začátku frézování. A u osy Z je to ještě složitější, že musíš posouvat o tlošťku podložky pod frézovaným dílem. Aspoň u mý bastl mašiny s gcode daty z Estlcam 11 a řízením frézky Arduinem Mega 2560 s malinko upraveným FW Marlin, co se používá na řízení 3D tiskáren.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 10.12.2020 9:05 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2016
Příspěvky: 314
Absolutní hodnoty u macha nepoužívám, vždycky najedu s vřetenem a tam nuluju. Protože když kliknu na (ref all home) tak to najíždí někam uplně do háje. Místo toho dávám (go to zero). Nevím co je technicky víc správně.
Nebo mám změnit G90 a G91? Už mi z toho hrabe :roll:

_________________
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí CNC
PříspěvekNapsal: čtv 10.12.2020 9:43 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 17.8.2008
Příspěvky: 7161
Bydliště: Moravský kras
f4u píše:
Absolutní hodnoty u macha nepoužívám, vždycky najedu s vřetenem a tam nuluju. Protože když kliknu na (ref all home) tak to najíždí někam uplně do háje. Místo toho dávám (go to zero). Nevím co je technicky víc správně.
Nebo mám změnit G90 a G91? Už mi z toho hrabe :roll:


Tak tam máš něco blbě nastaveného, někde v nastavení MACHa bude směr a rychlost pro referencování. Tohle a rozměry stroje je úplný základ, který by měl být nastaven správně už jenom pro to, aby ses nedostal na mechanické limity stroje. Tohle kdybys udělal u nějaké větší mašiny, tak ji můžeš docela klidně zničit.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1269 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz