Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 78 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 18.01.2016 22:15 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6668
Bydliště: Moravský kras
Rosta2 píše:

Sice to není dotaz na mě, ale rád taky odpovím. Mám krokové motory 1,9Nm na všech osách, drivery M542 ( napájení 40V - velmi vyhlazeného napětí - trafo toroid + 50G elyt.) Trapéz 16x4, řídící SW Linuxcnc, no a to hlavní - použití karty MESA + ochraná MESA atd. Při zkouškách jsme zkoušeli rychlost posuvu na ose X - 8000mm/min, zcela bez problému :wink:


Čekám na karty. Dneska mě zase po dlouhé době popadl pokus o 3D frézování (nakonec úspěšně, nechtělo se mě brousit náběžky na křidélka) a ten zas*anej stepfouráckej krám si občas zablbne (resp. možná je chybka v camu) občas si to v mimopracovním přesunu na další vrstvu (naštěstí zvednutý nad materiál) odjede kousek na druhou stranu, pak se to vrátí a normálně pokračuje. Ale ne tak, když je tento nesmyslnej pohyb poblíž dorazu. Ten Xpertmill to klidně pustí přes nulu na koncák a to znamená error a stop stroje. Potom se to povede na několikátej pokus manuálně zresetovat a pustit pokračování od bodu přerušení. Tentokrát to bylo jen v ose Y, ale při minulých pokusech si ten krám klidně zajel v ose Z frézou dva centimetry do stolu.
Xpertmill je sice pohodlnej na 2D řezání (stačí import dat přímo v DXF, nastavení nástroje, rychlostí, kontur už se nakliká přímo v něm za pár minut) ale tyhle nespolehlivosti v 3D z něj dělají něco, co s chutí rozšlapu jakmile rozběhám LinuxCNC.. Teď jen aby konečně přišly ty Mesácký nedostatkový karty, zbytek mám na to nachystanej.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba domácí CNC v obrazech
PříspěvekNapsal: pon 18.01.2016 22:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 523
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
Co se týká těch karet MESA, tak jsem měl tehdy velké štěstí, protože jsem se namanul k tomu, když ty karty objednával Radek Boháč a protože nás tehdy bylo asi dost, tak tam u toho byla zaváděcí cena a množstevní sleva, a ty karty tady byly z USA za pár dní.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba domácí CNC v obrazech
PříspěvekNapsal: pon 18.01.2016 22:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 6976
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Nemůže být problém v tom DXF? Není jistější do mašin pouštět hotový NC-program (G-kód)? V tom se dá případná chyba najít, případně editovat. Nebo si ty přejezdy vymýšlí řídicí systém?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba domácí CNC v obrazech
PříspěvekNapsal: pon 18.01.2016 23:06 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6668
Bydliště: Moravský kras
Lark píše:
Nemůže být problém v tom DXF? Není jistější do mašin pouštět hotový NC-program (G-kód)? V tom se dá případná chyba najít, případně editovat. Nebo si ty přejezdy vymýšlí řídicí systém?


pro 3D tam jde G. Dxf jen pro 2D pižlání (s tím problém není, tam to zařve chybu už při definici kontur, že je to mimo pracovní oblast stroje a žádnou kravinu to neudělá). Hlavní problém je v tom, že neexistuje žádná použitelná dokumentace co za podmnožinu G kódu ten stepfouráckej drek umí a postprocesor k tomu obvykle není k mání, takže je to metodou pokus omyl.. Když to takovouhle kravinu udělá jednou za hodinu, hledá se to blbě i v simulaci. Hlavní průser je v tom, že tahle chyba nectí nastavený nuly os stroje takže to končí errorem po najetí na koncák. Do G-kódu se ještě podívám, máte někdo tip na rozumnej viewer ať to nemusím hledat v editoru?

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba domácí CNC v obrazech
PříspěvekNapsal: pon 18.01.2016 23:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 6976
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Když se to sekne, nedá se někde přečíst číslo řádku (bloku) kde se to zasavilo? Pokud to v G nepoužívá číslování řádků, dal by se použít PFE32 (Programátorský editor) ve kterém si to číslování řádků, pro lepší orientaci, můžeš nasvítit. Používám ho už roky místo Notpadu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2016 13:35 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6668
Bydliště: Moravský kras
Trochu jsem to rozdělil ať neprudíme offtopic v tématu o stavbě frézky.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2016 13:40 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 3771
Bydliště: Plzeň
Obrázky: 0
Nechces zkusit http://estlcam.com/ EstCam ? Umi 3D veci (z STL, DXF jsem nezkousel) a hlavne je to dost slusne nastavitelny pro generovani gcode.

Je to trial ktery s kazdym dnem prida delku pruzeni o 1s. Ja jsem to koupil kdyz jsem dosel k 30ti sekundam :-D ale je to docela levne ($50) takze jsem rad podporil autora.

_________________
90,250,280X8,500Y6, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 ve stavbe


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba domácí CNC v obrazech
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2016 14:02 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6668
Bydliště: Moravský kras
Lark píše:
Když se to sekne, nedá se někde přečíst číslo řádku (bloku) kde se to zasavilo? Pokud to v G nepoužívá číslování řádků, dal by se použít PFE32 (Programátorský editor) ve kterém si to číslování řádků, pro lepší orientaci, můžeš nasvítit. Používám ho už roky místo Notpadu.


číslo řádku nepoznáš. Ten Xpertmill si Gkód při importu přežvejká do svýho paskvilu, který potom sype do své řídící jednotky. Sice zobrazí dráhy, ale jenom pracovní přesuny, pojezdy mimo materiál tam nejsou vidět. Do editoru můžu čučet tak akorát jako do bolavý řiti vzhledem k tomu, že postprocesor z Fusion360 evidentně miluje relativní souřadnice. V CAMu ve Fusion je zobrazená dráha nástroje bez jakýchkoli abnormalit mimo blok materiálu. A vzhledem k tomu, že tyhle kraviny to dělá při 3d frézování odjakživa i s jinými CAD/CAM, docházím k názoru, že si ten pohyb Xpertmill prostě vymejšlí (buď on, nebo interpolační jednotka na jejich kartě). Chová se to debilně i poté, co tato chyba nastane - po přejetí koncáku korektně stopne stroj a zahlásí chybu. Po ručním resetu najede na referenci jenom osa Z, po dalším ručním resetu najedou na referenci všechny osy. Když poté zadám pokračování od bodu přerušení, pokouší se to na poslední bod najet nesmyslnou rychlostí a bez rampy, takže krokáč zakvičí a ztratí krok. Po dalším ručním resetu a ručním snížení rychlosti už pokračuje normálně dál (až do doby, než si zase vymyslí pohyb někam do háje zelenýho). Nakonec jsem to nějak dokrouhal, ale nutí to člověka stát u mašiny a hlídat to s rukou na stophříbku (kdysi mě ta mrcha zajela frézou dva cm do stolu a to byl horší rachot než najetí na limitswitch).

Jenže jak z toho ven?
Cokoli co řídí CNC přes LPT nechci - je to pomalý, problémy s realtime řízením.
LinuxCNC je pro mně jasná volba, ale MESA Electronic má těžký problémy s dodávkou karet, člověk aby se doprošoval a čekal a čekal až se hoši v améru konečně rozhoupou, dealeři v EU jsou na tom stejně.
Gravos - Hm, no, funguje to, ale ta cena, uzavřený systém, závislost na Windows (který mě svou licenční politikou atd. štvou taky čím dál víc..)..

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2016 14:04 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6668
Bydliště: Moravský kras
Amper píše:
Nechces zkusit http://estlcam.com/ EstCam ? Umi 3D veci (z STL, DXF jsem nezkousel) a hlavne je to dost slusne nastavitelny pro generovani gcode.

Je to trial ktery s kazdym dnem prida delku pruzeni o 1s. Ja jsem to koupil kdyz jsem dosel k 30ti sekundam :-D ale je to docela levne ($50) takze jsem rad podporil autora.


nemám problém s CAM, s tím si nějak vždycky poradím. Problém je se zabugovaným softem od Stepfouru (IMHO mrtvá firma, aktualizace softu už pěkných pár let nula, podpora nula...) kterej podle toho G řídí frézku.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba domácí CNC v obrazech
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2016 15:26 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 22.5.2006
Příspěvky: 611
Obrázky: 18
JirkaA píše:
[ Cokoli co řídí CNC přes LPT nechci - je to pomalý, problémy s realtime řízením.
LinuxCNC je pro mně jasná volba, ....


Můžeš prosím upřesnit jakou rychlost generování kroku po LinuxCNC požaduješ?
Celkem by mne zajímalo, proč ti LPT na modelařinu nevyhovuje.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba domácí CNC v obrazech
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2016 15:46 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6668
Bydliště: Moravský kras
Snek píše:

Můžeš prosím upřesnit jakou rychlost generování kroku po LinuxCNC požaduješ?
Celkem by mne zajímalo, proč ti LPT na modelařinu nevyhovuje.


Požaduju minimálně 8, lépe 16 mikrokroků, opravdu nechci poslouchat rachotící pojezdy a opravdu nechci čekat minutu na přejezd osy. Takže 50 kHz považuju za minimum se kterým bych se se skřípěním zubů smířil. Opravdu nechci řešit ztracené kroky na zarušeném kabelu v TTL úrovních.. Tím obdobím jsem v dřevních dobách prošel a vracet se tam znovu je obrovskej krok zpět. Do té mašiny jsem postupem času dost nainvestoval tak to nezahodím řídícím systémem.

EDIT: a taky potřebuju naprostou spolehlivost, nevezmu si na triko například kamarádovi pokazit tabuli karbonu a pak říct "promiň, ono se to nějak po...."

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba domácí CNC v obrazech
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2016 16:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 523
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
A tady jsi zkoušel jestli náhodou nemají tu MESU http://www.duzi.cz/shop_cnc/index.php?m ... anguage=cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba domácí CNC v obrazech
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2016 17:37 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6668
Bydliště: Moravský kras
Rosta2 píše:
A tady jsi zkoušel jestli náhodou nemají tu MESU http://www.duzi.cz/shop_cnc/index.php?m ... anguage=cz

U Martina mám objednáno, ale je na tom tak jako všichni prodejci, trpělivě čeká na dodávku slibovanou někdy na prosinec..

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2016 18:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 6976
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Te že nevidíš na kterém bloku zrovna jsi a jede v relativních souřadnicích je opravdu na ho... a v tom se asi těžko dá něco dělat. Chce to systém, kde se ti budou zobrazovat postupně bloky, které provádí, a pak není problém do toho místa skočit zpátky, případně když je tam nějaká blbost, tak to zeditovat. To že to při zpětném nájezdu nejede po rampě je ale normální i u profi systémů. Když vypadla mašina tak si po resetu znova najela reference a ručně se najelo přibližně nad místo přerušení. Do Jumpu se pak zadával blok o několik řádků před bod přerušení, a taky posuv, aby to neletělo rychloposuvem. Když na to obsluha zapoměla, tak jela hlava nejkratší cestou rychloposuvem a občas byla i bouračka.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2016 18:27 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6668
Bydliště: Moravský kras
Lark píše:
Te že nevidíš na kterém bloku zrovna jsi a jede v relativních souřadnicích je opravdu na ho... a v tom se asi těžko dá něco dělat. Chce to systém, kde se ti budou zobrazovat postupně bloky, které provádí, a pak není problém do toho místa skočit zpátky, případně když je tam nějaká blbost, tak to zeditovat. To že to při zpětném nájezdu nejede po rampě je ale normální i u profi systémů. Když vypadla mašina tak si po resetu znova najela reference a ručně se najelo přibližně nad místo přerušení. Do Jumpu se pak zadával blok o několik řádků před bod přerušení, a taky posuv, aby to neletělo rychloposuvem. Když na to obsluha zapoměla, tak jela hlava nejkratší cestou rychloposuvem a občas byla i bouračka.


Ten Xpertmill si přechroustá G a zobrazí to ve svém vieweru, jsou tam vidět jednotlivé vrstvy resp. řezy, dokonce jsou očíslovaný podle pořadí řezání a po rozpadu na jednotlivé křivky by se to dalo manuálně pustit odkudkoli. Vypadá to, že jako kritérium rozpadu na jednotlivé křivky resp. jako oddělovač bere G0. Akorát ty pohyby G0 to nezobrazuje, a právě při G0 to udělalo tu krpu a vždycky úplně stejně, na stejném místě v rohu obráběné oblasti. Dokonce při manuálním přerušení uprostřed řezání toho konkrétního řezu to při spuštění od místa přerušení najede znovu od počátku toho řezu, kde byl přerušen. Najetí na to místo funguje korektně, s nástrojem vyjetým na maximum nahoru resp. na úrovni definované v bodě pro výměnu nástroje.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 78 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: jirka_d a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz