Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: driver A4988
PříspěvekNapsal: pon 14.11.2016 19:13 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.2.2013
Příspěvky: 237
Zdravím

pustil jsem se do výroby malého cnc a pořídil jsem drivery A4988 nahrál do arduina GRBL a začal si s tím pohrávat s krokáčem z tiskárny.... bohužel jsem narazil na problém s mikrokrokováním... včera jsem si myslel že to funguje ...ale nefunguje ....
Netuším jak to zapojit aby to mikrokrokování fungovalo... prostě jenom vynechává kroky a pak poskočí o jeden krok místo toho aby se pohyboval motor po mikrokrocích .... tedy když nastavím 16 tak motor stojí na místě dokud nedostane 16 pulzů a pak se teprve pohne o celý krok .... stejně se chová i při jiném nastavení mikrokrokování ..... teď otázka zda to mám správně zapojeno ...
Podle manuálů a informací k tomu a4988 by mělo stačit připojit high úroveň na MS1 MS2 MS3 a dle kombinací to pak bude mikrokrokovat .... takže jsem pouze připojil logickou high 5 voltů co napájí logiku toho driveru k těm MS-kám .... mám zapojit ještě něco jiného nějak? Nevíte? Nikde jsem totiž neviděl zapojení toho nebo podobného driveru konkrétně ... jen manuál ke kombinacím MSek a že to umí mikrokrokování :(

https://www.pololu.com/product/1182


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: driver A4988
PříspěvekNapsal: pon 14.11.2016 20:15 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 3578
Bydliště: Plzeň
Obrázky: 0
na te page je presne popsane tve chovani a to v pripade ze mas spatne nastavenou limitaci proudu.

For the microstep modes to function correctly, the current limit must be set low enough (see below) so that current limiting gets engaged. Otherwise, the intermediate current levels will not be correctly maintained, and the motor will skip microsteps.

Mas to ?

_________________
90,250,280X8,500Y6, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 ve stavbe


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: driver A4988
PříspěvekNapsal: pon 14.11.2016 21:27 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.2.2013
Příspěvky: 237
No tocim s potakem jak divej (doufam ze ho neznicim) ale porad to nejak nejede jak by melo ......asi male napeti a slabej motor ... cuka se ...nezkousim to bez zateze ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: driver A4988
PříspěvekNapsal: úte 15.11.2016 7:56 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 3578
Bydliště: Plzeň
Obrázky: 0
pozor na to ze motory maj v microstepu vyrazne mensi moment nez na fullstepu.

_________________
90,250,280X8,500Y6, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 ve stavbe


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: driver A4988
PříspěvekNapsal: úte 15.11.2016 12:23 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 14923
Bydliště: Rakovník
Obrázky: 6
Napětí to chce co nejvyšší, co ti švábi snesou. Ověřeno na Allegro A3988. Kvedláni trimem proudu musí být ověřováno pojezdovými zkouškami, škodí málo proudu ale i moc proudu.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: driver A4988
PříspěvekNapsal: úte 15.11.2016 22:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 4557
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 11
Nejdříve popiš, co máš za sestavu, jaký Arduino a verzi, jakej shield a verzi a jakej GRBL a verzi jsi do toho narval. Taky kolik kroků chceš na jednotlivejch osách.
Předpokládám, že GRBL máš generickej, třeba GRBL09_generic_160317.hex. Pokud jo, tak ho nahrneš Xloaderem do Arduina. Ale to není vše, nemáš to nastavený na svůj konkrétní HW. Pak musíš připojit Arduino přes nějakej terminálovej program, třeba GrblControl, Hercules, Realterm a nahrnout do Eeprom Arduina konfigurační větu. V ní se nastavuje vše kolem krokáčů a spousta dalších parametrů. Něco podobnýho jako se pro 3D tiskárny vše definuje v FW Marlin v souboru Config.h. Musí ti to samozřejmě odpovídat HW a krokovejm propojkám.
Už je to asi půl roku, co jsem si hrál s Uno + CNC Shield 3.0. Připojoval jsem k tomu motory z faxu a dalo to dost práce nastavit správný parametry aby vůbec motory jezdily.
Kdybys něco nevěděl, musel bych si to zase na stole zapojit a osvěžit jak to chodilo a jak se definovaly ty parametry.
Tohle znáš?
Kód:
TOTO jiz není zcela aktualni, ale pro informaci je to dobrý!!!!

Ke Grbl se můžete připojit pomocí libovolného sériového terminálu komunikační rychlostí 9600 Bd, (pokud jste tuto rychlost nezměnili v souboru config.h). Formát dat nastavte na na 8-N-1 (8-bitů, bez parity a 1 stop bit).
Pokud spojení proběhne úspěšně, Grbl vypíše toto úvodní hlášení:
Grbl 0.8c [‚$‘ for help]
Napište znak $ a stiskněte klávesu Enter. Grbl odpoví touto zprávou:
$$ (view Grbl settings)
$# (view # parameters)
$G (view parser state)
$N (view startup blocks)
$x=value (save Grbl setting)
$Nx=line (save startup block)
$C (check gcode mode)
$X (kill alarm lock)
$H (run homing cycle)
~ (cycle start)
! (feed hold)
? (current status)
ctrl-x (reset Grbl)
První čtyři z těchto příkazů jsou konfigurační [$$, $x = value, $N, $Nx = line], zatímco zbytek jsou systémové příkazy, které buď hlásí aktuální stav Grbl, nebo upravují jeho vlastnosti.
$$, $x=val, $N, $Nx=line
$$           – zobraz nastavení
$x=val    – ulož aktuální nastavení
Napište do okna terminálu $$ a příkaz odešlete. Grbl vypíše seznam aktuálního nastavení systému, podobně, jak je uvedeno v následujícím textu.
$0=755.906 (x, step/mm)
$1=755.906 (y, step/mm)
$2=755.906 (z, step/mm)
$3=30 (step pulse, usec)
$4=500.000 (default feed, mm/min)
$5=500.000 (default seek, mm/min)
$6=28 (step port invert mask, int:00011100)
$7=25 (step idle delay, msec)
$8=50.000 (acceleration, mm/sec^2)
$9=0.050 (junction deviation, mm)
$10=0.100 (arc, mm/segment)
$11=25 (n-arc correction, int)
$12=3 (n-decimals, int)
$13=0 (report inches, bool)
$14=1 (auto start, bool)
$15=0 (invert step enable, bool)
$16=0 (hard limits, bool)
$17=0 (homing cycle, bool)
$18=0 (homing dir invert mask, int:00000000)
$19=25.000 (homing feed, mm/min)
$20=250.000 (homing seek, mm/min)
$21=100 (homing debounce, msec)
$22=1.000 (homing pull off, mm)
Všechny údaje jsou zapsány do paměti EEPROM, takže jejich hodnoty zůstanou uloženy i po vypnutí napájení.
Chcete-li například změnit délku pulsu STEP z 30 na 10 μs, zadejte příkaz:
$3=10
Pokud komunikace proběhne bezchybně, Grbl odpoví ok a uloží všechna nastavení do paměti EEPROM, v níž zůstanou uložena až do další změny. Povelem $$ můžete opět zkontrolovat aktuální systémová nastavení Grbl.
$N – zobrazení spouštěcího bloku
$Nx=line – uložení spouštěcího bloku


Je toho spousta stran jak na jednotlivý parametry, dej když tak email.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: driver A4988
PříspěvekNapsal: stř 16.11.2016 18:25 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.2.2013
Příspěvky: 237
2 Celeron: Tohle znam mas to moc strucne :D

Tohle neresim ....znet dratu na stole kdy vetsi chyba skonci kourem :D zadny pekny shield... nastavovani GRBL 9c a hledani g code senderu bez javy jsem resil v sobotu ...a uspesne vyresil .... taky by to mohlo byt nekde popsane jednoduseji(prehledneji pro totalni zacatecniky s funkcnima odkazama na jednom miste)

Nejspis je to tim napetim na tento konkretni motor kdy mu 12 voltu nestaci.... mozna se dostanu v noci k testovani mensiho motorku ...nejaky ekvivalent std arduinovske 28BYJ-48 ale pro HP tiskarnu ... trochu sem ho pocuchal kdyz sem z nej delal bipolar ale uz zase jede :D
Tam treba to mikrokrokovani pojede spravne a dosahnu vice jak 3 otacky za sekundu ....alespon naprazdno .....

Jinak mikrokrokovani neni uplne nutna vec pokud teda je pravda ze nelze dosahnout stejneho kroutaku pak jej asi ani nepouziju .... ale zajima me jeste takova drobnost ... ten driver a4988 je levnej a jeho silnejsi bratricci taky, ale dokazou jen asi do 2,5 ampery .... pokud bych chtel silnejsi masinku i kdyz malinkatou stolni co nejlevnejc .... pripadne s moznym dalsim rozsirenim do budoucna .... je mozne pouzit nejak 2 tyhle drivery paralelne na jeden motor? Vsude se resi jenom 2 motory na jeden driver ale o moznosti 2 driveru na jeden motor kvuli amperam jsem necetl..... 6600 stoji skoro 200 jedna .. coz neni zanedbatelna investice nehlede na cekaci lhutu nez by dosla z ciny ....

Dalsi vec - je mozne nastavit na tomhle driverku tu max hodnotu proudu 2A, dat vetsi chladic a pripojit mnohem silnejsi motor s tim ze by teda jel jen na ty 2 ampery max docasne a hlidal si to bez usmazeni? Motory i male jsou prilis drahe a nema cenu zkouset velikost nema 17 kdyz vsude pisou ze na cnc je to prakticky nepouzitelne ... a 23 stoji jen o par korun vic ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: driver A4988
PříspěvekNapsal: stř 16.11.2016 19:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 4557
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 11
Krátký? No kdyť jsem psal, že toho je hodně stránek, tohle je jen výcuc z parametrový tabulky. No když to znáš, tak ti můžu jen říct, že já v tom měl naprosto neznámý motory z faxu, kde byl zdroj 24V. Měl jsem drivery G4988 (mají být lepší než A4988 a asi jo, protože s nima Rebel II tolik na 16 mikrokroků nedrnčel) a celý to bylo napájený z PC minizdroje 12V/10A a 5V/15A. Dalo to hodně práce nastavit vhodný parametry 3,4,5, 7,8 aby ty motory vůbec jezdily. Pokud jsem je ale rozhejbal na 12V a pak zkusil na 24V, nic nebylo potřeba v parametrech měnit. Pak jsem zkoušel jeden SX17 pro 3D tiskárny z Mikroconu a ty potřebovaly úplně jiný parametry. Takže podle mě to není napětím, ale parametry.

U svýho routeru jsem výkon na ose X a Y řešil zdvojením krokáčů (celkem 4) a každý má svůj driver. Mám v tom krokáče SX17, paralelní zapojení cívek, napájení 28,5V (čínskej zdroj 24V nastavený na maximum) Na drivery jsem nalepil chladiče vysoký asi 30 mm nařezaný z chladiče procesoru. Bez větráku má chladič kolem 60 stupňů. Kolik je nastavíno na trimru bych musel změřit. Kroky to neztrácí i když beru na jeden zátah 5 mm překližky 1,6 mm frézou. Ale v reálu jedu tak 2-2,5 mm. Rychlost si nepamatuju, musel bych se kouknout, mám to jinde. Mě to tak stačí, ocel na tom nikdy rvát nebudu, je to modelářskej router na balzu, textit a překližku.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: driver A4988
PříspěvekNapsal: stř 16.11.2016 20:15 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.2.2013
Příspěvky: 237
Celeron píše:
Takže podle mě to není napětím, ale parametry.


Ja bych tomu veril pokud by zmena parametru neco zmenila ale nezmeni ....navic krome rychlosti pulzu (poctu za cas) a jejich sirky nic nastavit ani nejde ... do driveru jde z arduina jeden drat na puls a druhej na smer otaceni nic vic....
Ja mam podezreni ze kdyz to melo zdroj 33voltu do tiskarny tak proste tech 12 je strasne malo pro tenhle konkretni motor.... on tak nejak pri nastaveni potenciometru se tvari ze i mikrokrokuje ale nema temer zadnou silu nebo stoji a i tak se cuka.... pri dalsim otaceni najednou ozije ale uz nemikrokrokuje a jede jak jsem popsal - tedy vubec nebudi civky mikrokrokem a jen vynecha pocet pulzu a pak pusti celej krok ... ale tohle dela primo ten driver a moc nerozumim tomu proc bych mel nastavovat ten proud aby to delalo spravne .... ja takovej driver programovat tak vychazim z maxima a to rozdeluju %tuelne mezi civky a tohle vypada jakoze mu musim nastavit nejake minimum coz ale samozrejme ubere na sile ktera pak motoru chyby kdyz omezim proud ne?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: driver A4988
PříspěvekNapsal: stř 16.11.2016 20:24 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 3578
Bydliště: Plzeň
Obrázky: 0
u tech krokacu je to s proudem vs napetim takove trochu divoke. Jsem to nejak zapek a ani jsem se to nesnazil pochopit :-D Ale je to easy - pokud neni krokac teplej tak mu furt muzes pridat ;-)

A pokud nekde byl na 33V tak na 12V se bude sotva hejbat

_________________
90,250,280X8,500Y6, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 ve stavbe


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: driver A4988
PříspěvekNapsal: sob 19.11.2016 10:06 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.2.2013
Příspěvky: 237
No kdyby na 12 V.... udelal jsem takove skoro ramps (jen zasunovaci zapojeni na univerzalnim plosnaku at to neni znet dratu a mohl jsem zapojit alespon 2 motory naraz...) a ouha vetsi motor se skoro nepohne ... zmeril jsem napeti co mi realne dava zdroj v zatezi a bylo to hluboce pod limit toho driveru 5.6V tak s tim opravdu nic o mikrokrokovani nevylaboruju :D

Opravdu nikdo netusite zda se da zapojit paralelne 2 drivery do jednoho motoru pro zvyseni amper?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: driver A4988
PříspěvekNapsal: sob 19.11.2016 11:03 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 3578
Bydliště: Plzeň
Obrázky: 0
srabsrab píše:
Opravdu nikdo netusite zda se da zapojit paralelne 2 drivery do jednoho motoru pro zvyseni amper?


Mam obavy ze toto asi nepujde. Kazdy to resi bud vetsim driverem nebo dvema mensima motorama

_________________
90,250,280X8,500Y6, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 ve stavbe


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: driver A4988
PříspěvekNapsal: sob 19.11.2016 12:45 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 14923
Bydliště: Rakovník
Obrázky: 6
www.ebay.com/itm/Single-Axis-4A-TB6600- ... 2467265361
To jsou fakt tak drahé? A fakt se na ně nedá počkat pár týdnů?

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: driver A4988
PříspěvekNapsal: sob 19.11.2016 19:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 4557
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 11
No jestli jseš nedočkavej na zkoušení, tak ho má http://aukro.cz/driver-krokoveho-motoru-tb6600-0-7-4a-32mikros-cnc-i6604959899.html i můj známej na Aukru. Sice asi 2 x dražší než číňan, ale máš ho hned. Bohužel má už jen 1 ks.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: driver A4988
PříspěvekNapsal: sob 19.11.2016 19:58 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 14923
Bydliště: Rakovník
Obrázky: 6
Hm. Mám 4 doma a zatím na nové frézce nepokračuju...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: banjo1, jyrry, mrbignos, sana a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz