RCmania.cz - web pro modeláře a modely
http://rcmania.cz/

3D tiskárny v modelařině - III
http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=146&t=80077
Stránka 46 z 54

Autor:  dudaj [ stř 05.06.2019 14:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D tiskárny v modelařině - III

Petko tisknu zásadně na 220°C a s ofukem. Co největší tryskou. Vysoké teploty snižují pevnost a Petko je křehké.

Je to materiál, co měkne při 70°C. Není to ABS, která potřebuje vysoké teploty aby vůbec držela ve spáře. I PLA potřebuje vyšší teplotu, aby alespoň trochu drželo. Pet se chová jinak.
S vrchníma plochama je problém. Použil bych víc vrstev, a pohrál si s šíří perimetru.
Možná přidat na výplni.

Autor:  bahora [ stř 05.06.2019 17:38 ]
Předmět příspěvku:  Re: Co dělám špatně - nastavení pro PetG

Jiri píše:
.... ale horní vrstva dělá jakoby puchýřky (viz obrázek). ...


Pokud je výplň " včelí plástev" pak to "puchýřkům" odpovídá, takže buď přidej horní vrstvu a nebo prostě dej jiný typ výplně :)

Autor:  11marty11 [ úte 11.06.2019 7:05 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D tiskárny v modelařině - III

Ahoj. Mám tady jeden problém a potřeboval bych nakopnout správným směrem. Používám Prusa slic3r . Mám 3d model viz. příloha. Potřebuju tisknout tenkou stěnu stylem "váza". Což funguje - výsledek je perfektní. Na 3d modelu je ale na spodní straně otvor, který se mi prostě nevytiskne (udělá to plnou spodní stranu) - úplně ho to ignoruje. 3d model je s "nulovou" tloušťkou stěn.
Nenapadá někoho jak toho docílit? Děkuju za rady.

Přílohy:
x1.JPG
x1.JPG
[ 26.92 KiB | Zobrazeno 1841 krát ]

x2.JPG
x2.JPG
[ 53 KiB | Zobrazeno 1841 krát ]

x3.JPG
x3.JPG
[ 50.3 KiB | Zobrazeno 1841 krát ]


Autor:  TomasC [ úte 11.06.2019 8:41 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D tiskárny v modelařině - III

A jak to dopadne, pokud uděláš běžný výtisk, tedy nikoliv váza?
Pokud to dopadne dobře = otvor máš, tak bych v textovém editoru spojil dva Gkody. První vrstvu z obyčejného a pak přidat vázový Gkod.


Vlož sem to STL, udělám příklad.

Autor:  dudaj [ úte 11.06.2019 12:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D tiskárny v modelařině - III

11marty11 píše:
Na 3d modelu je ale na spodní straně otvor, který se mi prostě nevytiskne (udělá to plnou spodní stranu) - úplně ho to ignoruje. 3d model je s "nulovou" tloušťkou stěn.
Nenapadá někoho jak toho docílit? Děkuju za rady.


To nejde.
Musel bys vymodelovat prolis a ten pak vylomit.
Nebo tisknout bez dna a to udělat zvlášť s otvorem. Prostě slicr 3r to nedá. Netuším jak ostatní slicery.

Autor:  11marty11 [ úte 11.06.2019 12:13 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D tiskárny v modelařině - III

Díky za odpovědi. Myslel jsem, že jenom něco dělám špatně ...
Každopádně dneska to zkoušel kamarád co má Simplify3d a tam pokud je model vytvořen jako plný + ten spodní otvor jen do hloubky třeba 1mm (na sílu spodních vrstev), tak to projde bez problémů i v režimu váza.

Ten slicr3r to sice pak taky udělá, ale neustále mi tu díru pak nahoře záplatuje (udělá na ní stejnej počet vrstev jako dole) a to vypnout neumim.

Autor:  JirkaA [ úte 11.06.2019 13:09 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D tiskárny v modelařině - III

11marty11 píše:
Ahoj. Mám tady jeden problém a potřeboval bych nakopnout správným směrem. Používám Prusa slic3r . Mám 3d model viz. příloha. Potřebuju tisknout tenkou stěnu stylem "váza". Což funguje - výsledek je perfektní. Na 3d modelu je ale na spodní straně otvor, který se mi prostě nevytiskne (udělá to plnou spodní stranu) - úplně ho to ignoruje. 3d model je s "nulovou" tloušťkou stěn.
Nenapadá někoho jak toho docílit? Děkuju za rady.


To vypadá, že jsi nepochopil co to je 3D model ve formátu STL, to je v podstatě popis plochy, která ten model obklopuje a ta plocha má být jednolitá, tj. nejde do ní udělat díra. Simplify3D si poradí skoro s čímkoli, Slicer s tím může mít problém resp. pokusí se z jeho pohledu nekorektní model opravit tím, že tu díru zaplácne a těleso tím uzavře.

Autor:  petrcorrado [ úte 11.06.2019 19:05 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D tiskárny v modelařině - III

ale jde to i děravý... :-) s nulovou tloušťkou stěny. Tisknu tak trubky a sání k motorům.

Přílohy:
4F501479-E5D2-4299-AD57-B040CEC08D1E.jpeg
4F501479-E5D2-4299-AD57-B040CEC08D1E.jpeg
[ 52.46 KiB | Zobrazeno 1687 krát ]


Autor:  dudaj [ stř 12.06.2019 8:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D tiskárny v modelařině - III

Petře ale on vznesl dotaz na díru v uzavřeném dně.
Tisknout spiral vase můžeš tisknout bez dna (jako tiskneš ty), nebo s uzavřeným dnem (bottom) i v několika vyplněných vrstvách.
Ale slic3r otvor ve dně opraví a nic s tím neuděláš.

Autor:  11marty11 [ stř 12.06.2019 9:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D tiskárny v modelařině - III

Ono je zajímavý, že při načítání toho STLka do slic3r to proběhne normálně bez chyb - ten otvor je tam. Až při slicování se to zalepí....

Každopádně v Simplify to funguje a už mám vytištěno ...

Autor:  Jiri [ stř 12.06.2019 9:25 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D tiskárny v modelařině - dotaz na MOSFET

Mám pro změnu dotaz z hardwarové oblasti.
Většina MSFET modulů, kterými se nahrazují méně výkonné a hůře chlazené MOSFETy přímo na řídící desce má pro ovládání dva vstupy, ale vesměs se využívá pouze jeden. Viz např.
https://www.ebay.com/itm/3D-Printer-Hea ... 0005.m1851 , kde je i zapojení.
První vstup je označený jako BED a druhý jako SIG. Ve schématu se používá pouze zapojení původního výstupu na HeatBed na vstup BED (jako na příslušném odkazu).
K čemu má sloužit druhý ovládací vstup, označený jako SIG (někde jako 5-12V digital input apod.) ? Je mezi těmito vstupy nějaký zásadní rozdíl - tj. hraje roli, který se využije? Mám jeden modul, kde ovládání přes BED nefunguje, ale ovládání přes SIG ano (asi je nějak nakopnutý ten řídící šváb), tj. dotaz směřuje k tomu, zda ho můžu použít takto s ovládáním přes SIG (krmeným z původního MOSFETU na desce, nebo radši vyhodit. A taky mne zajímá ten původní účel, proč tam dávají vstupy dva.

Autor:  petrcorrado [ stř 12.06.2019 10:59 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D tiskárny v modelařině - III

dudaj píše:
Petře ale on vznesl dotaz na díru v uzavřeném dně.
Tisknout spiral vase můžeš tisknout bez dna (jako tiskneš ty), nebo s uzavřeným dnem (bottom) i v několika vyplněných vrstvách.
Ale slic3r otvor ve dně opraví a nic s tím neuděláš.


reagoval jsem ne termín stl. že nemusí být uzavřený. Ale tady je ten zmiňovaný příklad, i ten lze naslicovat :-)

Přílohy:
pokus.jpg
pokus.jpg
[ 76.25 KiB | Zobrazeno 1522 krát ]


Autor:  bitovod [ stř 12.06.2019 11:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D tiskárny v modelařině - III

Nemám od toho schéma, tak jen tip - nermohlo by to být tak, že vstup BED je určený přímo k připojení k původnímu FETu (na výstup místo topení), kdežto vstup SIG je TTL logika? Tak nějak bych to celkem očekával, když vidím doporučené drátování.

Autor:  Jiri [ stř 12.06.2019 12:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D tiskárny v modelařině - III

bitovod píše:
Nemám od toho schéma, tak jen tip - nermohlo by to být tak, že vstup BED je určený přímo k připojení k původnímu FETu (na výstup místo topení), kdežto vstup SIG je TTL logika?

BED je jednoznačně určený přímo k propojení k původnímu FETu, to vyplývá ze všech popisků. K tomu druhému jsou popisky minimální, např.Digital output 2-12V (což úplně TTL není). Nicméně na 12V by to asi mohlo být záměnné... Nenašel jsem k tomu žádný rozumný datasheet

Autor:  MLK [ čtv 08.08.2019 8:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D tiskárny v modelařině - III

Zkusil jsem využít 3D tisknuté díly pro vylepšení Funcubu od Multiplexu. Některé jsou jen kosmetické, jako třeba kryt motoru ( i když ty chladící otvory jsou vlastně taky funkční ).
A některé funkční, jako vidličky a úchytky na vzpěry a vortex generátory na křídle a výškovce.
Na spodní částí vzpěry křídla jsem zkusil udělat takový rychlo-montážní čep, aby se to dalo snáz rozebírat.
Inspirace bylo podobné řešení u Funcubu XL, kde to je ale kovové.

Přílohy:
funcub_05.jpg
funcub_05.jpg
[ 103.91 KiB | Zobrazeno 795 krát ]

funcub_08.jpg
funcub_08.jpg
[ 75.35 KiB | Zobrazeno 795 krát ]

funcub_09.jpg
funcub_09.jpg
[ 55.28 KiB | Zobrazeno 795 krát ]

funcub_10.jpg
funcub_10.jpg
[ 51.55 KiB | Zobrazeno 795 krát ]

funcub_07.jpg
funcub_07.jpg
[ 56 KiB | Zobrazeno 795 krát ]


Stránka 46 z 54 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/