Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 53 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: ned 26.04.2020 18:38 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 7.2.2010
Příspěvky: 179
Fajn, dík za rady. Ani jsem původně netušil, že pro frézování se budu muset naučit GRBL. Ale každá zkušenost dobrá. Asi hlavní chyba, co jsem udělal byla v tom, že jsem se snažil pdle návodu pro grbl 0.8 programovat verzi 0.9


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 01.05.2020 17:31 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.9.2009
Příspěvky: 421
Ahoj,

z logiky věci mi vyplývá, že bych měl hledat v Estlcam při generování Gcode a ne v řídícím programu (Mach3 - i tam jsem hledal), ale nenašel jsem. Potřeboval bych malinko zpozdit (třeba na 5 vteřin) rozběhnutí os po spuštění programu - tedy vložit tento kód někam do začátku, resp. po každé výměně nástroje (nějaký "delay X") . Jde mi o to, aby mi regulérně naběhly nastavené otáčky vřetene, než se Zko zanoří do materiálu, což při vyšších otáčkách ne, vždy stíhá.
Netuší někdo kde to v 11.220 nastavit? Je to tam někde vůbec?

díky

iF

_________________
FPVMANIA - MOTHER COPTER - FLY or DiE
Oficiální distributor Armattan Quads pro ČR
fpvmania.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: pát 01.05.2020 23:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8173
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Estlcam umí automaticky vkládat před některý operace Scripty, což je několik G či M code za sebou.
Běžně na začátku a konci programu ale taky u změny nástroje či startu operace.
Koukni na popis g-code jestli tam není pauza a vyzkoušej, jestli její code řadič frézky podporuje.
No a jestli ne, tak můžeš po spuštění motoru zadat posuv osy Z o kus nahoru a zase dolů a jelikož je nejpomalejší, tak se mezi tím vřeteno dostatečně roztočí.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: sob 02.05.2020 0:03 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 13.3.2009
Příspěvky: 359
Bydliště: Strakonice, ČR
Při normálním CNC obrábění se používá na pauzu G4 a za něj X a čas v sekundách, např. G4 X5 je pauza 5 sekund. Tady by to mělo platit taky, jen se místo X používá P a čas v milisekundách.


Přílohy:
F6B166A2-6136-400F-8E25-F922F0563FE2.png
F6B166A2-6136-400F-8E25-F922F0563FE2.png
[ 178.6 KiB | Zobrazeno 1353 krát ]


_________________
Jeti DC-24, Element F5J, Enjoy3, Piper 2,8
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: sob 02.05.2020 0:41 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.9.2009
Příspěvky: 421
Ahoj,

no jasně. Mach má pro volby s/ms dokonce zatržítko "G04 Dwell in ms". Nicméně, mne jde o to jestli není přímo volba v EstlCam (ideální by byla přímo v nastavení nástroje, neboť tam se volí rychlosti vřetene), tak abych nemusel editovat finální gcode.

iF

_________________
FPVMANIA - MOTHER COPTER - FLY or DiE
Oficiální distributor Armattan Quads pro ČR
fpvmania.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: sob 02.05.2020 2:23 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.9.2009
Příspěvky: 421
Ahoj,

tak jsem se v tom ještě hrabal a "automaticky" by to mohlo fungovat takto:
Přidat kód do nastavení/cnc programy/texty/start programu a /změna nástroje/ (viz obrázky - nakonec je to vloženo rovnou do kóu po výměně nástroje)
Simulace mi to nezohlední, zítra testnu naostro.
(při této definici je samozřejmě nutné, zaškrtnout v nastavení Mach3 Dwell na hodnotu v ms - jinak bychom na start čekali asi hodinu a půl :) )

iF


Přílohy:
estl1.JPG
estl1.JPG
[ 57.55 KiB | Zobrazeno 1347 krát ]

estl2.JPG
estl2.JPG
[ 54.77 KiB | Zobrazeno 1347 krát ]

estl3.JPG
estl3.JPG
[ 16.01 KiB | Zobrazeno 1347 krát ]

machms.JPG
machms.JPG
[ 142.17 KiB | Zobrazeno 1343 krát ]


_________________
FPVMANIA - MOTHER COPTER - FLY or DiE
Oficiální distributor Armattan Quads pro ČR
fpvmania.cz
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: sob 02.05.2020 12:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8173
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Proč se neřídíš Tím to jsem ti napsal o Scriptech Estlcamu? :roll: Doplníš G4,S1 do scriptu výměna nástroje a po každý výměně se provede pauza 1 sekunda.
V tom odkazu na G-cody, co jsem dával je psáno, že GRBL příkaz G4 podporuje tak by neměl být žádný problém.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Estlcam
PříspěvekNapsal: sob 02.05.2020 13:57 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.9.2009
Příspěvky: 421
Celeron píše:
Proč se neřídíš Tím to jsem ti napsal o Scriptech Estlcamu? :roll: Doplníš G4,S1 do scriptu výměna nástroje a po každý výměně se provede pauza 1 sekunda.
V tom odkazu na G-cody, co jsem dával je psáno, že GRBL příkaz G4 podporuje tak by neměl být žádný problém.


Ahoj,

páč jsem ten Tvůj příspěvek přehlídl :oops:

promiň a díky :wink:

iF

_________________
FPVMANIA - MOTHER COPTER - FLY or DiE
Oficiální distributor Armattan Quads pro ČR
fpvmania.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 53 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: HOKEJ, huper a 9 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz