Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Problém s klapkami
PříspěvekNapsal: úte 12.05.2020 12:46 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.1.2020
Příspěvky: 45
Bydliště: kousek od Plzně
Ahoj kolegové,

mohu opět poprosit zkušenější o radu? Moc se mi líbilo letadlo Durafly Tundra a tak jsem si ho pořídil. Je krásné, prý taky krásně lítá. Ale já ho do vzduchu ještě nevzal, protože problém. Teda není to úplně velké, ale rád bych to pořešil. Tundra má klapky, které se vysouvají až o 90°. Ale mě se vysunují o 90° jen na pravém křídle, levá klapka je líná a servo hodně hlučné. V koncové poloze vyloženě hlasitě drnčí. Tedy občas drnčí i v jiných polohách, ale většinou tak 1-2 vteřiny a pak to přestane. V podstatě se mi každá klapka vysouvá jinak a nejde to sladit. Když dám klapky na poťák a točím, tak ta nesouměrnost vynikne ještě víc - pravá se vysouvá celkem normálně, levá ztuha a míň. Navíc ten hluk ze serva je fakt nepříjemný. Když ale uvolním táhlo klapky, tak to hned přestane. Co myslíte? Je to vadné servo? Nebo mám tu klapku rozebrat a nějak rozhýbat, jestli není moc "tuhá"? Tedy nepřišlo mi to, obě jsou "tuhé" cca stejně. Předem díky za rady.

_________________
Nadšený začátečník: EPO letadla + FS-i6


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s klapkami
PříspěvekNapsal: úte 12.05.2020 13:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2007
Příspěvky: 9258
Bydliště: Trenčianska Turná
Obrázky: 0
Servo je s najvacsou pravdepodobnostou vadne. Skontroluj aj chod samotnej klapky, ci mechanicky niekde nedrhne...

_________________
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s klapkami
PříspěvekNapsal: úte 12.05.2020 14:35 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2435
Bydliště: Ústí nad Labem
Sundej páku ze serva a zkus, jestli bez zátěže funguje normálně a také chod táhla s klapkou. Ale nejspíš to bude servo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s klapkami
PříspěvekNapsal: úte 12.05.2020 15:30 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.1.2020
Příspěvky: 45
Bydliště: kousek od Plzně
Díky, vyzkouším.

Z toho plyne další otázka - pokud je to servo v háji, tak jak ho z pěny dostanu? Vypadá to, že to je přilepené tavnou pistolí. Resp. dá se to vůbec vyměnit?

_________________
Nadšený začátečník: EPO letadla + FS-i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s klapkami
PříspěvekNapsal: úte 12.05.2020 15:37 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 19.8.2005
Příspěvky: 4375
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
Nedávno se to tady řešilo. Udělat těsně kolem serva spáru třeba šroubovákem a nalít tam líh.


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s klapkami
PříspěvekNapsal: úte 12.05.2020 18:00 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 1095
A keby so vzal klieste rovno bez liehu aky by bol rozdiel?
Po 'nacakani' si nedal velku sancu tomu liehu niekam navzlinat...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s klapkami
PříspěvekNapsal: úte 12.05.2020 18:02 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 1095
msk píše:
Když dám klapky na poťák a točím, tak ta nesouměrnost vynikne ještě víc - pravá se vysouvá celkem normálně, levá ztuha a míň. Navíc ten hluk ze serva je fakt nepříjemný. Když ale uvolním táhlo klapky, tak to hned přestane. Co myslíte? Je to vadné servo?


Krmis obe serva tym istym signalom?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s klapkami
PříspěvekNapsal: úte 12.05.2020 18:24 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.6.2013
Příspěvky: 922
Bydliště: MidWest of Ireland
Pridam se taky.
Mame doma ted dve nove Tundry a serva v nich jsou opravdu uplne nanic. Nejlepe okamzite vymenit. Zvlaste na takovyto mechanizmus tech klapek jsou ty serva proste malo silne. U nas chodily perfektne soumerne, ale nemaji proste silu se 'zaparkovat' v poloze kde je chces mit. Proto drncely od novoty. Kdyz jsem jim pomohl lehce prstem, tak prestaly. Za provozu pri naporu vzduchu budou drncet urcite nepretrzite. Podle mne to chce serva s vetsim krouticim momentem abych tak rekl.

Ta serva v letadle jsou fakt strasna, takove smejdy jsem jeste nevidel.

Z kridla jsem serva vytrhl za pouziti nasili - samozrejmne citlive. Nemyslim, ze to bylo prilepeno tavnym. Akorat jsem se skalpelem ujistil, ze nedrzi na bocnich stranach. Uchopil jsem servo velkyma kombinackama za tu kruhovou cast a kombinaci kroutivych, viklacich a taznych pohybu sly ven snadno. Nova serva jsem vlepil tavnou pistoli. Pouzil jsem serva lepsi kvality, ale jestli budou dost silna to jeste nevim.
Ma nekdo tip na alespon relativne levna serva teto velikosti s co nejvetsim krouticim momentem? Nechci serva za 25 nebo 35 euro.

_________________
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s klapkami
PříspěvekNapsal: úte 12.05.2020 22:04 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.1.2020
Příspěvky: 45
Bydliště: kousek od Plzně
Zase jsem o něco chytřejší, díky všem. :) Líh na epo je ok? Neleptá ho? Přidám se k otázce ohledně těch serv. Jaká tam dát?

_________________
Nadšený začátečník: EPO letadla + FS-i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s klapkami
PříspěvekNapsal: úte 12.05.2020 22:08 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 19.8.2005
Příspěvky: 4375
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
EPP neleptá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s klapkami
PříspěvekNapsal: stř 13.05.2020 7:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.8.2011
Příspěvky: 680
Bydliště: Ružindol,SK
Obrázky: 9
Na svojom FunCub mám GO-17 V2 z kovovima prevodmi, sú možno aj lepšie značky, mne to staci mám ich aj v Easy Glider, Zatiaľ držia.

_________________
Futaba FC-16, Frsky Taranis +


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s klapkami
PříspěvekNapsal: stř 13.05.2020 23:05 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.6.2013
Příspěvky: 922
Bydliště: MidWest of Ireland
Nesel by nejaky odkaz, prosim?
Ja mam doma dve 3 roky stare, ale jeste nepouzite Corony https://hobbyking.com/en_us/corona-919m ... ?wrh_pdp=1
Maji loziska, kovove prevody a na stole chodi krasne.
Mam ale otazku... ; Nevadi, ze jsou digitalni a ostatni serva v letadle jsou analogove?

_________________
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s klapkami
PříspěvekNapsal: stř 13.05.2020 23:44 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 17.12.2008
Příspěvky: 3340
Bydliště: Bohumileč 15
Obrázky: 0
Toz , srandovni to cteni. :)

Ale k veci.... jakekoli kormidlo na letadle s ohledem na vuli respektive odpor otaceni v zavesu musi v klidu na zemi prepadavat vlastni vahou ( bez potreby hnaci sily serva).

Navic u nekterych by neuskodilo pouzit aspon staticke vyvazeni kormidla k minimalizaci pridrzne sily serva (nebo sily na kniplu ) .

Trochu povidani jaka sila na kormidlo ( klapku) pusobi v prubehu letu a co ztoho vyplyva pri vyberu serv viz napr: http://www.lmkbabice.cz/?p=243

veka1


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s klapkami
PříspěvekNapsal: čtv 14.05.2020 7:45 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.1.2020
Příspěvky: 45
Bydliště: kousek od Plzně
veka1 píše:
Toz , srandovni to cteni. :)

Ale k veci.... jakekoli kormidlo na letadle s ohledem na vuli respektive odpor otaceni v zavesu musi v klidu na zemi prepadavat vlastni vahou ( bez potreby hnaci sily serva).

Navic u nekterych by neuskodilo pouzit aspon staticke vyvazeni kormidla k minimalizaci pridrzne sily serva (nebo sily na kniplu ) .

Trochu povidani jaka sila na kormidlo ( klapku) pusobi v prubehu letu a co ztoho vyplyva pri vyberu serv viz napr: http://www.lmkbabice.cz/?p=243

veka1


Jsem začátečník, tohle je pro mě vyšší dívčí. :)

Včera jsem strávil asi 2h pokusy o nastavení, ale marně. Drnčení serva jsem odstranil - měl jsem páku moc utaženou a bylo tam zbytečné pnutí. 1. věc tedy ok. Klapky se mi pak povedlo lehkým povolením vrutů v kloubech trochu uvolnit, ale neřeší to nic. Každé servo funguje jinak. Např. se mi povedlo to naštelovat tak, že mám klapky zatažené nastejno, ve střední poloze taky nastejno, ale na plnou výchylku je každá jinak. A to dost markantně. Nevím co s tím, každé servo má bohužel odlišný chod. Vidím to na výměnu, ale (pochopitelně) tápu jaká serva tam dát. Analog, digitál? Když dám do modelu digitální serva, nezkrátí mi to dobu letu na 50%? Z různých zdrojů vím, že digitální serva mají výhody co se týče chodu, ale zase vyšší spotřebu.

Předem díky všem. :)

_________________
Nadšený začátečník: EPO letadla + FS-i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Problém s klapkami
PříspěvekNapsal: čtv 14.05.2020 8:27 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 6.6.2011
Příspěvky: 412
Bydliště: Odolena Voda
Obrázky: 4
Blog: Zobrazit blog (9)
ahoj, pokud máš rádio, kde jdou omezit výchylky, v menu hledej END POINT třeba, zmenši si procenta a serva neměň


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 18 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz