- Použil jsem 3mm pěnu "Starlon" nebo tak nějak. FliteTest používá 5mm a ještě s nějakým nalepeným papírem. Dostal jsem se na vzletovou hmotnost 299 gramů (s 3S 1300mAh baterkou), ale asi je to málo pevné - křídla se za letu prohýbají. Nejspíš to vyztužím nějakou uhlíkovou trubičkou.
- Zdá se, že tavné lepidlo tu pěnu teplem trochu narušuje. I původně přesně spasované díly jsou po aplikaci lepidla v tom místě trochu deformované. Z čeho stavíte takovéto věci vy? V návodu k Hydrofoamu je napsáno že UHU Por, ale zase tavné lepidlo podle mého názoru tu konstrukci víc zpevní.
- V diskusích jsem četl, že takováto samokřídla je problém dovážit, protože typicky jsou těžká vzadu (tlačná vrtule). Já jsem ale měl problém to letadlo vyvážit na uvedené těžiště opačným směrem - musel jsem svoji už tak těžkou baterku nacpat úplně dozadu (v návodu počítají s 800 mAh, já mám 1300 mAh).
- Glide test: v diskusích doporučují zkusit to letadlo hodit bez zapnutého motoru a podle toho nastavit křidélka (tak, aby to rovnoměrně klesalo). To jsem zkusil, a musel jsem nastavit křidélka o hodně výš, než by odpovídalo té měrce, která je součástí plánů Mini Arrow. Je pravda, že v tom výše odkazovaném vlákně na fóru Flite Testu se občas vyskytne někdo, kdo má problém dovážit letadlo směrem dozadu, a kdo musí nastavovat neutrální polohu křidélek výrazně výš než je v plánech.
- První let: docela dobré, musel jsem ale křidélka trimovat o dost niž než vyšlo z glide testu (ale furt výš než odpovídalo plánům). Co z toho vyvozovat?
- Letové vlastnosti: nějak jsem si neuvědomil, jak moc fouká, no ale když už jsem byl venku, tak jsem to teda hodil. Jako letělo to, otáčelo se to všemi směry, a byl problém udržet to vodorovně. Myslíte, že to mohlo být nedostatečně pevnými bočními svislými plochami? Každopádně to nespadlo, a jak foukal vítr, tak to docela rychle vyletělo do výšky, a pak jsem měl problém dostat to na zem - furt to chtělo stoupat, i s minimálním motorem.
- Svislé plochy na koncích křídel: podle mě je tohle slabé místo, samozřejmě to bylo první, co se při přistání ulomilo. Přistáváte se samokřídlem na zem, nebo jen do ruky? Podle mě by ty svislé plochy měly být jen od křídla nahoru, ne na obě strany, aby celé křídlo bylo zespodu ploché.
Tož tak, bylo to docela zábavné. Až dodělám Hydrofoam, tak buďto postavím nový Mini Arrow, nebo vyztužím a opravím stávající. Jaké s tím máte zkušenosti vy?
(*) long story short :-) - chtěl jsem stavět HydroFoam, a než se do toho pustím, tak jsem si chtěl ověřit, jak se ty pěnové desky chovají, jak se s tím pracuje, a tak vůbec. Abych nevykrajoval jen tak něco náhodného (a díly na Hydrofoam jsou docela komplikované), řekl jsem si, že zkusím postavit jedno křídlo z Mini Arrow, a že to kdyžtak vyhodím a pak budu stavět ten Hydrofoam. No, vypadalo to všelijak (zkušenost: koupil jsem si úplně nový odlamovací řezák, a bylo to tupé jak poleno, pěnová deska se trhala; teprve až jsem celé původní ostří vyhodil a dal tam nové, dalo se s tím pracovat už dobře). Ale křídlo jsem nakonec postavil. Tak jsem si řekl, že teda postavím ještě jedno, ať vidím, jak je to celé pevné a tak vůbec. No a když už jsem to měl hotové, tak jsem to i osadil něčím náhodným (motor připravený pro Hydrofoam který má mít 8" vrtuli, a k němu 5" vrtule ze Sky Surfera :-)