px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Robin II KIT a elektrovýbava
PříspěvekNapsal: úte 27.11.2018 11:21 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 13.10.2018
Příspěvky: 38
Zdravim,
chtel bych si poridit elektrovetron Robin II, a resim jestli jit do ARF, nebo KIT a doplnit/dokoupit vlastni elektrovybavu. Neco doma uz mam (zadna slava, dostal jsem to k bazarovemu radiu).

Chtel bych vas tedy pozadat o nejake rady jak nakombinovat ty soucastky ktere uz mam, pripadne co urcite dokoupit/vymenit. A nebo je to moje vybaveni uplne nevhodne a radsi koupim rovnou tu verzi ARF.

1. Motor - doporucovany je Ray G2 C2830-1300, ale ten nemohu nikde najit skladem. Takze hledam nahradu. Doma mam jeden Maytech 2826-2200-s, https://www.aliexpress.com/item/Maytech ... 70319.html ktery ma sice (papirove) o dost vetsi vykon, ale budu muset koupit mnohem mensi vrtuli (7x3). Byl by tento motor pro tento model pouzitelny? (ale budu se muset pokusit ho predelat na zadni montaz)

2. Regulator - vyhledove bych chtel vyzkouset doplneni serv na klapky, takze budu potrebovat bud externi BEC, nebo jiny regulator nez je ten standartne dodavany (2A BEC). Mam k dispozici Flycolor 40a LV (5.5V/4A BEC). https://www.airtekhobbies.com/flycolor40.html Ten uz by tech 6 serv mohl zvladnout v pohode?

3. Baterie - Tu budu kupovat novou, nejaky 3S 1300-1800 mAh

4. Vrtule - tady musim dodrzet velikost podle pouziteho motoru. Doma uz mam sklopku 8x4.5, pro ten muj Maytech tedy nepouzitelna.

5. Serva - mam cca 8ks SG-90, ty bych dal na kridelka, klapky a smerovku, na vyskoovku bych dokoupil neco trosku lepsiho.

No, jestli by byl pouzitelny motor a regulator, tak bych zbytek asi dokoupil (vrtuly, nejake servo), jestli je toto vybaveni hodne nevhodne (nebo dokupovani bude drazsi nez ARF) , tak pujdu spis do ARF. A az budu chtit doplnit klapky, tak prikoupim 2 serva a externi BEC.

Dekuji za napady.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Robin II KIT a elektrovýbava
PříspěvekNapsal: úte 27.11.2018 19:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 6514
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Asi jsi špatně hledal - http://www.pkmodelar.cz/elektromotory-s ... 00-3ea0124. Ještě tam mají něco mít. Pokud chceš dávat jiný motor, musíš porovnávat rozměry (a hmotnost) motoru a kV (otáčky na Volt). Ten tvůj motor Maytech zřejmě nebude čistě letecký, dávalo mi to tam helikoptéry a dokonce nějak "jet desky" (že by EDF?).
Ten regl bude zřejmě na motor moc silný, ale tobě jde o výstup na serva. Spíš bych se díval po nějakém kolem 30A. Třeba tenhle http://www.eshop-rychle.cz/rcservis/esh ... 30A-BEC-3A.
Serva máš doporučená v popisu modelu, mezi 9 - 12 g. Serva SG 90 jsou v podstatě tyhle https://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=66573. Pecka je má za 67,-Kč https://www.peckamodel.cz/jix-sg90-1-9g-mini-servo-sg90. Můžeš použít i ta Pelikánova 13 gramová https://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=66518, mají znatelně větší krouťák, nanejvýš by se upravila velikost šachty.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Robin II KIT a elektrovýbava
PříspěvekNapsal: úte 27.11.2018 20:06 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 4.1.2017
Příspěvky: 304
Bydliště: Březnice (ZL)
Jak píše DAF vše vyhovující jen ten motor.
Podíval bych se ještě na Leopard třeba tohle je parametry blízko LC2830-09T 1290KV
Mám jeden kousek doma a není vůbec špatný za tu cenu,Axík je na tom zpracováním líp ale cena.
Pkmodelář co má označené na e-shopu expedice dnes tak to má fyzicky na prodejně.

_________________
Taranis+ T2-2008, E-REVO, Diablotin,Ariane V6 slow flyer ve výstavbě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Robin II KIT a elektrovýbava
PříspěvekNapsal: úte 27.11.2018 20:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1192
Bydliště: Vysočina
Podle eCalcu by tvůj motor s vrtulí kterou uvádíš ale baterií 2S měl stačit. (Příkon kolem 200W. Tah cca 900 gr.)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Robin II KIT a elektrovýbava
PříspěvekNapsal: úte 27.11.2018 21:33 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 13.10.2018
Příspěvky: 38
Zdravím, děkuji za připomínky. Ja ted porad studuju ruzne články o o elekrice v modelech, ale je toho uz moc a pořád se mi to nechce "spojit" :-) Tak uz jsem se potřeboval zeptat.

Motor Maytech - výrobce doporučuje na 2S 7x4, na 3S 7x3, takze ttakže jsem měl dojem že tou moji vrtuli bych ho asi brzo nejspíš uvaril. Ale při použití tě doporučené vrtule by tato motorizace byla výkonnější než ten doporučovaný originál? Právě mne mate těch 2200kv, tak jsem nevěděl jestli to pro použití v takovémto modelu nebude dělat potíže.
O eCalc se také pokouším, ale zatím se v něm moc neorientuji, takže se mi hodí takovéto ověření.
Vycházím z toho že tento Maytech má vetsi proudovou zatizitelnost, více W, takže s vhodnou vrtuli by to letalo bez problémů, možná ještě "svižneji"?


Regulátor- tady by mě melo zajímat těch 5A na integrovaném BEC právě kvůli počtu serv ? Na 6 serv tedy OK. Těch celkových 40A je mozna zbytečných, ale rozhodně ne na závadu, OK?


No, nakonec uz jsem si domluvil koupi staršího letaneho modelu i s výbavou, ale rozhodně moc děkuji za názory, alespoň si udělám představu o použitelnosti těch komponent.

Díky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Robin II KIT a elektrovýbava
PříspěvekNapsal: úte 27.11.2018 21:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 6514
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Moc do elektriky nedělám. Domnívám se, že ten tvůj motor bude spíš na nějakou "stíhačku", než pohodový model větroně. Tu stránku s motorem jsem studoval jen zběžně. Statický tah je jedna hodnota, ale nic ti neřekne o dynamickém tahu. Tím chci říct, že kazdá motorizace je vhodná pro konkrétní typ modelů, ale v jiném může naprosto zklamat.
P.S. ten zasranej ajťák, který dělal texťák pro android si myslí, že ví dopředu a líp, co chci napsat. Zase změnil slovo na něco zcela jiného, co pak nedává smysl.

_________________
Hitec Aurora 9X


Naposledy upravil DAF dne úte 27.11.2018 22:44, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Robin II KIT a elektrovýbava
PříspěvekNapsal: úte 27.11.2018 22:07 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 4.1.2017
Příspěvky: 304
Bydliště: Březnice (ZL)
Ten bec je hlavně spínaný a ne lineární to znamená že dá ty serva i při větším počtu článků.
S tím motorem máš pravdu může to dělat potíže ostatně to tam píšou Engine for RC Airplane Remote Control Jet Plane, na větroň je lepší větší vrtute co líp "táhne v nízkých rychlostech

_________________
Taranis+ T2-2008, E-REVO, Diablotin,Ariane V6 slow flyer ve výstavbě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Robin II KIT a elektrovýbava
PříspěvekNapsal: úte 27.11.2018 22:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1192
Bydliště: Vysočina
Nenech se zviklat, eCalc tohle všechno zahrnuje a zohledňuje ve výpočtu, včetně odtržení proudnic na listech vrtule při příliš velkých otáčkách nebo příliš velkým stoupání vrtule. (Pokud ti teda jde o rekreační létání.)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Robin II KIT a elektrovýbava
PříspěvekNapsal: úte 27.11.2018 23:08 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 4.1.2017
Příspěvky: 304
Bydliště: Březnice (ZL)
To je ale náhoda zrovna dnes je dostupný ve free verzi a lezou z toho pěkný nesmysly třeba 3s vrtule 7*3 a 19216 ot/min kolik ustojí aeronaut sklopka 16000 ot/min než se roztrhne?
Dal by se dvoučlánek 8*4 26A tah 925g 13021otmin

Jinak nelze zadat trámec tak je to celkem na prd...

_________________
Taranis+ T2-2008, E-REVO, Diablotin,Ariane V6 slow flyer ve výstavbě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Robin II KIT a elektrovýbava
PříspěvekNapsal: stř 28.11.2018 0:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1192
Bydliště: Vysočina
Pokud mám v ruce listy pro sklopku třeba 8x4,5, potom musím použít trámec takový, aby vnější průměr vrtule byl opravdu 8 palců. To je samozřejmý a pro výpočet nepodstatný. Jinými slovy, listy vrtule jsou z výroby určeny pro určitou délku trámce a tu je třeba dodržet.
A eCalc demo je dostupný už dost dlouho a snad bude pořád :) .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Robin II KIT a elektrovýbava
PříspěvekNapsal: čtv 06.12.2018 0:43 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 17.2.2015
Příspěvky: 1
Ahoj, jestli potřebuješ motor 2830, mám jich tu několik...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: blueangel, dudo44 a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz