Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 188 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další

Používáte při modelařině Corel?
Ne, protože s ním neumím nebo ho nemám 17%  17%  [ 11 ]
Ne, protože ho nepotřebuji 2%  2%  [ 1 ]
Ne, ale chci se to naučit 8%  8%  [ 5 ]
Pokouším se, ale nejde mi to 11%  11%  [ 7 ]
Ano a jde mi to, ale dost věcí nechápu 20%  20%  [ 13 ]
Jsem v Corelu expert 17%  17%  [ 11 ]
Používám Illustrator 6%  6%  [ 4 ]
Používám jiný soft 20%  20%  [ 13 ]
Celkem hlasů : 65
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: CorelDraw v modelářské praxi
PříspěvekNapsal: ned 24.02.2013 22:49 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 25.7.2012
Příspěvky: 447
Obrázky: 0
Ahoj všem. Je to již dost dlouho, co se živím prací v Corelu a těmi věcmi okolo. Lidi mi nosí podklady na výrobu markingů a řezání a překvapilo mě, že spousta z nich nemá o Corelu a vůbec grafice ani potuchy, nebo jen velmi chabé. Rozhodl jsem se proto začít psát takový seriál, který má tuto věc trochu objasnit a poradit, jak to dělat správně, abyste za to třeba nemuseli platit profíkům :-)
První díl: http://www.rc-foto.cz/inpage/corel-draw ... axi-1-dil/
Druhý díl: http://www.rc-foto.cz/inpage/corel-draw ... axi-2-dil/
Nicméně je to záležitost rozsáhlá a zabírá dost času, tak jsem se chtěl zeptat, jestli je to pro vás vůbec přínosné. Byl bych rád, kdybyste sem psali nějaké postřehy, o čem bych měl psát, co vám třeba nejde atd.

Zároveň klepněte prosím anketu.

Díky.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: CorelDraw v modelářské praxi
PříspěvekNapsal: ned 24.02.2013 23:11 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2004
Příspěvky: 5850
Bydliště: Týn nad Vltavou
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (1)
Sice Corel docela dávám (a aktivně často používám), ale díky za seriál! Jistě to dost lidem pomůže! :-)

Za mě jestli můžeš, když jsme dělali grafiku na trička, řešil jsem Pantone paletu kvůli sítotisku. Napíšeš o ní něco, pokud víš? Já to sice nějak pořešil, ale dost lidí o ní neví, neví na co se používá a tak, kdy mají posílat data v Pantone, kdy v CMYK atd... :-)

_________________
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: CorelDraw v modelářské praxi
PříspěvekNapsal: pon 25.02.2013 0:01 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 25.7.2012
Příspěvky: 447
Obrázky: 0
Díky za tip, jasně že vím. O barvách a color managementu by se daly napsat romány, jenže je to tenký led. Z praxe jsem zjistil, že nejlepší výsledky a spokojenost zákazníka je, když o tom nic neví a nechá to na nás :-) Mohl bych třeba udělat jednu kapitolu o barvách CMYK, RGB a Lab a zobrazení na monitoru, Pantone bych raději moc nerozpitvával, protože celá jeho paleta na monitoru stejně nejde zobrazit a moc lidí vzorník v základu za 1700 doma mít nebude :D a většina věcí se stejně dělá CMYKem a řezáním z palety barevných fólií
Pokud někdo dělá maketu, často originál na vlastní oči neviděl a jede podle fotek, takže nejjednodušší je nabrat barvu třeba ve znaku kapátkem, třeba z i z víc fotek, zprůměrovat a vytisknout to tak, obvykle je výsledek dobrej. Je toho fakt strašně moc a dalo by se to řešit ne hodiny ale týdny ...


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: CorelDraw v modelářské praxi
PříspěvekNapsal: pon 25.02.2013 0:48 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2004
Příspěvky: 5850
Bydliště: Týn nad Vltavou
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (1)
Jj, právě. Cmyk pro různé UV printy atd se popsat dá, RGB taky, ale Pantone byl hardcore :lol:

Bylo to něco ve smyslu "víte, jaké jste to chtěl barvy?" "no normálně red a white (na černé tričko)" "no my mícháme pantone, a ono záleží jak máte zkalibrovaný monitor, jak ho máme my..." "mmt". "Tak jsem našel dva převodníky do pantone, každý řekl výrazně něco jinýho. Bílá je jasná, možná nepatrně krémová, a červenou nějakou rudou, ne moc do oranžova. Aby to vypadalo hezky". "Jasně, my máme takovou hezkou červenou, tak jí tam dáme"

Do dnes jsem moc rád, že paní na druhé straně telefonu byla fakt milá a snažila se, abych byl s výsledkem spokojený. Dopadlo to takhle :-) (v reálu je červená trošku jiná, ale je taková jakou jsem chtěl :D )


Přílohy:
DSC_6662_3.jpg
DSC_6662_3.jpg
[ 114.04 KiB | Zobrazeno 4331 krát ]


_________________
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: CorelDraw v modelářské praxi
PříspěvekNapsal: pon 25.02.2013 2:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2010
Příspěvky: 2308
Bydliště: Liberec
Asi nespadám do žádné z výše uvedených kategorií.
První Corel jsem dostal i s krabicí před... no, dvaceti lety.
Verze 2. Na tři diskety.
Od té doby přibyly funkce, ale to, co používám, je stále stejné.

Corel používám na nějakou lehčí grafiku (víc toho neumím).
Co mi vadí, že to neumí (nebo to neumím já), je takové to přesné rýsování. Ale na to používám DraftSight.
Tvary jdou pak do Corelu naimportovat.

Jsem schopen si nakreslit i polepy a ty si nechat vyřezat.
Ale co bych rád, tak bych si chtěl vyrobit svoje samolepky. Vícebarevné. Co k tomu potřeba? Tohle by asi zajímalo víc lidí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CorelDraw v modelářské praxi
PříspěvekNapsal: pon 25.02.2013 6:43 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6954
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Ticcino píše:
...
Co mi vadí, že to neumí (nebo to neumím já), je takové to přesné rýsování. ...

No, je to přesně tak, že ono to umí, jen Ty to asi neumíš :wink:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: CorelDraw v modelářské praxi
PříspěvekNapsal: pon 25.02.2013 6:54 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2006
Příspěvky: 1056
Bydliště: Česká Lípa
Já Corel taky použím dost aktivně a k modelařině si v něm udělám vesměs co potřebuju. Za seriál ale děkuju, určitě bude přínosem pro všechny co se corelem jen trochu zabývají.
Papíra

_________________
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CorelDraw v modelářské praxi
PříspěvekNapsal: pon 25.02.2013 9:13 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6954
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Já používám CorelDraw v práci denně a dovedu v něm využít většinu věcí, co nabízí. Taky na bitmapy používám PhotoPaint a jiné součásti Jako třeba Trace, BarCode a pod, které jsou však ve vyšších verzích již integrovány do CorelDraw. Osobně si myslím, že na vektorové kreslení nic lepšího není. Tím nezatracuji AdobeIlustrator, ale jenom konstatuji, že zatím co firma Adobe dosáhla dokonalosti v bitmapové grafice svým Photoshopem, a ve vektorech Ilustratorem proti CDR mírně pokulhává, tak u Corelu je to naopak, dokonalý CDR a proti Photoshopu horší PhotoPaint. Ale ne zas natolik, abych musel kvůli tomu Photoshop kupovat, zrovna tak Adobisti nemusí kvůli vektorové grafice kupovat Corel.
Ještě se nabízí srovnání CorelDraw s AutoCADem. Tak tady je to těžké. I s nim jsem jeden čas pracoval (kreslil strojařské výkresy), respektují mnohé jeho výhody ale jako fanda Corelu mě v něm taky spousta věcí vysloveně štve a nemám v něm zas tolik praxe, abych tyto nepříjemné pocity překonal. Skvělá věc jsou především jeho úchopové módy a automatické kótování - to v CDR chybí a musí se to dělat otrocky ručně (nevím jak ve verzi X6, já jsem zatím ustrnul na verzi X4). Taky mě štve dost problematická výměna dat mezi ACADem a CDR. Importy jsou sice možné přes DXF nebo i DWG nižších verzí, ale z křivek se stávají polygony, rozpojují se nódy - prostě nejde to jen tak automaticky a musí se hodně upravovat na obou stranách. Naproti tomu exporty/importy vůči AdobeIlustrátoru jsou většinou zcela bezproblémové.
Ono taky přímo srovnávat ACAD s CDR není úplně korektní, protože oba systémy jsou směrovány na trochu jinou skupinu uživatelů. CDR je zaměřen víc vizuálně ACAD zas víc technicky. Ale ten, kdo umí dobře pracovat s CORELem, udělá v něm stejně dobrý technický výkres a bude mu to trvat mnohem míň než kdyby se kvůli tomu měl učit ACAD. Pokud by se ale měl živit konstruováním, tak asi bude znalost práce v ACADu nezbytnost, protože v konstruktérské branži se z toho stal přímo standart. Ale to samé platí o CDR v reklamní branži.

Tak asi tolik moje srovnání a zkušenosti člověka, který denně pracuje již 17 let s Corelem (od verze 3, po verzi X4).

Příjemný den
:)

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: CorelDraw v modelářské praxi
PříspěvekNapsal: pon 25.02.2013 9:26 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 6.9.2008
Příspěvky: 318
Příloha:
motor.JPG
motor.JPG
[ 61.67 KiB | Zobrazeno 4216 krát ]

Příloha:
motor 2.jpg
motor 2.jpg
[ 128.05 KiB | Zobrazeno 4209 krát ]

Příloha:
pepino.jpg
pepino.jpg
[ 189.93 KiB | Zobrazeno 4202 krát ]


V Corelu pracuji cca od verze 5.
Pro moji práci je jedinečný. Rychlost se kterou jsem schopen realizovat svoje návrhy je úžasná.
Realizace polomakety hvezdicového motoru včetně jeho výroby (příprava na sériovou výrobu včetně kalkulace, nářezových plánů,
vyřezání, slepení a nabarvení motoru ) trvala cca 2 hodiny.
Dělám v něm vše. Od prvního návrhu modelu, přes nářezové plány, návody, krabice, samolepky na modely atd..
Cena licence (zvláště pak pro domácnost) je z mého pohledu příznívá. Vzhledem k tomu, že již nemusím používat další jiné licence (např.Word).
Netvrdím, že Corel nahradí CAD SW, ale pro mé "modelářské" požadavky je to to nejlepší co znám.


http://www.corelclub.cz/

Přeji hezký den


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CorelDraw v modelářské praxi
PříspěvekNapsal: pon 25.02.2013 9:42 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6954
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Ještě doplním i negativa, abych nebyl ke Corelu zas tak benevolentní. :wink:
Je taky dost věcí, co mě i u něj štve. :mrgreen:
1. každá nová verze => nový datový formát. Tahle jejich firmení politika je dost otravná. Kvůli kompatibilitě (protože nemůžu mít ve firmě na všech PC tu nejvyšší verzi, jak s ohledem na cenu licencí tak taky na jejich HW) se snažím většinu souborů ukládat do verze 8 nebo 9.
2. zahlcování verzemi - každý rok nová verze je podle mne marketingová hovadina, která ale uživateli nepřináší mnoho benefitů. Spíš bych uvítal kdyby se distribuovaly opravné balíčky ke stávajícím verzim (tedy ony jsou, ale v malé míře - to když v rychlosti opravdu vypustili vážnější chybu, tak tím žehlí takový průser). A klidně by ty balíčky mohli byt i placené, ale stále pod hlavičkou jedné verze a se stejným datovým formátem.
3. Poslední dobou se množí chyby a třeba ve vyšší verzi nechodí správně to, co chodilo v nižší. Pak člověk musí udržovat na PC i ty staší verze, aby mohl vůbec pracovat. Třeba kvůli tomu dodnes pracuji i v e verzi 3 :!: protože tak korektní export do BW bitmapy žádná z vyšších verzí neumí. Je to však otrava, protože třeba Corel3 plnohodnotně jede jen pod Windows3.11 (např ve virtuální mašině) a s jistými omezeními do operačního systému W7 32bit. Pod 64bity ve W7 i W8 už nejde vůbec. Nebo třeba docela užitný Corel 8 má už problémy s Core-2-Duo procesory. A tak musí člověk udržovat krom starých OS i starý HW a staré verze, což je trochu otrava. :(
4. s chybami souvisí stále horší a horší technická podpora. Když jsem upozorňoval na chyby v nových verzích (třeba ve verzi X4 nejde korektně export do HPGL formátu), tak mi sdělili, že to evidují a že si mám koupit X5, kde to snad bude opraveno (záruku mi nedali). Takže pro mne je zatím lepší řešení pracovat pod X4 a ty exporty dělat v CDR9. :(
A korunu všemu zasadili letos v lednu, když oběžníkovým mejlem oznámili, že technická podpora bude od března 2013 už jenom placená :!: A ta bezplatná bude jen při řešení problému s instalací a bude se týkat jen dvou nejnovějších verzí (aktuálně X5 a X6). :o Pro českého a slovenského uživatele je taková bezplatná podpora nahovno, protože já opravdu neznám žádného grafika, který by k instalaci potřeboval k tomu jejich wizardu nějakou podporu. :D To je politika prostě pro pitomý američany :lol:

Asi i Corelu dnes teče do bot a hledá každou možnost jak vytřiskat co nejvíc prachů. :cry:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: CorelDraw v modelářské praxi
PříspěvekNapsal: pon 25.02.2013 10:09 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4795
Bydliště: SK Bratislava
VTjr píše:
ukládat do verze 8 nebo 9.


co ovsem tiez vzdy nefunguje, lebo ked mi niekto posle nieco namalovane v 12 (yo yo on vie koho myslim) tak ja to na verzii 8 neotvorim, potom poziadam o ulozezenie do verzie 8 ... to co mi pride mi zhodi corel do chybovej hlasky a odporuca sa a ked poziadam o sejvnutie v niecom este starsom, tak to po roznych pindoch s fontami sice otvorim ale NIC NEVIDIM ... dostanem prazdnu stranku :- ))))))))))))))))))))))))

... ale k povodnemu prispevku .... velmi zasluzny zamer, ale za seba musim povedat ze som tie clanky som nedocital ... a to preto ze mam len jedny oci a biele pismenka na tmavom pozadi proste nie ... keby to slo corelovsky cierne na bielom bol by som rad :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CorelDraw v modelářské praxi
PříspěvekNapsal: pon 25.02.2013 11:06 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 26.12.2010
Příspěvky: 483
Bydliště: Bratislava
Joooj hosi zaspominal som si na casy ked som robil asi tak v '93 na Coreli vizitky a rozne napisy a samolepky... Dnes uz nepotrebujem ziadny soft, ale ked som raz potreboval na nalepky minuly rok nahodil som si free Inchscape a dost ludi pouziva aj na 3D modelovanie a navrhy free SketchUp. A v praci sem tam MS Visio.

_________________
Axial SCX10 Dingo/Tamiya TA-02T F150/HobbyZone Champ/EasyStar/QuadCopter
Fotky:bratko.rajce.idnes.cz


Naposledy upravil BrAtKo dne pon 25.02.2013 11:27, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CorelDraw v modelářské praxi
PříspěvekNapsal: pon 25.02.2013 11:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2005
Příspěvky: 728
Obrázky: 1
skvělý napad - Corel mám léta a dělám v něm vše , od jednoduchych grafik na RC po stavebni dokumentace na baraku , evakuacni plany atd Oproti CADu ma jednu podstatnou výhodu - cenu . Pokud preferuji pomer cena/uzitna hodnota neznam lepsi volbu.
Kreslim v nem jednoduche planky v měřitku - tj umi kreslit i na mm presne zadavanim hodnot .
V praci jsem tlaceny do MS Visia, ktere je v mnohem podobne ale mam zazite klavesove zkratky z Corelu, takze je to obcas problem.
Ja bych uvital praci s krivkami - tvarovani - viz prekreslovani např. prekreslovaní plánu apod .
Nakreslit cary, tvary , napsat text - to asi dokaze kazdy bez navodu, ale krivka, treba podle naimportovaneho podkladu muze byt pro zacatecnika dost problem .


Naposledy upravil MakoBear dne pon 25.02.2013 13:39, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: CorelDraw v modelářské praxi
PříspěvekNapsal: pon 25.02.2013 11:18 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 25.7.2012
Příspěvky: 447
Obrázky: 0
Díky za názory, jsem rád, že vás to zajímá a udělám pár dalších dílů. Bude se to věnovat správným exportům do jiných formátů dat pro řezání a tisk, přesnému rýsování, které jde a skutečně dobře :) barevným prostorům, perspektivě a textovým efektům a možná ještě něco vymyslím, nebo si řekněte.

Co se týče bílého písma na tmavém - jo, je to pro někoho blbě čitelné, ale už to prostě tak mám nastavené a musel bych předělávat všechny nadpisy článků do jiný barvy atd atd. Doporučuju jestli je problém při čtení si text vybrat myší, pak je černý, nebo si stránku zvětšit přes Ctrl a + a potom vrátit velikost přes Ctrl a 0

To Ticcino - jaké přesně samolepky myslíš? Je to v podstatě totéž, jako byl v návodu ořez znaku USAF

MakoBear - jasně o křivkách taky napíšu, mám na to pár fíglů. Je třeba začít pomalu a postupně od jednoduššího aby to mělo nějakej vývoj :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: CorelDraw v modelářské praxi
PříspěvekNapsal: pon 25.02.2013 11:37 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6954
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
igorb píše:
VTjr píše:
ukládat do verze 8 nebo 9.


co ovsem tiez vzdy nefunguje, lebo ked mi niekto posle nieco namalovane v 12 (yo yo on vie koho myslim) tak ja to na verzii 8 neotvorim, potom poziadam o ulozezenie do verzie 8 ... to co mi pride mi zhodi corel do chybovej hlasky a odporuca sa a ked poziadam o sejvnutie v niecom este starsom, tak to po roznych pindoch s fontami sice otvorim ale NIC NEVIDIM ... dostanem prazdnu stranku :- ))))))))))))))))))))))))

... ale k povodnemu prispevku .... velmi zasluzny zamer, ale za seba musim povedat ze som tie clanky som nedocital ... a to preto ze mam len jedny oci a biele pismenka na tmavom pozadi proste nie ... keby to slo corelovsky cierne na bielom bol by som rad :D


Áno, nie je výnimkou, hlavne z najnovších verzií X5 a X6, že to uložia do verzie 8 či 9 a nejde to a dokonca celý Corel padá. Ale vtedy sa to väčšinou dá otvorit v X4 a keď sa to z tej uloží do 8, tak to už funguje vždy. Problém je väčšinou v tom, že niektorí užívatelia majú nastavené kadejaké zložité šablony a produkujú súbory, kde je povedzme len 1 objekt (nejaká čiarka) a napriek tomu má súbor veľkosť desiatky MB. Vtedy treba vymazať základnú šablonu NORMAL.CDT, vytvorí sa nová bez tých blbostí (ale to musí urobiť ten, kto také blbosti produkuje).

Čo sa týka fontov to je kapitola sama o sebe. Pomáha trochu ak sa pri exporte do nižšej verzie (ale aj do tej istej, keď sa to posiela niekomu inému) zaškrtne pri ukladaní voľba "vložiť písma pomocou TrueDoc", alebo ešte lepšie pridať stránku a na tú prekopírovať celý motív, pričom všetky písma previesť na krivky. Keď sa mu potom prvá stránka s fontami nezobrazí korektne, tá druhá s krivkami to istí. Len tam sa už nedajú texty editovat ako texty, ale už iba ako krivky. Tiež novšie verzie pracujú tak s TrueType ako aj OpenType fontami, staršie len s TT - to potom robieva problémy pri nahrádzaní. Nie vždy sám Corel automaticky nahradí chýbajúci OT na TT a musí sa mu dopomôcť ručným výberom.

A to, že ti občas otvorí a nič nevidíš, to býva ešte v nastavení vrstiev - Layers. Treba si otvoriť správcu objektov, pozrieť sa, či náhodou vlstva, kde sú všetky tie objekty nie je nastavenaá ako neviditeľná a netlačiteľná. Jedným klikom to zmeníš a hneď všetko vidíš. V starých verziach sa ten nástroj volá "presun vrstiev". A práve pri exportoch do starých verzií sa občas stane, že "nasype" objekty do nesprávnej, neviditeľnej, netlačiteľnej alebo zamknutej vrstvy a potom sa to javí ako keby tam nič nebolo.

Ja som tie články vôbec nečítal, ale pozriem si to. Aj keď s Corelom pracujem 17 rokov, možno narazím na niečo, čo neviem, možno sa mi otvoria nejaké možnosti o ktorých som doteraz netušil. Pretože málokto kto pracuje s Corelom využíva jeho možnosti v celej šírke. Je to dané typom výstupných zariadení, ktoré používa (tlačiareň, osvitovka, ploter, laserová či mechanická gravírka a pod) a zatiaľ čo jednu cestičku má dokonale preskúmanú a pozná všetky jej zákutia, môže sa stať, že po inej ani raz nešiel.

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 188 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz