RCmania.cz - web pro modeláře a modely
http://rcmania.cz/

3D CAD pro složitější modely
http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=17&t=86069
Stránka 1 z 2

Autor:  walter2 [ pon 29.04.2019 8:06 ]
Předmět příspěvku:  3D CAD pro složitější modely

Prosím o radu ohledně 3D modelování. Úspěšně používám Fusion 360 a velmi mi vyhovuje parametrické modelování. Bohužel pro složitější modely je Fusion360 na mém PC pomalý. Konfigurace PC: Win10, 24GB RAM, Intel-Core i5-6300CPU @2.4GHz, Intel HD Graphics 250.

Grafická karta není žádný zázrak, ale ani modely, které vytvářím nejsou nic extra složitého. Přepočítání modelu trvá cca 70 sekund pokud je vše v pořádku a jednotky minut, pokud mám například někde zaoblení (fillet), které se "nevejde" a výpočet fillet končí chybou.
Pokud tedy chci v modelu změnit 6 parametrů (Modify-Change Parameters) a model přegenerovat, tak bohužel Fusion 360 model přegeneruje po každém parametru zvlášť a čekám a čekám....

Dokud obsahuje sadu extrude bez TSpline, ak je rychlost obstojná, ale jakmile použiju Loft přes několik TSpline a k tomu pár "výstupků" zaoblených sadou fillet, tak je rychlost tragická. Typický problematický model bude třeba křidlo složené z X profilů a "kapsami na kola" a X desítek nýtů.

Grafickou kartu vyměnit nemůžu, tak se poohlížím po "výkonějším" SW.

Podmínkou je 3D a možnost parametrického modelování a export do STL. SketchUp tedy nechci. Do výběru jsem zařadil i OpenScad, protože programování je pro mě OK....

Pročítal jsem fóra a Google a zvažuji:
1. Design spark mechanical
2. OpenScad
3. FreeCAD

Dotaz je, zda někdo umíte porovnat Fusion 360 se třemi alternativami z pohledu rychlosti generování modelu ? Z časových možností se nestíhám naučit všechny 3 a ještě v nich namodelovat něco složitějšího, tak budu rád za praktické postřehy.

Díky za praktické zkušenosti


Ukázka
Příloha:
3DCad.JPG
3DCad.JPG
[ 51.58 KiB | Zobrazeno 2210 krát ]


Autor:  kroxigor [ pon 29.04.2019 9:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D CAD pro složitější modely

FreeCAD je "hodně neoptimalizovaný" na ten zapomeň zadejchá se už při jednodušším modelu oproti Fusion360

Pokud kreslím na pomalém PC tak používám Oneshape, který je cloudovej a tudíž využívá výkon provozovatele.

Autor:  Lark [ pon 29.04.2019 9:43 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D CAD pro složitější modely

Myslím, že ten tvůj počítač zase taková chudinka není, ale u cloudových programů je hlavní brzdou ta rychlost připojení, jak píše kroxigor. Chtělo by to CAD, který pojede přímo v tvém počítači. S těmi co jsi vyjmenoval ale žádnou zkušenost nemám, ale ty free zase většinou mívají dost omezené schopnosti modelovacích funkcí. Nemáš možnost nějaké studentské licence pro profesionální CADy?

Autor:  ujovko [ pon 29.04.2019 10:35 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D CAD pro složitější modely

Ahoj, nepíšeš, aký máš disk. Uloženie dát na SSD slušne pomôže.
Pozri sa do správcu úloh a zisti, koľko pamäti SW využíva počas behu. Tam uvidíš aj vyťaženie jednotlivých prvkov systému.
Skús znížiť rozlíšenie zobrazovania, výsledok naznačí, či je to problém procesora alebo grafiky. Tú grafiku neviem vôbec nájsť....
Nemám to podložené/overené, ale zdá sa mi, že práca s plochami je pomalšia ako s telesami.
V každom prípade sa nečuduj, že ťahanie LOFT cez 10 rebier dá stroju zabrať. Skús optimalizovať model, napr. ak sa tvar mení proporcionálne, stačí prvé a posledné rebro.

Edit: Odbočil som od otázky, aký CAD. Ale nemyslím si, že pri rovnako podrobnom modelovaní bude niektorý SW výrazne rýchlejší.
A ešte mi napadlo: skús vypnúť cloud a pracovať lokálne.

Autor:  Majky007s [ pon 29.04.2019 11:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D CAD pro složitější modely

Osobně bych se vsadil na tu grafiku, jedná se o notebook nebo stolní PC? Ta grafika co uvádíš je integrovaná? Pokud s tím hodně pracuješ doporučil bych ti koupit v případě stolního pc grafiku. nVidia p1000 by ti hodně pomohla. Je to ovšem na zvážení každého uživatele zda to potřebuje nebo ne. Případně pořídit pracovní stanici, na takové hoby kreslení se dá koupit 20-30 tisíc. Samozřejmě i zjednodušení modelu pomůže viz jak píše kolega víš.

Autor:  TomasC [ pon 29.04.2019 11:38 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D CAD pro složitější modely

Mám Fusion a potvrzuji teorii s grafickou kartou. Mám i7 6820, 8G RAM a Radeon R7 M370. A pocitově nemám problém.
Měl jsem předtím také i7 a 8G, ale bez grafiky a bylo to utrpení.

Pokud chceš, tak mi nějaký díl ve FUSIOn nasdílej (tomas.ciniburkZAVseznam.cz) a napiš co mám udělat. Změřím ti čas. pro porovnání.

Autor:  walter2 [ pon 29.04.2019 12:34 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D CAD pro složitější modely

Jedná se o NTB Lenovo T460s s rozšířenou RAM a rozšířeným SSD diskem.
Disk: SSD 1TB
CPU: Během výpočtu modelu jede CPU na 60-85% z toho si většinu bere Fusion360
RAM: Fusion si bere mezi 300-420 MB (pro tento konkrétní model) v klidu i během výpočtu. Swapovat během výpočtu Fusion nepotřebuje.


Model vznikal a zesložiťoval se postupně. V tuto chvíli by optimalizace byla na úkor požadovaného výsledku.
Vypnutí cloudu nemá na délku přepočtu vliv. V cloudu jede například RENDER nebo SIMULATION.

Model nasdílím. Díky za nabídku.

Autor:  TomasC [ pon 29.04.2019 14:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D CAD pro složitější modely

Stáhnul jsem si objekt a zde grafika nepomůže. Změna parametru šířka u mě trvá cca 40sec., procesor si to u mě vezme tak 25-47%. NTB Dell E5570.
Ale grafika se při přepočtu naprosto nezapojuje. Ale jak objektem otočím, tak to jde po grafice.

Zkušenost, že nezáleží na režimu online/offline jsem udělal také.

Autor:  dudaj [ pon 29.04.2019 14:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D CAD pro složitější modely

Problém těch programů je, že nedokáží využít více jader, ani ramku. Netuším , jak zrovna Fusion, ale sledoval jsem prostředky u poslední Cinemy i Rhino 6 a prostě to neuměj. U procesoru výhradně jedno jádro - vyšší takt je výhodou.
Cinema to využije při renderu, ale při běžné práci s miliony bodů ne.
Grafárnu jsem do nového počítače dal mnohem výkonnější a nic se nezměnilo. Prostě ty programy nejsou přizpůsobeny na novej hardware. Ale pokud modeluji sebesložitější věci, tak jsem v pohodě. Horší je práce s naskenovanými věcmi.

Autor:  walter2 [ pon 29.04.2019 15:09 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D CAD pro složitější modely

Díky za test. Ušetřím tedy za nákup grafické karty :-) ....

Jakmile je model spočítaný, tak už je rotace s objektem OK i u mě. Rotování sebere 15% CPU a pohyb je naprosto plynulý.
Nechápu jak s tím můžou dělat profesionální konstruktéři.

Autor:  TomasC [ pon 29.04.2019 15:25 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D CAD pro složitější modely

Když pustím přepočet ve Fusion360, tak naskočí do práce všech 8 logických procesorů.

Přílohy:
Bez názvu.png
Bez názvu.png
[ 196.85 KiB | Zobrazeno 1818 krát ]


Autor:  ujovko [ pon 29.04.2019 15:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D CAD pro složitější modely

Nebudem sa sporiť, kto má alebo nemá pravdu.
Pre výpočet zmeny modelu je prvotný výpočtový výkon procesora. Niektoré grafické karty vedia prispieť svojim procesorom aj na matematiku výpočtu.
Fusion u mňa roztočí všetkých 6 jadier. A to aj v stave, keď sa model len zobrazuje, točím s ním, vojdem do vnútra a pod. CPU vyskočí z 2 na 8%, GPU z 5 na 30 a viac.
Áno, z využitia pamäte som bol sklamaný, ale asi to stačí. Pri veľkých veciach to vyliezlo na 8-10GB, jedine pri napäťovej analýze v Inventore vystúpalo využitie RAM raz na 50GB.
Profesionáli asi nepoužívajú Fusion.
Ak môžem byť členom tohto výskumného tímu, tak môj účet na Fusion je: viktor.kollarATgtsmail.sk

Autor:  Lark [ pon 29.04.2019 17:15 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D CAD pro složitější modely

Nevím jak je to u jiných CADů, ale někdy před 7 lety jsme se bavili s vývojáři CATIA a Tebis právě ohledně, toho, že když nám vyměnily pracovní stanice z dvoujádra za čtyřjádra, tak nám některé věci běhaly pomaleji, protože běžely jen na jednom jádru. Bylo nám řečeno, že některé operace (výpočty) prostě na víc jader nelze rozdělit.

Autor:  Blacksite [ úte 30.04.2019 9:08 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D CAD pro složitější modely

Mam o dost slabsi pc nez tazatel a grafiku GTX970 a vse bezi OK. Problemy cadu nejsou v nevyuzit vsech jader, ale ve spatnym vyuzit. Solidworks ve kterem delam, sice ukazuje vyuziti vice jader, ale obcasmi prijde, ze s tim bojuje. Model letadla pro 3d tisk pred dokoncenim ma pres 400 skic, a XXX zaobleni, vysunuti atd. a trva to cca pul minuty nez to nacte cely model. At je to jakkoliv, dela to grafika,

Autor:  Majky007s [ úte 30.04.2019 9:44 ]
Předmět příspěvku:  Re: 3D CAD pro složitější modely

V práci pracuji příležitostně se Solidworksem a pořídili mi teš pracovní stanici je tam i7-8700, p1000 a 16gb ram a jediný rozdíl oproti integrované grafice je rychlejší přepočítáváni zaobleni při větším rozsahu funkce ( více prvků) a to že se mi neseká zobrazení při práci s většími sestavami ( automatizace). Samozřejmě to i rychleji načítá, ale rozdíl je cca 1/3 času oproti původnímu času. Když jsme to diskutovaly s lidmi od DS tak nám potvrdili že krom simulací atd… při bězné práci umí pracovat SW jen s jedním jádrem. Každopádně integrovaná grafika je očistec. Doma pracuji na herním ntbk asus s 660gtx a rozdíl oproti stanici zatím nevidím.

Stránka 1 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/