Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Bruska na balzový prkna
PříspěvekNapsal: čtv 26.09.2024 15:42 
Mazák
Mazák

dudaj píše:

Vždy ty nejjednodušší věci vyvolají vášnivou diskuzi.

K náročnějším dotazům se nikdo většinou nevyjadřuje.

problém v těhle ynternetových "diskuzích" (teoretických tlachárnách) obvykle vzniká tím, že ti, co to sami nikdy nezkoušeli, ani to v praxi neviděli, obvykle najdou googlem geniální :lol: a triviální řešení a pak ho ostatním servírují jako "že to tak funguje".
Kdysi se tomu (zrovna v tom případě broušení široký balsy naplocho a po letech) říkalo "hurvínkova válka".
Což samozřejmě každý kdo to kdy zkoušel, ví.
Odpovědi na složitější otázky ani nemá smysl produkovat - protože to je ztráta času.
Mj, když už jsme u toho broušení bsy válcem po letech a naplocho - tak tam překvapivě :lol: platí úplně stejná logika a pravidla jako u broušení na plocho obvodem kotouče (magnetka) - takže to samé, co funguje u magnetky, lze s úspěchem (je nutné) použít - aby to nějak vůbec rozumně šlo.

Předmět příspěvku: Re: Bruska na balzová prkna
PříspěvekNapsal: čtv 26.09.2024 18:36 
Mazák
Mazák

Obrázky: 10
Kategorie: Bruska na balzová prkna - Ruční — Nějaké nápady jak při ručním broušení (brusný papír na brousítku) potlačit mírně vystupující tvrdší léta balsy, při broušení ve směru let?

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: čtv 26.09.2024 19:23 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Řešil jsem to před cca 4-mi roky.
Balsa, která byla dostupná byla většinou dobré kvality, ale broušení stálo za pendrek.
(Na jedné straně balsy 1,5 mm bylo cca 2,2 na druhé 1,4)
Docela jsem z toho byl zoufalý. Měl jsem skladem 4000 prken ne úplně dokonalé 1,5-ky.
Podařilo se mi koupit tuto brusku v akci za cca 10 tisíc korun.
https://www.uni-max.cz/valcova-bruska-sm405-plus/
Nečekal jsem zázrak, je to dodo (dodělej doma), ale použitelné to je.
Dodělal jsem si nonius na „kolečko“ nastavení výšky po 0,1 mm.
(0,1 mm je dílek dlouhý cca 2 cm) Dá se s tím pracovat. Ale není to prdel.
Hodně jsem toho obrousil než, jsem něco pochytil. Základem je převážit všechna prkna.
Na každou gramáž je trochu jiné nastavení.
Jedno prkno dělám i na více průtahů a občas něco podělám.
Když spočítám čas strávený broušením a to co se nepovede tak se to absolutně nevyplatí.
Ale má to i výhody, zpracuji prkna, která se jinak nedají použít (balsa je nereklamovatelná)
udělám si prkna na pevné potahy o síle balsy 1,25 mm, obrousím si odtokovky.
Když mám chvilku tak si protáhnu topolovku ( ze 3 mm si udělám 2 mm) atd. atd.
Ale v žádném případě to není o tom, že si koupím brusku a za půl hodiny jedu to co potřebuji.
Přeji hezký den
rh

PříspěvekNapsal: čtv 26.09.2024 19:34 
Mazák
Mazák

Obrázky: 14
MPml píše:
šlo možná použít je ta malá 16" Laguna

Odzkoušeno něco podobnýho, asi 20 let starý Holdstar, při větším záběru se chvěje. A nevím jestli byla vyrajtovaná ve vedení ale na 250 mm plachtě dělala klín cca 0,5 mm zase podle záběru.
Chce to aby na protější straně bylo zajištění aby se válec neodtlačoval od stolu.

No myslel jsem, že se tu najde někdo do 50 km, kdo brusku má a napíše: "Vole, přijeď dd/mm/rrrr v hh a zmáknem to." Evidentně nikdo nic v okolí nemá, nechce nebo dalších 1000 důvodů.
Tak jdu dál šoupat růčo šmirglem z pásovky na prkýnku na vodítkách ze smrkových lištiček. Aspoň že mám kámoše šikovnýho truhláře co umí nařezat lištičky od 1 mm až kam si vzpomenu. A z jakýho dříví, italský pomalorostoucí rezonanční smrk Fiemme, tři léta na milimetr. :wink:

Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: ned 29.09.2024 20:36 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Moje zkušenost s bruskou na balzu je taková. Mněl jsem válec o průměru 150mm širokej byl 250mm jako pás do stolářský brusky. Pás byl upevňován právě do toho proklínaného pravítka.Používal jsem to na snižování tlouštky . Třeba z 1mm šlo udělat 0 ,3mm balzu co potom kamarád používal na stavbu malých polomaket do haly.Né vždy se podařil pěkný povrch. Balza se pod válec vsouvala proti směru otáčení,a právě s tím posuvem byl problém protože pokud nebyl stejnoměrný ,dělalo to vlny.Když jsem u toho udělátka byl sám tak šlo použít jen to kde jsem udržel tu rychlost protahování .Válec mněl oboustrnné uložení . Pak jsem na tom dělal oddtokovky 70mm široké protože v prodeji byly myslím nanejvíš 50ky.To bylo v době kdy broušená balza nebyla. Neví co by mne mohlo ponoukat abych se kněčemu takovému vracel.

PříspěvekNapsal: úte 01.10.2024 18:27 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Obrázky: 0
jyrry píše:
Mě v podstatě stačí brousit balzu nakřivo, ne rovně :mrgreen:
Příloha:
klapky_6.jpg

A kdybych měl větší množství ochlupených zásob, nejspíš bych zpracování svěřil někomu, kdo to dělá a umí a má na čem.
Holt by to stálo nějaký obolus. Ale bez větších starostí. A dlooouhých diskuzí :mrgreen:

Ahoj,

kde se dá koupit ten pogumovaný trn co máš na přímé brusce a návleky,asi jsem debil,ale nic jsem nenašel

Díky

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: stř 02.10.2024 9:43 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

MS COMPOSIT píše:
... pogumovaný trn co máš na přímé brusce a návleky...

https://shop.toolsko.cz/cs/505-020-tsps ... uska-450-w
dole jsou náhradní díly

samotný trn jsem si vykrouhal z inbusu :-)
Chce to konec šroubu navrtat a podepřít hrotem, když se dělá ten Ø6 pro upnutí do kleštiny brusky.
Taky pomůže lehce přetočit hlavu (při upnutí za tělo šroubu, kousek od hlavy), pak za tu přetočenou hlavu upnout a dodělat zbytek.
(hlava někdy lehce hází oproti tělu)

Příloha:
bruska na odtokovky - válec.jpg
[ 29.77 KiB | Zobrazeno 362 krát ]

Speciálně pro MPml - prosím, nekoukej na ten obrázek a nečti ten postup výroby :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

PříspěvekNapsal: stř 02.10.2024 9:45 
Mazák
Mazák

Kontaktuj gumex.cz. Ta kámošova bruska měla ocel válce a gumovej pás dělanej u nich. Uměj i pogumovaný válce.

PříspěvekNapsal: stř 02.10.2024 12:46 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

nebo zkusit tuná - https://www.temu.com/search_result.html ... bubn%C5%AF

PříspěvekNapsal: stř 02.10.2024 22:36 
Mazák
Mazák

a nešlo by použít toto?
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... ry_from%3A

a 240 valce?
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... ry_from%3A

PříspěvekNapsal: čtv 03.10.2024 6:12 
Mazák
Mazák

malcomx píše:

a jako k čemu :lol: 8O ?
Aby to mohlo rozumně fungovat, tak je nutné aby ten šmirgl měl rozumnou obvodovou rychlost a bylo to s vhodným brusivem a vhodnou strukturou - tj. ne taková čínská parodie, vhodná k rozdělávání ohně metodou Kopčem. Prostě si zkus spočítat, jaký by to při tom pikoprůměru mělo mít otáčky, aby to mohlo tu balsu rozumně brousit. Nemluvě o tom, že životnost bude skoro (tj. ještě horší než lineárně) úměrná velikosti pracovní plochy brusiva, takže úplně napikaču.
Opravdu nechápu tyhle potřeby donekonečna objevovat :roll: dávno objevené (jak má vypadat válcová bruska na balsu, aby mohla rozumně fungovat).

PříspěvekNapsal: čtv 03.10.2024 6:18 
Mazák
Mazák

jyrry píše:
https://shop.toolsko.cz/cs/505-020-tsps ... uska-450-w
dole jsou náhradní díly

samotný trn jsem si vykrouhal z inbusu :-)
Chce to konec šroubu navrtat a podepřít hrotem, když se dělá ten Ø6 pro upnutí do kleštiny brusky.
Taky pomůže lehce přetočit hlavu (při upnutí za tělo šroubu, kousek od hlavy), pak za tu přetočenou hlavu upnout a dodělat zbytek.
(hlava někdy lehce hází oproti tělu)

Příloha:

Speciálně pro MPml - prosím, nekoukej na ten obrázek a nečti ten postup výroby :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obrázek mi nevadí, imbus šrouby (slušný) se jako polotovar běžně používají a nevidím v tom sebemenší problém. Když to bude celý do cca 0.02 max házení, tak to jistě bude stačit. Problém bych viděl akorát v tom, že při správně řezné (obvodové) rychlosti, co by to mělo správně mít, to takhle letmo, upnutý za tu šestku průměr, bude chtít aby provozovatel měl opravdu kvalitní helmu :) :roll: - já bych se celkem spíš bál. Kdyby to byl pr. 8, tak to asi je celkem bezproblémové.

PříspěvekNapsal: čtv 03.10.2024 14:03 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

MPml píše:
... imbus ...

No Milane... :mrgreen:

MPml píše:
při správně řezné (obvodové) rychlosti, co by to mělo správně mít...

Do těch 0,02 jsem se asi nevešel a navíc ta Lidlkleština hází jako prase (na druhou brusku jsem si ji nakonec vykrouhal sám, ta byla úplně tragická, jinak vřeteno brusky OK), proto se mi osvědčily docela nízké otáčky a plynulý, pomalý posun balzy. Třeba by to ani nechtělo brát všechno na jeden zátah. Pak to stejně ještě srovnávám brusným 0,5m prknem podél, aby se to vyhladilo.

PříspěvekNapsal: čtv 03.10.2024 15:18 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Doporučuji prohlédnou ve starých Modelářích články"brousítka" - MO 6/81 str.9,MO 7/10 str.10,MO 8/81 str 9

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: ned 06.10.2024 12:30 
Mazák
Mazák

Z těch článků je trochu použitelná ta mašinka s vrtačkou a šikmým protahem. Ale jak se zastaví posuv, tak to vybrousí lavór. No a to klínový pravítko je stálej problém s vyvážením a přechodovou hranou do klínový drážky. Ten systém s rotačním diskem je totálně nepoužitelnej, ničí měkkou balzu.
Celkem použitelnej princip je to ruční brousítko s hranolem a vodícíma podložkama. Ale pokud není ten hranol dostatečně širokej, má tendenci "zakopnout" hranou. Lepší je použít cca 10-12 cm široký prkýnko. Já nyní brousím právě tak, jen nemám vodítka tloušťky na prkýnku ale dva nosníky požadovaný tloušťky balzy heftnutý na stole. Ty vodítka na prkýnku se neosvědčily, vylámaný brusivo co se dostane na základovou desku ji dost rychle poškrábe.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další