px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani
PříspěvekNapsal: úte 22.01.2019 7:23 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 15.1.2010
Příspěvky: 267
Bydliště: Bratislava
ufon13 píše:
ledničák to do nuly nevytáhne nikdy to se dřív zakousne a utaví.
rozumné řešení mimo čínu je třeba zde:
https://pristroje.hyperinzerce.cz/labor ... nad-nisou/

Rozumné riešenie ani nie ,je to jednostupňová výveva pri podtlaku sa zle alebo vôbec nerozbehne ,aj keď novšie už majú spätný ventil a sú dvoj stupňové ale sú za iné ceny.
To že kompresor prepúšťa je znak opotrebania planžetových ventilov .Kompresor bohate stačí na modelárske účely nezakusne sa ani neutavý ,je menej chladený treba používať podtlakový spínač.
Treba hľadať kompresor s vyšším výkonom z jednokompresorových chladničiek alebo mrazákov prípadne chladiacich boxov.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani
PříspěvekNapsal: úte 22.01.2019 7:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.5.2013
Příspěvky: 1327
Bydliště: Brno
Mrkněte na https://www.uni-max.cz/jednotka-vacu-fix/d/, teď je do 2000Kč

_________________
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, MXS 64",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani
PříspěvekNapsal: úte 22.01.2019 8:09 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 15.1.2010
Příspěvky: 267
Bydliště: Bratislava
K pohonu systému VACU fix vám stačí lepší dílenský kompresor.
Parametry hnacího vzduchu:
Pracovní tlak: 4 – 8 bar
Spotřeba vzduchu: 70 – 100 l/min


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani
PříspěvekNapsal: úte 22.01.2019 10:30 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4251
Bydliště: SK Bratislava
ufon13 píše:
ledničák to do nuly nevytáhne nikdy to se dřív zakousne a utaví.
rozumné řešení mimo čínu je třeba zde:
https://pristroje.hyperinzerce.cz/labor ... nad-nisou/


tym som samozrejme myslel MODELARSKU nulu, nie laboratornu nulu :- ))


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani
PříspěvekNapsal: úte 22.01.2019 11:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.10.2011
Příspěvky: 1810
Bydliště: uhlířská lhota 74
OK,
já s dvoustupnopvou lamelovkou jedu na -97% okolního tlaku a méně je mi na nic stejně jako pomalu. U mě ale jde o odlitky z resinů.(mimojiné i pro : http://www.med.muni.cz genetickou laborku)
Jak psal kolega o rozběhu..... ano je to tak(i když se mi nestalo že by se neroztočila i při plném podtlaku když jsem to zkoušel, ony ty lamelky nejsou písty :wink: ), proto výrobci doporučují trvale běžící vývěvu a ovládání jen cest vzduchu. Provozuji to tak už přes 30let a to jsem vývěvu koupil jako nefunkční s vymletými lamelami z pertinaxu, oprava byla zhruba za půlden hotová a cena za vývěvu 400,-kč se vyplatila.

Ledničáky zásadně jen na stříkání či foukání kol u auta. Odolejování z obchodu či tlaková nádoba potřebné nejsou stejně jako tlakový spínač. Domácí řešení jsem už popisoval mockrát a dokonce i v časopise.

P.S. ta z odkazu je dvou komorová ...... používali jsme ji ve výrobě pro němce s nádobou o ojbemu 70litrů, uměla ji vytáhnout 1x do minuty přičemž resin tuhnul po 3 minutách takže rázové střídání tlak/podtlak (nutnost při odlitcích) nebyl problém. Cena v roce 1995/96 byla za novou 38000,-kč nákup přes laboratorní přístroje Chotutice.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani
PříspěvekNapsal: úte 22.01.2019 12:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.10.2011
Příspěvky: 1810
Bydliště: uhlířská lhota 74
ještě doplním zkušenost:
ideální systém pro vakuování má nejen vývěvu ale také zásobník vakua aby bylo možné opravdu rychle s tímto pracovat bez nutnosti náběhu daného výkonem stroje.
Problém ale je, že tlakové nádoby jsou obvykle stavěny na přetlak a né podtlak proto jsem svého času používal sadu malých a pevných bombiček od CO2 sestavených a spojených na dvojnásobek objemu který je pro mě pracovní. Běžný vzduchojem od kompresoru bohužel se scvrkl do pomačkané plechovky za zajímavých zvukových efektů, zkoušet totéž s bombou od sporákových plynů jsem nechtěl a usoudil jsem , že menší , s malým průměrem a značně těžké CO2 láhvičky bez viditelných svárů budou ideální .
Kulové ventily pak se staraly o průběh vzduchu kudy má jít. Vývěva běžela trvale.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani
PříspěvekNapsal: úte 22.01.2019 15:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2007
Příspěvky: 9244
Bydliště: Trenčianska Turná
Obrázky: 0
ufon13 píše:
ještě doplním zkušenost:
ideální systém pro vakuování má nejen vývěvu ale také zásobník vakua aby bylo možné opravdu rychle s tímto pracovat bez nutnosti náběhu daného výkonem stroje.
Problém ale je, že tlakové nádoby jsou obvykle stavěny na přetlak a né podtlak proto jsem svého času používal sadu malých a pevných bombiček od CO2 sestavených a spojených na dvojnásobek objemu který je pro mě pracovní. Běžný vzduchojem od kompresoru bohužel se scvrkl do pomačkané plechovky za zajímavých zvukových efektů, zkoušet totéž s bombou od sporákových plynů jsem nechtěl a usoudil jsem , že menší , s malým průměrem a značně těžké CO2 láhvičky bez viditelných svárů budou ideální .
Kulové ventily pak se staraly o průběh vzduchu kudy má jít. Vývěva běžela trvale.

Rec je tu o modelarskom vyuziti. Takze v pohode staci stredne velky chladnicak, cidlo a kusok Arduina. "Podtlak" okolo 25kPa staci s histereziou +-3kPa. Tos tak.

_________________
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani
PříspěvekNapsal: úte 22.01.2019 16:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.8.2011
Příspěvky: 680
Bydliště: Ružindol,SK
Obrázky: 9
na skúšku som použil spätný ventil z alkohol testeru. inak ako ktorí kompresor urobí podtlak, záleží ako dlho bol používaní v danom zariadený odkiaľ bol vybraní


Přílohy:
naustky-pre-drager-alcotest-7410-7510-gallery.jpg
naustky-pre-drager-alcotest-7410-7510-gallery.jpg [ 9.91 KiB | Zobrazeno 954 krát ]
Poznámka: kompresor čo bol v chladničke 5 rokov
DSC01142.JPG
DSC01142.JPG
[ 57.87 KiB | Zobrazeno 952 krát ]

Poznámka: a tu kompresor čo mal ale 40 rokov
DSC01112.JPG
DSC01112.JPG
[ 64.51 KiB | Zobrazeno 952 krát ]


_________________
Futaba FC-16, Frsky Taranis +
Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani
PříspěvekNapsal: úte 22.01.2019 19:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.10.2011
Příspěvky: 1810
Bydliště: uhlířská lhota 74
já ti nevím..... ledničák s arduinem..... jasně proč se nepodrbat levou rukou na pravém uchu přes hlavu........prostě kanon na mouchu.....
Stejnou službu udělá podtlakový spínač z kapilárového termostatu kde ucvakneš kapiláru tak aby začal fungovat naletovaný do trubičky kompresoru když dáš 2 jeden na výstup , tím spínáš přetlak druhý na vstup tím zase podtlak stačí prohodit konektory na výstupu termostatu a máš univerzál kompresor a odsávačku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani
PříspěvekNapsal: úte 22.01.2019 19:26 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4251
Bydliště: SK Bratislava
ufon13 píše:
já ti nevím..... ledničák s arduinem..... jasně proč se nepodrbat levou rukou na pravém uchu přes hlavu........prostě kanon na mouchu.....
Stejnou službu udělá podtlakový spínač z kapilárového termostatu


No to asi tazko, ked vakuujem potrebujem pomaly rucne ovladany nabeh, potrebujem hystereziu, chcem casovac atd.

nevidim ziadne "podrbat levou rukou na pravém uchu přes hlavu" robim to presne rovnako


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani
PříspěvekNapsal: stř 23.01.2019 8:52 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2013
Příspěvky: 1342
Bydliště: Chocerady
igorb píše:

No to asi tazko, ked vakuujem potrebujem pomaly rucne ovladany nabeh, potrebujem hystereziu, chcem casovac atd.

nevidim ziadne "podrbat levou rukou na pravém uchu přes hlavu" robim to presne rovnako


8O 8O 8O na co?
druhá otázka jakou regulaci podtlaku? pokud nelepím křídla tak je ideální podtlak co největší možný.

jediné co je trochu zajímavé je ten časovač. nemusíš to jít vypnout to je pravda.

_________________
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani
PříspěvekNapsal: stř 23.01.2019 9:21 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4251
Bydliště: SK Bratislava
HavelAircraft píše:

8O 8O 8O na co?
... pokud nelepím křídla tak je ideální podtlak co největší možný.


odpovedal si si ...

ak chcem dobre urobene kridla je dobre najprv jemne natlakovat aby som mohol igeit pekne upratat az potom nabehnut na pracovny tlak a aj ten sy beriem len tak velky aby to spolahlivo priplaclo drevo a zbytocne nestlacalo polys (zmrveny profil kridla), takze idem postupne a ked staci uz necham tak

... a vakuujem v noci, takze to necham bezat na casovac a nestaram sa, rano mam hotove


Přílohy:
DSC05392.JPG
DSC05392.JPG
[ 94.12 KiB | Zobrazeno 828 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani
PříspěvekNapsal: stř 23.01.2019 18:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.10.2011
Příspěvky: 1810
Bydliště: uhlířská lhota 74
jak psal kolega od havlů.....na co?
časovač je na šnůře od zásuvky....... a to ostatní je prostě jen omáčka pro fandy arduina a jiných programovatelných bazmeků...... kdo je nezná umí si poradit kdo je preferuje ats i to tam dá....... sice vyhází prachy za destičky a čas za programování či hledání v knihovnách ale proč né vždyť je to pořád jen koníček ....nebo už nééééé??????? :wink: :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani
PříspěvekNapsal: čtv 24.01.2019 9:46 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 10.8.2011
Příspěvky: 14
Bydliště: Ružomberok - Slovensko
Chlapi, mne to vsetko funguje, aj vakuum vytvori. SMC snimac podtlaku s arduinom funguju zatial dobre. SMC som zohnal za 10 Eur a arduino rele asi za 2,50. Kompresor sa rozbieha zakazdym a aj do podtlaku. Na SMCcku mam nastavenu zatial skusobnu hystereziu (-0,45)-(-0,35) Bar, ale spina asi kazde dve minuty a zistil som, ze ked zapcham vyfuk kompresora, tak podtlak neklesa takmer vobec. Tzn. kompresor je netesny. Inac co som si vsimol, tak moj kompresor zatial nevyprskol ziadny olej. Je mozne, ze je to aj kvoli tomu? Aky olej odporucate doplnit? Ak to nepomoze, skusim zohnat iny stary chladnickovy kompresor. Tento bol naozaj z velmi starej chladnicky. Cez vikend poslem aj fotky ako to mam spravene, ale v podstate je to to iste, co maju vsetci s SMC snimacom.

Pre INGWARR: Tvoju schemu spinaca, co si mi poslal, mam odlozenu pre pripad, ze zlyha arduino :).

PS: Pod pojmom arduino som mal na mysli spinacie rele :).

PS2: Chcem to pouzivat na kridla, cize ako uz mnohi pislai, bez regulacie podtlaku by sa mohlo lahko stat, ze vytiahnem namiesto kridla placku :D.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani
PříspěvekNapsal: čtv 24.01.2019 10:44 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4251
Bydliště: SK Bratislava
Na sucho to netesni, hladaj kompresorovy olej :mrgreen:

za behu to musi prskat, takze hadicka do nabky a potom to nechat zase vcucnut


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot], Google Adsense [Bot] a 15 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz