RCmania.cz - web pro modeláře a modely
http://rcmania.cz/

Jak upravit kompresor pro vakuovani
http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=18&t=64392
Stránka 1 z 5

Autor:  Krisvi [ sob 22.02.2014 9:37 ]
Předmět příspěvku:  Jak upravit kompresor pro vakuovani

Zdravim vsechny kolegy modelare

Mam dotaz, chtel bych zacit vyrabet kompozitova kridla a resim jak na vakuovani. Konkretne mi jde o kompresor. Mam doma olejovy kompresor Specair s tlakovaci nadobou 50L schopen vyvinout pri tlakovani nadoby 10 baru. Dalo by se nejakym zpusobem tento stroj vyuzit? Napriklad vyuzit saci vstup k vakuovani? Nebude to neumerne zatezovat motor? Vim ze spousta lidi to tak dela s kompresory od lednicky. Budu vdecny za jakoukoliv radu.

Autor:  Xenomorfus [ sob 22.02.2014 11:39 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani

Asi dost zalezi na vlastni konstrukci, ovsem vetsinou u klasickych pistovych kompresoru je provedeni ventilů v hlave tak, ze jakmile klesne tlak na vstupu pod urcitou mez, nedojde k uzavreni ventilku a kompresor prestane fungovat jako kompresor (zacne "dychat") (obdobne je resena regulace tlaku u nekterych typu ruskych kompresoru v tezke technice).
Dale bys mel vyresit regulaci mnozstvi vzduchu, ktery potrebujes odsat, jakoz i jeho zastaveni ci spousteni (pripadne udrzovani "stabilniho" podtlaku). Nevim, jaka je technologie vyroby kompozitovych kridel a jake jsou tedy pozadavky na vakuovani. Obecne se casteji pouzivaji lednickove kompresory/vyvevy (pro samodomo potreby). Tam ale byva pomerne maly vykon.

Autor:  Tom1974 [ sob 22.02.2014 12:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani

Ja jsem tohle hodne resil se spoustou lidi, co maji s vakuovanim zkusenosti. Vyslo mi z toho, ze nejlehci cesta bude fakt prave ten kompresor z lednicky. Ted se nam na chalupe louci lednice, tak doufam, ze nepujde opravit :-)
Jinak jsem si udelal takovej pokus s pumpou na bazeny co umi i odsavat. Pouzil naprosto nevhodny materialy a 15min epoxid. Ta smerovka velikosti nejakeho rcek je svete div se pouzitelna :-) Jasne ze neni uplne idealni, ale byl to jen pokus. Taky se na to chystam.

Co chces konkretne vakuovat?

Autor:  LittleFalco [ sob 22.02.2014 18:13 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani

Da se koupit vyveva, ktrera je pohanena tlakovym vzduchem od kompresoru. Pracuje na obdobnem principu jako vodni trkac. Neni ale uplne nejlevnejsi.
Doporucuji ti prohrabat aukro a bazos. Za par tisic se tam obcas objevi oprvdu kvalitni vyveva.
Predelavat kompresor se dnes nevyplati. Budes resit taky mazani...
Zacal bych s lednickacem, k tomu velkou tlakovou nadobu ( zasobnik vakua)

Autor:  Nakadah [ sob 22.02.2014 19:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani

Kdyz potrebuju neco zkouset podtlakem, tak pouziju muj lednickovy airbrush kompresor. Samotna nadoba uvnitr ktere je kompresor je uspokojivy zasobnik podtlaku. Ten maly jednopistacek dokaze vyrobit
-0,8bar. Nicmene vyveva by opravdu byla lepsi, protoze lednickac neni staveny na trvaly provoz (to se da vyresit, pokud ma clovek pri vakuovani vyresene podtlakove vypinace). Nak

Autor:  Krisvi [ sob 22.02.2014 20:36 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani

Dekuju za tipy, kdyby mel nekdo odkaz na konkretni vyvevu, nebo cokoliv, co by se dalo pouzit, budu vdecny. Mam zamer vakuovat kridla pro F5B a hotlinery, spis mensi rozpeti do 2m. Metoda penove jadro, 3 vrstvy skla a nejaky ten uhlik a kevlar na zavesy.

Autor:  zdendaK [ sob 22.02.2014 22:28 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani

Není to levné, ale funguje spolehlivě v truhlářské dílně.
http://www.uni-max.cz/vakuove-jednotky/vakuove-systemy/zpracovani-dreva/l/

Autor:  MakoBear [ sob 22.02.2014 23:43 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani

zdendaK píše:
Není to levné, ale funguje spolehlivě v truhlářské dílně.
http://www.uni-max.cz/vakuove-jednotky/vakuove-systemy/zpracovani-dreva/l/


Hm uz jsem na ni taky koukal a jedna mozna zajimava informace - na tomto e-shopu jiz byla dvakrat v akci v cene přes 2 tis. Kc ( bez DPH ) ...takze pokud tuto, tak se mozna vyplati pockat

Autor:  lubo1 [ ned 23.02.2014 0:26 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani

Podľa manualu to prevádza tlak z kompresora na vákum........ Pri vakuovaní to musí bežať aspoň 4-8 hodín. Aby mi tu celý čas rachotil kompresor......
Ľadničkáč je proti tomu úplne supertiché riešenie. Kompresor sa dá zohnať zdarma, prípadne za pár korún..... Neaká tá inštalácia s ventilmi a manometrom za pár stoviek.... zásobník zo starého kompresoru, hasičáku, PVC potrubia... Problém je regulácia. Pôvodne som mal zo škodováckeho rozdeľovača, teraz tam mám profi SMC, chystám sa na reguláciu s Arduinom....

Autor:  HavelAircraft [ ned 23.02.2014 8:23 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani

http://www.ekotez.cz/vyveva-2st-66lmin-2z3akce-p-27.html
A nemusíš nic řešit, jen si musíš dát bacha tahle vývěva už dokáže rozdrtit i formy.

Autor:  Joba [ ned 23.02.2014 10:05 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani

HavelAircraft píše:
http://www.ekotez.cz/vyveva-2st-66lmin-2z3akce-p-27.html
A nemusíš nic řešit, jen si musíš dát bacha tahle vývěva už dokáže rozdrtit i formy.

rozdrtit formy asi nie len majú problém pri opätovnom spustení pri podtlaku skúšal som jednostupňú a dvoj a na koniec to nahradil práve ladničkáč :D

Autor:  igorb [ ned 23.02.2014 10:09 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani

Joba píše:
rozdrtit formy asi nie len majú problém pri opätovnom spustení pri podtlaku skúšal som jednostupňú a dvoj a na koniec to nahradil práve ladničkáč :D


a mas tam nejake ventily? alebo valis furt?

Autor:  Joba [ ned 23.02.2014 10:24 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani

bol tam potom solenoid zbytočne komplikované a hlučné ,teraz ten chladničkáč nie je ani počuť cez dvere

Autor:  Krisvi [ ned 23.02.2014 15:08 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani

Dekuju moc. To jsem potreboval vedet. Budu koukat po bazarech, jestli se neco nenajde. Nemohl by nekdo popsat jak to vlastne funguje? Myslim, vyveva, do ktere se zene vzduch a ona vytvari podtlak..

Autor:  Krisvi [ stř 26.02.2014 9:39 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak upravit kompresor pro vakuovani

Jeste bych se chtel zeptat, jaky podtlak bude zhruba potreba k vakuovani kridel? (jadro pena ci polystyren, na to 2 - 3 vrstvy skla plus nejaky ten uhlik) Taky me jeste napadlo, jetsli nekdo nezkousel pouzit kompresor z nafukovacich matraci. Ma obousmerny chod. Ale asi to bude slaby a taky to neni dimenzovano na dlouhy chod..

Stránka 1 z 5 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/