Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 151 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob 09.02.2019 20:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 703
Bydliště: Trvalé
Obrázky: 0
A zkoušel jsi třeba jen 10A?


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 10.02.2019 1:54 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19441
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
To samý.
Ale už jsem se posunul, trochu.
Příloha:
206B_LiIo_3s4p_discharge_1_8_Ohm.png
206B_LiIo_3s4p_discharge_1_8_Ohm.png
[ 292.95 KiB | Zobrazeno 611 krát ]

Nastavil jsem 7,0A a zkoušel různé hodnoty odporů.
Došel jsem až k 1,8 Ohm a pak vzniknul tenhle průběh. Na silových svorkách nabíječky nakonec bylo 0,25V...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.02.2019 2:00 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4848
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Jedno řešení pro 3S 20A by tu možná bylo. Přes nabíječku pustit řekněme 1.5 A (pro 11.1 V) 16.65 W
zbylé ampéry a watty krmit z baterky (do jednoho nebo více) ConstantCurrentSink (CCS) přímo.
Aby se CCS odpojily samy musí být vhodně synchronizovány s nabíječkou.
Odpor(-y) jdoucí na katodu TL431 z V(batt), brát z místa kde bude plus V(batt) jen při vybíjení.
Případně jako spínač použít jazýček, s pár závity dostatečně silného smaltovaného drátu.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.02.2019 2:40 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19441
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
guchar píše:
... watty krmit z baterky (do jednoho nebo více) ConstantCurrentSink (CCS) přímo....

To mi tu už bylo rozporováno k čemu že to bude :-D
Ale nedbal jsem:
Příloha:
CCS_5A.jpg
CCS_5A.jpg
[ 51.59 KiB | Zobrazeno 596 krát ]

Je to nastavené na 5A, ještě 3 dovyrobím. Jako předřadný odpor (až do 6s) bude ta moje topná dekáda, odpojování zajistím přes ten dvojpin - ten stačí zkratovat a nic neteče.
Nabíječka bude snímat jen napětí celkové i jednotlivých článků, to umí.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.02.2019 2:57 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4848
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
- plošňák bych podložil. a posunul, aby pouzdro polovodiče bylo u středu chladiče
- "k čemu to bude?" Napětí zatíženého accu (i článků) ukazuje - zaznamenává nabíječka - něco nevidím?
Jen k proudu, na grafu nabíječky, se přičítá KONSTANTNÍ hodnota proudu co jde přes připojený(-é) CCS.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.02.2019 6:35 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4848
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Dva (návazné) odkazy oddělení (více) emitorových odporů a jednoho společného snímacího Rsense e-dc_load
(Neustále nacházím odkazy, z kterých je dost věcí k použití - i k poučení. (Vše již bylo. Jen jinde a jindy.))
https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?1107072-How-to-build-a-constant-current-discharger
http://www.webx.dk/oz2cpu/radios/dc-load.htm
- Užitečná poznámka k "Handling Noise: The Low Pass Filter"
https://medium.com/fiftythree-space-to-create/measuring-battery-voltage-is-simple-or-is-it-b54f12606a25


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.02.2019 8:13 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19441
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Nepotřebuji extra přesný stabilizátor proudu.
Přebytečný výkon se musí tak jako tak vytopit, na snímacím odporu a/nebo na regulačním prvku.
Já použiju tu kostku na vytopení převážné části energie a ten stabilizátor vytopí už jen to co je potřeba na rozumnou stabilizaci proudu. Prostě si těmi externími odpory (v sérii) snížím napětí na té mé destičce tak, aby ještě stabilizovala, tedy na nějakých 4-5V a jejích 20-25W snáz vytopím. Při 6s baterkách mi na kostce zůstane nějakých 20V, při proudu 5A tedy 100W. Při proudu 4x5A to bude 400W. Na úbytek 20V při 20A potřebuji 1 Ohm, tedy 5 sekcí po 0,2 Ohm / 50W. Dohromady 1,0 Ohm / 250W. To by ty odpory měly 400W dát, při dobrém ofukování...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.02.2019 8:36 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4848
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Asi máme každý trochu jiný pohled na věc. Když mi přes čidlo (nabíječku) jde jen část proudu,
potom ta část proudu, co přes čidlo nejde, by měla být pokud možno konstantní.
Pro čas na vodorovné ose pak není problém, v libovolném bodě, dopočítat příslušné Ah, s přesností konst. proudu


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.02.2019 9:04 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19441
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Spíš máme každý jiné schéma :-)
Protože jsem zatím nedokázal ani Reaktora 300W (iCharge206B) přimět k větším proudům jak 9A (dám graf), půjdu pro vyšší proudy jinou cestou.
Baterku bude vybíjet čtveřice těch stabilizátorů po 5A, v sérii s "kostkou". Napětí na baterce bude měřit iCharge(106 nebo 206) v módu "monitor" a posílat do PC. Proud přes iCharger nepoteče.
Hlídání kdy ukončit vybíjení zajistím buď já (při těch 20A to nebude trvat dlouho) nebo spíchnu cosi s Arduinem, alespoň se zase něco přiučím (inspirace třeba viz jeden z tvých odkazů, využití externí reference).

Jo a ten graf:
Příloha:
206B_LiIo_3s4p_discharge_10A_1R2_Ohm.jpg
206B_LiIo_3s4p_discharge_10A_1R2_Ohm.jpg
[ 59.21 KiB | Zobrazeno 466 krát ]

Výš jsem proud nevyhnal; při externím odporu 1,0 Ohm to zase vzalo po 30s spád dolů. Tohle je při externím odporu 1,2 Ohm. Při vyšších odporech zase klesá ten proud; vybíjecí tranzistor v nabíječi se prakticky otevře - zůstává na něm cca 0,2 V.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.02.2019 14:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1529
Bydliště: Vysočina, ČR
jyrry píše:
... využití externí reference....
Ne, že by to nešlo zkomplikovat, když ale na nastavení reference nebudeš vůbec sahat (zůstane default), bude to nejjednodušší.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.02.2019 14:25 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19441
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Takhle to vypada se zprovoznenym jednim stabilizatorem 5A.
Příloha:
20190210_131343.jpg
20190210_131343.jpg
[ 80.91 KiB | Zobrazeno 361 krát ]

Ke spravne cinnosti to potrebuje tech cca 5.5V (to ukazuje ten pidimeracek) a zbytek Voltu z 4s3p LiFePo sezraly ty odpory v pozadi. Hreje se to odpovidajicne k proudu a napeti.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.02.2019 14:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 703
Bydliště: Trvalé
Obrázky: 0
jyrry píše:
Ufff. trochu jsem to přeskládal z LiIon diskuze, snad to neutrpělo na návaznosti...

Zkouším tady Reaktor 300W, měla by to být kopie iCharge 206B.
Ať mu domlouvám jakkoli, nechce si dát říci; zpočátku proud sice nabíhá ke slibným výšinám, ale pak se to najednou zlomí (pokaždé jinde, podle toho kolik bloků odporů po 0,2 Ohm mu předřadím, zatím nejvýš se dostal při 2 x 0,2 Ohm) a spadne to na hodnoty které odpovídají max. povolenému vybíjecímu výkonu 20W... :?
Příloha:
206B_LiIo_3s4p_discharge_20A.png
Proud je červeně, napětí packu zeleně.
Co dělám špatně?


Podle toho grafu je baterka strašně měkká.
Asi vezmu pájku do ruky a zkusím taky vybít nějakou svoji baterku. Co jiného dělat v neděli odpoledne. :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.02.2019 14:56 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19441
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Solim Namez píše:
Podle toho grafu je baterka strašně měkká...

No... jak se to vezme. Jsou to LiIonky. Ty teda tvrdostí zrovna neoplývají i když jsou nové a "značkové". To se tu ale už dost rozebíralo a byl kolem toho poněkud rušný cvrkot, tak bych to nerad znovu otevíral...
Pak ta osa napětí baterky má dost potlačenou nulu, tak to vypadá hůř než to je.
Pohonné LiPol jsem teď zatím netestoval, mají několikrát nižší vnitřní odpor i při 1p řazení. Ačkoli ty které tu mám jsou poněkud olítané, i tak jsou tvrdší (několik sad 3s1p 5000mAh 20-35C).

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.02.2019 16:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 703
Bydliště: Trvalé
Obrázky: 0
Ach jo, slepý jsem, nevidím.. Já jsem četl 2,7 V a ono je to 3,7.
Tak jsem zkusil pár vybíjení, 7A, 10A, 2Ω, 1Ω, 3S, 6S a funguje mi to stejně jako tobě. Stejně blbě :lol: .
Je to pěknej krám. :roll:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 10.02.2019 16:11 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4848
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
"LiIon-LiPol měkčí-tvrdší accu" testy přes nabíječku užívají metodu vybíjení KONSTANTNÍ PROUDEM
(jen ten proud a s ním svázaný výkon je u běžných nabíječek, menší než by bylo potřebné)
Test kapacity accu konstantním vybíjecím proudem odpovídá grafům z datasheetů.
Měl by být použit pokud se chci dopracovat k porovnatelným výsledků. Na grafu 10.02.2019 8:04
proto nerozumím sklonu lineárnímu úseku červené křivky proudu z 9 A(1:40) na cca 7.5A(28:20).


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 151 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: mati a 16 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz