Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 151 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob 02.02.2019 15:00 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4731
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
@jyrry Pokud vývod z emitorového odporu nejde přímo na řídící PIN TL431,
ale přes odporový dělič (dle datasheet) tak regulací zenerova napětí se mění napětí na Rs tedy Io=V(zd)/Rs


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 04.02.2019 0:36 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19316
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Akorát na tom snímacím odporu pak děsně roste ztrátový výkon. Bez děliče na něm bude 2,5V (to je minimum toho TL431). Pro proud 20A musí ten odpor vytopit 50W a musel by mít 0,125 Ohm.
Když použiju právě jeden blok (0,2 Ohm) toho mého parního bočníku, smí tam téct max. 16A.
To už by bylo lepší použít OZ na řízení toho tranzistoru a referenci tak na 0,5V aby tam vyšly rozumný (Wattáží) odpory.
Zkusím pohledat co tu mám...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.02.2019 1:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
A co tohle? Ten snímací odpor by stačil pro úbytek 100mV a řádně nadimenzovat ten tranzistor.


Přílohy:
Umela_zatez.png
Umela_zatez.png
[ 177.32 KiB | Zobrazeno 337 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.02.2019 5:57 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4731
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Pak je zde dříve užívaný způsob e-zátěže. Veškerý výkon utopím na polovodiči Re=0
Proud kolektoru řídím velikostí proudu do báze. Nevýhodou oproti TL431 je tepelná závislost.
Tu další cestu nabízí Lark. Snížit Re, napětí z něj zesílit(vhodný operační zesilovač je nejlepší).


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.02.2019 6:15 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19316
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Jo, to jsem myslel, co postnul Lark; rail-to-rail operáky tu mám.
Ale nějak mi nedošlo že jsem stejně omezený wattáží bloku odporů na 50W a to znamená že mohu použít (na delší dobu při vybíjení) stejně jen max. 16A. A ten výkon protopím na odporech.
Jeden blok použiju jako snímací odpor; napětí na bloku pak bude 0,2 Ohm * 16A = 3,2V, takže tam můžu vřadit i ten odporový dělič na doladění proudu.
TL431 tu je asi 10, MOSFETů mám na výběr, ta kaskáda při 8s pokryje baterky až do 6s (8 * 3,2V = 25,6V).

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.02.2019 7:08 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4731
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
A je tu ještě jedna možnost, když ten výkon protopíš na odporech (nejlépe téměř bez indukčních),
tak k (téměř) bezztrátové regulaci proudu použít impulzním princip Tedy ESC pro brushed motory (stačí letecký)
řízený třeba ze servo testeru. Tak jak se neshoduje Ri určený AC nebo DC měřením, nebudou shodné asi ani
kapacity zjištěné jedním nebo druhým způsobem. Dá se říct, že budou (pro daný AC způsob) s DC korelovat


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.02.2019 7:37 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10983
Bydliště: Břeclav
jyrry píše:
Akorát na tom snímacím odporu pak děsně roste ztrátový výkon. Bez děliče na něm bude 2,5V (to je minimum toho TL431). Pro proud 20A musí ten odpor vytopit 50W a musel by mít 0,125 Ohm.


Tak tam místo TL431 dej červenou LED. Čistě z báze na zem. Na té je asi 1,8 V. Přechod EB má úbytek asi 0,6 V. Na snímací odpor Ti tedy zbývá 1,2 V. Z toho odpor 0,06 ohmu. Na vytápění polovina.

A to už vypadá mnohem lépe. Navíc máš signalizaci zapnutí LEDkou. LED jako zenerka funguje docela dobře...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.02.2019 8:16 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19316
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Různých řešení je mnoho, v šuplíčcích tu je zásob na několik způsobů :-)
Ale už mám pořešeno:
Příloha:
Current_stab.png
Current_stab.png
[ 151.12 KiB | Zobrazeno 734 krát ]

Naletuju přímo na vývody té "power-cube"

No, a potom už jen nějaké ty super nejnovější LiIon 18650 a potrápit je :wink:

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.02.2019 10:58 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 2.5.2003
Příspěvky: 1634
Bydliště: Jaroměř, ČR
Obrázky: 0
jyrry píše:
Různých řešení je mnoho


A co kouknout po něčem hotovém? https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=electronic+load&_sacat=0


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.02.2019 12:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jyrry s tím operákem ale ten snímací odpor tolik netopí. Hlavní ztráta je na tom tranzistoru, takže ty odpory můžeš přepojit na nižší odpor (menší úbytek napětí).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.02.2019 13:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1526
Bydliště: Vysočina, ČR
guchar píše:
"VYBÍJEDLO" ? Precision Constant-Current Sink with TL431
To je klasické, historicky mnohokrát ověřené, levné a zpravidla dostatečně přesné, řešení zdroje konstantního proudu. Jen bych upozornil případné zájemce, že pro velké proudy je třeba počítat s tím, že výkonové tranzistory mají (nebo měly) malé zesílení. Dá se to obejít i Darlingtonem....
A jak píše zdzd, místo TL431 je možný použít ledku, zeneru (i doladit napětí běžnou diodou), jen je třeba mít na paměti, že příčný proud stabilizátorem musí být cca větší než požadovaný proud kolektoru tranzistoru děleno zesílení tranzistoru (Ic/h21e). Malé odpory pro větší výkon (do emitoru) lze realizovat i kusem drátu (třeba pár závitů - mosaz)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.02.2019 15:20 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 9423
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 295
Blog: Zobrazit blog (3)
Za mě je optimální vybíjet rekuperací. Pak je vybíjecí proud až 20A. Otestováno na iChargeru 206B.

A odpory je možno hodit do kbelíku s vodou. Trvá docela dlouho než se začne vařit. A jde o dobrý odvod tepla, tedy se nemusí příliš hledět na povolený vyzářený výkon odporů.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.02.2019 15:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1526
Bydliště: Vysočina, ČR
TomasC píše:
Trvá docela dlouho než se začne vařit.....
Dá se to zase využít a dát si kafe, na chuti je to ale znát. :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.02.2019 20:26 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19316
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
novfra píše:

No, ono 60W je dost malo. Odporama vytopim az 400W, kdybych na to mel baterku.
Do kyble to davat nebudu. Proudovy zdroj bude soucasti toho primotopu, vyuziju tedy jeho odpory. A plosnak na to uz stejne mam...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 04.02.2019 22:01 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4731
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
@jyrry " Ale už mám pořešeno: ... Naletuju přímo na vývody té "power-cube"..." Bez hodnot těžko co dodat.
Ono těch pro a proti je vždy několik u každého.
Jinak to rekuperační jde i s nerekuperační nabíječkou
Z testovaného ACCU nabíječku napájím. VÝSTUP cpu do libovolného (velkého accu).
Navíc potřebuji něco co provede záznam požadovaných veličin na TESTOVANÉM ACCU.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 151 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz