Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 151 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 05.02.2019 7:04 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19318
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
jyrry píše:
... Odporama vytopim az 400W, kdybych na to mel baterku...
Teda jako že mám, dává 1500W, ale to fakt realizovat nebudu :lol:
Rekuperací nebudu cyklovat létací baterky a tahat domů 105Ah olověné hovádko se mi taky nechce. Myslím že na ilustrativní testy mi bude stačit těch 16A.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 05.02.2019 11:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 703
Bydliště: Trvalé
Obrázky: 0
jyrry píše:
... tahat domů 105Ah olověné hovádko se mi taky nechce.


A co by se stalo, kdyby se ty "vytápěcí" rezistory daly přímo na nějaký menší akumulátor, do kterého by se rekuperovalo? Možná je to úplná kravina, jen tak mě to napadlo. :idea:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.02.2019 11:52 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 9423
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 295
Blog: Zobrazit blog (3)
Běžně používáno v dobách počátku lipolek. "Baterie" žárovek přímo na výstup zdroje a pak rekuperovat. Vyžaduje to ale pořádný zdroj.
Ladák to tak dělal....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.02.2019 19:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8157
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Tome, myslíš s tím třeba Tema 300? Kolik ampér musel dávat zdroj paralelně k odporům? 10A Graupner to nezvládal.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.02.2019 20:28 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 9423
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 295
Blog: Zobrazit blog (3)
No ideálně dvojnásobek. Tedy co se pamatuji. Ber to tak, že jsi musel mít jistotu, že :idea: žárovky :idea: protopí víc než potřebuješ a když se vybíjení vypnulo, tak to musel zdroj ustát.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.02.2019 21:49 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19318
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Tak po ujasnění co datasheet myslí pod pojmem "anoda" a "katoda" u toho TL431 :oops: se to začlo tvářit funkčně.

Dosáhnul jsem plánovaných 16A:
Příloha:
20190205_201113.jpg
20190205_201113.jpg
[ 85.35 KiB | Zobrazeno 650 krát ]


Na regulačním tranzistoru ovšem zůstává nějakých 50W, tak byl vybaven chladičem:
Příloha:
20190205_203647.jpg
20190205_203647.jpg
[ 86.74 KiB | Zobrazeno 650 krát ]

A i tak se na něm dají smažit vajíčka: přerušil jsem to na jeho teplotě 105°C. Dostane ještě větráček; při úklidu jsem až tak všechny nastřádané nevyházel; alespoň dojdou užití :|

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.02.2019 22:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jyrry, co tam máš za tranzistor? Možná by byl vhodný nějaký Darlington ve větším pouzdru a dát ho do středu chladiče.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 05.02.2019 22:54 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4732
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Je to ZD a v pouzdru TO-92 piny (zleva) 1 REF, 2 ANODE, 3 CATHODE, str. 4 PDF
http://www.htckorea.co.kr/Datasheet/Voltage%20Stabilizer/TL431.pdf
(-na který konkrétní datasheet jsi se díval?)
Má-li nastat zenerův průraz 2 Anoda střední zem = mínus / 3 Katoda = plus napětí
Pro někoho může být méně obvyklý pohled na vývody z hora (top view) jako by plast byl průhledný.
- Mám dojem, že jsem měl součástku v pouzdru TO-92 s funkcí TL431, ale vývody měla odlišně. Značení nevím.
- TL432 varianta s Uref jen 1.24 V Low Voltage(1.24V) Adjustable Precision Shunt Regulator TL432
http://www.shintron.com.tw/proimages/b8-1/TL432-R1.5.pdf
- tl431 bez děliče
Obrázek


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 06.02.2019 1:31 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19318
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Je tam co šuplík dal - IRL2203. Ale ať tam bude jakýkoli, ten výkon na něm se protopit musí; leda kdybych ho otevřel naplno ale to by zase nereguloval.
Půjdu cestou čtyř paralelně spojených proudových stabilizátorů s těmi TL431 a darlingtony BDX33C (dnes dorazily, ty jsem v šuplíčcích nenašel :-D ). Tak mezi ně rozložím proud a tím i tepelnou ztrátu. Chladič ovšem nutný bude i nadále.
Tu "odporovou dekádu" využiju jako předřadný odpor v sérii - vytopí velkou část výkonu a teprve co zbyde, vyzáří ty stabilizátory. To už jsem vyzkoušel na tom experimentu, funguje to.
Však já se na těch 20A časem dostanu :-D

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 06.02.2019 2:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Samozřejmě, ten výkon musí ty pootevřené tranzistory vytopit, jen jsem uvažoval, že darlington nebude tolik zatěžovat ten TL431 a umístění do středu chladiče bude líp rozvádět teplo. Když ty odpory rozdělíš do emitorů, mělo by to jít krmit z jednoho TL431 a ty emitorové odpory by měly zaručit přibližně stejné rozdělení výkonu.
Příloha:
Paraleln_spojeni.PNG
Paraleln_spojeni.PNG
[ 41.83 KiB | Zobrazeno 586 krát ]



Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 06.02.2019 4:30 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4732
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
@jyrry Co tě vede k tomu, že nezkusíš cestu pulzní regulace proudu? Ty 1R 10W máš po pěti takže 4 pětice
paralelně dá 200 W To by na 20A 3S (s přimhouřením oka mělo stačit) Navíc těch 10W je při pasivním chlazení.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 06.02.2019 5:58 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19318
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
guchar píše:
@jyrry Co tě vede k tomu, že nezkusíš cestu pulzní regulace proudu?
Právě pulzní charakter proudu a tím i zvlnění napětí. To nevím jak by to iCharger uměl měřit, zvlášť po jednom článku (na celkové napětí by to stačilo vyhladit). Pulzně by šel měnit výkon, pokud by to bylo jen čisté PWM, ale chybí tam indukčnost pro "vyhlazení" proudu.

Lark píše:
... mělo by to jít krmit z jednoho TL431 a ty emitorové odpory by měly zaručit přibližně stejné rozdělení výkonu...[/attachment]
To jo, ale ze kterého odporu pak brát snímané napětí pro zpětnou vazbu? Mám těch TL431 dost; ono z Číny jich je za pár USD pytlík; kdysi jsem je do něčeho kupoval a to fakt nemá cenu brát po jednom.
Zrovna včera jsem hledal 78L05 a mám na cestě 50ks za 0,99USD...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 06.02.2019 16:23 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4732
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
"měřit, zvlášť po jednom článku" Telemetrie? Napěťový modul 2-4S Graupner HoTT?
Muselo by se ověřit co měří. Detekce ŠPIČKOVÉ synchro(dioda+kapacita), tak stav "NAPĚTÍ BEZ ZÁTĚŽE"


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 06.02.2019 19:10 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19318
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
jyrry píše:
... iCharge umí režim "monitor", kdy zobrazuje průběh napětí i jednotlivých článků, zátěž při tom je externí, připojení je jen balančním konektorem. ....

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 06.02.2019 21:35 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4732
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
"iCharge umí režim "monitor", ..." Máš na mysli tohle? Jen Rz nemá být žárovka. Se žárovkami to nechodilo.
RC 206B iCharger - Lithium battery external expanding discharge mode
http://www.manualsdir.com/manuals/638936/progressiverc-206b-icharger.html?page=18


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 151 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot], mjseven, REX a 23 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz