Zlomené křídlo - Optima

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
mab
Kontaktovat uživatele:

Zlomené křídlo - Optima

#1 Příspěvek od mab »

Válí se mi to tu od srpna co jsem potkal ocelové lano od lanovky a pro jistotu se zeptám, jde to opravit? Na vzhledu nezáleží, jen funkčnost.
Je to Mega Optima rozpětí 150cm viz rcalbum
Přílohy
WP_20141030_15_25_27_Pro.jpg
WP_20141030_15_25_03_Pro.jpg
WP_20141030_15_19_43_Pro.jpg
WP_20141030_15_19_30_Pro.jpg
x9d, x-lite pro a pár poletuch
Zba
Kontaktovat uživatele:

Re: Zlomené křídlo - Optima

#2 Příspěvek od Zba »

Opravit se dá vše. Ale zabere to hodně času.Hlavní je oprava nosníku, jakou má konstrukci? Dýhový potah budeš muset v okolí zlomu trošičku vyříznout a nahradit novou dýhou. Poté bych to celé přelaminoval a je to :wink: .
Edit. : A hlavně musíš samozřejmě co nejpřesněji dodržet geometrii křídla. Zde by se ti mohly hodit negativní výřezy křídel z PS, v kterých LS modely zasílá.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Milan Nes »

opravitelné ... opravil jsem už podobně zničené křídlo i na 2 metrovce a pevnostně i na silové OK
ale reálně to nemá cenu, strávil sem s tím tolik času že za tu dobu bych vydělal na komplet novou stavebnici :(
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Standa Stuchlý

#4 Příspěvek od Standa Stuchlý »

No teda, už jsem opravoval dost včetně kompozitů, ale tohle je tedy něco. Jak píše Zba, chtělo by to negativy, ale ani to není záruka dodržení přesné geometrie. Ve vyšších rychlostech to bude problém a oprava nosníku taky není sranda. Možná by stálo za zvážení, jestli má cenu tím trápením procházet s nejistým výsledkem a raději koupit nové křídlo. Ale jako učební kus v zájmu poznání metod a svých schopností je to fajn křídlo. Já osobně bych opravu řešil sirkou na dvoře s účastí přihlížejícího domácího hafana a souseda s následnou objednávkou křídla. Promiň, jestli jsem nepotěšil.
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od StanleyT28 »

Milan Nes píše:opravitelné ... opravil jsem už podobně zničené křídlo i na 2 metrovce a pevnostně i na silové OK
ale reálně to nemá cenu, strávil sem s tím tolik času že za tu dobu bych vydělal na komplet novou stavebnici :(

No jo, ale to aby si člověk, co má pevnou pracovní dobu našel ještě vedlejšák :-) aby ty kačky navíc někde nasbíral :-)
Jestli to někoho baví, tak hurá do opravy, nebo stavby, tohle by se takhle přepočítávat nemělo, podle mě. Jestli je modelaření koníčkem a je na to trochu času, tak to jde. Sám stavím víceméně po večerech a nocích, bo přes den jsem dost vytížený. To bychom vlastně nemohli dělat nic, páč za tu dobu, co to budeme vykonávat, mohli bychom vydělávat :wink:
Myšleno samozřejmě v dobrém :)
Naposledy upravil(a) StanleyT28 dne čtv 30.10.2014 20:41, celkem upraveno 1 x.
mab
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od mab »

Trochu jsem ji oloupal, nosník jsou dva pásky uhlíku (seshora a zespoda) mezi polystyrenem a dýhou. Je to vidět na fotce.
Celé se to kolem zlomu rozsypává, hlavně odtokovka.
Negativy nemám, éro je z roku 2001 a tak na něj nejsou ani náhradní díly.

Spíš už jen ze zvědavosti, jak to opravit? :)

Mě napadl akorát purex+polyš+dýha, docela tam chybí matroš. Ale nevím jak na ten nosník.
No nic jdu shánět náhradu, od srpna už mi tohle dynamičtější poletování fakt chybí.
Přílohy
WP_20141030_19_38_12_Pro.jpg
WP_20141030_19_38_34_Pro.jpg
WP_20141030_19_27_50_Pro.jpg
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Milan Nes »

otázka co kdo chce, mám průměrnou českou vejplatu ale když něco umím, tak melouch najdu, i když třeba sem dřív někomu osadil letadlo nebo které mělo smysl upravil a z toho dotoval

v zásadě celé moje rc na tom bylo založeno, protože jsem neměl finance jako pracující student na to, abych si dotoval sám takto drahý koníček

viewtopic.php?f=23&t=44950&hilit=milan+nes&start=15

tady je třeba jedna z oprav
SOVA is YouR CO-pilot

Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Milan Nes »

hodil sem ti odkaz jak sem to řešil já
SOVA is YouR CO-pilot

Zba
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Zba »

Obkreslil bych druhou, nezlomenou polovinu křídla. Změřil bych úkos náběžné a odtokové hrany, negativ na konci křídla. Pak to třeba na PS desce sestavíš, zafixuješ a opravíš nosník (Budeš muset v okolí vykuchat kus polyše a dýhy, aby jsi se tam dostal). Nosník opravíš jednosměrnou uhlíkovou tkaninou nebo rovingem. Budeš muset vymyslet, jak to odvakuvat (zatížit) - u nosníku je to opravdu nutnost, aby byl pevný. Poté musíš obnovit stojinu. Ta tam je pro zachycení smykových sil. No a pak tam vrazíš kus polyše, napatláš tam hodně purexu, vybrousíš do profilu, potáhneš dýhou a popřípadě přelaminuješ. A je to :wink:
mab
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od mab »

Zba píše: Nosník opravíš jednosměrnou uhlíkovou tkaninou nebo rovingem. Budeš muset vymyslet, jak to odvakuvat (zatížit) - u nosníku je to opravdu nutnost, aby byl pevný. Poté musíš obnovit stojinu. Ta tam je pro zachycení smykových sil.

Právěže nosník je jen cca 3cm široký pásek uhlíku mezi dýhou a polyšem, stojina není žádná.
Dýha sloupnout nejde, láme se to i uhlíkem. Jedině snad vydlabat polystyren mezi pásy uhlíku dostatečně hluboko a něco tam vlepit. Jen aby to zase moc neztěžklo.
Standa Stuchlý

#11 Příspěvek od Standa Stuchlý »

spojit nosník je ten nejmenší problém. Opatrně jej přebrousíš, opatrně projedeš ocelovým kartáčkem na semiš, aby si vyškrábl laminát i mezi vrchními vlákny, prach odsaješ vysavačem, odmastíš a přeplátuješ uhlíkem. Zatížíš a necháš vytvrdit. To je sranda, horší a dost problém bude, udržet geometrii křídla při sestavování. Doplnit vyloupaný polyš a dýhu, to neberu jako nic složitého, stejně tak jako následné přelaminování spoje. Ale ta geometrie, to je to nejhorší. Milan Nes to napsal naprosto přesně...."ale reálně to nemá cenu"...... a já s ním souhlasím. Pokud to chceš opravit opravdu dobře, tak to sebere nehorázně času. Samotné lepení je krátká činnost, ale příprava, ta sežere toho času nejvíc. A zase Tě odrazuju, asi proto, protože jsem to zažil a vím co to obnáší.
Budeš muset řešit fixaci ve třech osách. No, přeji dobré nervy a opravdu hodně trpělivosti.
pepin

#12 Příspěvek od pepin »

pokud do tý opravy nenacpeš nesmyslný peníze a není ti líto času, co mužeš ztratit, funkčně bez nějakýho nesmyslnýho tmelení, ladění povrchu to funkčně splácat dohromady, zprovoznit, když to poletí jak má a nebude nikam uhýbat, tak tu opravu dokončit, stejně bude ted zima a na patlání ideální roční období.

Osobně bych ji ale asi zase odložil na skřín a spíš se snažil za rozumný peníz koupit bazarové křídlo---třeba s pomlácenou druhou polovinou, fiknout ty křídla uprostřed a ze zdravejch polovin udělat jedno-----teda pokud by se mi nechtělo dávat 2070 kč tady v čechách za uplně nové křídlo.

Vzhledem k tomu, že ty zlomené díly nejdou do sebe alespon na první lípnutí spasovat si myslím, že to rovně neudržíš, budeš muset odtrimovat křidélka a podle rychlosti to pak potáhne bud na jednu, nebo druhou stranu.
mab
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od mab »

Rozumím, pochopil jsem, oprava jako taková vlastně pohoda. Ale udržet přesný tvar velmi náročné, obzvlášť když chybí materiál v místě spoje.
Létala krásně, létala rychle (bez motoru i 42m/s) a nádherně rovně, tak by mě štvalo, kdyby to někam táhlo.

Křídlo v Čechách asi myslíš na Slima. Nejpíš by to spasovat šlo, ale origo slim trup je za pár stovek :)
Promyslím uvidím.

Díky všem za pomoc a rady.
pepin

#14 Příspěvek od pepin »

mab píše:
Křídlo v Čechách asi myslíš na Slima. Nejpíš by to spasovat šlo, ale origo slim trup je za pár stovek :)
Promyslím uvidím.

Díky všem za pomoc a rady.

jestli je to optima v tak skutečně 2070kč za nové křídlo.

http://lsmodel.cz/index.php?page=ceniky
mab
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od mab »

Jak píšu na začátku, je to MegaOptima, ta je z r.2001. L. Svobodu jsem samozřejmě oslovil a náhradní díly na ni už dávno nedělá [SMILING FACE WITH SMILING EYES]
Odpovědět

Zpět na „Dílna“