Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kopírování modráků
PříspěvekNapsal: sob 22.12.2018 17:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8173
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Potřebuju v copycentru zkopírovat a zvětšit starý modráky a červenáky výkresy. Je to formát A1, zvětšení na prodlouženej A0, což jde jen na bubnový protahovací černobílý kopírce. Ty výkresy nejsou prapůvodní inverze, který byly opravdu modrý nebo červený s bílejma čarama, ale už novější pozitivy s lehce namodralým či načervenalým povrchem a sytejma čárama.
Měl bych dva dotazy:
- Nemají černobílý kopírky problém se snímaní modrý a červený když je i podklad lehce zabarvený stejnou barvou?
- Zvládne protahovací kopírka 35 let složenej výkres? Ty výkresy jsou samy o sobě křehký z vyvolávacího procesu a stáří jim taky nepřidalo.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírování modráků
PříspěvekNapsal: sob 22.12.2018 17:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
To by asi chtělo řešit přímo v tom copycentru. Ty barvy by snad problém být neměly, ale možná bude potřeba pohrát si snastavením kontrastu a sytosti. To ale s nikým jiným, než s osluhou kopírky asi nevyřešíš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírování modráků
PříspěvekNapsal: sob 22.12.2018 17:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.6.2010
Příspěvky: 718
Bydliště: Praha 10
Zdravím,
barvy nevím, ale při protahování je každá nerovnost znát. Měl jsem jen jednou složený nový výkres a byl to problém. Vždy se to na skladu trochu smeklo a kopie byla na nic. Slušné, nikoli dokonalé to bylo až na čtvrtý pokus. Pokud nebudeš mít štěstí na trpělivou obsluhu a dost peněz na placení zmetků, není to moc reálné.
Pat

_________________
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírování modráků
PříspěvekNapsal: sob 22.12.2018 17:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ještě mě napadlo jestli by nebylo lepší to naskenovat, upravit v počítači, a pak to tisknout ze souboru. Ale jak jsem psal, záleží na možnostech a nejspíš i ochotě v tom copycentru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírování modráků
PříspěvekNapsal: sob 22.12.2018 18:00 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19321
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
A co to naskenovat, poopravit, vytisknout?
Tyhle veci dela kolega, tady Jardah62. A vi co dela, na rozdil od pipin z kopycenter.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírování modráků
PříspěvekNapsal: sob 22.12.2018 20:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2011
Příspěvky: 3043
Bydliště: Praha Letňany
Pokud máš možnost, šel bych raději do nějaké planografie než do běžného copycentra. V té planografii je větší šance na dobrý výsledek. Mohli by být vybavení i na kopírování/skenování poškozených originálů -když jsem před několika lety u zákazníka rozjížděl linku na archivaci historických map, tak k bubnovému skeneru/kopírce měli takový zcela čirý "obal", do kterého se mapa vložila a nehrozilo, že se potrhá.

_________________
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírování modráků
PříspěvekNapsal: sob 22.12.2018 20:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8173
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
jyrry píše:
A co to naskenovat, poopravit, vytisknout?

No to je celkem běžnej postup. Akorát že se musí v copycentru donutit aby výstup scaneru přepli z PDF do některý bitmapy aby to bylo opravitelný. Horší ale potom je, v čem to rozumě zpracovat aby to sežralo tak velkej formát.
Ptal jsem se místního reklamkáře a doporučil mi dojít někam do prádelny či hotelu kde perou a výkres šoupnout do kalhotovýho žehlícího oboustranýho prkna, akorát vypnout napařování. Vyhladí se to do použitelnýho stavu a pak srulovat.
Bohužel má jen starej "analogovej" scaner přímo na inkoustovku, takže zvětšovat neumí a datovej výstup taky ne.
Black Fox v HK na Pospíšilce to jistí, je tam dokonce modelář a dělaj dobře ale až v lednu.

to Kope: tam právě planografii uměj.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírování modráků
PříspěvekNapsal: sob 22.12.2018 20:35 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2014
Příspěvky: 1477
Bydliště: Letovice,ČR
Dal bych na Jyrryho. Jardah62 mi pár výkresů tiskl a vše ku spokojenosti.

_________________
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírování modráků
PříspěvekNapsal: ned 23.12.2018 5:08 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19321
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Celeron píše:
... aby výstup scaneru přepli z PDF do některý bitmapy aby to bylo opravitelný. Horší ale potom je, v čem to rozumě zpracovat aby to sežralo tak velkej formát...

No a to je problém?
Třeba takový Corel požere i pdf a může pracovat se stovky Mb velkýma souborama. Vlastní zkušenost.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírování modráků
PříspěvekNapsal: ned 23.12.2018 8:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Dá se pak to PDF v Corelu zvětšit na přesný rozměr a vydat znova jako PDF?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírování modráků
PříspěvekNapsal: ned 23.12.2018 8:52 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19321
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Lark píše:
Dá se pak to PDF v Corelu zvětšit na přesný rozměr a vydat znova jako PDF?

Ano. Používám to. Mám řadu podkladů (plánů) v *.pdf a některé jsem "vektorizoval" a před kreslením natáhnul na správný rozměr v obou směrech (X-Y). Pak to lze vyexportovat zase do pdf.
Tohle je názorně natažené v Corel_12:
Příloha:
B_25_jezevcik.pdf [3.31 MiB]
115 krát

Při exportu to má ještě hodně možností nastavení toho exportu pdf (stejně tak to má řada jiných formátů včetně vektorových).
On se Corel nezdá :-)

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírování modráků
PříspěvekNapsal: ned 23.12.2018 9:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Dík za info.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírování modráků
PříspěvekNapsal: ned 23.12.2018 16:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8173
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
jyrry píše:
No a to je problém? Třeba takový Corel požere i pdf a může pracovat se stovky Mb velkýma souborama

No jestli máš legálního Corela, tak to samozřejmě problém není. Já si ho pořizovat kvůli tomu nehodlám, maluju v něčem jiným legálním.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírování modráků
PříspěvekNapsal: ned 23.12.2018 17:34 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19321
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Celeron píše:
No jestli máš legálního Corela,....
Ano. Muzu naskenovat fakturu.

Ale ty ruzne rozmnozovny, graficka studia, reklamky... ty ho obvykle maji. Tak to bylo myslene.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kopírování modráků
PříspěvekNapsal: ned 23.12.2018 23:18 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 31.3.2015
Příspěvky: 400
Bydliště: Košice, SR
Ahoj, prikladám obrázok. Je to výrez z PDF formátu. Originál PDF bol robený na 400 DPI. Závisí to trochu od znalosti obsluhy, čo dokáže z predlohy vyčarovať.
Obvykle si žiadam TIFF a nekomprimovaný, ale tentokrát ma chlapík sklamal, že to bolo príliš veľké. Originál je formát A0+1A4.
Na obrázku vidno aj skladanie výkresu.
Příloha:
podl2700.jpg
podl2700.jpg
[ 86.89 KiB | Zobrazeno 874 krát ]


Odporúčam formát TIFF. Ďalší postup je: vymazať nežiadúce veľké plochy. Buď upraviť vo farbe a tlačiť BW, alebo preklopiť do BW. Výsledok nie je vždy rovnaký. Dá sa aj sken priamo do BW. A ak máš čas, podložiť do ACADu a prekresliť čiary. A najlepšie je prekresliť do CADu podľa kót bez skenovania. A úplne super je urobiť 3D model. :-)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 18 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz