Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rozkládací trup
PříspěvekNapsal: ned 23.12.2018 11:57 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 8.2.2013
Příspěvky: 176
Přemýšlím nad rozkládacím trupem, odendávat výškovku se směrovkou u většího modelu ( konkrétně 2,2m dlouhém trupu benzíňáka). Odendávat celou zadní část i se servy- na letišti jen spojit konetory, sešroubovat. Máte to někdo tak udělané nebo jste to u někoho viděli? Vyřešilo by mi to vyndavání zadních sedaček a přerovnávání půlky pracovního auta, před každou cestou na letiště. Děkuji za každý nápad či radu.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozkládací trup
PříspěvekNapsal: ned 23.12.2018 13:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2008
Příspěvky: 1037
Bydliště: Vysoké Mýto
Lítám s Bivojem od lasermodely (rozpětí 2,7m,motor 80ccm) a u něho je trup dělený hned za křídlem. Ke spojení stačí 4 šroubky M4. Než to popisovat, asi bude lepší fotka. Pokud máš zájem, dojdu to vyfotit.

_________________
https://www.rcalbum.cz/hledat?q=martin+hynek
https://hynekmyto.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozkládací trup
PříspěvekNapsal: ned 23.12.2018 13:37 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 8.2.2013
Příspěvky: 176
Ahoj , děkuji, Bivoje znám a vím jak je to tam dělané, myslel jsem oddělit trup těsně před výškovkou, aby tam byla výškovka, směrovka a serva je ovládající, takže jednoduchý spoj , bez řešení táhel, serv.... jen sepnout konektor a zašroubovat a jít létat. Ale děkuji za odpověď.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozkládací trup
PříspěvekNapsal: ned 23.12.2018 14:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 6042
Bydliště: Vsetín
Já mám na 5m větroni dělený trup za křídlem. "spojkou" je krabice z 5mm překližky cca 60x40mm s délkou 100mm.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozkládací trup
PříspěvekNapsal: ned 23.12.2018 17:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.5.2008
Příspěvky: 1598
Bydliště: Hradec Králové
Obrázky: 0
Tak já myslím, že nejprve bys měl aspoň naznačit u jakého typu letadla to chceš dělat. Já si to např. u čistokrevného akrobata v tebou uvedeném rozměru dost dobře nedovedu představit.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozkládací trup
PříspěvekNapsal: ned 23.12.2018 20:06 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 31.12.2010
Příspěvky: 490
Bydliště: SR
Obrázky: 4
..asi to nechces pocut ,co ti poradim. Tiez ma s..rdilo rozburavat sluzobnu ochcavku, lebo som si chcel polietat (Velox 2,2m) Dnes vozim trup na streche,pouzivam gumového pavuka, zahaknem to za lyziny na streche.
\\\a takto vozim aj STOL 2,5m.Tych 20 km to eroplany v pohode preziju.

_________________
Futaba T14SG VELOX 2,2 EXTRA EF 60` EPP RCF PA XR61 ARDEA


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozkládací trup
PříspěvekNapsal: ned 23.12.2018 20:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.5.2008
Příspěvky: 1598
Bydliště: Hradec Králové
Obrázky: 0
Boro píše:
Dnes vozim trup na streche,pouzivam gumového pavuka, zahaknem to za lyziny na streche..


Taky možnost, ale i to má své mouchy. Holt když chce někdo lítat velký éra, musí tomu přizpůsobit vozový park. Buď kombík, nebo vlek za auto. Já si prošel obojím. Extra MX trup 2,7m se vešel do Mondea kombi, P-47 už potřebovala vlek. Určitě bych ani u jednoho nebastlil rozkládací trup. :wink:


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozkládací trup
PříspěvekNapsal: ned 23.12.2018 22:53 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 23.12.2018
Příspěvky: 1
Onehdá byl na adrese
http://www.mnbigbirds.com/Andersen%20Plans.htm
free plán FW Ta-152 v měřítku 1/6 tento problém docela dobře vyřešen. Teď to stahování nefunguje, výkresy mám z dřívějška v pdf stažené.


Přílohy:
ta152.jpg
ta152.jpg
[ 54.66 KiB | Zobrazeno 1514 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozkládací trup
PříspěvekNapsal: pon 24.12.2018 0:56 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 17.12.2008
Příspěvky: 3342
Bydliště: Bohumileč 15
Obrázky: 0
mnou realizovane delene trupy ( duvody k takovemu reseni u modelu byli celkem zvlastni, ale funguje to... njn.jsem to opsal z velkych masin ( L 29, L 39 .... ) :)

https://veka1.rajce.idnes.cz/L_13_Blani ... eny_trup./

https://veka1.rajce.idnes.cz/L29_Delfin ... _z_formy./
https://veka1.rajce.idnes.cz/L29_Delfin ... ripravky./

Delene trupy, coby bezna praxe u F2B akrobatu viz napr :

http://discovery-aeromodels.com/ru/f2b- ... senko.html ...pouzite prakticky u vfsech nabizenych typu

kovani: http://discovery-aeromodels.com/ru/razyomy.html

veka1


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozkládací trup
PříspěvekNapsal: pon 24.12.2018 8:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.5.2008
Příspěvky: 1598
Bydliště: Hradec Králové
Obrázky: 0
veka1,
u všech tvých příkladů se jedná o laminátové trupy. Příklad "akrobata" na špágátě F2B, který se vejde do cestovního kufru standartní velikosti a postrádá ovládání servy, je dle mne mimo mísu (tazatel uvádí délku trupu 2,2m).
Škoda že zakladatel vlákna nenapsal o jakou konstrukci letadla se jedná.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozkládací trup
PříspěvekNapsal: pon 24.12.2018 8:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2015
Příspěvky: 1039
Bydliště: Brno - Venkov (severo-západ)
Mrkni na Vikinga, ten má celkem pěkně vyřešené dělení trupu.

http://www.f3x.cz/viking2.html

https://www.youtube.com/watch?v=KNHrXSCHDTc

_________________
Sea Beaver, Piper PA-18 Super Cub, Django doma
JETI DS-16


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozkládací trup
PříspěvekNapsal: pon 24.12.2018 9:59 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 8.2.2013
Příspěvky: 176
Ahoj, děkuji za rady, je to akrobat na 65ccm, vidím že tato cesta je slepá, chtěl jsem to rozdělit, jak je to na obrázku od milanp11.. Na autě jsem to také vozil, než přišla letní rychlá průtrž, stačel jsem jen omotat motor igelitovou taškou, sednout do auta a poslouchat jak to bubnuje do letadla. Myslel jsem jsem, že to půlení třeba někdo běžně dělá, že bych to "obšlehnul",né každý má tranzita, jak Vás poslouchám, je to dělení asi blbost. Udělám pouze vyndavací vop a ze sop odendavací ovladací plochu. A dál vyndavat sedadlo ( mám Feldu v kombíku, místa dost, ale zadní sedačka se nedají sklopit do roviny). Děkuji za rady


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozkládací trup
PříspěvekNapsal: pon 24.12.2018 10:32 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2013
Příspěvky: 1359
Bydliště: Chocerady
Já bych v tom neviděl problém.
Dělený trup se běžně nedělá. On to nikdo moc nepotřebuje.

Řešení je jednoduché jen je třeba na to upravit konstrukci letadla.
Nejlepší je udělat odsazení a zasunout ty trupy do sebe. Pak stačí po obvodě rozdělit 4 šrouby do styčných ploch a udělat patřičné výstuhy.

Ale bez fotky a výkresu se ti fakt radí blbě. Vždycky záleží na tom co ti umožní konstrukce letadla.

Běžně to tak má l-29 delfín. Ale ten už tu byl zmíněn.

_________________
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozkládací trup
PříspěvekNapsal: pon 24.12.2018 10:47 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 8.2.2013
Příspěvky: 176
Přemýšlel jsem dva naváděcí kolíčky a čtyři šroub M4 v rozích


Přílohy:
spojka.JPG
spojka.JPG
[ 45.97 KiB | Zobrazeno 1198 krát ]

Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rozkládací trup
PříspěvekNapsal: pon 24.12.2018 11:11 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 17.12.2008
Příspěvky: 3342
Bydliště: Bohumileč 15
Obrázky: 0
aviatik666 píše:
veka1,
Příklad "akrobata" na špágátě F2B, který se vejde do cestovního kufru standartní velikosti a postrádá ovládání servy, je dle mne mimo mísu (tazatel uvádí délku trupu 2,2m).


... bych rekl ze ten F2b akrobat je to nejvhodnejsi reseni.

Protoze pokud budu sroubovat prutovinu tak se problem prakticky resi sam.... kovove spojky k smrkovym podelnikum prilepim a privazu .

Ukotvit je do ceobalsove skorepiny uz vyzaduje doplnkove technologicke vlozky pro rozneseni zatizeni z jednoho bodu do vetsi plochy.

Ale pokud mam smrkove podelniky v rozich drevene skatule ,pak v realizaci temer priruboveho spoje nevidim zadny problem. :wink:

Pro jistotu dam znovu odkaz na spojovaci uzly o kterych pisu: http://discovery-aeromodels.com/ru/razyomy.html

jeste detail : http://discovery-aeromodels.com/images/ ... age-17.jpg

veka1


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz