Pravidla fóra

Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Alergie na balzu
PříspěvekNapsal: ned 29.09.2024 11:29 
Mazák
Mazák

Obrázky: 14
Tak jsem včera půl dne brousil bazu a najednou šílenej kašel, nudle z nosu a brečící a pálící oči. Nechal jsem toho a šel z dílny, za půl hodiny se to ztratilo. Dnes zase to samý. Já si snad na starý kolena udělal alergii na balzovej prach. :cry: A to jsem měl na hubě FFP2 respirátor! Dřív jsem si párkrát kejchnul a to bylo vše.
V mládí jsem měl podle testů alergii na nějaký plísně ale vše ostatní bez reakce.
Máte s tím taky někdo problém? Zabírá na to něco, krom doporučení přestat modelařit a nebo stavět jen bublinky?
Zajímavý je, že ten prach z balzy zjevně proleze i netěsnostma kolem respirátoru. Jen taková úvaha, jak asi ten respirátor mohl zabránit prolýzt Covidu, kterej je násobně menší než balzovej prach? :roll:
Můžu příště zkusit polomasku s filtrama 3M. Ta těsní dokonale, třeba při lakování jsem aceton necítil vůbec.
Tak ještě alergie na epoxyd, co si udělal kámoš a je vystaráno.

Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  

Předmět příspěvku: Re: Alergie na balzu
PříspěvekNapsal: ned 29.09.2024 14:30 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Nemyslím si, že by existovala možnost získat alergii na balzu jako takovou. To je z tohoto pohledu celkem inertní materiál.

Nicméně by v tom mohly hrát roli nějaké plísně na ní pokud byla navlhlá, možná nějaké pryskyřičné složky. Možná za to může i nějaká chemie ve smirkovém papíru...

Chce to postupně měnit jednotlivé začleněné komponenty a sledovat, co by to mohlo mít na svědomí.

PříspěvekNapsal: ned 29.09.2024 16:28 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Alergie nebude na balzu,ale prach jako takovej i když je z balzy.
3M maska bude určitě lepší než ta imitace náhubku :-D
Ve vážnějším případě zkusit v lékárně volně dostupný prášky či kapky proti alergii.
Třeba Analergin funguje dobře.
V horším případě holt k doktorovi.
Na starý kolena jde chytnout či si vyrobit jakoukoliv alergii :-)

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: ned 29.09.2024 17:16 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Obrázky: 0
jirkacbx píše:
Alergie nebude na balzu,ale prach jako takovej ...

Potvrzuji. Když jsem u dcery pomáhal s rekonstrukcí koupeného bytu, tak s tím souviselo i broušení sádrokartonu a vkládání izolační vlny do podhledu. Zatímto zeťák ani nekýchnul, tak já jsem se stejným respirátorem vlnu musel zcela vynechat (fakt to nešlo) a sárdroš brousit vždy jen po nějakou dobu než byl kašel tak silný, že jsem toho musel nechat.
Holt staré plíce nevydrží tolik jak mladé.

PříspěvekNapsal: ned 29.09.2024 17:31 
Mazák
Mazák

Obrázky: 10
● @Celeron Jo, jo. Na prach obecně. Pokud někde nějaký byl, co se zvedl. Tak v něm si libují roztoči. Pak je to na roztoče jako dělané.
S pylem v jeho sezónním období potíže nemáš? Občas existují prahové účinky škodlivin. Ty se projeví až expozice=(Koncentrace x Doba) překročí kritickou hodnotu (KR). KR může u člověka kolísat. A jak jsi správně poznamenal když se sejde více alergenů (NOX=ŠKODLIVIN), tak může u té jedné, co podezříváš, stačit koncentrace celkem malá. Která v minulosti nevadila.
● Je to blbá rada: Nějaký čas nebrousit. Někdy stačí dny. Jindy měsíce. V krajním případě, po zbytek života, musím broušení někomu zadávat.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: ned 29.09.2024 18:51 
Mazák
Mazák

No s tím prachem jako takovým nevím. U kámoše truhláře jsem v dílně před týdnem brousil a řezal o sto šest a nic mi to nedělalo. Expozice cca 2 hodiny. Tohle vybrušování náběžek a pod trvalo s pauzama tak 8 hodin.
Starej prach v dílně není, ona to je sdílená dílna elektronika / modelaření a dost se tam uklízím vysavačem. Takže roztoči nějak extrémně koncentrovaný asi nebudou. Dílna je v patře, po létě občas vypečená na 30 stupňů, vlhkost žádná, protože často běžela klimačka, takže festovní odvlhčení. Balza byla nová/stará tak na půlku. Jestli bylo něco v tý nový netuším, stará je přes 30 let uložená v suchý místnosti, plíseň asi těžko.
No vemu 3M polomasku. Doufám, že v místních pracovních ochraných pomůckách bude mít filtry proti prachu. Teď už není teplo a tak se pár hodin v tý polomasce přežije.

PříspěvekNapsal: ned 29.09.2024 23:36 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Celeron píše:
No vemu 3M polomasku.

Presne tak, bez toho uz ani neskusam brusit, skoda sa trapit .... a ano za mlada ziadny problem.

PříspěvekNapsal: pon 30.09.2024 0:36 
Mazák
Mazák

● Uvnitř budov jsou roztoči prakticky všude přítomni. Stejně tak prach. Až na super čisté provozy polovodiče, montáž elektronových mikroskopů, některá pracoviště farmacie, ... Hlavními alergeny u roztočů jsou jejich exkrementy = výkaly, a jejich odhozené schránky.
● Navíc s alergií na roztoče je to podobné jako u reakce na zlatého stafylokoka (Staphylococcus aureus). Do určité individuální koncentrace, jistá část populace, s ním žije v symbióze, tj. bez patrných příznaků. Jiné části už vadí i jejich velmi nízký výskyt.
● Taky je známá zvýšená imunita vyvolaná účinky podprahových dávek. Známé příklady lepší odolnost dětí, které žijí v běžném prostředí. Ve srovnání s těmi co jsou v prostředí téměř sterilním. S velmi přehnanou desinfekcí při úklidu a péči.
● Obecně Hormeze, příznivý vliv přiměřeného stresu

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pon 30.09.2024 6:07 
Mazák
Mazák

igorb píše:

Presne tak, bez toho uz ani neskusam brusit, skoda sa trapit .... a ano za mlada ziadny problem.

bsa je sice relativně inertní (respektive je vedená jako netoxické dřevo), ale prach z ní je celkem problematický (dráždivý) a obecně s narůstajícím věkem bývá tělo vůči němu míň tolerantní.
Takže to, že to v mládí málokomu vadí, znamená akorát, že s narůstajícím věkem cilivost na prach z bsy narůstá a někteří pak v pokročilém věku jsou na ten prach citliví až velice citliví - to je normální a běžné - jedíné rozumné řešení je odtah, filtrace a zapomenout na klasické zlozvyky z mládí (třeba ofukovat pusou).
Navíc ten prach v větším objemu a v správné koncentraci je poměrně ex---plo---ziv---ní, takže je třeba rozumně uklízet a při práci přemýšlet (to se týká třeba zrovna toho strojního broušení - viz nedávná tlachárna o broušení chlupatých prken na válci).

PříspěvekNapsal: pon 30.09.2024 6:16 
Mazák
Mazák

guchar píše:
● Uvnitř budov jsou roztoči prakticky všude přítomni. Stejně tak prach. Až na super čisté provozy polovodiče, montáž elektronových mikroskopů, některá pracoviště farmacie, ... Hlavními alergeny u roztočů jsou jejich exkrementy = výkaly, a jejich odhozené schránky.
● Navíc s alergií na roztoče je to podobné jako u reakce na zlatého stafylokoka (Staphylococcus aureus). Do určité individuální koncentrace, jistá část populace, s ním žije v symbióze, tj. bez patrných příznaků. Jiné části už vadí i jejich velmi nízký výskyt.
● Taky je známá zvýšená imunita vyvolaná účinky podprahových dávek. Známé příklady lepší odolnost dětí, které žijí v běžném prostředí. Ve srovnání s těmi co jsou v prostředí téměř sterilním. S velmi přehnanou desinfekcí při úklidu a péči.
● Obecně Hormeze, příznivý vliv přiměřeného stresu

bych chtěl vidět roztoče, co dokáže přežít :lol: v balsovým prachu - a nebo i roztoče, co by do něj vůbec lezl - to by musel být úplně sjetej - viz jaká balsa je a jak se chová. Schvalně nepíšu přesně o co jde - abys zase neměl materiál k tomu trolení promocí googlení chujovin.
Prostě opět "objev" dalších a dalších a dalších nesmyslů 8O pomocí google a vydávaným (jako obvykle :roll: ) za "pravdu" :lol:

PříspěvekNapsal: pon 30.09.2024 10:10 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Alergen se do těla dostane i přes oči, takže zkusit použít masku i přes oči.

PříspěvekNapsal: pon 30.09.2024 15:25 
Mazák
Mazák

● (Dermatophagoides) patří do řádu pavoukovců. U nás se nejčastěji vyskytují tyto dva druhy – prachovka prachová (Dermatophagoides pteronyssinus) a prachovka americká (Dermatophagoides farinae). Původním životním prostředím těchto roztočů byla ptačí hnízda, odkud se pak přestěhovali do lidských obydlí po celém světě. Pouhým okem (s dobrým zrakem) je lze spatřit. Měří 0,1 až 0,5 mm. Tedy to jde s jistou mírou obtíží.
● V noci roztoči přelézají z vnitřku matrací, dek, a jiných věcí v posteli blíž k tělu. je tam teplo, vlhko a zejména potrava. Šupinky odumřelé kůže tvoří pro roztoče trvale otevřený "bufet". Ale vyžijí i na kouscích plísní. V ložnicích bývá roztočů nejvíc. Mají tam příznivé podmínky k žití, a tudíž i k množení. Jinak cestují přichyceni na zrnka prahu s prouděním vzduchu. Jako částici těžší vzduchu jim chybí plochy k účinnému vyvození vztlaku, pro klouzavý let. I když při dostatečné rychlosti letí každá cihla.
● Až na specifické podmínky, neexistují místa pobytu lidí bez prachu a roztočů. Jde jen o míru počtu roztočů, a o míru lidské odolnosti člověka proti jejich toxickým výměškům a mrtvým částečkám těl roztočů.
● Balsový prach, jako takový, je prach. A jako i jiné prachy, lidskému tělu neprospívá. I když by byl bez roztočů.
● Alergie způsobují enzymy obsažené ve výkalech roztočů a (částečkách) jejich mrtvých těl.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 01.10.2024 20:43 
Mazák
Mazák

Co alergie na balzu, horší by byla alergie na alkohol... :lol: :lol: :lol:

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: stř 02.10.2024 17:10 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Obrázky: 0
Celeron píše:
No s tím prachem jako takovým nevím. U kámoše truhláře jsem v dílně před týdnem brousil a řezal o sto šest a nic mi to nedělalo. Expozice cca 2 hodiny..

To je úplně jedno. Prostě jseš alergik a aktuálně sis vytvořil alergii na prach, gratuluji.
Modelařit můžeš pochopitelně dál.

https://www.zbozi.cz/ochranne-masky/

prostě si jenom maličko navýšíš rozpočet a vytvaruješ hubu :wink: .

a nedohaduj se zase se mnou, jako obvykle. Mám alergii na prach 35 let a přesně vím, jak jsem ji probudil a co to obnáší.
Každá další drobná dávka prachu ti to bude násobně zhoršovat, takže bez filtrační masky do dílny už radši nelez.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: stř 02.10.2024 17:22 
Mazák
Mazák

No dohadovat se s tebou musím. :mrgreen: Proč mi dáváš odkaz na polomasku 3M, když v tom příspěvku odkud jsi vzal citaci píšu, že ji mám a jen si do ní musím koupit protiprachový filtry? :roll: Kurňa, ten pár koláčů proti prachu už stojí 280 kaček, před Covidem byl za 105. :(

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další