Vliv výšky profilu na jeho vlastnosti

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
dudaj

Re: Vliv výšky profilu na jeho vlastnosti

#31 Příspěvek od dudaj »

Pánové - všichni co tady fňukáte nad reakcemi pana Lněničky .
předpokládám, že jste do 30 let věku , rozmazleni výchovou typu - ty to dokážeš, jseš chytrej, mládí v před a staří přes 50 uměj prdlačku a radši je ani nezaměstnáme.
Nemusej se o nic poprat a pokud jim život ukáže nepatrně příkoří , jsou z toho na větvi .

Mám pro vás všechny novinku . Přestante naříkat. Život je takovej a je potřeba se starat a shánět informace napřed sám .
A teprve když jsem s tím strávil hoodně času a nepochodil jsem ( třeba kvůli své neschopnosti) tak se teprve pokorně ptát těch, co se zasloužili svou pílí a schopnostmi .
Vždycky fňukaly ženský, ale jsem zhrozen z toho, jak se to pomalu obrací :mrgreen: .
guchar

#32 Příspěvek od guchar »

@účastníkům
YenyaKas: "Jak to je? Je mírně vertikálně zvětšený profil
víceméně podobný vlastnostmi původnímu, anebo je to prostě úplně jiné zvíře?"
O Profilech KŘÍDLA (Profil(-y/-ech) nosných a ocasních ploch, listů vrtulí a rotorů) Vím KULOVÝ.
Ale to neznamená, že mne to až tak úplně nezajímá, nebo že bych něco nešlo intuitivně vytušit.
@J.Lněnička Článek Tenké profily nosných ploch.Též dík(a smekám) za napsání:
Profily nosných a ocasních ploch, listů vrtulí a rotorů
1) Je z něj vidět, že v historii různí lidé k otázce profilů přistupovali různě
"... Mnohé populární profily 20.let 20. století byly navrhovány intuitivní metodou „pokus-omyl“.
Bez jakékoliv vazby na teorii či systematické experimentování. Nedá se říci, že jejich tvůrci
byli ve své době vždy neúspěšní. To ale nepotvrzuje správnost jejich cesty... "
- možná ani tak nejde o správnost cesty, jako o oblibu-rozšíření-úspěšnost konkrétního PROFILU
2) Když začnu něco zkoumat (ptát se, dělat rešerši) něco, co není tak docela má parketa
v počátcích zkoumání NEZNÁM správné (podstatné) POJMY = tedy se ptám špatně
naštěstí dnešní záběr hledacích (programů-strojů, Google, ...) je dost široký. A z toho co mi
vytáhnou, mohu další dotazy zpřesňovat. 2A) bylo vyřešeno = a podaří se najít odpověď
2B) Problém čeká na svého "EINSTEINA"=podle svých schopností možností mohu udělat POKUS
3) Tam kde, aby bylo možno (rozumně)odpovědět, je zapotřebí zpřesnit-přeformulovat dotaz
a odpovědí je stejně UČEBNICE (vědomostní databáze) daného oboru, JE KAŽDÁ RADA TĚŽKÁ.
mior
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od mior »

dudaj píše:Pánové - všichni co tady fňukáte nad reakcemi pana Lněničky .
předpokládám, že jste do 30 let věku , rozmazleni výchovou typu - ty to dokážeš, jseš chytrej, mládí v před a staří přes 50 uměj prdlačku a radši je ani nezaměstnáme.
Nemusej se o nic poprat a pokud jim život ukáže nepatrně příkoří , jsou z toho na větvi .

Tak u mňa si mimo.
Mám cez 50, život mi nič nedaroval, všetko som si musel vydobiť sám. Aj tie akademické a vedecké tituly, ktoré mám pred aj za menom - nemachrujem s nimi.
Ak sa pozrieš na moju web stránku, asi uznáš, že mám aj nejaké znalosti, skúsenosti a chuť sa samovzdelávať, experimentovať a - hlavne -podeliť sa o ne s inými ľuďmi.
Preto keby sa namiesto vzájomného osočovania Yenyovi položili doplňujúce otázky, bolo by to prínosom pre nás všetkých.

Ale možno sa mýlim, tie erekce na slunci robia svoje...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
dudaj

#34 Příspěvek od dudaj »

mior píše:Preto keby sa namiesto vzájomného osošovania Yenyovi položili doplňujúce otázky, .

Jenom se zeptám - četl jsi jeho poslední založená témata ?

A jak bys formuloval doplňující otázky , když on se ptá v teoretické rovině - nic nestaví .

Sám píše " Protože mě to prostě zajímá obecně "
Leon

#35 Příspěvek od Leon »

. . nedá mi to . . .
Dudaj má v mých očích pravdu. Již párkrát jsem narazil na výraz - jak máš široký křídlo?? Brrr . . .
Budu-li rozebírat výrazivo básně, vem to ďas. Ale zde je o technickou věc . . . Tak by bylo dobré, aby to respektovali i pedagogové . . a je toho víc . . . ostatně školství . . .
Začíná to tu bejt příliš osobní a já jsem starej morous. Už jsem hodil éro do auta, bude to lepší.
Jen dodám 2 věci:
- s tázajícím jsem se dostal do kontaktu ohledně bezocasých aeroplánů . . . Dudaj souhlas.
- nějak se zde peru s psacím SW ( barev ozn textu nevidím - jen zkratky, což chápu, ale nevidím výsledek
a to nemám rád) PROTO jsem úvodní dotaz dal do jépégéčka. Do toho jsem vložil pár svých, možná i
špatných připomínek...

Vzletem v Let !!
Přílohy
pův dotaz doplněn.jpg
igorb

#36 Příspěvek od igorb »

chalpci za tie 3 strany kydov ste kludne mohli odpovedat (ak sa tak stalo, tak sorry, necital som to)

tu je prvy nastrel, ak treba dalej, tak googlit:

strana 21 (ale odporucam precitat si aj zbytok):

http://people.tuke.sk/peter.gasparovic/pokus/zp.pdf

yo a hrubsi profil to nie je "natiahnuty na vysku", profil ma nejaku strednu ciaru, zmena hrubky existujuceho profilu sa chape vzhladom k tej ciare

jo a pokial sa zase najde niekto co ma bude rozoberat, tak odpovedat nemienim :- )))))))))))
Atto

#37 Příspěvek od Atto »

S "Jeňom" som sa dostal do ľahkého sporu (Igor si teraz pomyslí, že s kým som sa ešte do sporu nedostal :wink: ) pred pár mesiacmi. Už sa nepamätám, o čom.

To však nič nemení na tom, že sa budem biť za jeho právo pýtať sa.
A vôbec sa nepýtal až tak zle.

Keď sa v sekcii Elektropohon niekto spýta, či môže namiesto 30A regulátora použiť 40 Ampérový, nikto jeho dotaz neoznačí za NEGRAMOTNÝ.
Keď sa niekto v sekcii Akumulátory spýta, či môže namiesto lipolky 2500mAh použiť 2200mAh, tiež nikto jeho dotaz neoznačí za NEGRAMOTNÝ.

A pritom len hodlal použiť "hrubší" regulátor a "tenšiu" batériu.

Ale keď sa Jeňa spýta, čo sa stane, keď použije "hrubší" profil, je takmer označený za debila.
O čo teda ide?

Napriek kvantu pravopisných chýb to asi najlepšie vyjadril Tomix (dovolil som si chyby opraviť a doplniť diakritiku):
Tomix píše:Zase sme sa my - neznalí dozvedeli iba jedno: že sa nevieme pýtať, sme negramotní a podobné veci, ktoré s modelárčinou pramálo súvisia.
Fakt super: dozvedel som sa tu jedine to, že je tu jeden modelár, ktorý vie, ale nevie či nechce to jednoducho vysvetliť. Potom je tu kopa takých, čo sa tvária, že zjedli všetku múdrosť sveta, pritom ani netušia, kde je pes zakopaný, A potom sme tu my - neznalí, ktorí iba otravujeme hlúpymi otázkami, lebo chceme niečo postaviť.

Jeňova myšlienka: "Čo sa stane keď ... (napr. zväčším hrúbku profilu)" je v technickom vývoji asi najčastejšie kladenou otázkou, vedúcou ku zdokonaleniu toho či onoho. Koľko objavov, koľko vylepšení má na svedomí táto otázka?

A naraz sa stala negramotnou.
Nebyť Igora, ktorý dal odkaz na príslušnú literatúru, tak sme sa nedozvedeli, ako to vlastne je.

Žiaľ, pre mňa je tento deň veľmi smutný: v mojich očiach pán Lněnička zostúpil z (takmer božských výšin) aerodynamického Olympu, niekam do modelárskeho (mániového) suterénu. To som fakt nečakal.
Lněnička
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Lněnička »

Lidi,
původně jsem myslel. že se pobavím a ochytřím přečtením zobecnělého dotazu o filozofii tlouštěk profilu. To se také stalo.
Ale za několik hodin jsem dost zesmutněl, protože věc vzala jiný směr.
Když ponechám stranou svérázného tazatele dotazu, ten by se mimo jiné hodil svým rozpětím a formou třeba do parlamentu, tak jsem zesmutněl, protože diskuze se i přes snahu několika intelektuálně vyspělejší účastníků posunula úplně jinam, než asi bylo původním posláním tohoto fóra. Což je veliká škoda neboť jeho existence je na aviatickém poli asi vhodná.
Ne však některá témata v tomto diskuzním fóru uplatňovaná. To mně ale nepřísluší posuzovat.
Doba se změnila a lidé s ní a s tím asi nedá nic dělat.
Chtěl bych se však, než se s tímto fórem rozloučím, ohradit vůči nařčení z egoizmu, jež někteří účastníci diskuze zřejmě ve snaze se do ní vmísit, jako Palivec ve Švejkovi, ve mi snažili implantovat. Takový nejsem a ani jsem nikdy nebyl.
Pokud jsem byl požádán, a bylo to mnohokrát, tak jsem odpověděl za těch více desítek let podle svého nejlepšího vědomí a dokonce i svědomí. Mnoho leteckých modelářů z toho mělo nemalý užitek.
Jsem už poněkud dříve narozený a tak nechci plýtvat ubývající časem na věci, které za to nestojí.
Takže moje další setkávání s tímto, původně aviaticky bohulibým fórem končí. Našemu spolku postačí internetový magazín Akademie letectví.
RCMANII přeji hodně dalších úspěchů.
S upřímným pozdravem
ing Jaroslav Lněnička
zdzd

#39 Příspěvek od zdzd »

Jo, jo... To je ta nejlepší metoda. Blbě se zeptat a na odpověď ještě blběji reagovat. Na doporučení k omluvě nereflektovat. Co pak udělá člověk, který by mohl fundovaně odpovědět? Nakrkne se a pošle do háje úplně všechny. Pochopitelně. Proč by se měl nechat napadat?

Tudíž tazateli díky. Ještě pár takových a mohou si tu sami mezi sebou spokojeně odpovídat - max dvěma větami na věci co nejstručněji popsané a vysvětlené na několika stranách. Že to nebude fungovat? To nevadí! Hlavně že nemusím číst a chápat text delší než pět řádků... :roll:
dudaj

#40 Příspěvek od dudaj »

zdzd píše:Jo, jo... To je ta nejlepší metoda. Blbě se zeptat a na odpověď ještě blběji reagovat.

Přesně .
A to čemu forum má sloužit - modelářům k pochopení jejich koníčku a povídání si o něm a sdílení zkušeností se zvrhne na diskuzi lidí o pitomostech a odpovědi lidí, co o problematice nemají představu .
Pak aby se tady prase vyznalo . Skvěle :D
paveld

#41 Příspěvek od paveld »

Stále častější přetahování (nejlépe anonymní) o tom,
kdo má větší pravdu, už dávno převýšilo původní smysl i účel diskuzních vláken.
Dobrých rad či diskuzí někam vedoucích je zde čím dál méně, zato vzájemného napadání
přibývá.
Modeláři sem přestávají přispívat a případně si zakládají vlastní (i klubová) většinou
neanonymní fora.

Omlouvám se za odbočení z tématu.
StrycAlois

#42 Příspěvek od StrycAlois »

dudaj píše: A to čemu forum má sloužit - modelářům k pochopení jejich koníčku a povídání si o něm a sdílení zkušeností se zvrhne na diskuzi lidí o pitomostech a odpovědi lidí, co o problematice nemají představu

paveld píše:Stále častější přetahování (nejlépe anonymní) o tom,
kdo má větší pravdu, už dávno převýšilo původní smysl i účel diskuzních vláken.
Dobrých rad či diskuzí někam vedoucích je zde čím dál méně, zato vzájemného napadání
přibývá..

Paradoxně právě pan Lněnička s tím začal v tomto konkrétním vlákně. YenyaKas se zeptal, Šnek23 byl ještě stále v rámci tématu a pak to přišlo.
Přitom relevantní a jasná odpověď by byla tak na jednu větu.
dudaj

#43 Příspěvek od dudaj »

StrycAlois píše:Přitom relevantní a jasná odpověď by byla tak na jednu větu.

Sem s ní :)
Atto

#44 Příspěvek od Atto »

Strýc Aloiz neodpovedá, tak to skúsim nesmelo namiesto neho. Neviem, či sa mi to podarí jednou vetou.

Profil väčšej hrúbky má oproti tomu tenšiemu nevýhodu v tom, že bude mať väčší aerodynamický odpor, no bude mať výhodu, že jeho vrchol vztlakovej čiary bude plochejší (to som len citoval z toho "Igorovho" materiálu: http://people.tuke.sk/peter.gasparovic/pokus/zp.pdf ).

Takže nebude príliš vhodný pre rýchle lietadlá, zato umožní pristávať (a aj štartovať) s väčším "natiahnutím", teda pod väčším uhlom nábehu - a teda pri nižšej rýchlosti, a to všetko s menším rizikom odtrhnutia prúdnic ako lietadlo s tenším profilom.

Nuž, nie je to jedna veta, ale dve. Tá druhá je však viac-menej môj KOMENTÁR.
OrDa

#45 Příspěvek od OrDa »

Atto píše:Strýc Aloiz neodpovedá, tak to skúsim nesmelo namiesto neho. Neviem, či sa mi to podarí jednou vetou.

Profil väčšej hrúbky má oproti tomu tenšiemu nevýhodu v tom, že bude mať väčší aerodynamický odpor, no bude mať výhodu, že jeho vrchol vztlakovej čiary bude plochejší (to som len citoval z toho "Igorovho" materiálu: http://people.tuke.sk/peter.gasparovic/pokus/zp.pdf ).

Takže nebude príliš vhodný pre rýchle lietadlá, zato umožní pristávať (a aj štartovať) s väčším "natiahnutím", teda pod väčším uhlom nábehu - a teda pri nižšej rýchlosti, a to všetko s menším rizikom odtrhnutia prúdnic ako lietadlo s tenším profilom.

Nuž, nie je to jedna veta, ale dve. Tá druhá je však viac-menej môj KOMENTÁR.

Než na toto téma usmolím trochu víc - výše uvedené může u modelu znamenat opak. Zvětšená tloušťka profilu může znamenat nepoužitelnost ..
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“