S "Jeňom" som sa dostal do ľahkého sporu (Igor si teraz pomyslí, že s kým som sa ešte do sporu nedostal

) pred pár mesiacmi. Už sa nepamätám, o čom.
To však nič nemení na tom, že sa budem biť za jeho právo pýtať sa.
A vôbec sa nepýtal až tak zle.
Keď sa v sekcii Elektropohon niekto spýta, či môže namiesto 30A regulátora použiť 40 Ampérový, nikto jeho dotaz neoznačí za NEGRAMOTNÝ.
Keď sa niekto v sekcii Akumulátory spýta, či môže namiesto lipolky 2500mAh použiť 2200mAh, tiež nikto jeho dotaz neoznačí za NEGRAMOTNÝ.
A pritom len hodlal použiť "hrubší" regulátor a "tenšiu" batériu.
Ale keď sa Jeňa spýta, čo sa stane, keď použije "hrubší" profil, je takmer označený za debila.
O čo teda ide?
Napriek kvantu pravopisných chýb to asi najlepšie vyjadril Tomix (dovolil som si chyby opraviť a doplniť diakritiku):
Tomix píše:Zase sme sa my - neznalí dozvedeli iba jedno: že sa nevieme pýtať, sme negramotní a podobné veci, ktoré s modelárčinou pramálo súvisia.
Fakt super: dozvedel som sa tu jedine to, že je tu jeden modelár, ktorý vie, ale nevie či nechce to jednoducho vysvetliť. Potom je tu kopa takých, čo sa tvária, že zjedli všetku múdrosť sveta, pritom ani netušia, kde je pes zakopaný, A potom sme tu my - neznalí, ktorí iba otravujeme hlúpymi otázkami, lebo chceme niečo postaviť.
Jeňova myšlienka: "Čo sa stane keď ... (napr. zväčším hrúbku profilu)" je v technickom vývoji asi najčastejšie kladenou otázkou, vedúcou ku zdokonaleniu toho či onoho. Koľko objavov, koľko vylepšení má na svedomí táto otázka?
A naraz sa stala negramotnou.
Nebyť Igora, ktorý dal odkaz na príslušnú literatúru, tak sme sa nedozvedeli, ako to vlastne je.
Žiaľ, pre mňa je tento deň veľmi smutný: v mojich očiach pán Lněnička zostúpil z (takmer božských výšin) aerodynamického Olympu, niekam do modelárskeho (mániového) suterénu. To som fakt nečakal.