Reklama

 



Pravidla fóra


Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Přemostění triaku
PříspěvekNapsal: pát 30.03.2018 23:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1113
Bydliště: Praha
Zdravim přátelé, jak jsem tu už prezentoval, dodělal jsem tu bodovou svářečku z trafa z mikrovlnky. Chodí to dobře, je tam elektronika s Ebaye, která měří čas sepnutí triaku a navíc ještě je možno regulovat výkon 30-99 % a maká to dobře. Čas je měřen v periodách 1 - 50 to jest 20 msec až jedna sekunda. (obrázky jsou v sekci koupím - K nefunkční mikrovlnku)
Chtěl bych pro nějaké pokusy mít možnost delšího času sepnutí triaku. Otázka zní, zda můžu silové elektrody na triaku jednoduše přemostit tlačítkem? Samozřejmě počítám s časem sepnutí pouze v řádu jednotek sekund. Tak se ptám, co tomu bude říkat elektronika, která triak řídí a je stále připojená na řídící elektrodu triaku.
Samozřejmě by šlo použít přepinač a odpojit jeden konec triaku a pak to spínat tlačítkem přímo do trafa, ale jenom s tím tlačítkem by to bylo nejjednodušší.
Předpokládám, že by to mohlo být v pohodě, ale raději se ptám, ať hned nezničim tu "zázračnou" řídící desku. Taky místa v pixle už není nazbyt.
Dík za odpovědi - rakos


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Přemostění triaku
PříspěvekNapsal: sob 31.03.2018 9:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2009
Příspěvky: 1079
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Já ti říkal že to bude chtít i delší časy :D
Ale vážně. Co jsem koukal na tu tvou desku, má to optické oddělení a tak bych osobně raději napájel ten spínač paralelně k výstupu toho optronu (vývod 4,6). Nebudeš pak ten spínač proudově zatěžovat a bude moct být relativně malý. Na 230V být samozřejmě musí!!!

_________________
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přemostění triaku
PříspěvekNapsal: sob 31.03.2018 11:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1113
Bydliště: Praha
...dík za nápad, to mě nenapadlo, zkusím to a dám vědět - díky :idea:


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přemostění triaku
PříspěvekNapsal: sob 31.03.2018 23:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1113
Bydliště: Praha
.... tak jsem ti špatně porozuměl. Chybně jsem se domníval, že myslíš kontakty 4 a 6 (což jsem vubec nevěděl, že tam jsou) že se jedná o ty kontakty spouštění - což je samozřejmě blbost, jak jsem si později uvědomil. Takže optron, o kterém mluvíš, je kde? Jediná součástka, která by mi to připomínala, je taková ta bílá potvora se šesti nohama. Předpokládám, že se díváme na stejnou desku.
Another Aliexpress DIY Spot Welder Controller Review (Available)
Jinak pár mm vpravo od ní jsou vidět dva prázdné prokovené kontakty, které nevím, proč tam jsou - možná je to ten vývod od toho optronu, což by bylo fajn. Já už se ted k té desce nedostanu, musel bych polovinu přístroje rozebrat - ale kdyby to bylo ono, tak bych to zkusil.
Dík za odpověd - rakos
ps - díval jsem se na googl na optrony a tam je přesně podobná součástka se šesti nohama s označením CNY17F-4, jinak ty optrony tam jsou se čtyřmi nebo osmi nohama. Ale tato má šest a je stejně bílá - to bude asi ono. Tak to zkusím vydolovat a propojit. :?


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přemostění triaku
PříspěvekNapsal: ned 01.04.2018 0:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2009
Příspěvky: 1079
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Ano, je to ta bílá součástka a ten spínač musíš naletovat na její nožičky, nebo zezadu na tištěný spoj kam jsou ty nožičky připojené. Je to konkrétně optotriak MOC3021 a dá se běžně kupit i u nás https://www.google.cz/search?biw=1142&bih=480&tbm=isch&sa=1&ei=JT6_WoKkM4PEwQKp8prgAg&q=moc3021&oq=moc3021&gs_l=psy-ab.1.0.0j0i30k1l9.51687993.51690893.0.51697410.7.6.0.1.1.0.575.2357.3-4j1j1.6.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.7.2560....0.TsPtq21XTX4


Přílohy:
OPTRON.jpg
OPTRON.jpg [ 66.99 KiB | Zobrazeno 308 krát ]

_________________
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přemostění triaku
PříspěvekNapsal: ned 01.04.2018 1:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1113
Bydliště: Praha
...díky za potvrzení, dám se do toho. A při té příležitosti z čelního panelu vyndám ten konektor na připojení nožního spínače a dám ho dozadu (jako to tlačítko) to si člověk hned neuvědomí, že ten zastrčený konektor jak trčí ven pak překáží při manipulaci s větší baterií při bodování. Dík R.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Celeron, Džony, hary13 a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz