Pravidla fóra


Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Domácí kysané zelí
PříspěvekNapsal: čtv 15.11.2018 6:45 
Mazák
Mazák

Registrován: 28.2.2014
Příspěvky: 1871
Bydliště: Blatnica, SR
jag42 píše:
Poprvé v životě jsem na slovenštinu musel použít překladač :oops:
Že je rasca kmín, jsem opravdu nevěděl :evil: :evil: :evil:
(stromokocůr je mě jasný :D )


:lol: :lol: :lol: :lol: A to som napísal iba kvôli tomu, aby to bolo napísané správne po slovensky.
Slovo rasca sa u nás /na dedine/ vôbec nepoužíva, používame iba slovo kmín.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí kysané zelí
PříspěvekNapsal: čtv 15.11.2018 17:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.5.2008
Příspěvky: 1427
Bydliště: Hradec Králové
Obrázky: 0
automet píše:
:lol: :lol: :lol: :lol: A to som napísal iba kvôli tomu, aby to bolo napísané správne po slovensky. Slovo rasca sa u nás /na dedine/ vôbec nepoužíva, používame iba slovo kmín.


My, dříve narození máme výhodu a když je ještě půlka rodiny od Prešova, tak kóór. :lol: :lol: :wink:


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí kysané zelí
PříspěvekNapsal: čtv 15.11.2018 18:53 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 5.6.2011
Příspěvky: 316
Obrázky: 1
aviatik666 píše:
[]

My, dříve narození máme výhodu a když je ještě půlka rodiny od Prešova, tak kóór. :lol: :lol: :wink:

A vieš teda čo je stokláska?

_________________
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí kysané zelí
PříspěvekNapsal: čtv 15.11.2018 20:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.5.2008
Příspěvky: 1427
Bydliště: Hradec Králové
Obrázky: 0
stanco1 píše:
A vieš teda čo je stokláska?


mujko...? :mrgreen:


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí kysané zelí
PříspěvekNapsal: čtv 15.11.2018 21:30 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 5.6.2011
Příspěvky: 316
Obrázky: 1
Mujko zas netuším ja :oops:
Kmín=rasca=stokláska jedna a ista vec

_________________
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí kysané zelí
PříspěvekNapsal: pát 16.11.2018 23:30 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.2.2013
Příspěvky: 533
Bydliště: ČR
Zdravím odborníky na zelí,
mám dotaz, je nutné použít sůl bez jódu?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí kysané zelí
PříspěvekNapsal: pát 16.11.2018 23:38 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 18.8.2005
Příspěvky: 4945
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
Odpovím nepřímo :-)
https://www.mall.tv/rozum-v-troube/neob ... asi-zdrava


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí kysané zelí
PříspěvekNapsal: sob 17.11.2018 4:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.5.2008
Příspěvky: 1427
Bydliště: Hradec Králové
Obrázky: 0
Vidlák píše:
Zdravím odborníky na zelí,
mám dotaz, je nutné použít sůl bez jódu?


Nejsem odborník na zelí, ale odpovím ti přímo. Ano, je nutné použít sůl bez jódu.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí kysané zelí
PříspěvekNapsal: sob 17.11.2018 6:04 
Mazák
Mazák

Registrován: 28.2.2014
Příspěvky: 1871
Bydliště: Blatnica, SR
My davame obycajnu, teda jodidovanu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí kysané zelí
PříspěvekNapsal: sob 17.11.2018 11:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.10.2011
Příspěvky: 1722
Bydliště: uhlířská lhota 74
též obyčejnou , nikdy žádný problém , co ale nikdy a nikam tu s fluorem. :roll:

zrovna včera jsem nakládal 5 hlav zelí +1 bulvu řepy 8 chili papriček -domácích čerstvě utržených +kilo cibule + sůl,hořčičné semínko a mletý kmín. nabušeno do zelnáku překryto mikrotenovým pytlem napuštěným vodou kuli zátěži a zakryto pokličkou....... Za měsíc se těším........ :wink:

joooooo a když jsme u toho kvašení......... od včerejška mi nabíhá zázvorové víno........ půlkilo zázvoru nastrouháno a svařeno s cukrem 6kg a vodou 35L a3 sušenými chili.......kvasinky klasické vínka......
Za2-3 měsíce bude neskutečně dobrý dezertní vínečko, ideální na zimu........už ho dělám 5 let a vždy je do měsíce pryč.... výhoda je, že je možno dělat ho průběžně po celý rok.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí kysané zelí
PříspěvekNapsal: sob 17.11.2018 11:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 604
Bydliště: Trvalé
Obrázky: 0
Funguje to i s jodidovanou solí, používal jsem ji nejmíň 30 let. Ale farmář, od kterého bereme zelí nám teď prodává tu čistou sůl, že je to prý lepší, tak proč to nezkusit. Subjektivně mi přijde zelí takové ještě víc čisté a pevné. Před chvílí jsem obědval - kysané zelí s opečenou tarhoňou a slaninkou. Výborné :wink: .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí kysané zelí
PříspěvekNapsal: sob 17.11.2018 12:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.5.2003
Příspěvky: 2327
Bydliště: Košice, SK
Solim Namez píše:
... teď prodává tu čistou sůl, že je to prý lepší, ...

Prečo je to lepšie?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí kysané zelí
PříspěvekNapsal: sob 17.11.2018 13:23 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 18.8.2005
Příspěvky: 4945
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
Protože to podpořilo něčí obchodní model a lidi na to rádi slyší. :-)
Viz třeba video výše od Romana Vaňka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí kysané zelí
PříspěvekNapsal: sob 17.11.2018 13:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 604
Bydliště: Trvalé
Obrázky: 0
Co jsem slyšel, tak hlavně ta čistá sůl nemění barvu. Nejvíc je to poznat u červeného zelí. To video nemá s kvašením zelí nic společného. Farmář prodává kilo té "speciální" soli za 10 Kč. To je na 50 kg zelí. Myslím, že to jeho obchodní model nijak zvlášť nepodpoří. Je to jen taková maličkost navíc.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Domácí kysané zelí
PříspěvekNapsal: sob 17.11.2018 15:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.5.2003
Příspěvky: 2327
Bydliště: Košice, SK
Ja si myslím, že skôr preto, že dnes je to "in". Bez ohľadu na to, či to má dobrý, zlý, alebo vôbec nejaký efekt. :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 25 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz