Jak rychle je "funkční" rádio po zapnutí?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
prikrylm

Jak rychle je "funkční" rádio po zapnutí?

#1 Příspěvek od prikrylm »

Z hecu jsem zkusil, jak rychle zareaguje přijímač, když vypnu vysílačku a zase ji zapnu. Jako pro případ, že se mi vysílačku nějakou nešťastnou náhodou podaří vypnout*.
K dispozici jsem měl kombinace:

Aurora 9x + MINIMA 6E
Taranis X9D+ + X8R
FlySky T6 (8ch ;-) ) + FlySky R9B
+
Taranis X9D+ s 4IN1 se zmíněnými přijímači, jako bonus.

Odhadnete časy od zapnutí po dobu, kdy se začalo hýbat servo (protože jsem "zuřivě" hýbal páčkou)?
Na měření jsem používal budík s vteřinovkou, takže znám jen jednotky sekund, desetiny odhadovat můžete, ale tak přesný jsem nebyl.

V případě potřeby interakce s vysílačkou jsem se snažil být "připravený" a co nejrychlejší... Provedl jsem statisticky nevýznamný počet měření (prostě jsem to zkusil s každou vysílačkou asi 2x).

Pro zajímavost CPU: (to @ je frekvence krystalu, který jsem poblíž našel. Jestli je tam ještě někde po cestě nějaký násobič, nevím.)
Aurora: Atmega 2561 @14.7456 MHz + Atmega 192D3 @7.3728MHz (ten druhý je tam asi kvůli 12bit převodníkům + LCD controller?)
Taranis: STM ARM @12MHz (píšou 60 MHz, takže tady nějaký násobič asi bude)
FlySky ST32F100 @12MHz (píšou ve schematu).

Při provozu s telemetrickým přijímačem se Taranis jen tak nedopatřením (jendím šoupem) vypnout nedá. Brání se. Ostatní se vypnout dají. I v případě Aurora + Optima 9.

A nejrychleji zotavující soustava je?
...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
blembondo

Re: Jak rychle je "funkční" rádio po zapnutí?

#2 Příspěvek od blembondo »

T6.Co jsem vyhrál? :mrgreen:
prikrylm

#3 Příspěvek od prikrylm »

Bingo! čas téměř neměřitelný. Prostě cvak, a +- 0,5s už servo jelo....

Když se stavíš v zamilcu, dám ti loknout meruňkovice. :)

(Asi vytáhnu křídlo....)

A bonusová za druhý lok: Kdo byl nejpomalejší?
misamltr

#4 Příspěvek od misamltr »

Jo, to jsem blbec jednou ze srandy zkusil ve vzduchu s větroněm. Nic se nestalo, ale potom mi ta Q11 ještě ten den na ztrátu signálu uletěla na Horskou Kvildu. Asi mě to mělo poučit.
prikrylm

#5 Příspěvek od prikrylm »

Nestačí na "uletění" nějaký vhodný "fail-safe"? Větroně nemám, ale pamatuju si, že kdysi se kvůli "neuletění" dával na výškovku budík, který ji po nějaké době přitáhl a celý model pak plachtil dolů.
Dneska by šlo ještě zatočit kormidlo, případně použít nějaké "brzdy".
Dneska umí failsafe snad každý přijímač...

Nic, jdu zkusit aspoň to křídlo...
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Kuba78 »

nejpomalejsi podle me taranis. je to otevreny system, bude to nejaka unix-based appliance takze chvili potrva nez nabootuje.
zdzd

#7 Příspěvek od zdzd »

prikrylm píše:Bingo! čas téměř neměřitelný. Prostě cvak, a +- 0,5s už servo jelo....

Když se stavíš v zamilcu, dám ti loknout meruňkovice. :)

(Asi vytáhnu křídlo....)

A bonusová za druhý lok: Kdo byl nejpomalejší?

A co kdyby jsi tak zkusil Futaba FASST?
blembondo

#8 Příspěvek od blembondo »

Tohle nebude moc jen o radiu ale o jednosměrném nebo obousměrném vysílání.Tx bez telemetrie na tom budou prostě lépe.
zdzd

#9 Příspěvek od zdzd »

blembondo píše:Tohle nebude moc jen o radiu ale o jednosměrném nebo obousměrném vysílání.Tx bez telemetrie na tom budou prostě lépe.

Přesně.

FASST se nezdržuje žádnými zbytečnými kecy. Přijímač přijímá neustále a vysílač rovnou po zapnutí. Což se ovšem taky nemusí podařit z jiných důvodů. Třeba pokud jsou naprogramovány kontroly na výchozí polohy kniplů a spínačů. Protože pokud se to tam všechno správně nenacvaká tak vysílač vysílat nebude, byť je už dávno oživnutý.
prikrylm

#10 Příspěvek od prikrylm »

zdzd píše:A co kdyby jsi tak zkusil Futaba FASST?

To bych sice chtěl, ale Futabu nemám. Takže jsem ji nemohl zkusit. Jak rychle naběhne FASST? Skoro bych se vsadil, že T6 naběhne rychleji. :)

Kuba78 píše:nejpomalejsi podle me taranis. je to otevreny system, bude to nejaka unix-based appliance takze chvili potrva nez nabootuje.

otevřený systém == pomalý? Proč by si lidi psali pomalý FW?

Suma sumárum.
FlySky T6, cca do 0,5s. Je to fakt blesk. Nejspíš je to tím, že je poměrně jednoduchý, žádné zbytečné kecy (stejně jako Futaba, jak píše zdzd), prostě otevřený systém :-P . (FW - poslední existující úprava klonu erSky z 7.3.2020 19:34)
Taranis + X8R +-2s a bylo jedno jestli s nebo bez telemetrie. (ACCES v1.x, FW poslední z 28.3.2020)
Taranis + externí modul + X8R +-3s
Aurora 9X + MINIMA 6E 4-7s - tam je trochu problém, že na začátku kreslí logo (nenašel jsem způsob jak malování vypnout), takže když by se člověk koukal na model, tak spojení naběhne za 7s, když zoufale kliká na kreslící se logo, celá akce se urychlí na 4s. Ona Aurora není poslední výkřik techniky, takže mladší Taranis je v takové "nefér" výhodě. Ale zase Aurora vypadá nejlíp. :) (poslední FW z 4.1.2017)

Takže na dostatečně vysoko letící větroně asi všechno OK. U vrtulníků bych vypínat rádio nezkoušel ani s T6, protože než si člověk uvědomí, co se stalo, tak je na zemi hromada uhlíkových/skeněných a jiných vláken a jiného nepořádku. Ve všech případech bylo vypnuté (zmíněné) hlídání poloh přepínačů a plynové páky. Toto hlídání by náběh pojení ještě zdrželo. A že by to byl v reále asi problém, protože třeba plyn (u poháněných strojů) si nechám hlídat úplně u všeho a ve vzduchu je minimálně zámek plynu většinou uvolněný.

Ještě jsem zkoušel "nabootovat" s vypnutým vysíláním (vypnout modul) a pak jej zapnout a jak Aurora tak Taranis se spojily s přijímačem přibližně stejně rychle 1-1,5s.

Ona je rychlost opětovného navázání spojení spíš hodně okrajová až akademická vlastnost, jen mě zaujalo, jak rychlá je ta (osmikanálová :) ) T6.
zdzd

#11 Příspěvek od zdzd »

prikrylm píše:FlySky T6[/b], cca do 0,5s. Je to fakt blesk. Nejspíš je to tím, že je poměrně jednoduchý, žádné zbytečné kecy (stejně jako Futaba, jak píše zdzd), prostě otevřený systém :-P . (FW - poslední existující úprava klonu erSky z 7.3.2020 19:34)

S otevřeností systému to nemá nic společného.

Zbytečné kecy je telemetrie. Nic to neřídí a jen zdržuje párováním a oboustranným přenosem z větší části zbytečných informací. Tedy z hlediska řízení...
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Kuba78 »

Proc open system pomalejsi proti uzavrenemu?
nejsem nijak zvlast do detailu obeznamen s programovanim open systemu vysilacek ani s detaily jejich vnitrni architektury, vychazel sem ciste z predpokladu, ze pokud existuje open system a ma stejny zaklad pro vicero vysilacek ktere maji treba i ruzna CPU, ruzne pocty kanalu, ruzne sbernice apod.. tak proste takovy system asi bootuje pomaleji nez uzavreny ktery presne vi co kde ma, protoze si system "osahava" co vsechno tam je a ceka na odpovedi a nekde bude asi nejaky timeout. Predpokladam ze kdyby nekdo meril opravdu cisty cas za jak dlouho bootuje moje Jeti tak to taky nebude za setinu vteriny - tam to asi moc nejde jako u te Aurory, nejdriv to nabootuje a pak az se to pripoji pote co to clovek potvrdi. Ale jak jsem rikal, tipoval sem pouze na zaklade odhadu a treba je to jinak.

kazdopadne, jak vidno hraje se na casy v ramci jednotek vterin nebo zlomku vterin.. to je asi v pohode.. kdo nekdy videl bootovat kuprikladu IBM Regattu tak vi, ze existuji veci, proti kterym je pribyvani letokruhu akcni film :-)
prikrylm

#13 Příspěvek od prikrylm »

Jestli se bavíme o OpenTX, tak je to trochu jinak.
Každá podporovaná vysílačka má vlastní "naklikatelnou konfiguraci", včetně různých variant, jazykových mutací a pod. Tohle se nakliká na webu, konfigurace se předhodí buildserveru a ten dodá FW na míru. Žádné "očichávání" neprobíhá.

Délka bootu, pokud nejde o desítky sekund, je asi lhostejná, důležitější je vlastní běh.

Jak asi bootuje taková Futaba 32MZ s windows embeded?
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Kuba78 »

prikrylm píše:Jestli se bavíme o OpenTX, tak je to trochu jinak.
Každá podporovaná vysílačka má vlastní "naklikatelnou konfiguraci", včetně různých variant, jazykových mutací a pod. Tohle se nakliká na webu, konfigurace se předhodí buildserveru a ten dodá FW na míru. Žádné "očichávání" neprobíhá.

okej, tohle sem nevedel, protoze zkusenosti jak pisu s tim nemam, pokud je specificky build pro kazdou specifickou konfig tak to bude to stejne jako s uzavrenymi systemy.
u ty 32MZ - podle tohoto videa prebornik na kratky boot uplne nebude.. 17 vterin do prvni obrazovky s rozsypanym cajem, 40 vterin do nabehnuti obrazovky s telemetrii.. a to doufam ze tou dobou se to dokaze spojit s prijimacem. to je horsi jak v dobach HP Jornady, s tim bych asi nechtel nechteny boot za provozu.. ale tam snad u nejvyssiho modelu takova vec nehrozi.
https://youtu.be/JvYrU1fLGDU?t=152
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od JirkaA »

U techhle wokenních futab bylo striktne oddeleno rizeni a prenos od uzivatelskeho rozhrani. Proste to funguje i kdyby ty wokna vytuhly. Predpokladam ze boot obou subsystemu byl taky nezavisly, ale nezkousel jsem to.
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“