Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Aurora 9X - nabíjení
PříspěvekNapsal: stř 13.06.2018 11:58 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2016
Příspěvky: 212
Ahoj, je normální, že lipolka nejde nabíjet normálně přes jack v rádiu? Je tam firmware verze 1.02.

_________________
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Aurora 9X - nabíjení
PříspěvekNapsal: stř 13.06.2018 13:40 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 578
f4u píše:
Ahoj, je normální, že lipolka nejde nabíjet normálně přes jack v rádiu? Je tam firmware verze 1.02.



je tam jeden clanok 3.7V?

ak je tam viac urcite nebude v radiu ballancer na nabijanie...

je to home-made uprava ? ake je tam povodne napajanie?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aurora 9X - nabíjení
PříspěvekNapsal: stř 13.06.2018 14:25 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2016
Příspěvky: 212
Dvoučlánek, je tam pro nabíjení dioda jako ochrana proti přepólování už jsem se díval. Přemostím ji, vyřešeno.

_________________
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aurora 9X - nabíjení
PříspěvekNapsal: stř 13.06.2018 14:40 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 578
f4u píše:
Dvoučlánek, je tam pro nabíjení dioda jako ochrana proti přepólování už jsem se díval. Přemostím ji, vyřešeno.


:)

nic nie je "vyreseno", tak to aj tak nenabijes pretoze kazdy clanok lipo sa musi nabijat zvlast... ked su 2 v serii to nejde


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aurora 9X - nabíjení
PříspěvekNapsal: stř 13.06.2018 15:20 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17749
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
sky59 píše:
... kazdy clanok lipo sa musi nabijat zvlast... ked su 2 v serii to nejde

8O

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aurora 9X - nabíjení
PříspěvekNapsal: stř 13.06.2018 16:16 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2016
Příspěvky: 212
sky59 píše:

:)

nic nie je "vyreseno", tak to aj tak nenabijes pretoze kazdy clanok lipo sa musi nabijat zvlast... ked su 2 v serii to nejde


Nevím proč by to nešlo. Ta aurora patří kamarádovi, požádal mě abych zjistil proč nabíječka (ultramat 15) hlasí chybu při pokusu o nabití přes vysílač. Došlo mi že to bude tou diodou ani si to nemusím ověřovat.

_________________
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aurora 9X - nabíjení
PříspěvekNapsal: stř 13.06.2018 16:25 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 2.1.2012
Příspěvky: 338
Bydliště: PRAHA
proc by nemel jit dvouclanek v serii nabijet ?
samozrejme je vhodne lipolky obcas srovnat neboli vybalancovat ale to neni nutne pri kazdem nabijeni
dlouho jsem i v letadle provozoval lipolku 2cl bez balancovani ani na ni nebyl balancak


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aurora 9X - nabíjení
PříspěvekNapsal: stř 13.06.2018 18:42 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 2.9.2015
Příspěvky: 12
Bydliště: Balbriggan
Obrázky: 10
Lipolku v Aurore 9x nabijam iba cez balancny konektor a myslim, ze je to najlepsie riesenie


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aurora 9X - nabíjení
PříspěvekNapsal: stř 13.06.2018 19:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6456
Bydliště: Písek, ČR
f4u píše:
... Došlo mi že to bude tou diodou ani si to nemusím ověřovat.

Ahoj f4u, máš to pořádně prohlédnuté a/nebo změřené?
Auroru jsem měl, i jsem v ní používal 2 čl. LiIon, ale původně tam byla myslím NiMH baterka.
Tak nevím (už si to po těch letech nepamatuju), jak se to nabíjelo s tou NiMH. Jestli to samo ukončilo nabíjení, nebo ne. Pokud ano, tak to by nasvědčovalo tomu, že uvnitř je ještě nějaký nabíjecí obvod, a to pak má kolega štěstí, že to ta nabíječka odmítla (byla dostatečně chytrá). Protože pokud by se Lipolka nabíjela (vnitřním) obvodem pro NiMH (externí LiPol nabíječku by to bralo jen jako zdroj pro ten vnitřní nabíjecí obvod), tak by na 100% došlo k jejímu vznícení.
Ale fakt už si nepamatuju, jestli v Auroře byl nabíjecí obvod pro NiMH, nebo ne. Ani jsem to moc nezkoumal, s originální baterkou jsem to použil jen asi týden a pak jsem jí hned nahradil tou LiIon (2 x 18650) a tu jsem nabíjel externím konektorem, nabíječkou pro LiIon.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aurora 9X - nabíjení
PříspěvekNapsal: čtv 14.06.2018 5:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 5837
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Mám Auroru 9X s Aku NiMH, lipolku jsem zatím nepoužil. K tomu je nabíječka - adaptér, který nic neumí. Chytré nabíječky obecně nejsou schopné nabíjet Aku v Tx právě kvůli diodě, ta je snad všude, jak jsem zjistil. Pokud chci nabíjet takovou nabíječkou, musím vždy baterku vyndat, nabít a vrátit. Holt pakárna.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aurora 9X - nabíjení
PříspěvekNapsal: čtv 14.06.2018 5:44 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 7.2.2013
Příspěvky: 275
Bydliště: ČR
Zdravím,
ve vysílačce už mám lipolku a když je třeba nabít, tak ji vyndám nabiju a dám zpátky. Jak už psal DAF, prostě pakárna.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aurora 9X - nabíjení
PříspěvekNapsal: čtv 14.06.2018 5:56 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 578
jyrry píše:
8O


risknem to :) vraj o moderatorovi sa nesmie nijako pochybovat .... ale mam otazku, dlho mi trvalo az som zistil vyznam toho ksichtika, po zaveseni mysky to ukazeuje ze "Sokovany"

preco a z coho si sokovany?

a predbehnem moznu komunikaciu co by z toho mohla vzniknut: je to presne ako som napisal, nabijat v serii LiPo nie je mozne

cele to vzniklo z toho, ze napr. aj Pelikan nabijacka co pouzivam nabija N-clanok zapojeny v serii cez silove kable, ale musi byt zapojeny aj balancny konektor
ktory vlastne emuluje samostatne nabijanie kazdeho clanku:

cez silove kalble ide maximalny mozny prud do vsetkych clankov zapojenych v serii, avsak ak niektory clanok je pozadu tak ostatne sa nenabijaju a prave vtedy sa roztoci aj vnutorny ventilator, kde sa z uz nabitych clankov odobera nabijaci prud (ci sa az vybijaju som nevysetroval) a takto je vlsatne pod kontrolou kazdy clanok samostatne

ako ktosi vyssie poznamenal, je mozne nabijat iba cez balancny konektor ale bude to trvat dlhsie


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aurora 9X - nabíjení
PříspěvekNapsal: čtv 14.06.2018 6:58 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2003
Příspěvky: 1269
Bydliště: Jaroměř
Obrázky: 0
DAF píše:
Chytré nabíječky obecně nejsou schopné nabíjet Aku v Tx právě kvůli diodě, ta je snad všude, jak jsem zjistil.


Obecně asi ano, ale jsou i nabíječky, kde si můžeš zvolit "přímo" nebo "za diodou" a pak normálně nabíjíš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aurora 9X - nabíjení
PříspěvekNapsal: čtv 14.06.2018 7:14 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 8.1.2012
Příspěvky: 151
Bydliště: ¨Libina
No a tak by se f4u mněl ozvat jestli to jeho nabíječka umožnila ,a nevyhazoval diodu zbytečně.

_________________
koksák


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Aurora 9X - nabíjení
PříspěvekNapsal: čtv 14.06.2018 8:06 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2003
Příspěvky: 1269
Bydliště: Jaroměř
Obrázky: 0
sky59 píše:

cele to vzniklo z toho, ze napr. aj Pelikan nabijacka co pouzivam nabija N-clanok zapojeny v serii cez silove kable, ale musi byt zapojeny aj balancny konektor
ktory vlastne emuluje samostatne nabijanie kazdeho clanku:


Existuje spousta jiných nabíječek, u kterých tento nedostatek není. Takže v pohodě bez balančního konektoru proud jaký si vyberu a velikost série je omezená max. napětím nabíječky.

sky59 píše:
.... a prave vtedy sa roztoci aj vnutorny ventilator, kde sa z uz nabitych clankov odobera nabijaci prud (ci sa az vybijaju som nevysetroval) a takto je vlsatne pod kontrolou kazdy clanok samostatne.....


Když nabíjím velké, opravdu velké sady (mimo modelařinu) tak nabíjím s aktivním balancérem. To je taková věcička, která nikterak nesouvisí s nabíječkou, s nabíjením, nebo vybíjením a po celou dobu připojení se stará o vyrovnání napětí mezi jednotlivými články. A hlavně nepálí energii těch nejsilnějších někde na žárovce, nebo tranzistoru, ale ze silnějších přelévá energii do slabších.
Energie je drahá, ne moc levně a efektivně se získává a ukládá a ještě ji zbytečně pálit?

Ale v modelařině je to asi jedno, těch pár Ah asi každý skousne.

Jen chci upozornit, že když nějaká hobby nabíječka nějak funguje, že je to jediný a správný způsob nabíjení.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: dusi, sakulajda a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz