Novinky v RC ovládání
Re: Novinky v RC ovládání
Vysílač je vyprodaný, kdo ví, kdy bude, nespěchám, čekám ...
Na ten konektor jsem se také díval, na PCB verze 1.3 jsou dokonce místa pro konektory 3, jen jeden je osazený, nikde ani slovo o tom, k čemu jsou, ocenil bych ještě nějaký ovládací prvek, ale to bude něco jiného ...
Na ten konektor jsem se také díval, na PCB verze 1.3 jsou dokonce místa pro konektory 3, jen jeden je osazený, nikde ani slovo o tom, k čemu jsou, ocenil bych ještě nějaký ovládací prvek, ale to bude něco jiného ...
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
Přijímače nemají vlastní "novinky", tak než TO někdo smaže nebo přesune, tak sem...
Narazil jsem na zajímavé "kombo" RX a ESC pro malé modely: https://vi.aliexpress.com/item/1005001877168285.html
Narazil jsem na zajímavé "kombo" RX a ESC pro malé modely: https://vi.aliexpress.com/item/1005001877168285.html
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Paráda, asi ho chci taky 
Kdybyste chtěli ještě menší, do haly, tak tady: https://www.banggood.com/AEORC-3PCS-Micro-1_7g-Anolog-Servo-With-RX14-Mini-4CH-Receiver-Integrated-5A-or-1S-Brushed-ESC-for-Micro-Indoor-Airplane-Support-S-FHSS-DSMX-or-2-Frsky-D16-FlySky-AFHDS-2A-p-1995806.html?cur_warehouse=CN&ID=6324040, ale ESC je jen stejnosměrný.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
už jen elektry, LMS Beckov
prikrylm píše:Přijímače nemají vlastní "novinky", tak než TO někdo smaže nebo přesune...
Tohle je univerzální téma.Viz. úvodní příspěvek.Tedy není co mazat nebo přesunovat a vše je OK.
-
HONZIK 22
prikrylm píše:Přijímače nemají vlastní "novinky", tak než TO někdo smaže nebo přesune, tak sem...
Sakrys. To by se mi taky hodilo do ,,prdolat,,
Ale na ne pouzivam Fly sky FS-I6 2.4GHz AFHDS 2A.
.
A toto mi na tom pojede ci nepojede?
V rozsirem popisu z odkazu pisou FlySky AFHDS 2A!!
Takze pojede.
Kdyby nekdo objednaval ,tak by se pridal.
..a ještě se dvěma DC ESC a spoustou PWM a stabilizací - což se může na malé rychlé modely hodit: https://rcstudio.cz/cs/accst-a-access-2 ... ini-e.html
MomoBrut píše:Vysílač je vyprodaný, kdo ví, kdy bude, nespěchám, čekám ...
Tak Pocket mám na stole. Jal jsem se konvertovat modely z TX16S, a hle problém, Companion není oficiálně pro Pocket. To je celkem dost zásadní problém, jakože fakt zásadní, nemůže nikdo po mě chtít, abych tam ty složitosti rval ručně. Tak jsem pohledal nightly build Companionu, ten Pocket umí, ale zase neumí simulaci rádia ... uff, ETA je neznámá ...
Co k tomu dodat ...
Zkoušel jsem Companion 2.9 s ETX dodávaným do Pocket - protože jsem převáděl modely - a čertil se, že "není podporováno", jak píše MomoBrut, ale modely se objevily správně. Co nebylo správně bylo nastavení rádia, které se po nahrání modelů rozhodilo, takže bylo potřeba přímo v rádiu znovu nastavit. A to včetně toho, které jsou přítomny přepínače, potenciometry... + kalibrace.
Přišlo mi to jako menší zlo. Plus zkontrolovat kam se namapovaly různé přepínače u modelů.
Ale nakonec jsem v Pocketu nechal ETX 2.9.1 (v sys se hlásí jako verze pro zorro) a funguju i s Companionem.
Teď už jsem dlouho takové "sepuku" nedělal a byl jsem i lítat, tak můžu tvrdit, že je TO OK.
Přišlo mi to jako menší zlo. Plus zkontrolovat kam se namapovaly různé přepínače u modelů.
Ale nakonec jsem v Pocketu nechal ETX 2.9.1 (v sys se hlásí jako verze pro zorro) a funguju i s Companionem.
Teď už jsem dlouho takové "sepuku" nedělal a byl jsem i lítat, tak můžu tvrdit, že je TO OK.
Mám tam poslední verzi ETX od výrobce, ta není kompatibilní se standardním Companionem 2.9.2, a pravda, prasí to nastavení rádia, modely jsem nekontroloval. To rozhodně není cesta, kterou bych šel. Verze 2.10.0 je kompatibilní s aktuálním firmware Pocketu od výrobce, takže mám nightly build, je to kompatibilní, můžu tam naházet ty globální proměnné, logické spínače a dalších nemálo věcí, které potřebuju, psát to ručně do 12 modelů po mě nemůže nikdo chtít. Testovat holt musím vždy až v rádiu. Zpětně kontrolovat nějakou kompatibilitu s nejistotou nějakých špátných zápisů, to fakt ne ...
blembondo píše:Radiomaster MT12.První pistolovka s ETX/ELRS.
https://www.radiomasterrc.com/products/ ... controller
Protože mám lodičku, jízdně hroznou (ale "D.A.S capable") vytištěnou F1, dálkově řízenou myš a další pozemní počiny objednal jsem si MT12 a dnes rádio došlo - ELRS verze s pidi 3ch přijímačem. Recenzí a videí je hodně, fotek taky (třeba od výrobce), tak na seznámení se asi podívejte na ně. Ode mě zatím "první dojmy", případné podrobnosti na dotaz. Jednu OpenTX volantovku mám, tak můžu srovnávat.
Dodaný obal vcelku mile překvapil, má "horní" a "dolní" část, do horní padne volantovka, do spodní se vleze spousta "příslušenství". Velikost přibližně stejná jako box na TX16S.
Mechanické provedení je dost povedené, trochu nešikovné je vkládání baterek, ale TO se dělá jednou, žejo. Plyn a volant (píšou) na Hall senzorech, pocitově hladké, příjemné, jak píše výrobce, tuhost nastavitelná.
Ergonomicky by asi občas něco sneslo úpravy, ale nevím, tolik s auty/lodičkami zas nejezdím. Jeví se mi, že nebude pro leváky a ovládání jednou rukou bez nějakého udělátka na volant (pro nějaké ty "expedice") taky nepude.
Možnost rozšíření o dva přepínače nebo malý kniplík (dvě osy) je dílem minut. Přepínače se mi jeví jako použitelnější, kniplík se ovládá dost blbě. Možná pro nějaké jednodušší autojeřáby by se hodil. Strčil jsem si tam zatím přepínače. Pět trimů použitelných i jako tlačítka (protože ETX) už poskytuje spoustu čudlíků na kdeco.
Varianta ELRS s 3ch přijímačem, update Tx modulu i Rx byla standardní. I tento malý Rx má vstup napětí pohonné baterie a funguje jako ostatní ELRS, takže i třeba jako s.bus.. tohoto prcka si dokážu představit i v malém samokřídle.
Normálně funguje i X-lite style externí modul a ani s ním nevypadá nijak příšerně (foto - dole na "stojánku" jsou vidět instalované extra přepínače).
Pravděpodobně se bude dát měnit zadní "guma" rukojeti za jinou pro větší/menší ruce, ale varianty v balení nebyly, nic méně nějaký 3D tisk flexem by mohl řešit.
LED na ovladači jsou takové spíš "zábavné", i když konfigurovatelné, můžou nějak "blikat" přes spec. fce (je tam fce "RGB Leds"). Je tam (zatím?) jen možnost "red", "green", "blue", "police" (bliká modrá-červená) a "off". Nastavují se všechny LED zároveň. Může indikovat třeba odemčení motoru, takže použitelné i ano. Ne jen "blbinka".
Po stranách jsou vidět "volné" díry se závitem M3 (vlepená mosazná vložka) na přišroubování "něčeho" - můžou být užitečné.
Proti OTX mi na BW rádiích chybí LUA mixy - na F1 jimi mám řešené "ABS". Na barevných rádiích LUA mixy jsou, nevím, proč "std" ETX pro BW rádia ne, jestli se neobjeví v dalších verzích, asi budu řešit nějakým vlastním buildem, zas tak složité to není.
V MT12 je "zase" extra 2.10 build, release verze Companionu zatím tohle rádio "neumí", i když se dá řešit nějakým ručním přenosem .yml..
Extra ETX na volantovku má jiné zobrazení pohybu kniplíků a (logicky) úplně vynechává heli-mix.
Za ty peníze (~170 USD) myslím v celku povedené..
Tož tak.
prikrylm píše:RM Pocket...
Pod jednou z baterek je vidět volný dvoupinový konektor, netušíte, k čemu je?
.."alternativní" připojení napájení - piny jsou spojené s "plechy", co kontaktují baterky.
RM MT-12 - trochu (opravdu trochu) jsem se díval dovnitř.
Krom toho, že plyn a volant je na HS, jak píše výrobce, tak obojí je navíc na std kovových kuličkových ložiscích. Uvnitř je TO na první pohled hezké, učesané. Mechaniku volantu jsem úplně rozebral (a složil
) a skládání chce trochu trpělivosti - neustále mi vypadávaly páčky trimů, ale spravilo to a 6 ošklivějších slov ("himbajs" a podobné) a už je rádio zase v jednom kuse. Spínače na trimech vypadají, že i něco vydrží (je tam něco takového).
Tož tak.
---
Edit: "inspirace" Futabou 10PX (nebo 7PXR?) na MT-12 je vidět.
.. a pro leváky se MT-12 určitě přeskládat nedá.
.. a modul s volantem, se bude dát vcelku jednoduše vyměnit za něco, co můžou použít i ti crawleři... už vymýšlím něco "D.A.S. capable"
Krom toho, že plyn a volant je na HS, jak píše výrobce, tak obojí je navíc na std kovových kuličkových ložiscích. Uvnitř je TO na první pohled hezké, učesané. Mechaniku volantu jsem úplně rozebral (a složil
Tož tak.
---
Edit: "inspirace" Futabou 10PX (nebo 7PXR?) na MT-12 je vidět.
.. a pro leváky se MT-12 určitě přeskládat nedá.
.. a modul s volantem, se bude dát vcelku jednoduše vyměnit za něco, co můžou použít i ti crawleři... už vymýšlím něco "D.A.S. capable"
Skokan zase skočil a máme tu další krabici ala Mambo,Boxer,X14.
https://www.banggood.com/cs/Jumper-T14- ... oryToysPop
[youtu_be]http://youtu.be/ytsD6im-Ubc[/youtu_be]
https://www.banggood.com/cs/Jumper-T14- ... oryToysPop
[youtu_be]http://youtu.be/ytsD6im-Ubc[/youtu_be]