ExpressLRS
Re: ExpressLRS
Bindování s přerušovaným pípáním je fakt blbé, a taky jsem to díky tomuhle vláknu někde předešle řešil. A zdárně napravil.Díky
koksák
Já mám jeden, zkusil jsem teď udělat totéž a je z něj už jen modře svítící cihlaprikrylm píše:Stručně:
Mám 3 BayckRC 5xPWM, strčil jsem do nich HappyModel FW v3.4.3 a funguje TO.
Podrobněji:
V BayeckRC byl původně dodaný s v3.3.0 FW, funguje v nich i "Generic ESP8285 PWM" FW (tipnu, že ten dodávaný je jen přejmenovaný Generic), takže jsem do dvou měl nahranou Generic v3.3.2. U jednoho BayckRC jsem našel ještě původní v3.3.0. Asi OK. V novém ExpressLRS Configurator už ale nevidím žádné "Generic" zařízení (ani to, co při 3.3.2 ještě bylo) a přímá podpora pro BayeckRC s PWM v konfigurátoru taky není. Tak jsem chvíli přemýšlel, chvíli klikal a našel 5xPWM ERLS od HappyModel, u kterého píší, že funguje/fungoval s "generic" FW. Myšlenka byla, že je silně nepravděpodobné, že by si výrobci HW vymýšleli další a další zapojení a tipnul jsem, že zapojení těchto dvou Rx bude shodné. Podpora pro HappyModel 5PWM v novém konfigurátoru je, tak jsem zkusil HappyModel FW pro 5PWM variantu do BayeckRC.
PWM výstupy fungují, dají se nakonfigurovat, měření napětí napájecí baterie funguje. A vzhledem k tomu, že FW pro Rx různých výrobců (jeden příjímač - bez diverzity) stejné CPU a PWM výstupy se liší akorát textem identifikujícím Rx na spodku binárky a v jednom případě jiným koeficientem na přepočítávání hodnoty napájecího napětí, tak věřím, že FW pro HappyModel bude v BayckRC fungovat.
Někde jsem k němu našel tohle: Firmware: DIY 2.4 GHz / DIY 2400 RX PWMP
Ale DIY 2400 RX PWMP se nikde nevyskytuje tak jsem nejdříve zkusil
BAYCK RC 2,4GHz Nano Rx pak
DIY Generic ESP8285 Full-duplex 2,4GHz Rx to Tx
ani v jednom případě se mi nepovedlo spárování s vysílačem pomocí párovací fráze a po flešnutí
HappyModel 5xPWM ERLS FW v3.4.3
mi teď už jen vytrvale modře svítí...
Pravda je, že jsem ho nezodpovědně nejdřív nevyzkoušel s původním FW v3.3.0
ELRS Buddy už funguje.
https://fourflies.mooo.com/elrsbuddy/" onclick="window.open(this.href);return false;
Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
https://fourflies.mooo.com/elrsbuddy/" onclick="window.open(this.href);return false;
Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Pár dní je venku ExpressLRS V3.5.0-RC1.
https://github.com/ExpressLRS/ExpressLRS/releases" onclick="window.open(this.href);return false;
Vypsat vše co tam je asi nemá smysl to si každý přečte.Novinek jako definitvní podpora Mavlink i s externí telemetríí atd je tam dost.
Co mě zaujalo je FSK mod pro 900Mhz moduly.Zkrátí se dosah ale navýší se datový tok.
V3.5 bude opravdu poslední pro HW s STM32.
Podpora pro Lora LR1121.V zákulisí se naznačuje že tohle primárně potřebovaly Kamikaze drony na Ukrajině.Číňan nelenil a Rx i pro nás už je na světě. https://www.aliexpress.com/item/1005007400807700.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak to funguje jsem nezkoumal neb to zatím nepotřebuji.
Vrátil se zpět znížený výkon v Wifi modu pro Rx s ESP8285.Takže už žádné resety a vše jede tak jak to bylo před V3.4.
https://github.com/ExpressLRS/ExpressLRS/releases" onclick="window.open(this.href);return false;
Vypsat vše co tam je asi nemá smysl to si každý přečte.Novinek jako definitvní podpora Mavlink i s externí telemetríí atd je tam dost.
Co mě zaujalo je FSK mod pro 900Mhz moduly.Zkrátí se dosah ale navýší se datový tok.
V3.5 bude opravdu poslední pro HW s STM32.
Podpora pro Lora LR1121.V zákulisí se naznačuje že tohle primárně potřebovaly Kamikaze drony na Ukrajině.Číňan nelenil a Rx i pro nás už je na světě. https://www.aliexpress.com/item/1005007400807700.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak to funguje jsem nezkoumal neb to zatím nepotřebuji.
Vrátil se zpět znížený výkon v Wifi modu pro Rx s ESP8285.Takže už žádné resety a vše jede tak jak to bylo před V3.4.
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Co jede proti tomu na vysílací straně?blembondo píše:a Rx i pro nás už je na světě. https://www.aliexpress.com/item/1005007400807700.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak jsem psal.Moc jsem to nezkoumal.Jinak jde o Gemini Crossband/GemX/.Libor píše: Co jede proti tomu na vysílací straně?
https://github.com/ExpressLRS/ExpressLRS/pull/2540" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.expresslrs.org/quick-start/ ... etry-ratio" onclick="window.open(this.href);return false;
Odroluj dolů a přes Lua už jsou dostupné mody jako...
The following options are available for GemX:
X150Hz : Crossband mode, combining 900MHz and 2.4GHz in Gemini Mode.
X100Hz Full : Crossband mode, combining 900MHz and 2.4GHz in Gemini Mode, Full Resolution with 8ch/12ch/16 Switch Mode options
Vice informací je na Discord.
Dnes se mi při létání na svahu povedlo uvést přijímač do zamrzlého stavu neznámo proč. Po zapnutí vysílače a přijímače odzkoušení kormidel vezmu ero a vysílač a jdu ero hodit ale po asi deseti krocích se ozve telemetrie ztracená všechno tuhé do dioda přijímače svítila nepřerušovaně. Pomohlo až vypnutí a opětovné
zapnutí. Po resetu opět bezproblémový chod.To po asi dvou hodinách střídavého létání měl jsem dvě era s dvěma vysílači jednou elrs jednou accst
D16, na svahu sám... Instalace jednoduchá
napájení 4* enelop 2000 žádný vypínač žádný Bec
či regl přijímač HappyModell 6pwm txco vysílač
jumper xlite V2 vše na verzi 3.43 nastavení jaké
používám všude 100Hz Full telemetrie 1:32 switch mode 8ch 5 kanál zaarmovaný natvrdo bindovací fráze a aktivní model match. Nic mne nenapadá. Na kopci je fůra parabol ale co vím dosud nebyl problém. (Javorník u Liberce)
zapnutí. Po resetu opět bezproblémový chod.To po asi dvou hodinách střídavého létání měl jsem dvě era s dvěma vysílači jednou elrs jednou accst
D16, na svahu sám... Instalace jednoduchá
napájení 4* enelop 2000 žádný vypínač žádný Bec
či regl přijímač HappyModell 6pwm txco vysílač
jumper xlite V2 vše na verzi 3.43 nastavení jaké
používám všude 100Hz Full telemetrie 1:32 switch mode 8ch 5 kanál zaarmovaný natvrdo bindovací fráze a aktivní model match. Nic mne nenapadá. Na kopci je fůra parabol ale co vím dosud nebyl problém. (Javorník u Liberce)
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
To je velmi nepříjemné. Můžeš potvrdit že oboje je FCC nebo LBT verze firmwaru?
Chápu správně že si musel vypnout a zapnout přijímač aby se obnovilo vše. Pokud by se ti to stalo znova, můžeš ověřit jestli jede WiFi napr. přes mobil?
Chápu správně že si musel vypnout a zapnout přijímač aby se obnovilo vše. Pokud by se ti to stalo znova, můžeš ověřit jestli jede WiFi napr. přes mobil?
Ano oboje je EU LBT. Ano musel jsem odpojit a připojit přijímačový zdroj /baterii. WiFi potvrdit nemůžu Ale pochybuji že byla aktivní když přijímač stále svítil bez přerušování. Co bylo divné že vysílač na povel (spínač) hlásil skutečné napětí přijímacích baterek 5.1V jestli to nebyla posledni hláška z paměti..nenapadlo mne podívat jestli něco ukazují ostatní telemetrická data.warhawk píše:To je velmi nepříjemné. Můžeš potvrdit že oboje je FCC nebo LBT verze firmwaru?
Měl jsem trochu podobné "výpadky", ale měl jsem za to, že je TO nearmovaným Rx. Nic méně od té doby bez problémů i v "hustém provozu" více vysílajících...Louda píše:Dnes se mi při létání na svahu povedlo uvést přijímač do zamrzlého stavu neznámo proč. Po zapnutí vysílače a přijímače odzkoušení kormidel vezmu ero a vysílač a jdu ero hodit ale po asi deseti krocích se ozve telemetrie ztracená všechno tuhé do dioda přijímače svítila nepřerušovaně. Pomohlo až vypnutí a opětovné zapnutí.
...
---
Pokud vypadne Rx, rádio skutečně hlásí poslední známé hodnoty telemetrie.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Jsem nováček v oboru ELRS, ale dokáží si představit, že většina uživatelů používá FCC a nikoliv LBT firmware. Je možné, že ten evropský není dostatečně testován a dochází k možným výpadkům když se sejde několik věcí. Kdo někdy ladil firmware ví, jak náročná disciplína to je. Já jsem o své výpadku psal, ale u mě to byla kombinace FCC a LBT firmware a ještě jsem to neměl zaarmovane.
Můžeš potvrdit, že ten arm je opravdu aktivní? Tedy nejen že si to myslíš ty, ale že to opravdu funguje ? Např. Zkusit LUA nebo tak.
Můžeš potvrdit, že ten arm je opravdu aktivní? Tedy nejen že si to myslíš ty, ale že to opravdu funguje ? Např. Zkusit LUA nebo tak.
Já jsem nejen nováček v ELRS ale bez elektro erudice vůbec prostě mohu akorát číst manuál.. ale k věci. Když otevřu v nástrojích ELRS tak v horní liště na mě střídavě svítí název interního ELRS modulu a armed. Lepší ověření že je skutečně zamčeno neumím. Jinak LBT provozují od začátku co jsem ELRS pořidil nejdříve 3.3.1 teď 3.4.3.
Napiš jak jsi nastavil a uložil packet rate.
Při zapnutém vysílači a prijimaci jsem odemkl ve vysílači model pak znovu zamkl model match a pak jsem vypnul a zapnul vysílač. Každopádně teď jsem na něco přišel když jsem se chtěl podívat na init rate. (Neuvědomil jsem si že by se nezobrazuje. ..) Ale přišel jsem na to že se mi nezobrazuje ve skriptu přijímač i když vše normálně chodí. Když jsem znovu vypnul zapnul vysílač při zapnutém přijímači tak se volba other device znova objevila a teď už se zobrazuje . To se stalo podruhé. Něco jsem asi udělal špatně..blembondo píše:Napiš jak jsi nastavil a uložil packet rate.
Louda píše: Při zapnutém vysílači a prijimaci jsem odemkl ve vysílači model pak znovu zamkl model match a pak jsem vypnul a zapnul vysílač. Každopádně teď jsem na něco přišel když jsem se chtěl podívat na init rate. (Neuvědomil jsem si že by se nezobrazuje. ..) Ale přišel jsem na to že se mi nezobrazuje ve skriptu přijímač i když vše normálně chodí. Když jsem znovu vypnul zapnul vysílač při zapnutém přijímači tak se volba other device znova objevila a teď už se zobrazuje . To se stalo podruhé. Něco jsem asi udělal špatně..
Musím doplnit výše uvedené. Nezobrazení přijímače v LUA scriptu jsem zřejmě způsobil tím že jsem po zapnutí vysílače šel napřed do LUA scriptu a pak připojil přijímač. Ten se pak už nenačte. Aspon tak se mi to podařilo ráno zopakovat. Myslím že tahle záhada, t.j. moje chyba v postupu vysvětlena. Omluva všem za spam. Zůstává "jen" to jedno locknutí na kopci...