RCmania.cz - web pro modeláře a modely
http://rcmania.cz/

Aurora 9X - nabíjení
http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=38&t=83989
Stránka 1 z 4

Autor:  f4u [ stř 13.06.2018 12:58 ]
Předmět příspěvku:  Aurora 9X - nabíjení

Ahoj, je normální, že lipolka nejde nabíjet normálně přes jack v rádiu? Je tam firmware verze 1.02.

Autor:  sky59 [ stř 13.06.2018 14:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: Aurora 9X - nabíjení

f4u píše:
Ahoj, je normální, že lipolka nejde nabíjet normálně přes jack v rádiu? Je tam firmware verze 1.02.



je tam jeden clanok 3.7V?

ak je tam viac urcite nebude v radiu ballancer na nabijanie...

je to home-made uprava ? ake je tam povodne napajanie?

Autor:  f4u [ stř 13.06.2018 15:25 ]
Předmět příspěvku:  Re: Aurora 9X - nabíjení

Dvoučlánek, je tam pro nabíjení dioda jako ochrana proti přepólování už jsem se díval. Přemostím ji, vyřešeno.

Autor:  sky59 [ stř 13.06.2018 15:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: Aurora 9X - nabíjení

f4u píše:
Dvoučlánek, je tam pro nabíjení dioda jako ochrana proti přepólování už jsem se díval. Přemostím ji, vyřešeno.


:)

nic nie je "vyreseno", tak to aj tak nenabijes pretoze kazdy clanok lipo sa musi nabijat zvlast... ked su 2 v serii to nejde

Autor:  jyrry [ stř 13.06.2018 16:20 ]
Předmět příspěvku:  Re: Aurora 9X - nabíjení

sky59 píše:
... kazdy clanok lipo sa musi nabijat zvlast... ked su 2 v serii to nejde

8O

Autor:  f4u [ stř 13.06.2018 17:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: Aurora 9X - nabíjení

sky59 píše:

:)

nic nie je "vyreseno", tak to aj tak nenabijes pretoze kazdy clanok lipo sa musi nabijat zvlast... ked su 2 v serii to nejde


Nevím proč by to nešlo. Ta aurora patří kamarádovi, požádal mě abych zjistil proč nabíječka (ultramat 15) hlasí chybu při pokusu o nabití přes vysílač. Došlo mi že to bude tou diodou ani si to nemusím ověřovat.

Autor:  vitahavlicek [ stř 13.06.2018 17:25 ]
Předmět příspěvku:  Re: Aurora 9X - nabíjení

proc by nemel jit dvouclanek v serii nabijet ?
samozrejme je vhodne lipolky obcas srovnat neboli vybalancovat ale to neni nutne pri kazdem nabijeni
dlouho jsem i v letadle provozoval lipolku 2cl bez balancovani ani na ni nebyl balancak

Autor:  Burro [ stř 13.06.2018 19:42 ]
Předmět příspěvku:  Re: Aurora 9X - nabíjení

Lipolku v Aurore 9x nabijam iba cez balancny konektor a myslim, ze je to najlepsie riesenie

Autor:  Woita [ stř 13.06.2018 20:50 ]
Předmět příspěvku:  Re: Aurora 9X - nabíjení

f4u píše:
... Došlo mi že to bude tou diodou ani si to nemusím ověřovat.

Ahoj f4u, máš to pořádně prohlédnuté a/nebo změřené?
Auroru jsem měl, i jsem v ní používal 2 čl. LiIon, ale původně tam byla myslím NiMH baterka.
Tak nevím (už si to po těch letech nepamatuju), jak se to nabíjelo s tou NiMH. Jestli to samo ukončilo nabíjení, nebo ne. Pokud ano, tak to by nasvědčovalo tomu, že uvnitř je ještě nějaký nabíjecí obvod, a to pak má kolega štěstí, že to ta nabíječka odmítla (byla dostatečně chytrá). Protože pokud by se Lipolka nabíjela (vnitřním) obvodem pro NiMH (externí LiPol nabíječku by to bralo jen jako zdroj pro ten vnitřní nabíjecí obvod), tak by na 100% došlo k jejímu vznícení.
Ale fakt už si nepamatuju, jestli v Auroře byl nabíjecí obvod pro NiMH, nebo ne. Ani jsem to moc nezkoumal, s originální baterkou jsem to použil jen asi týden a pak jsem jí hned nahradil tou LiIon (2 x 18650) a tu jsem nabíjel externím konektorem, nabíječkou pro LiIon.

Autor:  DAF [ čtv 14.06.2018 6:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: Aurora 9X - nabíjení

Mám Auroru 9X s Aku NiMH, lipolku jsem zatím nepoužil. K tomu je nabíječka - adaptér, který nic neumí. Chytré nabíječky obecně nejsou schopné nabíjet Aku v Tx právě kvůli diodě, ta je snad všude, jak jsem zjistil. Pokud chci nabíjet takovou nabíječkou, musím vždy baterku vyndat, nabít a vrátit. Holt pakárna.

Autor:  Vidlák [ čtv 14.06.2018 6:44 ]
Předmět příspěvku:  Re: Aurora 9X - nabíjení

Zdravím,
ve vysílačce už mám lipolku a když je třeba nabít, tak ji vyndám nabiju a dám zpátky. Jak už psal DAF, prostě pakárna.

Autor:  sky59 [ čtv 14.06.2018 6:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: Aurora 9X - nabíjení

jyrry píše:
8O


risknem to :) vraj o moderatorovi sa nesmie nijako pochybovat .... ale mam otazku, dlho mi trvalo az som zistil vyznam toho ksichtika, po zaveseni mysky to ukazeuje ze "Sokovany"

preco a z coho si sokovany?

a predbehnem moznu komunikaciu co by z toho mohla vzniknut: je to presne ako som napisal, nabijat v serii LiPo nie je mozne

cele to vzniklo z toho, ze napr. aj Pelikan nabijacka co pouzivam nabija N-clanok zapojeny v serii cez silove kable, ale musi byt zapojeny aj balancny konektor
ktory vlastne emuluje samostatne nabijanie kazdeho clanku:

cez silove kalble ide maximalny mozny prud do vsetkych clankov zapojenych v serii, avsak ak niektory clanok je pozadu tak ostatne sa nenabijaju a prave vtedy sa roztoci aj vnutorny ventilator, kde sa z uz nabitych clankov odobera nabijaci prud (ci sa az vybijaju som nevysetroval) a takto je vlsatne pod kontrolou kazdy clanok samostatne

ako ktosi vyssie poznamenal, je mozne nabijat iba cez balancny konektor ale bude to trvat dlhsie

Autor:  novfra [ čtv 14.06.2018 7:58 ]
Předmět příspěvku:  Re: Aurora 9X - nabíjení

DAF píše:
Chytré nabíječky obecně nejsou schopné nabíjet Aku v Tx právě kvůli diodě, ta je snad všude, jak jsem zjistil.


Obecně asi ano, ale jsou i nabíječky, kde si můžeš zvolit "přímo" nebo "za diodou" a pak normálně nabíjíš.

Autor:  kokeš [ čtv 14.06.2018 8:14 ]
Předmět příspěvku:  Re: Aurora 9X - nabíjení

No a tak by se f4u mněl ozvat jestli to jeho nabíječka umožnila ,a nevyhazoval diodu zbytečně.

Autor:  novfra [ čtv 14.06.2018 9:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: Aurora 9X - nabíjení

sky59 píše:

cele to vzniklo z toho, ze napr. aj Pelikan nabijacka co pouzivam nabija N-clanok zapojeny v serii cez silove kable, ale musi byt zapojeny aj balancny konektor
ktory vlastne emuluje samostatne nabijanie kazdeho clanku:


Existuje spousta jiných nabíječek, u kterých tento nedostatek není. Takže v pohodě bez balančního konektoru proud jaký si vyberu a velikost série je omezená max. napětím nabíječky.

sky59 píše:
.... a prave vtedy sa roztoci aj vnutorny ventilator, kde sa z uz nabitych clankov odobera nabijaci prud (ci sa az vybijaju som nevysetroval) a takto je vlsatne pod kontrolou kazdy clanok samostatne.....


Když nabíjím velké, opravdu velké sady (mimo modelařinu) tak nabíjím s aktivním balancérem. To je taková věcička, která nikterak nesouvisí s nabíječkou, s nabíjením, nebo vybíjením a po celou dobu připojení se stará o vyrovnání napětí mezi jednotlivými články. A hlavně nepálí energii těch nejsilnějších někde na žárovce, nebo tranzistoru, ale ze silnějších přelévá energii do slabších.
Energie je drahá, ne moc levně a efektivně se získává a ukládá a ještě ji zbytečně pálit?

Ale v modelařině je to asi jedno, těch pár Ah asi každý skousne.

Jen chci upozornit, že když nějaká hobby nabíječka nějak funguje, že je to jediný a správný způsob nabíjení.

Stránka 1 z 4 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/