Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 05.11.2018 10:36 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 5.11.2018
Příspěvky: 3
Dobrý den,

jsem začínající lodní modelář a obracím se na Vás s dotazem ohledně vysílače Graupner FM 314 - 35MHz. Rád bych tento vysílač používal k ovládání lodí, ale vzhledem k tomu, že vysílá na 35MHz, bych ho rád předělal na 2,4GHz. Na netu jsem našel, návod na předělání z 40MHz na 2,4GHz - odkaz zde: https://www.modelltruck.net/showthread.php?48595-Umbau-Graupner-FM314-auf-2-4GHz Dá se tento modul Modul V8HT Frsky použít i pro 35MHz?

Předem děkuji za odpověď

Petr Jackov


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: GRAUPNER FM 314 - 35MHz
PříspěvekNapsal: pon 05.11.2018 11:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 783
Bydliště: Vysočina
S pásmem 35MHz nebo 40MHz to nesouvisí. Pokud je jinak zapojení vysílače stejné, musíš jen najít výstupní PPM signál pro vstup do nového modulu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GRAUPNER FM 314 - 35MHz
PříspěvekNapsal: pon 05.11.2018 12:26 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17749
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Ty 314-ky měly všechny shodný sedmikanálový kodér NE5044, i s modely 414 (možná i vyššími). Měl jsem to předělané na těch 7 kanálů, včetně mixů delta, motýl, klapky-výškovka...
Obrázek
Jde to velmi jednoduše, stačí na vstupy přivést napětí 2,5V±2,5V (5V vzít z toho pinu 3).

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GRAUPNER FM 314 - 35MHz
PříspěvekNapsal: pon 05.11.2018 13:09 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 5.11.2018
Příspěvky: 3
Díky, takže mohu koupit tento modul https://www.banggood.com/cs/Wholesale-FrSky-DHT-8CH-DIY-Compatible-Telemetry-Transmitter-Module-p-68586.html?gmcCountry=CZ&currency=CZK&createTmp=1&utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_elc&utm_content=2zou&utm_campaign=pla-all2-cz-cs-pc&gclid=EAIaIQobChMIvIy7vpu93gIVA8wYCh2H1QL3EAQYASABEgJGD_D_BwE&cur_warehouse=CN a zapojit dle schématu? K tomu koupit tento přijímač https://www.mojerc.cz/rc_model_p107953?gclid=EAIaIQobChMIvIy7vpu93gIVA8wYCh2H1QL3EAQYBSABEgK3O_D_BwE


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GRAUPNER FM 314 - 35MHz
PříspěvekNapsal: pon 05.11.2018 13:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 5836
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Trochu bokem, nebylo by vhodnější si pořídit něco s 2,4 GHz a nepředstavovat něco starého? Stejně budeš muset kupovat všechny přijímače nové. Je to názor, tím ti nevnucuju, že to máš dělat jinak.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: GRAUPNER FM 314 - 35MHz
PříspěvekNapsal: pon 05.11.2018 14:03 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 10.5.2017
Příspěvky: 59
Bydliště: Plzeň
Tohle je starší verze FrSky modulu, ruku do ohně za to nedám, ale myslím že ty starší přijímače které jsou tímto podporované už FrSky utnul a nebude je dále vyrábět, takže bych si na to dal bacha a volil něco co bude podporovat Xkové přijímače, případně jiný systém.

Zároveň si nemyslím že něco jako XJT modul od Frsky (to je ten novější) existuje v téhle DIY verzi a nevím jak lehce půjde/nepůjde zprovoznit, ale asi by to jít mělo. Možná vykuchat z krabičky.

Jestli říkám blbosti tak se omlouvám :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 05.11.2018 17:47 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.3.2009
Příspěvky: 234
Bydliště: Strakonice
Do lodi ti bohatě stačí vysílač z HK za cenu toho DIY modulu a přijímače máš za 300Kč
https://hobbyking.com/en_us/hobby-king- ... ode-1.html
https://hobbyking.com/en_us/hobby-king- ... ch-v2.html


Přílohy:
IMG_7352.JPG
IMG_7352.JPG [ 64.82 KiB | Zobrazeno 733 krát ]

_________________
Jeti DC-24, Element F5J, Enjoy3, Piper 2,8
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 06.11.2018 0:09 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.3.2009
Příspěvky: 234
Bydliště: Strakonice
Nebo jestli chceš víc kanálů, najdeš za skoro stejný peníze 5ti i 6ti kanál. A to máš vždy vysílač rovnou i s jedním přijímačem, jestli potřebuješ víc přijímačů, tak další stojí kolem 300,-.

https://hobbyking.com/en_us/turnigy-5x- ... ode-1.html
https://hobbyking.com/en_us/turnigy-t6a ... ode-1.html


Přílohy:
IMG_7354.JPG
IMG_7354.JPG [ 50.65 KiB | Zobrazeno 622 krát ]
IMG_7353.JPG
IMG_7353.JPG [ 21.31 KiB | Zobrazeno 622 krát ]

_________________
Jeti DC-24, Element F5J, Enjoy3, Piper 2,8
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 06.11.2018 8:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 4589
Bydliště: Praha ČR
Já bych pro lodě FM314 možná i přestavěl, mechanicky je udělaná lépe než mnohá dnešní rádia, dobře se přidávají přepínače pro různé "lodní funkce" atd. Zrovna proti tomu, co ti píše jakub37 to platí až extrémně.
Osobně bych ale použil spíš modul Flysky AFDHS2A, případně Spektrum, přijímače těchto typů se od číňana seženou doslova za pár korun a funkcí jsou přitom velmi slušné, pro lodě přímo výborné.

Ale každopádně bych začal od úvahy "proč a jak", pokud chceš předělat FM314 proto, že ji máš v oblibě a sedí ti, tak pak ano, platí výše uvedené, naopak ale pokud ti to jen připadá jako "dobrý nápad" a hlubší důvod v tom není, tak pak bych spíš koupil něco nového. Třeba FS-i6 už má paměti a mixy (což se hodí i u lodí) a funkčně bude hodně jinde...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 06.11.2018 15:18 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 5.11.2018
Příspěvky: 3
Děkuji všem za rady. Je to vysílačka, ke které mám trochu rodinný vztah. Je po p. Radoslavovi Čížkovi - znalcům jméno určitě něco řekne. Jelikož nejsem letecký modelář a nechci se motat do 35MHz, tak jsem ji chtěl předělat na 2,4GHz. Po přečtení diskuze a všemožných rad od zkušených lodních modelářů, jsem se rozhodl, že ji nebudu předělávat a koupím něco nového. FM 314 si nechám třeba na nějaké letadlo - někdy.

Ještě jedno všem děkuju


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 06.11.2018 19:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 5836
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Když už bude mít novou dva - čtyřku, tak je jedno, jestli to dáš do lodi, nebo letadla. Tam už se žádné dělení nedělá. A osobně bych si to rádio schoval jako památku do vitrínky. Přeci jen bude problém se sháněním přijímačů a dále s věkem může klesat spolehlivost.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: bahora, jarda19, Joker a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz