Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 337 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 19.03.2019 0:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 977
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
Pokračovat budeme konfigurací software, nainstalovaného dle předchozí části.

1) Kontrola ovladače. Modul se doporučuje flashovat ve vysílači a to zapnutém. Tj. dáme modul do vysílačky, zapneme ji a nastavíme nějaký model, kde aktivujeme externí modul. Poloha otočného jumperu ani protokol v daném okamžiku nehraje roli, jediné co je potřeba, aby do modulu šlo napájení a byla vyndána propojka. Modul by měl svítit pouze zeleně (červená LED zhasnutá). Pokud zapomenete propojku vyndat, svítí i červená a následný flash by neproběhl.
2) V počítači je třeba spustit Ovládací panely a v nich volbu Správce zařízení. Nyní USB kabelem propojíte s počítačem, a podíváte se, co to udělá. Ve stromu ovladačů by se měl v části Porty (třeba rozkliknout) objevit nový port - viz obrázek
Příloha:
Kontrola_portu_arduino.jpg
Kontrola_portu_arduino.jpg
[ 114.12 KiB | Zobrazeno 4794 krát ]


Jeho jméno (na obrázku COM6, u vás může mít jiné číslo) si poznamenejte.

3) Pokračujte nastavením Arduina. Spusťte Arduino - po instalaci někde na ploše bude zástupce. Pokud bude žádat nějaká povolení pro firewall, odsouhlaste je. Výsledkem bude nějaká takováto obrazovka:
Příloha:
Arduino_1.jpg
Arduino_1.jpg
[ 65.31 KiB | Zobrazeno 4794 krát ]



4) V menu Arduina zvolte Soubor -> Vlastnosti. Ve formuláři je třeba nastavit adresář, kam jste v předchozí části rozbalili adresář DIY-Multiprotocol-TX-Module-master se zdrojovými soubory (viz bod 7). V příkladu je to D:\Dokumenty\Arduino.

5) Do řádky Správce dalších desek přesně zkopírujte tento odkaz:
https://raw.githubusercontent.com/pascallanger/DIY-Multiprotocol-TX-Module-Boards/master/package_multi_4in1_board_index.json
Nastavení by pak mělo vypadat přibližně takto:
Příloha:
Arduino_vlastnosti.jpg
Arduino_vlastnosti.jpg
[ 130.27 KiB | Zobrazeno 4794 krát ]


Potvrďte OK.

6) V menu zvolte Nástroje -> Vývojová deska .... -> Manažer desek
Příloha:
Arduino_Manažer desek.jpg
Arduino_Manažer desek.jpg
[ 143.96 KiB | Zobrazeno 4794 krát ]


V seznamu pak vyberte Multi 4-in1 STM32 Board by Pascal Langer a po jejím výběru klikněte na Instalace. Arduino si ji stáhne a poté se objeví na konci seznamu desek.
Příloha:
Manažer desek Výběr_desky.jpg
Manažer desek Výběr_desky.jpg
[ 96.35 KiB | Zobrazeno 4791 krát ]


Označte ji a popis v menu se změní dle obr. Výběr desky.:
Příloha:
Arduino_výběr_desky.jpg
Arduino_výběr_desky.jpg
[ 145.18 KiB | Zobrazeno 4791 krát ]



7) V menu Nástroje -> Upload Method zvolte Upload via Serial inc. Bootloader (FTDI)
Příloha:
Arduino_Upload_method.jpg
Arduino_Upload_method.jpg
[ 128.29 KiB | Zobrazeno 4794 krát ]



8 ) V menu Nástroje -> Port zvolte port, který jsme zjistili v této části v prvním bodě (zde COM6). Aby se port nabízel, musí být připojen modul (viz bod 1)

9) V menu Nástroje - > Programátor vyberete stm32Flash(FTDI)

10) V menu Soubor -> Projekty se objeví DIY-Multiprotocol-TX-Module-Master -> Multiprotokol, to vybereme. Pokud tam není, bylo něco špatně v bodě 4 (nastavení adresáře projektu). V okně by měl zdrojový text začínat Multiprotocol Tx code
Výsledek by měl vypadat zhruba takto:
Příloha:
Arduino_nastaveni_projektu.jpg
Arduino_nastaveni_projektu.jpg
[ 176.09 KiB | Zobrazeno 4792 krát ]


Tím je konfigurace hotova, následovat bude kompilace a vlastní flash (pokračování příště).

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Naposledy upravil Jiri dne úte 19.03.2019 16:06, celkově upraveno 6

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: úte 19.03.2019 9:31 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 2692
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
Pěkný seriál. Tiše předpokládám, že bude existovat "zjednodušená verze" typu, stáhnu si HEX/bin, STM programmer, napojím přes USB a nahraju...

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka | 8ch FlySky FS-T6)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: úte 19.03.2019 11:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 977
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
To jednoduše obejít nelze, protože když v modulu není nahraný alespoň bootloader (což jsem ověřil na modulu z HobbyKingu), tak se s tebou prostě nebaví. A proto, abys do modulu bootloader nacpal a nemusel na desku letovat konektor pro sériovou komunikaci potřebuješ jednak tu emulaci sériového portu přes USB (ten ovladač) a dále Arduino IDE, které ho tam umí nahrát. To, že si v Arduinu ten SW i sám zkompiluješ a nepoužiješ nějaký předpřipravený bin je víceméně stejně pracné a navíc bezpečnější. Dále ti to dává možnost si to upravit k obrazu svému (tu možnost popíšu později).
Jakmile tam jednou budeš mít nahraný bootloader, tak bys novou verzi firmware mohl uploadnout i z vysílače (OpenTX to umí). Ale dokud tam není bootloader, tak se deska s vysílačem v režimu flashování nebude bavit, anžto jí pro to chybí 'protokol'.
Tj tento postup je nezbytný pro moduly, co přijdou bez nahraného firmware.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Naposledy upravil Jiri dne úte 19.03.2019 15:57, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.03.2019 11:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 977
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
Takže máme nastavené prostředí v Arduino IDE, máme přes USB připojený zapnutý vysílač s multimodulem, tj. můžeme vše dokončit a vrhnout se do flashování.

1) Nejprve provedeme kontrolu. V menu použijeme volbu Projekt -> Kontrola/Kompilace
Příloha:
Kontrola kompilace.jpg
Kontrola kompilace.jpg
[ 60.62 KiB | Zobrazeno 4634 krát ]



2) Počkáme cca minutu, a výsledek by měl vypadat zhruba takto
Příloha:
Kontrola_kompilace.jpg
Kontrola_kompilace.jpg
[ 64.73 KiB | Zobrazeno 4634 krát ]


Důležité jsou ty věty na konci :
Projekt zabírá ...
Globální proměnné zabírají ....
Čísla tam by měly přibližně odpovídat obrázku a být menší než příslušné limity.

3) No a teď už zbývá jen volba Projekt -> Nahrát
Příloha:
Spuštění flashe.jpg
Spuštění flashe.jpg
[ 66.3 KiB | Zobrazeno 4634 krát ]



4) Opět zhruba po nějaké minutě bychom měli dostat výsledek
Příloha:
Succesfull_flash.jpg
Succesfull_flash.jpg
[ 63.27 KiB | Zobrazeno 4634 krát ]


Pro kontrolu jsou důležité hlášky Konec nahrávání a poslední ....done

...ajeto !!

Pokud by došlo k nějaké chybě, je to poznat na první pohled - viz příklad:
Příloha:
Flash_error.jpg
Flash_error.jpg
[ 73.38 KiB | Zobrazeno 4634 krát ]


Chyba v 99% případů znamená, že se do modulu nenahrálo nic, tj. ani mu to nijak neublížilo, pouze je potřeba odstranit příčinu a zkusit to znovu. V příkladu na obrázku byla chyba v portu - měl být nastaven dle zjištění v druhém bodu předchozí části. Po opravě nastavení by se znovu pustilo Nahrát a to by už prošlo.
Podobná chyba nastane, pokud byste z modulu nevyndali propojku (poslední bod první části) - pak by to hlásilo něco ve smyslu že se do paměti nedá zapisovat.

5) Pokud flash proběhl OK, je vše hotovo. Můžeme vše povypínat, do krabičky modulu vrátit propojku a dekl se šroubky. Modul je připraven na použití popsané už dříve.

6) Následně můžete případným kamarádům flashovat moduly jak na běžícím pásu, třeba za flašku :-), protože Arduino si všechna nastavení pamatuje. Pak vždy stačí vždy jen připojit modul v zapnutém vysílači s vyndanou propojkou, zkontrolovat port a spustit Projekt -> nahrát

Poznámka:
Toto je typický postup, který vyhoví minimálně v 95% případů. Nicméně je zde i možnost si nastavení přizpůsobit svým potřebám. To může mít význam u někoho, kdo používá PPM komunikaci a chtěl by mít svoje oblíbené protokoly v jednom banku, aby stačilo pootočit jumperem. Tuto (víceméně okrajovou) možnost popíšu příště.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: stř 20.03.2019 13:29 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 27.7.2007
Příspěvky: 156
Bydliště: Skotnice
Obrázky: 1
Pěkně popsáno :wink: , zkoušel jsi flash přes Open TX ?? Lze očekávat že možná budou nějaké úpravy FW a proto by mne zajímalo odkud stahovat popř. jak připravit aktualizační balíček pro OpenTX, nebo zda bude nutný tento postup .
Děkuji Mirek


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: stř 20.03.2019 14:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 977
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
Pokud koupíš nový modul např. z HK, tomuto postupu se nevyhneš, protože modul vesměs nemá nainstalovaný bootloader. To je nutná podmínka pro flash z OpenTX. Někteří prodejci to dodávali i s firmwarem, ale kvůli copyrightovým rizikům (na ty použité protokoly nemají oprávnění od autorů/ od výrobců) to dnes spíš prodávají bez FW a nahrávat tam jenom bootloader bez FW se jim asi nechce.
Při následné aktualizaci, jakmile je tam bootloader už by mělo být víc možností - použít stejný postup s aktualizovaným adresářem zdrojáků, nahrávat to tam přímo přes USB s Maple driverem (s bootloaderem už by modul měl být vidět) nebo z vysílače z OpenTX.
Osobně jsem to aktualizovat z OpenTX zatím nezkoušel, protože aktuálně mám v Horusu FrSky OS, který mi jinak vyhovuje víc. Na YT je k tomu video (anglicky) s ukázkou aktualizace.
Já mám i druhou kartu se soubory pro OpenTX a zvažoval jsem, že až budu dělat upgrade firmware vysílače na novou verzi FrSky OS, že tam krátkodobě OpenTX dám, abych viděl, co je nového. Zatím se mi ale nedostává času ani na jedno.
Aktuálnně o víkendech modelařím nábytek na míru do pracovny, což jsem plánoval a měl zhruba navržené už asi 20 let ale dostal se k tomu až letos někdy začátkem února.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: stř 20.03.2019 15:22 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 2692
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
muznik píše:
Pěkně popsáno :wink: , zkoušel jsi flash přes Open TX ?? Lze očekávat že možná budou nějaké úpravy FW a proto by mne zajímalo odkud stahovat popř. jak připravit aktualizační balíček pro OpenTX, nebo zda bude nutný tento postup .
Děkuji Mirek

Po zápisu FW do Jumper 4IN1 z rádia jsem chvíli pátral a vyšlo mi, že tato možnost je pouze pokud je v rádiu ErSky9x. U OpenTX jsem takovou možnost nenašel. Existuje?

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka | 8ch FlySky FS-T6)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: stř 20.03.2019 16:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 977
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
Žiji v přesvědčení, že v rámci desítek různých odkazů, co jsem loni, když jsem se s modulem seznamoval prošel, bylo Youtube video s ukázkou flashování novějšího firmware přímo z vysílače, a že to byl Taranis. Nějak zdůrazňovali, že to lze až po nahrání bootloaderu. Ale jednak to teď nemohu najít, a taky ten vysílač mohl opravdu jen podobně vypadat a ve skutečnosti tam opravdu být ErSky - v tom případě by moje zmínky o té možnosti byly zavádějící. Přiznávám se, že jsem to dále nezkoumal.
Ten firmware se od 2017 už mění docela málo, většinou se změny týkají jen nějakého konkrétního protokolu (za tu dobu asi šesti, některého opakovaně), tj. aktualizace pro vás má význam pokud právě ten konkrétní protokol používáte.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: stř 20.03.2019 18:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.1.2010
Příspěvky: 1098
Bydliště: PN - SK
ono je to jedno z nastaveni v subore _config.h

/*************************/
/*** BOOTLOADER USE ***/
/*************************/
//Allow flashing multimodule directly with TX(erky9x or opentx modified firmwares)
//Instructions: https://github.com/pascallanger/DIY-Mul ... bootloader
//To enable this feature remove the "//" on the next line. Requires a compatible bootloader or upload method to be selected when you use the Multi 4-in-1 Boards Manager definitions.
//#define CHECK_FOR_BOOTLOADER


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: čtv 21.03.2019 10:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1823
Bydliště: Vysočina, ČR
Ten procesor je na mě už moc "mladej" a nechtěl jsem se mu už věnovat. Popularita modulu mě donutila něco o něm vědět a měl jsem pocit, že v návodech chybí zmínka o sériovém bootloaderu (UART). A je to v pořádku, bootloader je (údajně) implementován v uživatelsky nepřístupné paměti ROM, přímo v procesoru, je tudíž uživatelsky bezpečný, nepřepsatelný a vždy k dispozici. :) (ST-Link není pro pouhé nahrání programu třeba.) To jen kdyby to někomu taky vrtalo hlavou...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: stř 26.06.2019 18:52 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 29.4.2019
Příspěvky: 248
Zdarec, je to moc pěkně rozepsané, ale nerozumím vůbec ničemu. Toto je tak pro počítačové maniaky a ne pro nás normální, tedy obyčejné modeláře. To je jak ten asi 180desáti stránkový návod k Taranisu plus, podle kterého nejde nastavit téměř nic. Jak už se v některém vláknu zmínil jeden modelář, že to je návod pro "počítačové lidi". Návod má být jasný a věcný a né taková slátanina, jak je výše zmíněný návod k taranisu. Nebýt Rimra, tak bych si Taranis vůbec nekoupil. To je člověk, který si zaslouží velkou úctu a to nejen mou, ale i většiny modelářů, kteří si podle jeho "Drobků" nastavují své Taranisi, tak jako i já. Toť vše. Hezký den všem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: stř 26.06.2019 19:17 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 2692
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
180-ti stránkový návod je k hi end šablonovým rádiím. K Taranisu má návod jen 20 stránek (a nastavit se tím dá to samé). :) A není to ani tak pro "počítačové lidi" jako extrémní zjednodušení extrémně složitých šablon z šablonových systémů... "Obyčejný modelář" nenapípá složitější model ani s šablonovým rádiem. U jednoduchého modelu je to pak úplně jedno jestli OpenTX rádio nebo ne.
(můžete se přít, můžete i nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat) - podrobnější rozpravy: viewtopic.php?f=38&t=86218

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka | 8ch FlySky FS-T6)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: čtv 27.06.2019 17:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 977
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
Janek2 píše:
Zdarec, je to moc pěkně rozepsané, ale nerozumím vůbec ničemu. Toto je tak pro počítačové maniaky a ne pro nás normální, tedy obyčejné modeláře.

Pokud vybereš opravdu jen příspěvky s vlastním návodem, tak jsou pouze tři, a jsou psané skoro jako kuchařka. Ostatní jsou popisy (případně popisy ovládání/nastavení)
Jsou to konkrétně tyto:
[list=]
[*]pon 18. bře, 2019 21:25 http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=38&t=85424#p1446631
[*]pon 18. bře, 2019 23:07 http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=38&t=85424&start=15#p1446639
[*]úte 19. bře, 2019 10:43 http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=38&t=85424&start=15#p1446661
[/list]
Měl by to zvládnout víceméně kdokoli, kdo někdy alespoň instaloval nějaký program do Windows, tj. umí stáhnout soubor z webu ze zadané adresy, rozbalit ho, spustit, a nastavit v menu co je popsáno. Nic složitějšího tam v podstatě není.
Tatínkům/dědečkům, kterým toto zajišťují synové nebo vnoučci by to podle návodu měli zvládnout taky.
Pokyny typu:
SW pro programování Arduino (Arduino IDE) z adresy https://www.arduino.cc/download_handler ... indows.exe (cca 94 MB). Spustíte instalaci a všechny dotazy potvrdíte. Ve fázi instalace zatím netřeba nic nastavovat.
opravdu nevyžadují žádné počítačové maniaky, pouze základní zkušenosti s instalací nějakého programu a trochu trpělivosti a pečlivosti (číst pozorně a nic nepřeskočit), toť vše.

Jediné, co je trochu náročnější je možná individuální úprava nahrávaného software, ale to je zrovna část, kterou jsem sem dosud nevložil, jednak kvůli své lenosti to dopsat a hlavně kvůli nedostatku času, který musím věnovat i jiným aktivitám. A to je část, kterou by se stajně zabýval jen zlomek z případných uživatelů.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: úte 30.07.2019 14:54 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 23.1.2009
Příspěvky: 782
Bydliště: Nové Město na Moravě
Ahoj,

dnes mi přišel modul z Hobbykingu ( dlouho je neměli, ufff ) a měl jsem ho tady letecky za 4 pracovní dny + 2 dny v CZ ( bez cla atd ) ale co je nejdůležitější - přišel naflashovaý a funkční

Tedy zkoušel jsem jen ASSAN a v režimu serial jede, PPM + nastavování kolečkem jsem nedělal ...

Takže za mě SUPER !

P.S. těším se, že půjdou nějaký ty poletuchy co prodává Astra s modulací Spektrum ... je jich hafo a za dobrou cenu

_________________
Proxima II,RC-f SU-29,TornadoXX,RCEK Q10.1+Elan,EPA/ESA A6M3+Hacker MIG3,Robbe Pitts S12 EPP,HC T-45 EDF EPO,ACES Combat IL2+KI-64* EasyCopter Collibri 4.5 PRO*
Futaba T10CP FASST+35MHz+ASSAN* http://www.rcalbum.com/index.php?sum=743&a


Naposledy upravil SuperMUF dne úte 30.07.2019 16:59, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jumper 4in1 Multiprotocol Module
PříspěvekNapsal: úte 30.07.2019 15:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 703
Bydliště: Trvalé
Obrázky: 0
Není to spectrum, ale spektrum. :wink: Aby se to nepletlo se spectra od hitec.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 337 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz