Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 318 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory k servům
PříspěvekNapsal: úte 17.07.2012 16:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.11.2005
Příspěvky: 5535
Obrázky: 0
kroxigor píše:
AR1 píše:
Mimochodem - nevíte někdo, kdy se to sklízí?


Pokud se nepletu tak až nějak po prázdninách.


Ach jo, takže to už bude zase pořasí tak na pouštění draka - ne že by teď bylo líp.

_________________
http://ar1.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory k servům
PříspěvekNapsal: úte 17.07.2012 17:07 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11295
Bydliště: Břeclav, CZ
coro píše:
Aby sa to nebralo len ako reset len u procesorových príjmačov, ono to fungovalo už roky, akurát nábeh analogu príjmača bol tak rýchly že to ľudia považovali za "kopance" a "rušenie".
http://www.webx.dk/rc/RX-measurements/k ... listen.htm
Niekto mal príjmač "total tollerant", iného "kopalo" už pri 50mV peak-to-peak zvlnení ak bolo dostatočne hranaté.-...
Kolega skončil s kondíkmi kvoli neodstrániteľným kopancom na Jeti Spin regli a MZK procesorovom 35MHz príjmači - čo kopať z princípu nemá ako...

Niekto dal kondík, iný použil hrubší kábel k baterke/lepšiu baterku/vyhodil vypínač, a niekto taký príjmač jednoducho rozšlapal..
Ja tu mám Rex5+ čo normálne kope ako splašená krava, a nedávno som náhodou zistil že s kondíkom funguje priam neuveriteľne dokonale..


Já bych to viděl jinak. Pokud se použijí neodfláknuté komponenty, nejsou dodatečné kondíky zapotřebí. Na druhou stranu jejich přidání ničemu neublíží. Stejně tak by neměla ublížit jejich případná porucha. Uklepání, puknutí a další možnosti znamenají ztrátu kapacity, nikoliv zkrat. A ztráta kapacity je stav, jako by tam kondík nebyl...

Jinak řečeno, do obra s kilometry drátů bych o nich uvažoval. Jinak ne. Jen by se zbytečně komplikovala instalace.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory k servům
PříspěvekNapsal: úte 17.07.2012 21:44 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20091
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Dejfak píše:
Koukal jsem že podobné věci se dají koupit ale nemám k tomu důvěru ani k doma dělaným....
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ec%5F.html

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... PCAP47.jpg
no jestli ten kablik neni pod smrstovackou nijak mechanicky jisteny.... tak to casem tam je a pritom neni :-)

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory k servům
PříspěvekNapsal: stř 18.07.2012 19:29 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6269
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Tedy ja zírám, jak se ta diskuse ubrala úplně stranou a změnila se v snůšku mýtů a legend.
:o
Většina z příspěvků řeší (teda až na malé výjimky) spolehlivost resp. spíš nespolehlivost elektrolytických kondenzátorů coby součástky. Jenže na to se tu jednak nikdo neptal a jednak tohle tu řešit je s prominutím ptákovina.

1. Argumetovat poruchovostí kondenzátorů v spínaných zdrojích. VN násobičích a pod je absolutně mimo mísu. Třeba diskutér Woita píše přímo:
Woita píše:
...
Ony totiž elektrolyty jsou zdaleka nejporuchovější součástky, to ví každý kdo se elektronikou zabývá - třeba co se skoro jediné kazí na základních deskách počítačů v jejich zdrojové části? A co ve zdrojích?
...
Obyčejné elyty jsou smrt! Za čas v nich tečou docela slušné svodové proudy, až takové že se elyt hřeje, a následuje smrt nafouknutím, ne-li rovnou výbuchem.
Pro demonstraci jsem před minutou otevřel první vadný zdroj, který mi tu ležel, byl jsem si jistý, jaká součástka bude vadná. Ano, uhodli! A všechny ostatní součástky budou O.K. - po výměně toho elytu bude zdroj zase rok chodit Tak taková součástka mi do letadla nesmí!!! Takže rozum do hrsti s těmi elyty
...

Ja sice nespochybňuji jeho zkušenosti, co by opraváře PC zdrojů, ale on se vůbec nezabývá příčinami těch poruch. Ja mám taky letité zkušenosti, tak bych to trochu osvětlil.

V první řadě ty kondíky v PC zdrojích pracujou pod podstatně vyšším napětím. Na vstupu zdroje je síťový filtr z keramických kondíků a tlumivek, za ní je diodový můstek-usměrňovač, který síťové napětí 230V efektivních usměrní a které se pak vyhladí právě těmi kondy na hodnotu jmenovitě 325V SS. Kondíky bývají dimenzovány buď jeden na 400V nebo dva v sérii s odporovým děličem každý na 200V, čili sumárne taky 400V. Tohle vyhlazené napětí potom spínají spínací tranzistory do feritového trafa, které jsou řízeny zpětnou vazbou komparačních obvodů takového měniče.
Jenže zapojení těchto obvodú do rozvodné sítě trpí tím, že v ní je spousta rušení, snížený účinník a taky napěťové špičky, s čím si zdroj někdy neporadí. Teoreticky při výpadku elektřiny, když se někde naráz odpojí nějaká velká induktivní zátěž, může vzniknout špička kolem 630V. Pokud je kratší, tak to nepropustí kondenzátory a tlumivka filtru na vstupu. Delší však může zničit diody, kondíky ale i spínací tranzistory za nimi.
Takže v zdrojích krom elytů dost často odcházejí i ty diody a spínací tranzistory.

Tedy pánové, ja bych takové součástky do modelu nedával!
Pryč s regulátory, servy , přijímači! Vždyť tato elektronická zařízení jsou plna diod a tranzistorů!

:lol:

Navíc výrobci PC šetří (trh je k tomu tlačí). Kdyby tam dávali kondíky na 600V tak by jich odcházelo podstatně méně. A byli by větší a dražší. Ale proč je tam taky dávat, když můžeme zákazníkovi vnutit za další nemalý peníz zásuvku s přepěťovou ochranou nebo UPS.

Druhou asi nejčastější příčinou poruch kondenzátorů souběh toho vyššího napětí a přehřátí.
Znáte to. Bedna počítače pod stolem na zemi, plna prachu pavučin a chaluh, uživatel ji léta neotevřel a nepovysával. K tomu se ještě zadře ložisko ventilátoru. No a elyty, které jsou tam natlačeny těsně k spínacím tranzistorům, které dost pečou, dostávají saunovací kůru. PC skříňky jsou malé, zdroje menší než před lety. Tak se nedivme, že se tam ten elyt upeče a pak bouchne.

Třetí příčinou, souvisící s druhou je to, že PC zdroje běží léta a takřka nepřetržitě. A samozřejmě nic není věčné.

Teď se zeptám v jakých podmínkach budou pracovat elektrolytické kondíky v modelu?
No, napětí nic moc od 5 do 8V. Když dáme elyty na 10 až 16V, tak je budeme jen šimrat.
Rušení a přepěťové špičky - minimální.
Doba činnosti v modelu. No málokterý model má nalétano víc jak 100 hodin, většinou tak 10 hodin. To PC zdroj naběhá za pár dnů, nanejvýš týden.
:D
Prostě tenhle typ poruch se modelů netýká, je to ptákovina.

Další diskutéři mají obavu, že se jim vibracema v motoráku uklepou nožičky.
No, to nevylučuji, ale není to chyba kondíků, ale neodborné práce. V motoráku se vibracema může uklepat lecos, dokonce i páka serva, noha podvozku, nebo pamatuji případ, kdy jednomu model přistával s motorem na jednom viklajícím se šroubku. Je hodně dobrých způsobů jak tomu zabránit od kontramatek a jistících tmelů (u toho motoru) až po samosmršťující se bužírky a tavné lepidlo (jak to tu někdo celkem správně navrhl).
Takže i tohle jsou plané obavy, které lze snadno řešit.

Elektrolytickým kondíkům ale škodí ještě jedna věc - nečinnost. Když nejsou pod napětím, tak ztrácejí kapacitu. To je snad jediné co jim v modelech hrozí. Ale tohle je proces, ktrerý trvá roky, nebo spíš celá desetiletí. Takže pokud někdo odloží model na 25 let na půdu a pak se ho rozhodne zprovoznit, tak by ty kondíky měl asi proměřit nebo rovnou vyměnit (ale to asi bude muset vyměnit víc věcí). Ale i pokud vyschnou, nebo ztratí kapacitu, nebo se jim uklepe přívod, tak jakokdyby tam nebyly. Tak vo co jde.
:P

Teď si mnozí z Vás řeknou: "Proč on to tady píše, stejne se už rozhodl, že tam ty kondíky dá." Je to pravda, ja se skutečne rozhodl je tam namontovat, a to dávno předtím, než vzniklo tohle vlákno. Ale jak jsem uviděl, že to trápí i jiné, tak mi to nedalo se do té debaty zapojit. Ale kam to povede jsem nepředpokládal.

Bohužel moc zkušeností a odpovědí na původní dotaz, ke kterému jsem se přidal i já, jsem se nedočkal, tedy až na pár vyjimek.
Byl bych proto rád, kdyby se diskuse vrátila k této původní otázce.
Tedy jak dimenzovat jejich kapacitu, kam je montovat, komu to opravdu pomohlo a pod.
Životnost a spolehlivost elytů ať si vyřeší každý sám.

Hezký den všem.
:)


Naposledy upravil VTjr dne čtv 19.07.2012 2:03, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory k servům
PříspěvekNapsal: stř 18.07.2012 19:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.8.2010
Příspěvky: 2919
Bydliště: Kladno ČR
Obrázky: 1
vyčerpávající odpověd, děkujeme:-) Já se stále držím své teze že když si dobře dimenzuji napájení v okruhu, nepotřebuji kondíky...

_________________
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory k servům
PříspěvekNapsal: stř 18.07.2012 20:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 9177
Bydliště: Bratislava dnv SK
Ono to je ako všetko, nakoniec aj o zdravom rozume a primeraných kompromisoch.

Keď má niekto 20 kilové superrýchle servo meter a viac od príjmača, môže k nemu natiahnuť krútený kábel hrubý ako prst..
Ale tá meď má svoju hmotnosť a ten odber serva nie je takmer nikdy trvalý, takže by nebolo nemožné ani dať ten kábel PRIMERANE tenší a pomôcť tomu v špičkách nejakým párgramovým kondíkom.
Nesmie to byť urobené tak že sa to po naštartovaní celé rozpadne, to asi bez rečí.
A zároveň, taký kondík ešte nikto nevyrobil čo by zachránil výrazne poddimenzovaný BEC alebo vymäknuté staré nimhy, prípadne napájanie niečoho "plnotučného" cez jeden servokonektor do príjmača.

To že kondík ublížiť nemôže, je pravda ale zas tam teoreticky nejaké výnimky existujú - nejaké čínske servá čo na zlomok sekundy otvárajú mostík do skratu, a žerú v špičke cez 7A a zhadzujú aj nesprasené inštalácie, by na mäkkom zdroji mohli fungovať asi aj niekoľko rokov, ale na poriadnom tvrdom zdroji čiže napríklad s kvalitným kondíkom kúsok od toho serva, ich elektronika vyšumí.
Edit: tu som si dal námahu to vyhrabať:
viewtopic.php?f=39&t=45296


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory k servům
PříspěvekNapsal: stř 18.07.2012 20:17 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20091
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
zdzd píše:
Já bych to viděl jinak. Pokud se použijí neodfláknuté komponenty, nejsou dodatečné kondíky zapotřebí. ......

to je klasicke zaklinadlo :-) Jak se pozna neodflaknuty komponent? Podle znacky na stitku? :-D
Treba takovy Graup15, pujcil si ode mne oscik a studoval s nim napajeni ve svem eru. Myslis ze zrovna on pouziva odflaknute komponenty? A co myslis, co videl na osciku? Dukladne jezate napajeni pri pohybu serv... to se muze stat i Futabe, ne? ;-)
Pak je otazka, cemu to vadi, ty spicky v napajeni. Tomu "znackovemu" prijimaci to dlouho vadit nemusi, az jednou... Pak se to svadi na ruseni, vyssi moc a tak... Je moznost tomu predejit, je i dostupny zpusob jak si overit funkcnost te filtrace - zkouknout napajeni oscikem bez a s kondikem a hned bude lepsi pocit ze jsem neco udelal pro to, aby choulostive veci v eru dostaly kloudne a nezarusene napajeni ... a o tvrdosti baterek to zrovna neni...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory k servům
PříspěvekNapsal: stř 18.07.2012 22:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.11.2005
Příspěvky: 5535
Obrázky: 0
jyrry píše:
zdzd píše:
Já bych to viděl jinak. Pokud se použijí neodfláknuté komponenty, nejsou dodatečné kondíky zapotřebí. ......

to je klasicke zaklinadlo :-) Jak se pozna neodflaknuty komponent? Podle znacky na stitku? :-D
Treba takovy Graup15, pujcil si ode mne oscik a studoval s nim napajeni ve svem eru. Myslis ze zrovna on pouziva odflaknute komponenty? A co myslis, co videl na osciku? Dukladne jezate napajeni pri pohybu serv... to se muze stat i Futabe, ne? ;-)
Pak je otazka, cemu to vadi, ty spicky v napajeni. Tomu "znackovemu" prijimaci to dlouho vadit nemusi, az jednou... Pak se to svadi na ruseni, vyssi moc a tak... Je moznost tomu predejit, je i dostupny zpusob jak si overit funkcnost te filtrace - zkouknout napajeni oscikem bez a s kondikem a hned bude lepsi pocit ze jsem neco udelal pro to, aby choulostive veci v eru dostaly kloudne a nezarusene napajeni ... a o tvrdosti baterek to zrovna neni...


To je správná otázka. Doplnil bych - čemu to prakticky vadí. Abysme neřešili, že čmelák nemůže lítat, ale on lítá a dneska už víme, že tedy může lítat, přesto si pořád spousta lidí myslí, že lítat nemůže, ale on pořád lítá.

_________________
http://ar1.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory k servům
PříspěvekNapsal: stř 18.07.2012 23:13 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20091
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
AR1 píše:
.... čemu to prakticky vadí. ......

no lidi padaji na zatuhle/zresetovane prijimace (procaky v nich), na co jineho.
Pokud chci silne zmensit pravdepodobnost toho resetu, osetrim napajeni. Kazdy po svem.

Mam treba v Mosquitu 9ks prevazne 12g digitalu (a v B-25 11ks); silove napajeni mi vubec nejde pres pijimac a ten je za Schottkynama a ma u sebe LowESR kondik. Navic diky tomu ze tam mam 2 regly a tim 2 BECy (spinany), mam 2 silove okruhy a 2 Schottky krmi prijimac. Silovina serv v kridle jde na male desky primo u reglu (LowESR kondik) a do trupu jde jen napajeni tech par serv co v nem jsou.
Mam alespon pocit, ze jsem udelal neco pro to, abych v napajeni bordel eliminoval; dost lidi se ridi sloganem ze 2,4 je nezarusitelne a pak (muze i nemusi) prijde diveni .... Zatim jsem se divit nemusel. WiFi letam pomerne dlouho a neni to rozhodne "znacka"...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory k servům
PříspěvekNapsal: stř 18.07.2012 23:23 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11295
Bydliště: Břeclav, CZ
coro píše:
To že kondík ublížiť nemôže, je pravda ale zas tam teoreticky nejaké výnimky existujú - nejaké čínske servá čo na zlomok sekundy otvárajú mostík do skratu, a žerú v špičke cez 7A a zhadzujú aj nesprasené inštalácie, by na mäkkom zdroji mohli fungovať asi aj niekoľko rokov, ale na poriadnom tvrdom zdroji čiže napríklad s kvalitným kondíkom kúsok od toho serva, ich elektronika vyšumí.
Edit: tu som si dal námahu to vyhrabať:
viewtopic.php?f=39&t=45296


To jsou právě ty komponenty, které v modelu nemají co dělat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory k servům
PříspěvekNapsal: stř 18.07.2012 23:36 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20091
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
jyrry píše:
.... Zatim jsem se divit nemusel. ......

... a jak tak ctu (ne tady), divi se zrovna ted novopeceni majitele "znacky" .... ze by to prece jen o "znacce" az tak nebylo? A toho "diveni se" (a nebyly to jen chinasrajdy...) uz i tady bylo dost na to, abych tam ty kondiky klidne nechal, i kdyz to nekomu vrta v hlave a nedopreje klidu :-)

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory k servům
PříspěvekNapsal: stř 18.07.2012 23:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2007
Příspěvky: 5538
Bydliště: Praha
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (3)
H1N1 píše:
vyčerpávající odpověd, děkujeme:-) Já se stále držím své teze že když si dobře dimenzuji napájení v okruhu, nepotřebuji kondíky...


Naprosto souhlasím

Když je to taková pecka, jaktože to někdo nenabízí jako příslušenství?
Jako zvučná jména modelářských výrobců
Nemyslím ten můj odkaz na čínu a ten není ke každému servu ale do přijímače a stejně funkce toho bloku ve mě nebudí důvěru.
Nebo proč to nepoužívají profíci jak v Jetech nebo s velkýma 3D akrobatama.
Tomu nerozumím nikdy jsem to u kluků neviděl.
A tady mi to přijde jako ze éro bez kondíku vlastně ani létat nemůže :-)
I když ta dlouhá odpověd byla poučná a zajímavá stejně bych do toho nešel
I když to tu bylo vyvrácené tak v tom vidím problém, poruchu, nehodu...

_________________
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory k servům
PříspěvekNapsal: stř 18.07.2012 23:49 
Mazák
Mazák

Registrován: 19.9.2011
Příspěvky: 1160
Bydliště: Brno, ČR
Tak abych taky trochu přispěl k tématu. Kondenzátory používám téměř ve všech ne-EPP letadlech. Jeden je vždy zapíchnutý přímo ve volném kanálu přijímače. Dle toho co najdu 470-2000 uF / 16-25 V. Potom ještě dávám kondenzátory na klapky tam, kde je mám na Y kabelu. Tam to dokonce u hs-125 snižuje odběr (alespoň hádám dle vrčení), protože ty mi vždycky na Y kabelu vrčí, ale s kondenzátorem skoro vůbec. Jinam kondenzátory nedávám.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory k servům
PříspěvekNapsal: stř 18.07.2012 23:58 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20091
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Dejfak píše:
... jaktože to někdo nenabízí jako příslušenství?
Jako zvučná jména modelářských výrobců...

protoze misto toho nabizi treba http://www.robbe.de/servo-entstoerfilter.html - je jim trapny prodavat blbej kondik s konektorem za 275,-Kc jak to donedavna bylo od zvucne firmy Schulze ....
;-)

edit: tak ten odrusovac odvolavam, neb jsem si cestou z prace uvedomil, ze to je pro MHz zalezitosti. Ale je to zase dukazem, ze ani zvucici firmy neocuraly fyzikalni zakony a jejich prijimacum (presneji jejich vstupnim ladenym obvodum) zrejme nesvedcily dlouhe prodluzovaky ...
Za tim Schulzeovic kondikem si ale stojim :-)

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory k servům
PříspěvekNapsal: čtv 19.07.2012 0:04 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20091
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
http://www.hobbydirekt.de/Robbe/Zubehoe ... 41273.html
... a kujva :-D

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 318 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: zdenek32 a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz